Intalnire online

Antropologul Vintila Mihailescu despre vanatoarea organizata de Ion Tiriac: Nu e o tampenie, e o porcarie

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:00 Actualitate | Esenţial


Vintila Mihailescu
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
"Ceausescu chiar avea ambitia sa fie primul vanator al tarii si chiar era convins ca este. Avea 'orgoliu de vanator'. Tiriac are doar orgoliu de miliardar, pentru care vanatoarea este doar un alt mediu de afaceri" , a afirmat antropologul Vintila Mihailescu in discutia online cu cititorii HotNews.ro despre insemnatatea vanatorii organizate la Balc. Intrebat de un cititor daca evenimentul a fost o tampenie, Mihailescu a replicat: "Nu e o tampenie, e o porcarie."
 • Intalnirea online s-a incheiat.
 • "Vînătoarea face parte din tradiţia poporului român" - Ion Ţiriac
 • "Ion Ţiriac ne-a obişnuit să ne răsfeţe cu astfel de festinuri româneşti" - Wolfgang Porsche
 
Ceausescu chiar avea ambitia sa fie primul vanator al tarii si chiar era convins ca este. Avea "orgoliu de vanator". Tiriac are doar orgoliu de miliardar, pentru care vanatoarea este doar un alt mediu de afaceri.
 
 
Vintila Mihailescu
"Stim si noi, cu totii, ca oamenii bogati au obiceiul, peste tot in lume, sa se intilneasca la o 'partida sportiva' pentru a se destinde si a discuta lucruri care nu prea se discuta cu alte ocazii mai formale: golf in Anglia, safari in Africa si, iata, vinatoare in Romania. De ce insa taman vinatoarea a fost aleasa ca 'traditie romaneasca'?, se intreaba antropologul Vintila Mihailescu.

El crede ca in ultima perioada nu a reiesit clar de ce majoritatea opiniilor despre acest eveniment sunt negative: "Ce nu ne place atunci la vinatoarea lui Tiriac? Suntem impotriva vinatorii in general (multi sunt), sau impotriva acestui gen de vinatoare? Suntem impotriva vinatorii sau impotriva oamenilor foarte bogati? Este vinatoarea de la Balc un eveniment privat, care se petrece « in curtea lui Tiriac », unde omu’ are voie sa faca ce vrea, pe banii lui si daca nu este ilegal, sau este unul public, care ne priveste pe toti si afecteaza imaginea Romaniei?".

In plus, Mihailescu considera ca "simpla injuratura sau, dimpotriva, acceptare in aceasta privinta nu ne ajuta sa intelegem ce se petrece in jurul nostru".

Despre vanatoarea de la Balc
 • Au participat aproximativ 30 de oameni, afaceristi din intreaga lume.
 • Printre acestia, cei mai cunoscuti sunt Klaus Mangold, fostul preşe­dinte al Daimler Chrysler, Wolfgang Porsche, moşte­nitorul companiei auto cu acelaşi nume, Siegfried Wolf, preşedintele companiei de componente auto Magna Europa.
 • Domeniul de la Balc este administrat de Directia Silvica Oradea si are 11.000 ha. Tarcul de vanatoare are 1.500 ha.
 • Ion Ion Tiriac, prezent la eveniment, nu vaneaza, ci doar organizeaza evenimentul.
 • La editia din 2009 au fost vanati 200 de mistreti.

Fragmente din discutia online
 • Exista intr-adevar o traditie a sacrificiului porcului. Iar din aceasta traditie face parte si iertarea porcului, pomana porcului si o serie intreaga de gesturi aproape de iubire intre om si animal. Pana la urma tot il omoara, dar conteaza si cum si de ce.
 • Nu exista nici un fel de traditie a vanatorii in tarc. Ea nu seamana deloc cu vanatorile regale de vulpi pe care le mai vedem si noi prin filme. Este pur si simplu un spectacol pentru o minoritate privilegiata.
 • Nu avem de-a face cu o vanatoare. Si cu atat mai putin cu un sport. Vanatoarea a fost transformata intr-un spectacol exotic pentru oameni "civilizati".
 • Se preconizeaza o lege care sa permita vanatoarea in parcurile nationale, pentru diversi parlamentari vanatori si prietenii lor.
 • Ceausescu chiar avea ambitia sa fie primul vanator al tarii si chiar era convins ca este. Avea "orgoliu de vanator". Tiriac are doar orgoliu de miliardar, pentru care vanatoarea este doar un alt mediu de afaceri.
 • Vanatoarea sportiva e ca si corida. Animalul nu are prea multe sanse, dar exista o noblete a gestului.
 • Porcii domestici sunt facuti pentru a fi mancati. Ipocrizia cred ca este a lor, care spun ca nu-i nici o diferenta intre porcul domestic si mistret.
 • nu e vorba de o vanatoare. Si cu atat mai putin de o traditie romaneasca.
 • Personal, nu vanatoarea in sine m-ar deranja, ci ceea ce numiti infantilismul acestei vanatori.
 • Excesul acestor oameni care au nevoie de patru case si nu de una, de cinci gipane si nu de o masina, si de doua sute de porci, nu de doua trofee.
 • Pe vremuri, imaginea omului balcanic, deci si a romanului, era aceea de om salbatic si sangeros. S-ar parea ca ceva din aceasta imagine ne urmareste inca si astazi.
 • Cand ai pornit mai de jos si ai ajuns foarte sus, o viata intreaga simti nevoia sa supralicitezi si sa impresionezi. Imi pare rau, dar pare sa fie si cazul miliardarului Tiriac.
 • "Spectacolul" vanatorii lui Tiriac atrage spectacolul mediatic. Dar poate ca tocmai asta incercam sa facem, aici si acum, prin aceste dialoguri, sa depasim stereotipia presei despre care vorbiti.
 • Semnificatia pe care o are vanatoarea pentru el este, se pare, aceea de a vana afaceri.
 • Vanatoarea in acest caz pare sa fie o petrecere. Se ofera la pachet cu tuica fiarta de dinainte si Costi Ionita de dupa.
 • Vanatoarea lui Tiriac poate fi invinuita de orice, dar nu de ilegalitate. Invinuirile in acest sens tin mai degraba de o convingere ranchiunoasa si usor infantila ca tot bogatii sunt cei care fac si legile.
 • Este totusi o diferenta semnificativa intre "imparatii" despre care vorbiti si actualii miliardari.
 • Este vorba despre un exces si o ipocrizie. Iar daca aceste lucruri sunt validate sau acceptate ca normale si adevarate, putem avea cu totii, ca societate, de suferit.
Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • E ori nu e ? (Luni, 19 ianuarie 2009, 22:46)
  Viorel Tanase [anonim]

  Domnule Mihailescu,

  E o tampenie vanatoarea asta Porsche-Daimler sau nu e ? Vedeti ca pe un coleg de-al Dumneavaoastra din Targu-Mures, Don Tiriac nu l-a iertat nici dupa moarte, pentru o atitudine transanta in privinta vanatorii mondene.
  Succes !

 • doua masuri (Luni, 19 ianuarie 2009, 22:52)
  ambrus [anonim]

  actul de la Balc e reprobabil fara indoiala. insa mai mare ne este, cred, ipocrizia. animalele domestice crescute pentru a fi sacrificate, a caror carne este procesata, ambalata pana la a-si pierde orice urma a organicului ? marketingul, packagingul si alte ing-uri pentru usurinta constiintelor noastre.

 • Vinatoare (Luni, 19 ianuarie 2009, 23:04)
  Observatore [utilizator]

  Parerea mea .
  Vrei sa vinezi ?
  Ia pusca in spinare si du-te in padure ,
  SOLO !
  Ia urma animalului si daca poti ocheste si loveste.
  Ai nimerit ?
  Felicitari tie !
  A scapat ?
  Norocul lui !
  Dar asa cu gonaci si vinat servit pe tava si pe banda rulanta ?

 • intrebari (Luni, 19 ianuarie 2009, 23:07)
  animalul [anonim]

  1. ce spune despre un om faptul ca vaneaza? inteleg vanatoarea ca sa-ti asiguri hrana, dar ce inseamna vanatoare sportiva? cum poti considera sport o activitate care ia viata altor fiinte?

  2. ce spune despre un om faptul ca nu vaneaza, dar organizeaza vanatori? voyerism? lasitate? ipocrizie?

 • Hmmm (Luni, 19 ianuarie 2009, 23:08)
  Io [anonim]

  Se ucid 1 data pe an, in 2 zile 100 de mistreti dintr-un total de peste 1000. Adica 1 din zece, In restul anului animalele traiesc fericite intr-un mediu natural de dimensiuni enorme (zeci de mii de hectare de padure) hranite si ingrijite. Asta e o barbarie. In schimb un combinat de crestere si sacrificare produce 100.000 de porci pe an. Ucisi toti (100%mortalitate) Tinuti cate 100 in boxe de 30 mp. Asta in schimb e normal ...

 • nu am nimic impotriva... (Luni, 19 ianuarie 2009, 23:14)
  trois [utilizator]

  ... oamenilor bogati.
  Am insa oroare de saracia unor oameni bogati; in momentul in care dispui de o anumita putere, fie si financiara, care este poate cea mai primitiva forma de putere actuala, ai si anumite responsabilitati. Ei bine, acesti vanatori bogati - saraci se situeaza pe scara responsabilitatilor undeva intristator de jos. Este periculos deoarece acesti oameni au o anumita influenta in jurul lor; ar trebui sa lase infantilismele acasa si sa devina responsabili.
  Rusine sa le fie!

 • m-am saturat (Luni, 19 ianuarie 2009, 23:23)
  ion voicu [anonim]

  vinatoarea ar trebui interzisa domnii mei. e un obicei barbar din secolele trecute cind era un obicei necesar. acum avem crescatorii de animale si abatoare. si ultimii lupi/ursi/mistreti din europa. e un tezaur de care ar trebui sa avem mai multa grija cred eu.
  dar ne-ar trebui ceva mai multa constiinta pentru asta.
  sintem obisnuiti sa credem ca natura se inoieste la infinit si ca resuresle ei sint inepuizabile.
  ei bine, nu sint. si m-am cam saturat sa tot aud despre ispravile vinatoresti ale unor ceausescu/nastase/tieiac si alti milionari cu instincte primare.

 • De ce tac oare organizatiile non-guvernamentale? (Luni, 19 ianuarie 2009, 23:43)
  Anda Medina [anonim]

  Nu prea inteleg tacerea organizatiilor, nu numai a celor locale, dar si a celor internationale. Oare pentru ca printre acesti oameni de afaceri sunt sponzorii lor?
  De ce nu se fac presiuni ca surplusul de animale sa se exporte, catre alte rezervatii in tari unde aceste animale nu mai exista?
  Nu inteleg placerea vanatorii cand toate animalele ucise sunt aproape domesticite. Traiesc intr-un tarc mai mare, sunt hranite, sunt prietenele omului...E ca si cum ti-ai ucide cainele...Ca doar nu le ucid de nevoie sau de foame. Ucisul ca forma de socializare in lumea buna....
  Macar anul asta sa fi facut eforturi ca animalele ucise sa poata fi verificate si trimise spre consum de catre institutii care au nevoie. Ca in unul din anii trecuti s-a ales praful de carne.

 • Să moară capra vecinului... (Luni, 19 ianuarie 2009, 23:59)
  Grerat_BOBO [anonim]

  -"vanatoarea face parte din traditia poporului roman" face parte chiar din traditia omenirii, omul a vânat ca să aibă ce mânac candva... să nu uitam ca ne-am vânat zimbri până la dispariţie, atât de vânători suntem!!! dacă se îndoieşte cineva că am fi.
  - din pacate trăim intr-o Românie plina de oameni complexaţi, invidioşi, majoritatea săraci si care acţionează după principiul să moară capra vecinului, şi
  purtând grija altuia.
  - cu ocazia vânătorii se încheie şi afaceri benefice pentru noi toţi. Si atâta timp cat acolo se respectă legea nu văd nici o problemă. Nu sunt un om bogat şi nici invidios pe cei care sunt.

 • Cine si ce. (Marţi, 20 ianuarie 2009, 9:46)
  Frobenius [anonim]

  Domnule Mihailescu, daca, astazi, in anul 2009, ati fi fost in locul redactorilor de la HotNews, pe cine ati fi invitat la discutii? Un antropolog sau un psihiatru?

