Curtea de Apel Bucuresti a respins, marti, contestatia Consiliul Superior al Comisariatului pentru Societate Civila, care ceruse anularea Ordonantei de Urgenta 208/2008 privind triplarea taxei auto, act normativ abrogat intre timp. Curtea de Apel Bucuresti a respins ca inadmisibila actiunea ONG-ului. Sentinta poate fi atacata cu recurs la instanta suprema, informeaza Mediafax.

Actul normativ contestat a fost abrogat de Guvern la sfarsitul anului trecut, o decizie in privinta taxei auto urmand sa fie luata de Guvern in februarie anul acesta, prin ordonanta de urgenta. Prin aceeasi ordonanta va fi reglementata si situatia persoanelor care au achizitionat masini cu putin inainte de 15 decembrie 2008 si care nu stiau ca la aceasta data taxa va fi triplata.

Consiliul Superior al Comisariatului pentru Societatea Civila a contestat triplarea taxei auto deoarece a considerat ca Guvernul a incalcat dispozitiile articolului 95 al Tratatului Comunitatii Economice Europene (CEE) si articolele 16, 21 si 44 din Constitutie, precum si dispozitiile legislatiei comunitare, pentru faptul ca taxele impuse prin dispozitiile OUG 208 "exced valoarea reziduala a autoturismelor second-hand".

De altfel, reprezentantii organizatiei au solicitat un punct de vedere oficial din partea Comisiei Europene pe aceasta chestiune de drept.

In actiunea inaintata Curtii de Apel Buucresti, ONG-ul apreciaza ca stabilirea unui impozit ori stabilirea de taxe excesive lezeaza dreptul de proprietate al persoanei, care este garantat de articolul 44 alineatele 1 si 2 din Constitutie, "in ceea ce priveste eficienta efectuarii actelor de dispozitie, scazand valoarea produsului vandabil sub limita justei valori". Reprezentantii Comisariatului pentru Societatea Civila arata ca, in aceste situatii, statul creaza contribuabilului un "prejudiciu asimilabil cu cel al delictului civil".

Taxa de poluare auto a fost triplata incepand din 8 decembrie, dar Guvernul a decis, pe fondul protestelor proprietarilor de vehicule programati la sfarsitul anului trecut la administratiile financiare pentru plata taxei de inmatriculare, sa amane majorarea sumei de plata pana la 15 decembrie 2008, data anuntata de altfel initial pentru introducerea noilor valori.