 • perceptie & schimbare (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:04)
  diddlyjo [anonim]

  Vanatoarea lui Tiriac (cu gonaci & ceremonial) se inscrie intr-o traditie milenara a elitelor europene. Faptul ca romanii de astazi nu inghit acest tip de vanatoare e oaresicum de inteles: nu intalnim astfel de evenimente sociale in memoria noastra recenta - vanatorile nomenclaturii se tineau depart de ochiul public, iar vanatorile burghezilor de la inceputul secolului sau ale aristocratilor de secol XIX sunt prea departe de noi . Prin urmare, il acuzam pe Tiriac din nestiinta.
  Pe de alta parte, conceptia pe care o avem noi despre vanatoare e una "primitiva": un individ inarmat ia urma unui animal nu din placere, ci de foame. E o vanatoare orbeasca, facuta in nestire - omori animale fara a tine seama de cat de numeroase sunt, de perioada lor de reproducere, de refacerea vanatului etc. Vanezi un animal pana la extinctia speciei. Or acest tip de vanatoare, pe care il percepem legitim, nu este decat braconaj: e vanatoarea traditionala & ilegala a taranului roman (solo, cum zicea cineva mai sus, pentru a nu fi vazut & parat de altii) pe domeniul nobilului/boierului sau al statului. Braconierii din ziua de astazi isi legitimeaza fapta spunand ca le este greu in viata de zi cu zi & o piele de urs le mai rotunjeste veniturile...
  Intrebari:
  1. Sa aiba, oare, felul in care percepem vanatoarea lui Tiriac vreo legatura cu "legitima" ocolire individuala & romaneasca a legii? Ilustreaza oare perceptia noastra faptul ca inca nu putem deosebi ilegalul de legal?
  2. Considerati ca educatia formala ar fi suficienta pentru a ne schimba perceptia asupra categoriilor legalului & ilegalului?
  3. Schimbarea perceptiei (prin cunoastere) va antrena de indata si o schimbare la nivel comportamental vis-à-vis de lege?
  Va multumesc.

 • RE: "macelul" de la Balc (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:05)
  Ovidiu Dobronauteanu [anonim]

  Este cea mai mare barbarie,practic un carnagiu,un macel a bietelor animale nevinovate,aduse si inghesuite in "tarcul" de la Balc.Pe de alta parte,vorbim de pretentiile unor persoane de a-si legitima "statutul nobiliar " prin astfel de acte,crezand ei ca ii imita pe aristocratii de altadata.N-au reusit mai mult decat de a-l imita pe "contele" Ceausescu sau pe "imparatii" de genul lui Bocassa ,Edy Amin sau Mobutu.

 • ce inseamna (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:09)
  ale [anonim]

  ce inseamna vanatoarea pentru omul modern? Care ar fi trasaturile si specificul omului care vaneaza acum?

 • Sport? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:11)
  RADU [anonim]

  Am cunoscut in SUA un individ care vana ursi grizzli inarmat cu un cutit si cu sageti si arc. In situatia asta vanatul avea aceleasi sanse ca si vanatorul.(respectivul a fost de multe ori la un pas de a fi sfasiat). Despre omul asta consider ca practica vanatoarea ca sport.
  In schimb, in situatia dezbatuta astazi, este doar un macel. Ce satisfactie au "vanatorii" cand ucid un animal care nu are nici o sansa?
  Ce anume ii determina (pe unii oameni) sa practice o asemenea activitate- nu pot sa ii zic sport.

 • Vanatoare (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:17)
  Cristi [anonim]

  Nu stiu cati dintre respondenti cunosc care este scopul pentru care se organizeaza vanatoarea in zilele noastre. Dv. domnule Mihailescu stiti?
  Multi confunda vanatoarea cu nevoia de hrana (ori au cunostinte braconieri ori saracia din perioada comunista ii fac sa gandeasca astfel).
  Scopul primordial al organizarii partidelor de vanatoare (nu cele din tarcuri ca la Balc) este acela de a pastra diversitatea speciilor. Daca o specie se dezvolta in exces toata lumea banuiesc ca stie ce se va face in detrimentul altei specii. Daca nu s-ar mai vana MAJORITATEA speciilor vor fi in pericol. Echilibrul natural in pastrarea speciilor nu mai poate functiona de sute de ani de cand omul a distrus acest echilibru. Daca vrem sa pastram diversitatea speciilor dar nu prin control strict (vanarea exemplarelor in exces din anumite specii) atunci trbuie sa renuntam la agricultura extinsa sa reimpadurim ce s-a defrisat si probabil sa injumatatim specia umana. Ce varianta alegeti?

 • Problema mascata (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:21)
  Igor [anonim]

  Nu cred ca problema este faptul ca la vanatoare au fost folositi gonaci, nici nu cred ca e o problema numarul mare de istreti vanati. Daca ne caramponam de asemenea probleme nu suntem altceva decat ipocriti.
  As vrea ca dl Vintila sa explice sau sa comenteze oare de ce are nevoie un om ca si Tiriac de o astfel de sarada, piesa de teatru. Este clar ca vanatoare in sine este o scuza pentru o intalnire intre diferite cercuri de interese. Dar de ce nu un bal sau o petrecere sau un turneu de golf? Oare prin aceasta vanatoare doreste Tiriac sa compenseze unele neajunsuri sau doreste sa isi perie orgoliul de miliardar al Romaniei?

 • Apropos de vanatoare (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:21)
  calin [anonim]

  ... ce se intampla la Balc e vanatoare 100%, tarcul ala nu e cat curtea scolii, are 1500 ha ( un patrat cu latura de 4 km), e cu gonaci si vanatorii stau in foisoare.

  Vanatori similare gasiti si in Africa de Sud, si in Anglia, si in general acolo unde exista surplus de vanat.

  A ne da cu parerea, punandu-ne in locul porcului numai asa, ca ne place, nu e deloc interesant!

 • intrebare (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:22)
  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Pana la urma, de ce vaneaza oameni ca Tiriac, Nastase, Porche etc? Ce semnificatie ar avea vanatoarea pentru ei?

 • Am inteles ca vanatul e donat (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:27)
  Luke [anonim]

  Din cat am auzit pe la tv vanatul este donat spre a fi mancat. In acest caz cat din carnea de porc procesata de abatoare, ajunsa in hipemarket nu e aruncata ajungand sa expire? Cred ca sunt indreptatit sa cred ca nu o cantitate neglijabila in lumea in care traim. In cazul vanatului cred ca nu mai este valabil si cantitatea aruncata va fi neglijabila daca nu nula. In aceasta ordine de idei cum mai poate cineva sustine ca abatoarele sacrifica pt a satisface o nevoie de hrana dar vanatoarea asta nu?
  Vad ca multi acuza acesta vanatoare tocmai pt ca nu e din nevoia de hrana si cu asta nu-s tocmai de acord.
  Exista alte aspecte pe care le-ati punctat referitor ca nu mai e un sport cand sunt adusi mistretii in bataia pustii. Cu asta sunt de acord, as dori un raspuns strict legat de ce am afirmat in primul paragraf. Multumesc.

 • Sa fie atat de reprezentativ acest eveniment? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:29)
  Anonim [anonim]

  Stimate domn Vintilescu, pentru a pune in discutie gradul de intelegere pe care-l avem despre ceea ce se intampla in jurul nostru, nu credeti ca ar trebui discutata mai intai, nu afirmatia domnului Tiriac, ci obstinatia cu care este mediatizata anual vanatoarea de la Balc, termenii deveniti oarecum stereotipi utilizati de jurnalisti cand aduc in discutie evenimentul? Anual, ni se induce ideea ca organizatorul face o treaba reprobabila, singurele argumente fiind macelul propriilor mistreti si prezenta nesimtita a unor oamnei teribil de bogati pe mosia de la Balc? Credeti ca aberatia vine doar din gestul omului Tiriac sau si ( mai ales) din modul de abordare?
  In ce masura o afirmatie de tipul traditia vanatorii la romani, facuta de Tiriac este mai grava decat o serie de propozitii care se emit similar pentru legitimarea unor gesturi dintre cele mai absurde care au consecinte mult mai grave? Domnul Becali a functionat circa 4 ani in media si viata publica romaneasca invocand traditia ortodoxa, romanismul insusi. A durat mult pana sa i se tranteasca usile ziarelor si televiziuniloe in nas. A trebuit sa piarda tot si nimeni nu a organizat dezbateri pe tema ascensiunii acestui personaj sau a nivelului nostru de intelegere/perceptie in ceea ce priveste gesturile sale. E singurul exemplu care-mi vine in minte. Mai sunt si mai de fiecare data legatura cu traditia s-a facut prin afirmatii mai grave decat cea legata de vanatoare. Multumesc

 • Despre dimensiuni (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:31)
  Cristi [anonim]

  Un taran are o curte in care creste doi porci iar pe unul dintre ei il sacrifica de Craciun. La eveniment participa uneori rudele si prietenii care vor lua parte la "fabricarea" carnatilor si se vor alege cu ceva produse in final. Taranul nu are multi bani, nu-si permite achizitionarea unui teren de 11000 de ha pentru a creste 1000 de porci, dar Tiriac da. La fel face si el numai ca dimensiunea difera: sacrifica porcii crescuti de el si isi invita prietenii, partenerii de afaceri, etc.
  Stiri despre sacrificarea unui porc in curtea unui taran nu se scriu pentru ca nu au vreo relevanta, dar cand "obiectul" de studiu are proportii importante apar si stirile in ziare... timp de doua saptamani. Merita oare chestiunea asta atata tam-tam in presa?

 • 200 ai lor fata de 200 ai nostri? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:37)
  mircea [anonim]

  inversunarea oamenilor pe aceasta partida de vanatoare apare din modul flagrant in care sunt ucisi 200 de porci. domnule antropolog vintila mihailescu, consumati carne? exista o vietate a carei disponibilitati sa fie data de oameni? animal creat pentru consum? indraznesc sa cred ca acesti 200 de porci mistreti de care vorbim au suferit mai usor inaintea mortii, chiar daca au fost ingrasati de oamenii lui tiriac asemeni unoir pui de la kfc, decat porcii care se cresc prin tara in crescatorii cu siguranta neadecvate, decat vitele si pasarile care se cresc in ura si se taie in acelasi sentiment. dupa cum spuneti, acesti 200 de porci au fost crescuti pentru a fi omorati: cu ce difera statutul lor de animal predestinat mortii fata de porcii domestici predestinat(de mana omeneasca)? pt ca sunt sacrificati de niste oameni cu foarte multi bani? pentru mine ramane o singura problema. cum este crescut un animal, si cum este sacrificat, sau vanat.

 • Asomare (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:38)
  Eurobalauru [anonim]

  Cum ramane cu asomarea, pentru care recent avem legi care ingradesc uciderea animalelor fara o prealabila asomare. Credeti ca moartea prin impuscare este lipsita de suferinta pentru animale, in conditiile in care nu cred ca acesti "papionari" frustrati pot tinti macar cum trebuie (la cap, de exemplu).
  Adica taranului i se interzice traditionala sacrificare, prin lege, dar 30 de scelerati sadici (caci asta sunt, neffind nici o nevoie imperioasa care ii obliga sa ucida animale), is pot face de cap.

  V-as ruga mult, domnule Mihailescu, comentati acest aspect!

 • Balc vs. Faeroe (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:41)
  calin [anonim]

  Sincer, cred ca Tiriac a facut din Balc un eveniment, nu faptul ca acolo sunt impuscati 200 de mistreti. Daca nu era Tiriac, Balc ar fi trecut ca un eveniment oarecare.

  Apropos, dincolo de semnficatiile unui rit de trecere, de prag, cum vi se pare carnagiul balenelor din Faeroe? E el mai justificabil decat vanatoarea lui Tririac? Cati dintre cei de aici au semnat petitia impotriva acestei vanatori?

 • un pic despre lege (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:45)
  Codruta N [utilizator]

  In anii trecuti, revoltate din cauza a ceea ce se petrecea la Balc, cateva persoane (din ONG-uri sau de capul lor) au facut niste reclamatii la Ministerul Agriculturii (de care apartine Directia Generala de Control Silvic si Cinegetic, precum si care are in competente "siguranta alimentara", respectiv problema cu taierea porcilor din gospodariile taranesti).

  Reclamatiile se bazau pe urmatoarele: Legea Vanatorii INTERZICE vanatoarea in "tarcuri" (spatii inchise), din foisoare samd.

  Raspunsul MADR a fost ca "la Balc nu este vorba despre vanatoare ci despre recoltarea unor animale crescute intr-un spatiu privat".

  Deci chiar MINISTERUL recunoaste ca NU ESTE "VANATOARE". In sensul asta, presa, cand foloseste expresia "vanatoare" in legatura cu ceea ce se petrece la Balc, fie greseste, fie tine musai sa-i faca reclama (mascata) lui Tiriac. De altfel eu chiar am si zis ca nu inteleg de ce ii fac individului atata publicitate!

  Sa nu credeti, insa, ca persoanele acelea s-au multumit cu acest raspuns! Au interpelat MADR in legatura cu faptul ca "recoltarea animalelor (respectiv porci) dintr-o crescatorie privata" se supune unei legislatii europene (de a carei implementare raspunde CHIAR onor MADR) si care legislatie zice ca: porcul trebuie anesteziat; porcul nu trebuie hartiut si chinuit samd.
  De altfel, in acest sens ("chinuirea animalelor") se exprima si Legea Protectiei Animalelor. Sa nu uitam, de exemplu, ca nu toti cei care impusca nimeresc animalul astfel incat sa-l omoare pe loc! De multe ori animalele sunt doar ranite si unele se chinuiesc indelung pana sa moara!

  La aceasta din urma interpelare MADR nu a mai raspuns - dar nu conteaza, la un moment dat se va reveni pe tema asta, probabil cand va avea cineva bani sa dea MADR in judecata!

  Deci INSIST ca macar pe Hotnews (care a gazduit dezbaterea) sa nu mai vad expresia "vanatoarea de la Balc". Nu e corecta! Chiar MADR atesta acest lucru! >:

  Expresia corecta este "macelul de la Balc"!

 • ca tot romanul impartial (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:52)
  Alias [anonim]

  domnule Mihailescu, care este punctul dumneavoastra de vedere? dumneavoastra ce anume sustineti? aveti o opinie personala in aceasta disputa sau indepliniti un rol de moderator (un rol... simbolic)?

13194 vizualizari

 • E ori nu e ? (Luni, 19 ianuarie 2009, 22:46)

  Viorel Tanase [anonim]

  Domnule Mihailescu,

  E o tampenie vanatoarea asta Porsche-Daimler sau nu e ? Vedeti ca pe un coleg de-al Dumneavaoastra din Targu-Mures, Don Tiriac nu l-a iertat nici dupa moarte, pentru o atitudine transanta in privinta vanatorii mondene.
  Succes !
  • raspuns (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:03)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Viorel Tanase

   Nu e o tampenie, e o "porcarie".
 • doua masuri (Luni, 19 ianuarie 2009, 22:52)

  ambrus [anonim]

  actul de la Balc e reprobabil fara indoiala. insa mai mare ne este, cred, ipocrizia. animalele domestice crescute pentru a fi sacrificate, a caror carne este procesata, ambalata pana la a-si pierde orice urma a organicului ? marketingul, packagingul si alte ing-uri pentru usurinta constiintelor noastre.
  • raspuns (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:04)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ambrus

   Nu cred ca-i vorba de ipocrizie. Porcii domestici sunt facuti pentru a fi mancati. Ipocrizia cred ca este a lor, care spun ca nu-i nici o diferenta intre porcul domestic si mistret.
 • Vinatoare (Luni, 19 ianuarie 2009, 23:04)

  Observatore [utilizator]

  Parerea mea .
  Vrei sa vinezi ?
  Ia pusca in spinare si du-te in padure ,
  SOLO !
  Ia urma animalului si daca poti ocheste si loveste.
  Ai nimerit ?
  Felicitari tie !
  A scapat ?
  Norocul lui !
  Dar asa cu gonaci si vinat servit pe tava si pe banda rulanta ?
  • raspuns (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:05)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Observatore

   Cred ca asta-i problema: nu e vorba de o vanatoare. Si cu atat mai putin de o traditie romaneasca.
 • intrebari (Luni, 19 ianuarie 2009, 23:07)

  animalul [anonim]

  1. ce spune despre un om faptul ca vaneaza? inteleg vanatoarea ca sa-ti asiguri hrana, dar ce inseamna vanatoare sportiva? cum poti considera sport o activitate care ia viata altor fiinte?

  2. ce spune despre un om faptul ca nu vaneaza, dar organizeaza vanatori? voyerism? lasitate? ipocrizie?
  • Unde e latura sportiva? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 9:57)

   Catalin [anonim] i-a raspuns lui animalul

   1. Aceste animale nu sunt salbatice. Sunt animale crescute special intr-un tarc, ingrasate pt a deveni "trofeu", si oferite spre vanare intr-o incinta ingradita.
   2. Vanatorii (nu gonacii) nu practicaniciun sport - stau locului (adusi acolo cu gipanul, si avand si scaune la dispozitie) si trag cu pusca in tot ce intra in raza lor.

   Intrebari:
   1. Considerati ca acest macel poate fi numit sport?
   2. Ce se poate spune despre acesti oameni bogati, care simt nevoia de a impusca un animal aflat intr-o vadita inferioaritate (e semidomesticit, deci obisnuit cu omul, e intr-o incinta de unde nu poate scapa, si e practic adus in bataia pustii).
   3. Intr-adevar, acele animale sunt proprietate privata (repet, nu sunt salbatice, sunt crescute pt. vanat), proprietarul poate dispune oricum de ele. Totusi, legea apara animalul de casa maltratat, sau animalul crescut pentru consum care nu e ucis cum trebuie (ex.: porcul trebuie taiat fara a-i provoca traume, cainele sau pisica nu trebuie maltratata). Considerati ca e nevoie ca legea sa se extinda si si apere si animalele crescute pentru a fi vanate de astfel, de practici barbare?
   • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:09)

    Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin

    Dupa cum am mai spus, aceasta este problema: nu avem de-a face cu o vanatoare. Si cu atat mai putin cu un sport. Vanatoarea a fost transformata intr-un spectacol exotic pentru oameni "civilizati". Si apropo de lege, stiati ca se preconizeaza o lege care sa permita vanatoarea in parcurile nationale, pentru diversi parlamentari vanatori si prietenii lor. Pare sa fie o chestiune de zile pana se voteaza.
  • vânatoarea sportiva (Marţi, 20 ianuarie 2009, 10:07)

   the [anonim] i-a raspuns lui animalul

   acum ca te citesc, ma gândesc ca s-ar putea proceda în maniera pescarilor sportivi care arunca pestele în apa, viu, dupa ce l-au fotografiat ...
   ai împuscat mistretul ? ok,
   dupa aia îi dai drumul în padure ...
  • raspuns (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:06)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui animalul

   1. Vanatoarea sportiva e ca si corida. Animalul nu are prea multe sanse, dar exista o noblete a gestului. Multi nu sunt insa de acord nici cu corida, nici cu vanatoarea. Dar aceasta este alta problema.
 • Hmmm (Luni, 19 ianuarie 2009, 23:08)

  Io [anonim]

  Se ucid 1 data pe an, in 2 zile 100 de mistreti dintr-un total de peste 1000. Adica 1 din zece, In restul anului animalele traiesc fericite intr-un mediu natural de dimensiuni enorme (zeci de mii de hectare de padure) hranite si ingrijite. Asta e o barbarie. In schimb un combinat de crestere si sacrificare produce 100.000 de porci pe an. Ucisi toti (100%mortalitate) Tinuti cate 100 in boxe de 30 mp. Asta in schimb e normal ...
  • Nu asa se pune problema. (Marţi, 20 ianuarie 2009, 8:51)

   Aghiotantul [anonim] i-a raspuns lui Io

   Nemernicii astia cu multi bani impusca, omoara animale mari de placere. Una este sa cresti un porc pe care sa-l sacrifici pt consum alta este sa iti bati joc de animale. Ceea ce fac ei nu este vinatoare. Este un macel. Vinatoare in jeep-uri de lux? Si apoi vinatul carat cu remorca? Ei ating acesti mistreti ? Se murdaresc de noroi?
   Nu . Acest tip de vinat este un fel de cinema interactiv 4D. In care doar armele si vinatul sint adevarate. Restul...iluzie. Niste fatalai cu mustati si papioane vor capete de mistreti si zimbrii in castelele lor...sa dea bine la cucoane.
   • raspuns (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:14)

    Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Aghiotantul

    Poate ca e bine sa ne uitam cu mai multa atentie la traditia despre care vorbeste domnul Tiriac. Exista intr-adevar o traditie a sacrificiului porcului. Iar din aceasta traditie face parte si iertarea porcului, pomana porcului si o serie intreaga de gesturi aproape de iubire intre om si animal. Pana la urma tot il omoara, dar conteaza si cum si de ce. Din acest punct de vedere nu exista nici un fel de traditie a vanatorii in tarc. Ea nu seamana deloc cu vanatorile regale de vulpi pe care le mai vedem si noi prin filme. Este pur si simplu un spectacol pentru o minoritate privilegiata.
  • ????? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:10)

   oviwan [anonim] i-a raspuns lui Io

   Da, atat porcul de Balc si cel de abator sunt sacrificati de oameni... dar cel de abator nu e impuscat de placere din foisor ci e sacrificat industrial prin electrocutare, si folositi ca hrana pentru noi toti. E normal sa gasesti in magazin carne de porc (de abator), dar oamenii aceia care ucid animale pe banda rulanta (oricarare ar fi) doar pentru putina adrenalina, eu ii consider anormali. Si cica se numesc "vanatori".... Nu conteaza care e procentajul de porci ucisi la Balc, ci modul in care au fost impuscati, cu gonaci si din foisor. Ma duce cu gandul la vanatorile lui Ceausescu, nici o diferenta... Sa pastreze oare Tiriac traditia la Balc?
  • raspuns (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:11)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Io

   Exista legi de aparare a "drepturilor animalelor" si multe din combinatele noastre porcine nu corespund acestor norme. Doua rele nu fac insa un lucru bun. Iar in cazul porcilor domestici, milioane de oameni profita de sacrificarea porcilor, in timp ce in al doilea caz doar cativa se bucura de omorarea porcilor.
 • nu am nimic impotriva... (Luni, 19 ianuarie 2009, 23:14)

  trois [utilizator]

  ... oamenilor bogati.
  Am insa oroare de saracia unor oameni bogati; in momentul in care dispui de o anumita putere, fie si financiara, care este poate cea mai primitiva forma de putere actuala, ai si anumite responsabilitati. Ei bine, acesti vanatori bogati - saraci se situeaza pe scara responsabilitatilor undeva intristator de jos. Este periculos deoarece acesti oameni au o anumita influenta in jurul lor; ar trebui sa lase infantilismele acasa si sa devina responsabili.
  Rusine sa le fie!
  • raspuns (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:16)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui trois

   Cred ca ati atins un punct crucial. Personal, nu vanatoarea in sine m-ar deranja, ci ceea ce numiti infantilismul acestei vanatori. Mai pe romaneste, cand se suie scroafa in copac, pentru ca tot vorbim de porci. Nu faptul ca se organizeaza o vanatoare de mistreti este cel mai reporbabil, ci excesul. Excesul acestor oameni care au nevoie de patru case si nu de una, de cinci gipane si nu de o masina, si de doua sute de porci, nu de doua trofee.
 • m-am saturat (Luni, 19 ianuarie 2009, 23:23)

  ion voicu [anonim]

  vinatoarea ar trebui interzisa domnii mei. e un obicei barbar din secolele trecute cind era un obicei necesar. acum avem crescatorii de animale si abatoare. si ultimii lupi/ursi/mistreti din europa. e un tezaur de care ar trebui sa avem mai multa grija cred eu.
  dar ne-ar trebui ceva mai multa constiinta pentru asta.
  sintem obisnuiti sa credem ca natura se inoieste la infinit si ca resuresle ei sint inepuizabile.
  ei bine, nu sint. si m-am cam saturat sa tot aud despre ispravile vinatoresti ale unor ceausescu/nastase/tieiac si alti milionari cu instincte primare.
  • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:18)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion voicu

   La aceasta vi se poate raspunde ca Tiriac si-a crescut proprii mistreti pentru a-i putea ucide cand si cum vrea el. Deci nu afecteaza echilibrul ecologic. Dar ne afecteaza pe noi...
 • De ce tac oare organizatiile non-guvernamentale? (Luni, 19 ianuarie 2009, 23:43)

  Anda Medina [anonim]

  Nu prea inteleg tacerea organizatiilor, nu numai a celor locale, dar si a celor internationale. Oare pentru ca printre acesti oameni de afaceri sunt sponzorii lor?
  De ce nu se fac presiuni ca surplusul de animale sa se exporte, catre alte rezervatii in tari unde aceste animale nu mai exista?
  Nu inteleg placerea vanatorii cand toate animalele ucise sunt aproape domesticite. Traiesc intr-un tarc mai mare, sunt hranite, sunt prietenele omului...E ca si cum ti-ai ucide cainele...Ca doar nu le ucid de nevoie sau de foame. Ucisul ca forma de socializare in lumea buna....
  Macar anul asta sa fi facut eforturi ca animalele ucise sa poata fi verificate si trimise spre consum de catre institutii care au nevoie. Ca in unul din anii trecuti s-a ales praful de carne.
  • ONG-urile tac pentru ca e legal (Marţi, 20 ianuarie 2009, 10:44)

   aaa [anonim] i-a raspuns lui Anda Medina

   Organizatiile non-guvernamentale nu pot interveni pentru ca e legal tot ceea ce se intampla la Balc. Vezi ordonanata 81 din 2004
   http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=5830
   Punctul 8, art 13 te va lamuri.

   Da' asta nu prea mai aduce a vanatoare... Iar despre curajosii "vanatori", n-are niciun rost sa mai vorbim, ne irosim timpul.
   • nu e legal :) (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:52)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui aaa

    ... si ONG-urile nu tac (sau nu toate tac) - dar fii sincer: daca vezi la TV sau intr-un ziar o stire despre ceva ONG care a facut nu-stiu-ce, pe ACEEA o citesti / urmaresti? sau pe cea cu un scandal intre nu stiu ce politicieni, ori intre Andreea si Mihaela sau - mai stii? - ce e nou despre Elodia? ;)

    Am dat mai sus (intr-un alt post) un exemplu despre niste interpelari la MADR pe tema asta. Daca MADR nu raspunde o ONG poate fie sa dea in judecata MADR (ceea ce inseamna timp si bani - de unde?) fie sa faca scandal. Sa fim sinceri: daca te cheama cineva la o demonstratie / flash-mob / alteceva de genul asta - vii? Sau iti dai brusc seama ca nu poti pleca de la job ori ca tocmai ii promisesesi iubitei ca, in primul week-end cu soare o duci undeva la iarba verde? ;)
    • e legal (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:53)

     aaa [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

     Din pacate trebuie sa-ti spun ca e legal ce se intampla la Balc. Ordonanta din 2004 da dreptul la "recoltarea prin impuscare a exemplarelor de vanat din complex". Ceea ce nu inseamna ca e si moral... dar atata timp cat legea se respecta, nu putem decat sa incercam sa o modificam...

     Mie mi-ar placea sa particip la actiunile ONG-urilor de profil, dar, vorba ta, nu o sa pot pleca de la job... In schimb as putea contribui financiar.
  • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:20)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anda Medina

   Tocmai am aflat ca Asociatia Kogayon a initiat un protest impotriva legii care urmeaza sa permita vanatoarea in parcurile nationale. Dar eu personal nu am cunostinta si de alte actiuni de acest gen.
 • Să moară capra vecinului... (Luni, 19 ianuarie 2009, 23:59)

  Grerat_BOBO [anonim]

  -"vanatoarea face parte din traditia poporului roman" face parte chiar din traditia omenirii, omul a vânat ca să aibă ce mânac candva... să nu uitam ca ne-am vânat zimbri până la dispariţie, atât de vânători suntem!!! dacă se îndoieşte cineva că am fi.
  - din pacate trăim intr-o Românie plina de oameni complexaţi, invidioşi, majoritatea săraci si care acţionează după principiul să moară capra vecinului, şi
  purtând grija altuia.
  - cu ocazia vânătorii se încheie şi afaceri benefice pentru noi toţi. Si atâta timp cat acolo se respectă legea nu văd nici o problemă. Nu sunt un om bogat şi nici invidios pe cei care sunt.
  • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:24)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Grerat_BOBO

   Este adevarat, se respecta legea, si totul se desfasoara pe un domeniu privat (concesionat de la stat). Dar cred ca este si un eveniment public, care tine si de imaginea si de moralitatea noastra. Nu pot sa nu ma intreb de ce nu am auzit despre echivalentul unor astfel de vanatori in Anglia sau in Franta. Pe vremuri, imaginea omului balcanic, deci si a romanului, era aceea de om salbatic si sangeros. S-ar parea ca ceva din aceasta imagine ne urmareste inca si astazi.
 • vanatoare????? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 0:20)

  superior [anonim]

  Ma deranjeaza doar cuvantul vanatoare....acest sport inseamna sa te plimbi cativa zeci de km pe jos insotit de caini fericiti, inconjurat de natura, nu un masacru intr-un tarc. Nu este obligatoriu sa impusti ceva cand esti la vanatoare, este de ajuns si plimbarea.
  Astia nu dau sanse animalului, regula sacra in ceea ce se numeste vanatoare, deci ei nu organizeaza vanatoare ci doar impusca mistreti. Asta este cu totul altceva si asa ar trebui tratata de presa, ca o PARTIDA DE IMPUSCAT MISTRETI, in rest toate sunt animale, vietuitoare, si daca omori un paianjen sau un mistret de crescatorie efectul se numeste la fel...ai omorat ceva.
  In rest toate bune....
 • Este o diferenta intre (Marţi, 20 ianuarie 2009, 0:51)

  Szakáts István [anonim]

  ce il mana pe un magnat sa vaneze si ce il mana pe un contabil sa vaneze?

  Parerea mea se gaseste aici: http://www.youtube.com/watch?v=cw4lgQpnxlk
 • Pescuitul in acvariu (Marţi, 20 ianuarie 2009, 0:51)

  Albu Zahar [utilizator]

  Chiar daca dai dovada de intelegere pentru caracterul extravagant al participantilor la intalnirea de la Balc, nu poti sa nu observi ca, in esenta, evenimentul are o conotatie negativa, respigatoare.

  In sine, activitatea este comparabila cu team-buildingurile plictisitoare practicate la scara larga de companiile din Romania. Se compara prin falsitate si prin mimarea aventurii sau a spontanului.

  In particular, vanatoarea mimata este respingatoare si da o nota de retard celor ce participa la ea. Este ca si cum ar pescui in acvariu, eventual cu dinamita.

  Personal nu stiu daca sa dezaprob sau sa fiu neutru fata de fenomen. Este clar doar ca imi trezeste un sentiment de jena.

  Unde se mai intalnesc acesti oameni si ce fel de activitati au acolo?

  Si as vrea sa stiu si cum ar reactiona germanii, francezii si mai ales englezii la o astfel de vanatoare aranjata pe teritoriul tarilor lor.
 • vanatoarea sportiva (Marţi, 20 ianuarie 2009, 2:39)

  kiki [anonim]

  1) Oare sa ne spuna aceasta vanatoare despre cum se vad anumiti barbati (ce detin putere) in societatea actuala? Din 30 de participanti, cate femei au fost?

  2) in alte zone din lume, exista vanatori de oameni (pot sa fie femei, de exemplu, prostituate rapide din strada, sau saraci pe care familiile nu isi permit sa ii caute prea mult). Ar fi exagerat sa ne lansam intr-o paralela cu aceste situatii?
 • e barbati dom'le (Marţi, 20 ianuarie 2009, 2:49)

  ante-pologul [anonim]

  citisem cu ceva vreme in urma un articol legat de petrecerea de absovire la tinerii bulgari... vanatoarea asta ma face sa-mi readuc aminte de acel articol. O fi ceva ritual menhood? un rit de initiere si/sau confirmare?
 • De ce nu este complet privat? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 7:55)

  abc [anonim]

  Scuza invocata pentru comportamentul asta aberant este: banii lui, mistretii lui, etc... face ce vrea. Nu vaneaza capre negre in Retezat ca altii. Daca "distractia" este privata, de ce aflam si noi despre asta? Ce vrea Tiriac sa ne comunice?
 • Tiriac, intr-un fel, ne e vecin.... (Marţi, 20 ianuarie 2009, 8:51)

  Iri [anonim]

  .... ... si aplicam zicala cu capra vecinului.
  Si Ceausescu invita sefi de state la vanatorile sale. Se comenta, pe la colturi, ca impusca animale aduse in bataia pustii de catre gonaci. Se stie ca si Maurer vana. Poate si Stalin....Poate si Hitler. Poate si alti dictatori ai lumii sau potentati ai lumii.
  Este interesant ca acceptam vanatorile "istorice" pe care le urmarim in filme si nu le acceptam pe cele contemporane. Reactia negativa de azi? Poate datorita faptului ca aceasta activitate a lui Ceausescu a fost blamata.Poate pentru ca populatiei nu i s-a explicat ce aduce societatea pe care ,iata, o consolidam.
  De ce este o traditie? Biblic vorbind, populatia a fost de agricultori si de vanatori. Iar daca in prezent fauna cinegetica a Romaniei permite astfel de vanatori, de ce nu?
 • Vanatoarea este o barbarie! (Marţi, 20 ianuarie 2009, 9:20)

  swolf [utilizator]

  Omul oricum este responsabil de distrugerea atator specii de animale iar multe altele sunt pe cale de disparitie. In secolul XXI mai este morala o astfel de ocupatie? Iar daca nu este morala, nu ar trebui ea sa fie declarata si ilegala? Omul este precum sarpele care isi mananca coada: o sinucidere lenta si lipsita de discernamant.
 • Africa / India? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 9:28)

  stef [anonim]

  Evenimentele de genul acesta reinvie mai degraba obiceiurile din perioada colonialista. Nu vad nimic sportiv in a astepta si lichida vanatul gonit in fata batalionului de executie. Dar "domnii" din vest au motive de bucurie - pentru asemenea evenimente nu sunt nevoiti a se deplasa prea mult, nu le e prea cald, nici nu ii costa o avere - iar de boli tropicale nu trebuie sa isi faca griji.
 • Să moară capra vecinului... (Marţi, 20 ianuarie 2009, 9:44)

  deleanu bibel [anonim]

  -"vanatoarea face parte din traditia poporului roman" face parte chiar din traditia omenirii, omul a vânat ca să aibă ce mânac candva... să nu uitam ca ne-am vânat zimbri până la dispariţie, atât de vânători suntem!!! dacă se îndoieşte cineva că am fi.
  - din pacate trăim intr-o Românie plina de oameni complexaţi, invidioşi, majoritatea săraci si care acţionează după principiul să moară capra vecinului, şi
  purtând grija altuia.
  - cu ocazia vânătorii se încheie şi afaceri benefice pentru noi toţi. Si atâta timp cat acolo se respectă legea nu văd nici o problemă. Nu sunt un om bogat şi nici invidios pe cei care sunt.
 • D-le antropolog, ati confundat poporul.... (Marţi, 20 ianuarie 2009, 9:45)

  suki [anonim]

  Sincer, cred ca si dvs. si multi altii de pe acest forum confundati poporul roman cu vreun altul, de prin taigaua siberiana. O fi avind romanul multe ocupatii traditionale, dar fix vinatoarea nu se numara printre ele. E suficient sa te compari cu popoarele de prin caucaz, si ai sa observi clar diferenta, inca de la costumul popular, care are suportul pt gloante si cutit incorporat:)). La noi, chiar nu e cazul. E f adevarat ca in secolele trecute se vina mai mult, dar sper ca va dati seama ca intre timp intreaga omenire a mai evoluat, atit la nivel economic, cit mai ales mental, incercand sa se desprinda de vechile practici. Pur si simplu mentalitatile s-au schimbat, iar un om modern si responsabil a invatat sa priveasca altfel natura inconjuratoare, cu respect, nu doar ca pe o sursa primara pt "de-ale gurii".
  In tot cazul, va rog mult sa nu mai pedalati atit pe "aristocratia" de care plesnesc alde Tiriac@comp, pt ca va faceti de ris, si intrati in tagma astora care ne tot explica faptul ca suntem saraci si invidiosi pe el, deci de aia il criticam. Sper sa va treca macar dvs prin cap ca poate nu suntem nici saraci, nicidecum invidiosi, ci de-a dreptul scandalizati si scirbiti de un comportament ce nu ne caracterizeaza; iar modul in care este prezentata Romania prin aceste practici este degradant, aratam ca o feuda stupida pe care mai vineaza din cind in cind potentatii.
  • Cine? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 10:40)

   lp [anonim] i-a raspuns lui suki

   Cine prezinta Romania asa in ochii lumii?
 • Cine si ce. (Marţi, 20 ianuarie 2009, 9:46)

  Frobenius [anonim]

  Domnule Mihailescu, daca, astazi, in anul 2009, ati fi fost in locul redactorilor de la HotNews, pe cine ati fi invitat la discutii? Un antropolog sau un psihiatru?
  • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:13)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Frobenius

   Pe mine. Caci sunt si antropolog si psihiatru.
 • Ati vazut "Binecuvantati animalele si copiii?" (Marţi, 20 ianuarie 2009, 9:47)

  Stapanu [utilizator]

  (Eu cred ca l-a vazut si IT, numai ca el s-a dorit a fi printre macelarii lunetisti.)
  Sunteti de acord ca un eveniment monden privat sa se desfasoare pe o proprietate publica de 11000 ha inchiriate cu aprox. 25000 EUR/an?
  Va surade ideea acestui trafic de influenta la vedere, in ideea ca poate vor fi faramituri si pentru interesul public romanesc?
  Merita IT un astfel de tratament preferential din partea statului roman, iarasi, in virtutea contrapartidei unor presupuse relatii personale si de afaceri de pe tot cuprinsul lumii?!?
  Ma alatur si eu corului celor care intreaba retoric: si pana la urma, asta-i vanatoare?
 • vanatoarea..... (Marţi, 20 ianuarie 2009, 9:59)

  Avram Nicolae-Haralambie [anonim]

  Ce-ati spune dv. daca a-ti creste un an de zile un porc invederea sacrificarii traditionale si cand sa-l sacrificati nu va aproba vecinul care nu are porc?
 • Daca organizatorul nu era Tiriac... (Marţi, 20 ianuarie 2009, 10:00)

  alin [anonim]

  daca era un alt nume (sa zicem Traian Zeusescu), presa care astazi "infiereaza" un eveniment considerat normal in mai toate statele lumii (in conditiile in care se desfasoara legal si are si o functie practica, aceea de a tine sub control o specie de animale) ar fi tittrat: "In conditiile de criza economica, abilul domn Zeusescu atrage investitori de talie la o vanatoare in Romania". Dar pentru ca vanatoarea e organizata e Ion Tiriac, toti sar in sus de doi metri ca, vezi doamne, e carnagiu la Balc, ca animalele mor nevinovate... Brusc, presa devine protectoarea animalelor pentru o saptamana, in conditiile in care in Bucuresti exista mii de caini pentru care nimeni nu a gasit o solutie (nici macar abilul domn Zeusescu!)

  Ia intrebati-i pe agricultorii din Balc ce s-ar intampla la primavara daca in padurile din imprejurimi ar exista cu 200 de mistreti in plus!
 • ce satisfactie mai ai ? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 10:03)

  cristus [anonim]

  Ce satisfactie ai cand ti se aduce vanatul la 10 m si tu nu faci nimic decat sa apesi pe tragaci ? Nici tinta nu trebuie sa ai, avand in vedere ca acolo nu e un mistret, ci o masa de animale inspaimantate. Poti sa tragi la intamplare, poti chiar sa ucizi doi dintr-un foc. Subliniez : sa ucizi, nu sa vanezi !
  Vanatoarea asta de la Bals poate fi definita astfel : macel si lasitate.
  Ce satisfactie au acesti domni ?
 • traditie? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 10:05)

  tepes [anonim]

  Dle.Vintila cred ca o vinatoare normala cum se face in toata lemea cu gonaci ma rog cuu tot tacimul ar fi fost altceva.nu dl. tiriac a vrut macel pai unde-i spiritul vinatorii?Un participant la vinatoare chiar spunea ca dl. tiriac ne obisnuieste cu astfel de festinuri nemaivazu-te in europa.Intrebarea care se pune ce festinuri mai inventeaza oamenii cu bani si daca li se permite orice.Urmeaza cumva parcul national retezat?
 • vanatoare ? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 10:14)

  gaboi [anonim]

  ce s-a spus pana acum e adevarat: vanatoare este atunci cand te duci in padure cu pusca (poate doar cu arcul sau cu sulita..., daca tot vorbim de traditii) si urmaresti animalul cu saptamanile, ii vezi obiceiurile si daca esti atat de destept ca sa-l pacalesti, cu indemanare, poate il omori. daca nu esti chiar destept o sa-l vezi doar 2-3 secunde pe saptamana, daca esti destept dar nu indemanatic, se poate intampla ca in poezie: "veni un mistret urias, si cu coltii/ il trase salbatic prin colbul roscat."
  asta e vanatoare !!! sa omori cu nemiluita animale (pasari, oameni ...) fara scapare, suna a macel, iar daca cineva gaseste placere in asta ....

  eu cred ca tiriac nu poate scapa de stilul balcanic al romanulul in general: isi cheama prietenii sau partenerii de faceri in tara lui sa le prezinte opulenta chiar daca in realitate arata un sir de trucaje poate ca sa le ia ochii.

  pacat este in loc sa le dea doar mamaliga cu branza si o tuica fiarta isi pun mintea cu niste animale si le aduc in situatii fara scapare.

  daca ar fi de pus intrebari, personal as vrea sa stiu dece au omorat doar 200 sau 250 dupa alte surse ? ar fi putut sa-i omoare pe toti. e vorba de dezvoltare durabila ? (sa avem si la anu' ?)
 • In Anglia se vaneaza vulpi... (Marţi, 20 ianuarie 2009, 10:19)

  calin [anonim]

  ...in draci! Golf se joaca mai putin, poate cricket!

  In SUA, in statele montane (Montana si Dakotele) intre 20% si 30% din populatia statului detine licenta de vanatoare. Gradul de acceptare al vanatorii ca activitate de recreere e de circa 60%.

  In Anglia mai mult de jumatate din fermieri sunt de acord ca un control al vulpilor trebuie facut mai degraba prin "shooting" (vanatoare fara caini) decat prin "hunting" (vanatoare cu caini)
 • luxul vremurilor de mult trecute (Marţi, 20 ianuarie 2009, 10:29)

  anonim [anonim]

  In timp, pe masura ce asfaltul si terenurile agricole au acaparat suprafata pamantului, arealul de raspandire al unor specii salbatice a devenit tot mai restrans.

  Lupta pentru supravieturire a oamenilor aflati in zonele cu vanat a dus la vanarea excesiva a unor specii de animale. Ce a ramas este impartit in 2: rezervatii naturale si domenii private.

  Acestea din urma sunt niste oaze de lux in care cei super bogati pot trai ca pe vremuri. O atmosfera idilica in care omul indepartat de secole de natura se afla in sanul ei. Numarul mare de mistreti vanati era necesar pentru a sustine afacerea cu carne de mistret care se gaseste in magazinele noastre. Daca 100 de grame de carne de mistret costa aproximativ 3 euro cu un profit undeva pe la 2 ( daca scazi ambalajul si costurile de transport ) iese un profit frumusel.
 • Legea aplicabila (Marţi, 20 ianuarie 2009, 10:32)

  Viorel Ionita [anonim]

  Daca animalele nu mai sunt "salbatice", ele fiind crescute special pentru acest mod de sacrificare numit (impropriu) vanatoare, de ce nu ar trebui aplicata legea europeana privind asomarea animalelor ?
  Cred ca, in primul rand, ar trebui sa definim conceptul de vanatoare. Personal nu consider ca niste animale tinute in captivitate, hranite pentru a fi sacrificate in acest mod, pot fi considerate "trofee de vanatoare".
 • Pe cand o vanatoare de maidanezi? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 10:41)

  Laurentiu [anonim]

  Dupa parerea mea aceste vanatori ar trebui facute pe spinarea maidanezilor care ne-au impanzit tara. Ii adunam frumos in tarc, ii servim pe tava vanatorilor si gata. Sa vedem atunci opinie publica, presa, tot ce trebuie.
  Cine decide ce animale pot fi vanate? Cine decide care animale sunt mai importante decat celelalte?
  Mistretii de care pomeneati sunt semi domestici, dupa cum zicea unul din comentatori.
 • Unde este respectul pentru viata ? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 10:56)

  Angelina Motta [anonim]

  Personal consider ca vanatoarea se justifica numai in cazul in care serveste unor nevoi stringente de natura alimentara, si cantitatea vanata este proportionala cu nevoia. Vanatoarea ca si distractie ma duce cu gandul la niste oameni dezumanizati, a caror placere de a curma vieti si de a face sa curga sange tradeaza lipsa de respect fata de viata insasi. Se pot gasi alte metode de a controla populatia in loc de un macel de placere.
 • Incepem (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:03)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Buna ziua, incepem sa raspundem.
 • Despre chestiile de la Balc (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:03)

  Ion [anonim]

  Domnule Mihailescu ati vreodata la vanatoare ?
  Daca da, atunci puteti discuta, dar daca nu, renuntati. Ceea ce se petrece la Balc este departe de o vanatoare reala, unde vanatorul cu sansa lui se intrece cu vanatul, caruia i se lasa o sansa. La Balc este doar o manifestare de mitocanie, indiferent daca mitocanii sunt romani (cu "traditie vanatoreasca"!) sau straini. Ca sa intelegem ce se petrece acolo sa ne amintim de zicala "Capra raioasa tine coada in sus", sau "impusca mistreti cu ghiotura" !
 • perceptie & schimbare (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:04)

  diddlyjo [anonim]

  Vanatoarea lui Tiriac (cu gonaci & ceremonial) se inscrie intr-o traditie milenara a elitelor europene. Faptul ca romanii de astazi nu inghit acest tip de vanatoare e oaresicum de inteles: nu intalnim astfel de evenimente sociale in memoria noastra recenta - vanatorile nomenclaturii se tineau depart de ochiul public, iar vanatorile burghezilor de la inceputul secolului sau ale aristocratilor de secol XIX sunt prea departe de noi . Prin urmare, il acuzam pe Tiriac din nestiinta.
  Pe de alta parte, conceptia pe care o avem noi despre vanatoare e una "primitiva": un individ inarmat ia urma unui animal nu din placere, ci de foame. E o vanatoare orbeasca, facuta in nestire - omori animale fara a tine seama de cat de numeroase sunt, de perioada lor de reproducere, de refacerea vanatului etc. Vanezi un animal pana la extinctia speciei. Or acest tip de vanatoare, pe care il percepem legitim, nu este decat braconaj: e vanatoarea traditionala & ilegala a taranului roman (solo, cum zicea cineva mai sus, pentru a nu fi vazut & parat de altii) pe domeniul nobilului/boierului sau al statului. Braconierii din ziua de astazi isi legitimeaza fapta spunand ca le este greu in viata de zi cu zi & o piele de urs le mai rotunjeste veniturile...
  Intrebari:
  1. Sa aiba, oare, felul in care percepem vanatoarea lui Tiriac vreo legatura cu "legitima" ocolire individuala & romaneasca a legii? Ilustreaza oare perceptia noastra faptul ca inca nu putem deosebi ilegalul de legal?
  2. Considerati ca educatia formala ar fi suficienta pentru a ne schimba perceptia asupra categoriilor legalului & ilegalului?
  3. Schimbarea perceptiei (prin cunoastere) va antrena de indata si o schimbare la nivel comportamental vis-à-vis de lege?
  Va multumesc.
  • traditie? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:08)

   sorinr [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

   Maritatul felelor de 12 ani se inscrie in traditia milenara a romilor,
   taierea maini hotului se inscrie in traditia milenara a musulmanilor, mincarea inimii de urs ca sa poti se inscrie in traditia milenara a unor chinezi, dreptul nobilului de a avea orice fata inainte de maritis era odata traditia elitelor europene
  • completare (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:11)

   sorinr [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

   conceptia cu vinatul solo, daca e "primitiva" poate e mai aproape de traditie...
   • cateva precizari (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:03)

    diddlyjo [anonim] i-a raspuns lui sorinr

    nu comentez felul in care intelegeti traditiile altor societati. revin asupra vanatorii elitelor sociale europene.
    - Charlemagne interzice vanatoarea bourului in muntii Vosgi atat pentru a controla populatia de bouri, cat si pentru a putea organiza vanatori regale in care se vanau animale cu sutele, dar avand totdeauna grija sa nu pericliteze existenta speciei. In schimb, nu a putut controla braconajul. Nici alti regi europeni nu au putut controla braconajul. Ultimul exemplar de bour a fost vanat in Polonia secolului XVII...
    - In Europa zilelor noastre, taranii vaneaza cum vanau burghezii secolului XIX & aristocratii secolelor anterioare. Vanatoarea e un eveniment colectiv, care se desfasoara dupa un anumit ritual, este condusa de un presedinte de vanatoare, se omoara zeci de exemplare intr-un mod controlat, astfel incat existenta speciei sa nu fie pusa in pericol. Pentru documentare, puteti consulta mai multe reviste de specialitate frantuzesti, nemtesti, englezesti etc.
    - Problema ridicata de mine se refera la felul in care noi, romanii, intelegem & facem distinctie intre lege & nelege & la felul in care ne legitimam comportamentele & luarile de pozitie.
    • lege/nelege (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:23)

     sorinr [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

     Pai daca cititi citeva legi ... intelegeti de unde vine lipsa de respect fata de ele. sa va dau un exemplu:
     pestera - conform dex : " Cavitate, scobitură naturală subterană adâncă şi mare, formată prin dizolvarea unor roci solubile de către apele de infiltraţie; grotă, cavernă"
     pestera - conform legii ariilor protejate din romania "Peştera este un cavernament de origine geomorfologică naturală, ale cărui dimensiuni conferă interiorului o obscuritate absolută"
     te umfla risul cu respect pt lege
     • nelegea este mai proasta (Joi, 22 ianuarie 2009, 22:16)

      hggfhgfhg [anonim] i-a raspuns lui sorinr

      Definitia legala este mult mai precisa si cuprinzatoare. Daca tu faci alergie la cuvintele lungi si "ciudate" (e.g. cavernament), este problema ta.
      Pentru exemplificare:
      cavitate, scobitură naturală subterană=cavernament;
      adanca si mare=ale cărui dimensiuni conferă interiorului o obscuritate absolută.
      Concluzie: Nu te mai hlizi! Pune mana pe carte!
  • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:53)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui diddlyjo

   Intr-adevar, vanatoarea lui Tiriac poate fi invinuita de orice, dar nu de ilegalitate. Invinuirile in acest sens tin mai degraba de o convingere ranchiunoasa si usor infantila ca tot bogatii sunt cei care fac si legile. Exista insa, cred, un alt mod in care Tiriac incalca "legea". Vanatoarea este si ea un joc si orice joc se joaca dupa anumite reguli. Tiariac, mare jucator de tenis, incalca regulile jocului vanatoresc. Treaba lui? Nu stiu, dar nu cred.
 • RE: "macelul" de la Balc (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:05)

  Ovidiu Dobronauteanu [anonim]

  Este cea mai mare barbarie,practic un carnagiu,un macel a bietelor animale nevinovate,aduse si inghesuite in "tarcul" de la Balc.Pe de alta parte,vorbim de pretentiile unor persoane de a-si legitima "statutul nobiliar " prin astfel de acte,crezand ei ca ii imita pe aristocratii de altadata.N-au reusit mai mult decat de a-l imita pe "contele" Ceausescu sau pe "imparatii" de genul lui Bocassa ,Edy Amin sau Mobutu.
  • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:47)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ovidiu Dobronauteanu

   Cred ca este totusi o diferenta semnificativa intre "imparatii" despre care vorbiti si actualii miliardari. Ceausescu chiar avea ambitia sa fie primul vanator al tarii si chiar era convins ca este. Avea "orgoliu de vanator". Tiriac are doar orgoliu de miliardar, pentru care vanatoarea este doar un alt mediu de afaceri. N-as face nici o ierarhie intre cele doua cazuri, ci doar o diferenta.
   • exceptie (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:55)

    Eurobalauru [anonim] i-a raspuns lui Vintila Mihailescu

    Mai este un personaj din epoca post-decembrista, care are mandrie de prim vanator, Presedinte al AVP si fost Prim Ministru. Ca tot l-am auzit pe domnul Tiriac spunand ca nici un politician nu i-a calcat pragul de la Balc
 • ce inseamna (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:09)

  ale [anonim]

  ce inseamna vanatoarea pentru omul modern? Care ar fi trasaturile si specificul omului care vaneaza acum?
  • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:44)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ale

   Inseamna lucruri foarte diferite. Pentru tot mai multi, inseamna o barbarie si necesitatea de a impune niste drepturi ale animalelor in continuarea celor deja vechi ale omului. La extrema cealata, pentru multi inseamna o reintalnire cu natura si comportamentele naturale. Intre aceste doua extreme se afla masa indecisilor si indiferentilor.
 • Sport? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:11)

  RADU [anonim]

  Am cunoscut in SUA un individ care vana ursi grizzli inarmat cu un cutit si cu sageti si arc. In situatia asta vanatul avea aceleasi sanse ca si vanatorul.(respectivul a fost de multe ori la un pas de a fi sfasiat). Despre omul asta consider ca practica vanatoarea ca sport.
  In schimb, in situatia dezbatuta astazi, este doar un macel. Ce satisfactie au "vanatorii" cand ucid un animal care nu are nici o sansa?
  Ce anume ii determina (pe unii oameni) sa practice o asemenea activitate- nu pot sa ii zic sport.
  • insetati de sange... (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:36)

   Joho [anonim] i-a raspuns lui RADU

   deci
   - nu e vanatoare
   - nu e sport
   - este satisfacerea poftelor salbatice, poftelor criminale, dorinta de a ucide
   - vorbim de traditie ? rusine !
   - astia ar trebui pusi ei in tarc... si dat cu pietre in ei, daca nu chiar luati mira pustilor, atunci sa-i vedem.
   - dorinta omului marunt, de nimica..., care vrea sa se afirme cu orice pret
   - cu mutra lor, mai bine s-ar face macelari, acolo macar s-ar putea satisface foamea de sange, zilnic.
   - daca e zona privata, atunci trebuie sa respecte regulile Europene, modul cum sa ucizi un animal, crescut artificial, sau sa ceri dispensa pentru a ucide dupa metehnele tale criminale...( pe care tu le numesti traditionale )
   - dece nu vin in Europa de West, sa faca asa ravagii...., nu pt. ca aici n-ar fi vanat, sau chiar crescatorii, dar la o asemenea actiune ar infunda toti puscaria, dar in Romanika asta se poate de toate... ca toti stau cu kusma-n mana, aplecati servili, rugandu-se ca... "numa mai rau sa nu le fie"
  • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:41)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui RADU

   Vanatoarea in acest caz pare sa fie o petrecere. Se ofera la pachet cu tuica fiarta dinainte si Costi Ionita de dupa. Deci placerea pare sa fie a petrecerii si nu doar a vanatorii in sine. Si tuturor ne plac petrecerile, chiar daca avem, eventual, cu totul alte gusturi.
 • Intrebare (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:15)

  aaa [anonim]

  Credeti ca exista vreo sansa ca legislatia in vigoare sa fie modificata astfel incat sa nu se mai permita impuscarea animalelor in locuri inchise?
 • Vanatoare (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:17)

  Cristi [anonim]

  Nu stiu cati dintre respondenti cunosc care este scopul pentru care se organizeaza vanatoarea in zilele noastre. Dv. domnule Mihailescu stiti?
  Multi confunda vanatoarea cu nevoia de hrana (ori au cunostinte braconieri ori saracia din perioada comunista ii fac sa gandeasca astfel).
  Scopul primordial al organizarii partidelor de vanatoare (nu cele din tarcuri ca la Balc) este acela de a pastra diversitatea speciilor. Daca o specie se dezvolta in exces toata lumea banuiesc ca stie ce se va face in detrimentul altei specii. Daca nu s-ar mai vana MAJORITATEA speciilor vor fi in pericol. Echilibrul natural in pastrarea speciilor nu mai poate functiona de sute de ani de cand omul a distrus acest echilibru. Daca vrem sa pastram diversitatea speciilor dar nu prin control strict (vanarea exemplarelor in exces din anumite specii) atunci trbuie sa renuntam la agricultura extinsa sa reimpadurim ce s-a defrisat si probabil sa injumatatim specia umana. Ce varianta alegeti?
  • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:30)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi

   Aveti perfecta dreptate si ati raspuns si la alte comentarii care considera necesara interzicerea cu desavarsire a vanatorii. Doar ca nu despre aceasta vanatoare vorbeam, ci despre cazul Balc.
  • diferente (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:44)

   Ioana [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   Ceea ce spuneti dv. se refera la vanatorile care au loc in salbaticie, nu intr-un tarc in care animalele sunt crescute special pentru asta... Intr-adevar, e valabil pentru vanatorile de canguri din Australia (e primul exemplu care imi vine in minte).
   Stiu de asemenea ca vanatorii silvici impusca animale bolnave sau "neconforme cu standardul". Am asistat la impuscarea unei capre cu un singur corn...
   Pe de alta parte, stiu ca sumele primite de ocoalele silvice de la vanatori pot ajuta la intretinerea zonei... Dar parca tot mi-ar placea
   sa nu ne ascundem in spatele "traditiei" sau sa ne inchipuim ca venind in Romania la vanat mistreti reproducem cine stie ce obicei stravechi...
   • Vanatoare in salbaticie (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:22)

    Cristi [anonim] i-a raspuns lui Ioana

    Draga Ioana, ca sa intelegi mai bine. Porcul mistret in romania e echivalentul cangurului din Australia (in realitate in Australia iepurele a fost o problema atat de mare incat nici vanatoarea, nici otravirea nu a putut opri inmultirea speciei ci doar introducerea de boli genetice pentru aceasta specie). Daca consideri normal ca excesul de exemplare dintr-o specie sa fie eliminat atunci vanatoare conform legii este cea mai buna solutie. Vantoarea de azi nu trebuie confundata cu vanatoarea de acum sute de ani cand era facuta din alte considerente. Arma clasica de vanatoare are 2 cartuse iar la vanatoare participa un numar limitat de vanatori (limita este data de numarul de exemplare din arealul pe care se vaneaza). In aceste conditii animalele au sanse de 90% sa scape iar cele care sunt vanate sunt in realitate cele mai slabe din specie, astfel facandu-se o selectie. Eu consider vanatoarea cea mai potrivita actiune pentru pastrarea divesitatii speciilor si in realitate daca ai cunoaste vanatori adevarati (nu braconieri) vei observa ca sunt cei mai mari iubitori de animale iar sumele anuale cu care contribuie (destul de mari) sunt folosite exact pentru ajutorarea speciilor amenintate.
 • Problema mascata (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:21)

  Igor [anonim]

  Nu cred ca problema este faptul ca la vanatoare au fost folositi gonaci, nici nu cred ca e o problema numarul mare de istreti vanati. Daca ne caramponam de asemenea probleme nu suntem altceva decat ipocriti.
  As vrea ca dl Vintila sa explice sau sa comenteze oare de ce are nevoie un om ca si Tiriac de o astfel de sarada, piesa de teatru. Este clar ca vanatoare in sine este o scuza pentru o intalnire intre diferite cercuri de interese. Dar de ce nu un bal sau o petrecere sau un turneu de golf? Oare prin aceasta vanatoare doreste Tiriac sa compenseze unele neajunsuri sau doreste sa isi perie orgoliul de miliardar al Romaniei?
  • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:28)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Igor

   Cred ca ati dat singur raspunsul. Pare sa fie o problema de, cum spuneti, periat orgoliul si aici fiecare o face cum a invatat in cei sapte ani de acasa. Cand ai pornit mai de jos si ai ajuns foarte sus, o viata intreaga simti nevoia sa supralicitezi si sa impresionezi. Imi pare rau, dar pare sa fie si cazul miliardarului Tiriac.
 • Apropos de vanatoare (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:21)

  calin [anonim]

  ... ce se intampla la Balc e vanatoare 100%, tarcul ala nu e cat curtea scolii, are 1500 ha ( un patrat cu latura de 4 km), e cu gonaci si vanatorii stau in foisoare.

  Vanatori similare gasiti si in Africa de Sud, si in Anglia, si in general acolo unde exista surplus de vanat.

  A ne da cu parerea, punandu-ne in locul porcului numai asa, ca ne place, nu e deloc interesant!
  • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:26)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui calin

   Aveti dreptate. Am vazut si eu vanatori similare in Africa de Sud, dar nu si in Anglia.
  • 1500 ha (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:09)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui calin

   Cred ca nu isi imagineaza nimeni ca in tzarcul acela vanatorii stau lipiti cu spatele de unul din garduri, mistretii stau cu totii lipiti cu spatele de gardul din partea opusa iar, la un semnal, gonacii ii fac pe mistreti sa alerge 4 km, pana la vanatorii de la celalalt gard!

   1500 ha e o suprafata FOARTE mica! Si, oricum ai da-o, tot "tzarc" este. Cu atat mai mult cu cat mistretii nu indraznesc sa se apropie de garduri, pt. ca in trecut, cand s-au apropiat de ele, au incasat impulsuri electrice!

   Iar faptul ca ceea ce se intampla la Balc 100% NU este vanatoare, tocmai ce l-am demonstrat intr-o postare anterioara. Vorba unui personaj devenit "clasic": "certificat MADR" >:)
 • intrebare (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:22)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Pana la urma, de ce vaneaza oameni ca Tiriac, Nastase, Porche etc? Ce semnificatie ar avea vanatoarea pentru ei?
  • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:38)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   Se pare ca Tiriac nu vaneaza. Semnificatia pe care o are vanatoarea pentru el este, se pare, aceea de a vana afaceri. Nu sunt vanator, dar cred ca pentru un vanator sau pescar impatimit, aceasta motivatie este greu de acceptat.
 • Am inteles ca vanatul e donat (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:27)

  Luke [anonim]

  Din cat am auzit pe la tv vanatul este donat spre a fi mancat. In acest caz cat din carnea de porc procesata de abatoare, ajunsa in hipemarket nu e aruncata ajungand sa expire? Cred ca sunt indreptatit sa cred ca nu o cantitate neglijabila in lumea in care traim. In cazul vanatului cred ca nu mai este valabil si cantitatea aruncata va fi neglijabila daca nu nula. In aceasta ordine de idei cum mai poate cineva sustine ca abatoarele sacrifica pt a satisface o nevoie de hrana dar vanatoarea asta nu?
  Vad ca multi acuza acesta vanatoare tocmai pt ca nu e din nevoia de hrana si cu asta nu-s tocmai de acord.
  Exista alte aspecte pe care le-ati punctat referitor ca nu mai e un sport cand sunt adusi mistretii in bataia pustii. Cu asta sunt de acord, as dori un raspuns strict legat de ce am afirmat in primul paragraf. Multumesc.
  • raspuns (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:35)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Luke

   Ma indoiesc ca intentia organizatorilor si principala lor bucurie a constat in donarea mistretilor unor case de batrani. Mai mult decat atata, se pare ca acest lucru nu a avut totdeauna loc, asa cum s-a afirmat. Deci, daca cineva ajunge sa se bucure de acesti mistreti ca hrana, este pur si simplu accidental si secundar.
   • dar nu e o ipocrizie? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:46)

    Luke [anonim] i-a raspuns lui Vintila Mihailescu

    nu e o ipocrizie sa acuzi din punctul asta de vedere vanatoarea asa cum multi vad ca o fac? sau asociatile de protectia animalelor care se agita din cauza vanatorii dar nu si din cauza risipei de la procesarea si comercializarea de la abatoare la hipermarketuri? am vrut sa demontez doar un punct de vedere pe care-l tot vad si mi se pare exagerat, m-am saturat de ipocrizia celor care-l folosesc ca argument.
 • Sa fie atat de reprezentativ acest eveniment? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:29)

  Anonim [anonim]

  Stimate domn Vintilescu, pentru a pune in discutie gradul de intelegere pe care-l avem despre ceea ce se intampla in jurul nostru, nu credeti ca ar trebui discutata mai intai, nu afirmatia domnului Tiriac, ci obstinatia cu care este mediatizata anual vanatoarea de la Balc, termenii deveniti oarecum stereotipi utilizati de jurnalisti cand aduc in discutie evenimentul? Anual, ni se induce ideea ca organizatorul face o treaba reprobabila, singurele argumente fiind macelul propriilor mistreti si prezenta nesimtita a unor oamnei teribil de bogati pe mosia de la Balc? Credeti ca aberatia vine doar din gestul omului Tiriac sau si ( mai ales) din modul de abordare?
  In ce masura o afirmatie de tipul traditia vanatorii la romani, facuta de Tiriac este mai grava decat o serie de propozitii care se emit similar pentru legitimarea unor gesturi dintre cele mai absurde care au consecinte mult mai grave? Domnul Becali a functionat circa 4 ani in media si viata publica romaneasca invocand traditia ortodoxa, romanismul insusi. A durat mult pana sa i se tranteasca usile ziarelor si televiziuniloe in nas. A trebuit sa piarda tot si nimeni nu a organizat dezbateri pe tema ascensiunii acestui personaj sau a nivelului nostru de intelegere/perceptie in ceea ce priveste gesturile sale. E singurul exemplu care-mi vine in minte. Mai sunt si mai de fiecare data legatura cu traditia s-a facut prin afirmatii mai grave decat cea legata de vanatoare. Multumesc
  • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:33)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   Va dau perfecta dreptate. "Spectacolul" vanatorii lui Tiriac atrage spectacolul mediatic. Dar poate ca tocmai asta incercam sa facem, aici si acum, prin aceste dialoguri, sa depasim stereotipia presei despre care vorbiti. In ceea ce-l priveste pe Becali, este mai usor sa ataci un fals vanator decat un fals ortodox. Nu e bine, nu e normal, dar asta e.
 • Despre dimensiuni (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:31)

  Cristi [anonim]

  Un taran are o curte in care creste doi porci iar pe unul dintre ei il sacrifica de Craciun. La eveniment participa uneori rudele si prietenii care vor lua parte la "fabricarea" carnatilor si se vor alege cu ceva produse in final. Taranul nu are multi bani, nu-si permite achizitionarea unui teren de 11000 de ha pentru a creste 1000 de porci, dar Tiriac da. La fel face si el numai ca dimensiunea difera: sacrifica porcii crescuti de el si isi invita prietenii, partenerii de afaceri, etc.
  Stiri despre sacrificarea unui porc in curtea unui taran nu se scriu pentru ca nu au vreo relevanta, dar cand "obiectul" de studiu are proportii importante apar si stirile in ziare... timp de doua saptamani. Merita oare chestiunea asta atata tam-tam in presa?
  • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:08)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi

   Cred ca subiectul consta tocmai in exces in ceea ce numiti dvs proportii importante. Merita acest subiect atata tam-tam in presa, va intrebati. Daca este vorba doar de tam-tam, nu merita. Daca ar fi vorba si de un efort de a intelege in ce consta excesul si ce urmari poate sa aiba el, categoric ar merita.
 • paintball (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:33)

  Cristi Parvan [anonim]

  De cativa ani au aparut in romania numeroase cluburi de paintball. Nu e traditie, nu e sport, nu e socializare nu e status. Si cu toate astea aceste cluburi prospera ... probabil exploatand placeri instinctive.
  Apetitul publicului/mediei pentru subiect, incarcarea cu atribute (bogat, strain, batran) a subiectului ... este doar o pozitionare etica?
 • diverse tipuri de vânători (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:34)

  Ioana [anonim]

  Chiar ieri am citit pe hotnews o stire legata de gasirea unor pasari ranite si moarte (de glont) in Delta Dunarii. Si era vorba de pasari ocrotite. Pana la urma, daca e sa analizam ce fel de vanatoare se practică la noi, macar "vanatoarea" lui Tiriac se face pe fata. E mai usor de controlat daca se ajunge la un exces.
  Braconajul in parcurile nationale e mult mai grav. De fapt, orice tip de vanatoare in parcurile nationale e grav. Sper sa nu treaca legea aceea.
  Nu-mi place vanatoarea, dar sunt constienta de ipocrizia (inclusiv a mea) de a protesta impotriva ei si a manca in acelasi timp carnea provenind de la animale mult mai chinuite...
  • clar, (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:54)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Ioana

   clar. problema cu mult mai adevarata reprezinta faptul ca cei mai mult dintre noi consuma carne de la animale chinuite. nu ca au ucis acolitii lui tiriac 200 de porci.
   faceti un topic despre delta, cu tanarul domn investit, sau unul despre carnurile din magazine alimentare.
 • 200 ai lor fata de 200 ai nostri? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:37)

  mircea [anonim]

  inversunarea oamenilor pe aceasta partida de vanatoare apare din modul flagrant in care sunt ucisi 200 de porci. domnule antropolog vintila mihailescu, consumati carne? exista o vietate a carei disponibilitati sa fie data de oameni? animal creat pentru consum? indraznesc sa cred ca acesti 200 de porci mistreti de care vorbim au suferit mai usor inaintea mortii, chiar daca au fost ingrasati de oamenii lui tiriac asemeni unoir pui de la kfc, decat porcii care se cresc prin tara in crescatorii cu siguranta neadecvate, decat vitele si pasarile care se cresc in ura si se taie in acelasi sentiment. dupa cum spuneti, acesti 200 de porci au fost crescuti pentru a fi omorati: cu ce difera statutul lor de animal predestinat mortii fata de porcii domestici predestinat(de mana omeneasca)? pt ca sunt sacrificati de niste oameni cu foarte multi bani? pentru mine ramane o singura problema. cum este crescut un animal, si cum este sacrificat, sau vanat.
  • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:03)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mircea

   Da, aveti dreptate, din punctul de vedere al porcului. Ceea ce am discutat insa pe acest site este din punctul de vedere al omului, respectiv al celor care declara ceva si fac altceva. Or, din acest punct de vedere, continui sa cred ca exista o diferenta intre taranul care-si sacrifica porcul de Ignat si vanatorii de la Balc.
 • Asomare (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:38)

  Eurobalauru [anonim]

  Cum ramane cu asomarea, pentru care recent avem legi care ingradesc uciderea animalelor fara o prealabila asomare. Credeti ca moartea prin impuscare este lipsita de suferinta pentru animale, in conditiile in care nu cred ca acesti "papionari" frustrati pot tinti macar cum trebuie (la cap, de exemplu).
  Adica taranului i se interzice traditionala sacrificare, prin lege, dar 30 de scelerati sadici (caci asta sunt, neffind nici o nevoie imperioasa care ii obliga sa ucida animale), is pot face de cap.

  V-as ruga mult, domnule Mihailescu, comentati acest aspect!
  • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:00)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Eurobalauru

   Vanatoare prin asomare ar fi cam greu...Problema este daca suntem sau nu de acord cu vanatoarea in general si ce parere avem despre aceasta vanatoare in particular iar eu cred ca aceasta nu este o vanatoare, cu atat mai putin o umanitara asomare.
 • Balc vs. Faeroe (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:41)

  calin [anonim]

  Sincer, cred ca Tiriac a facut din Balc un eveniment, nu faptul ca acolo sunt impuscati 200 de mistreti. Daca nu era Tiriac, Balc ar fi trecut ca un eveniment oarecare.

  Apropos, dincolo de semnficatiile unui rit de trecere, de prag, cum vi se pare carnagiul balenelor din Faeroe? E el mai justificabil decat vanatoarea lui Tririac? Cati dintre cei de aici au semnat petitia impotriva acestei vanatori?
  • ai perfecta dreptate (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:46)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui calin

   inca o zazanie mediatica, inca un motiv pentru care media exista, topicuri exagerate, si titrate de un evident trivial. problemele sensibile si solutionarea lor fiind evident ignorate. daca un gigel din judetul giurgiu taie la porci pe care ii creste claie peste gramada, nimeni nu stie, nimanui nu-i pasa. faptul ca in supermagazine sunt pui crescuti unu peste altu plini de venin si apoi vanduti, nu este atat de evident. este doar un sentiment de natie de oameni care sunt la a doua generatie de incaltati: sa priveasca la un tiriac, la un becalli, in loc sa fie in stare sa recicleze o sticla de plastic.
  • da, am semnat (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:51)

   Eurobalauru [anonim] i-a raspuns lui calin

   Eu de exemplu semnez orice petitie de acest gen, cara sa ma faca sa ma simt putin mai bine, stiind totusi ca fac parte dintr-o rasa de pradatori. Si apropo, sunt vegetarian si perfect sanatos. Nu pot cere tuturor sa impartasasca ideile mele de viata, dara aici este vorba despre un principiu: gratuitatea actului de a ucide, despre aceasta vorbim. Iar faptul ca sunt 200 de mistreti sau 500 de balene, ori chiar un singur lup arctic vanat din elicopter cu arma cu luneta, raul este identic.
   Vorbim de asemenea despre un set de valori, pe care cei bogati il pot imprima "prostimii", iar acest eveniment ce ne trasmite? E bine sa ai multi bani, pentru ca atunci poti dispune de tot si de toate CUM VREI, si poti transforma asta in "placere". Ha!
  • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:01)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui calin

   Dar cine a spus ca romanii sau, in speta, domnul Tiriac sunt cei care au inventat carnagiile?
 • un pic despre lege (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:45)

  Codruta N [utilizator]

  In anii trecuti, revoltate din cauza a ceea ce se petrecea la Balc, cateva persoane (din ONG-uri sau de capul lor) au facut niste reclamatii la Ministerul Agriculturii (de care apartine Directia Generala de Control Silvic si Cinegetic, precum si care are in competente "siguranta alimentara", respectiv problema cu taierea porcilor din gospodariile taranesti).

  Reclamatiile se bazau pe urmatoarele: Legea Vanatorii INTERZICE vanatoarea in "tarcuri" (spatii inchise), din foisoare samd.

  Raspunsul MADR a fost ca "la Balc nu este vorba despre vanatoare ci despre recoltarea unor animale crescute intr-un spatiu privat".

  Deci chiar MINISTERUL recunoaste ca NU ESTE "VANATOARE". In sensul asta, presa, cand foloseste expresia "vanatoare" in legatura cu ceea ce se petrece la Balc, fie greseste, fie tine musai sa-i faca reclama (mascata) lui Tiriac. De altfel eu chiar am si zis ca nu inteleg de ce ii fac individului atata publicitate!

  Sa nu credeti, insa, ca persoanele acelea s-au multumit cu acest raspuns! Au interpelat MADR in legatura cu faptul ca "recoltarea animalelor (respectiv porci) dintr-o crescatorie privata" se supune unei legislatii europene (de a carei implementare raspunde CHIAR onor MADR) si care legislatie zice ca: porcul trebuie anesteziat; porcul nu trebuie hartiut si chinuit samd.
  De altfel, in acest sens ("chinuirea animalelor") se exprima si Legea Protectiei Animalelor. Sa nu uitam, de exemplu, ca nu toti cei care impusca nimeresc animalul astfel incat sa-l omoare pe loc! De multe ori animalele sunt doar ranite si unele se chinuiesc indelung pana sa moara!

  La aceasta din urma interpelare MADR nu a mai raspuns - dar nu conteaza, la un moment dat se va reveni pe tema asta, probabil cand va avea cineva bani sa dea MADR in judecata!

  Deci INSIST ca macar pe Hotnews (care a gazduit dezbaterea) sa nu mai vad expresia "vanatoarea de la Balc". Nu e corecta! Chiar MADR atesta acest lucru! >:

  Expresia corecta este "macelul de la Balc"!
  • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:57)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Codruta N

   Este extrem de interesant ceea ce spuneti. Recoltarea animalelor pentru institutiile statului si vanatoare pentru mass-media si clubul miliardarilor. Poate ca asta ne spune ceva si despre relatia dintre oamenii bogati, stat si media.
 • este o crima (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:49)

  Claudiu [anonim]

  vi se pare corect ca un om puternic/bogat sa isi permita placeri exagerate doar pt ca este bogat si plateste??? In acest moment se duc eforturi uriase pt a opri scaderea sau disparitia multor specii de animale iar altii le macelaresc fara noima. E o cruzime. Am ascultat un interviu cu Tiriac cand declara ca a vanat si elefanti. Ce parere aveti? Este un om bolnav. Aceste proaste obiceiuri trebuie curmate.
 • Adrenalina (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:51)

  SEL [anonim]

  Se vine la aceasta "vanatoare" in loc de golf sau bal sau altceva aiurea pentru adrenalina care se varsa in sange cand "vanatorii" ucid animalele acelea. Este o refulare anuala a unor oameni care altfel se misca dintr-un birou in altul, protejati de bodyguarzi, si care trebuie sa para si oarecum niste filantropi fata de cei din jur si media.
 • ca tot romanul impartial (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:52)

  Alias [anonim]

  domnule Mihailescu, care este punctul dumneavoastra de vedere? dumneavoastra ce anume sustineti? aveti o opinie personala in aceasta disputa sau indepliniti un rol de moderator (un rol... simbolic)?
  • r (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:12)

   Vintila Mihailescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alias

   Da, indeplinesc si un rol de "moderator" , cum spuneti, si incerc sa privesc povestea din diferite puncte de vedere. Dar am si eu un punct de vedere al meu: este vorba despre un exces si o ipocrizie. Iar daca aceste lucruri sunt validate sau acceptate ca normale si adevarate, putem avea cu totii, ca societate, de suferit.
 • Ne apropiem de final (Marţi, 20 ianuarie 2009, 11:55)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Intalnirea online cu domnul Vintila Mihailescu se va incheia la 12:10.
 • pentru Codruta... (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:07)

  calin [anonim]

  Legea 215/2008 nu interzice asa ceva! Am cautat in textul legii si nu apare nimic despre ceea ce ati scris: nici foisoare, nici tarcuri, nimic...

  Imi pare rau dar ar fi bine sa va documentati mai temeinic inainte!
  • Daca tot ziceti de informare... (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:20)

   Eurobalauru [anonim] i-a raspuns lui calin

   informati-va mai bine citind legea 407/2006, cea modificata prin aportul direct al "iubitorilor naturii" tip Tiriac si Nastase. Chiar daca actuala lege e 215/2008, cel putin o data s-a incalcat legea in vigoare, la primul "Balc". Si acum se poate discuta despre ingerinta intereselor personale ale celor cu bani in politic, daca doriti.
  • ok (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:31)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui calin

   Da, am gresit in privinta gonacilor; in schimb, ref. la "tarcuri", iata Art. 39 ("In scopul exercitarii vanatorii in conditii de etica vanatoreasca, de protectie a faunei de interes cinegetic, sunt interzise: [...] h) utilizarea steguletelor si gardurilor pentru dirijarea exemplarelor din speciile de interes cinegetic, precum si a detectoarelor de animale".

   Deci cu ce e inconjurat tzarcul acela (cu o suprafata mica, de altfel) decat cu "garduri"? Si inca electrificate!

   De "detectoare" (acolo unde animalele sunt hranite in loc fix pe un spatiu foarte restrans, toata lumea stie toate locurile de adapost si unde nu-s 20 paraie pt. a se adapa mistretii) nici nu mai e nevoie, bineinteles... >:
 • dpdv antropologic... (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:08)

  Luke [anonim]

  Domnule Vintila Mihailescu admit ca nu va cunosc si ma asteptam ca aceasta discutie poate sa ma faca sa va caut opinile sau lucrarile legate si de alte teme.

  In ultimul moment puteti sa faceti un comentariu din prisma pregatirii dumeneavoastra care sa ne aduca niste informatii, sa ne dea de gandit, sa se vada ca am discutat cu un antropolog?

 • vanatoare vs masacru (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:20)

  c. [anonim]

  Despre vanatoare, in spiritul bunului simt

  In China antica imparatul organiza anual o vanatoare la care toate capetele nobiliare luau parte. Vanatoarea se petrecea intotdeauna in mediu salbatic, in paduri sau pe campii nebatute de piciorul omului de-a lungul anului. Incoltirea animalului se facea intodeauna din 3 coluturi, de pe cele 3 laturi ale spatiului ideal, cu 4 laturi, corespunzatoare punctelor cardinale. A patra latura era lasata intotdeauna libera, ca posibilitate lasata animalului de a se sustarage mortii. Daca animalul nu profita de libertatea ce i se dadea de a se absolvi de la moarte, imparatul insusi era absolvit de uciderea lui. Aceasta este diferenta dintre masacru si vanatoare. (sursa povestii, Cartea Transformarilor)
 • Revoltat - asa sunt antrenat... de tara mea! (Marţi, 20 ianuarie 2009, 12:35)

  mishoo [anonim]

  Inteleg ca Tiriac Jr creste mistreti din discutiile dumneavoastra... Intrebarea me e, cum au ajuns acei mistreti (primii nu stiu cati... ca trebuie sa ii fi inmultit cumva..) in mainile lui? De unde i-a luat? Se gasesc la hypermarket? sa imi iau si eu cativa... Sau as putea sa ma apuc sa colectionez animale salbatice sa imi fac zoo, pentru ca vad ca in Romania se poate orice.. Sau mana libera se dau doar celor care dorm in scaune?
 • Vanatoarea (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:07)

  Mike [anonim]

  Avand in vedere ca d-l Tiriac a avut invitati de "marca", serveste vanatoarea de mistreti tarii sau doar intereselor personale. Sunt de aceeasi parere cu cei care au mai scris - ACEST SOI DE VANATOARE( la gramada), nu este o traditie a poporului nostru. Sau creaza maistru' Tiriac noi traditii?? :{(
 • balc(i) (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:12)

  dorint [anonim]

  buna ziua.
  parerea mea este ca Dl. Tiriac,care era modelul de invidiat al tuturor romanilor de dinainte de '89,incetul cu incetul ne-a aratat adevarata lui fata.Si nu este o fata cum ne inchipuiam noi inainte ca este.Face parte si el din tagma capitalistilor(care i-am dorit),cu foarte multi bani,care nu le pasa de nimeni si de nimic-majoritatea dintre ei chiar se cred deasupra legilor si a bunului simt.
  Toti poate avem o pasiune si mi se pare normal sa ne-o facem-dar de aici pana la a organiza maceluri,ca pe timpul raposatului,parca totusi ...
  Macar de-ar fi adevarat ceea ce s-a scris in presa,precum ca vanatul a fost donat caselor de copii si batrani!
  Oare la cati bani are dl. Tiriac si la cati bani cheltuie cu intretinerea domeniului de la Balc-nu ar fi mai aproape de oamenii acestei tari,daca ar construi aziluri ptr. batrani sau case ptr. copii abandonati????
  Ptr. asa ceva as scoate oricand palaria in fata domnului Tiriac!!!! Si nu numai ...
 • Va rog raspundeti! (Marţi, 20 ianuarie 2009, 13:39)

  Cineva [anonim]

  Nu vi se pare ca exagerati? Ca toata aceasta mila pt mistreti este o masca pentru invidia fata de un om de afaceri prosper care are tot ce isi doreste?
  Omul organizeaza totul, cu banii lui, din afacerile lui, din munca lui. Astfel de evenimente se organizeaza dintotdeauna in toata lumea.
  Poate ar trebui sa apreciati ca dl Tiriac aduna o multime de potentiali daca nu deja investitoru in Romania, stiti voi acele persoane care va platesc salariul lunar.

  Si mai lasati deoparte ifosele cu chinuitul animalelor, va e mai placut cand vedeti un leu omorand si mancand o antilopa?
  De ce nu sunteti la fel de revoltati cand vedeti cati copii traiesc in saracie, cat de chinuiti sunt de parintii lor unii si cate si mai cate se intampla. Voua nu va e mila daca un om e muscat de un caine pe strada ci sariti sa pupati repede cainele unde l-a lovit omul atacat.

  A...si apropo...daca sunteti asa milosi de mai mancati carnita de porc/pui/curcan/peste etc? Sunteti niste nesimtiti? Nu va ganditi la viata chiunuita a saracelor animele pe care scrie macelar din prima clipa a vietii?
  • mentalitate "tip Tiriac" (Marţi, 20 ianuarie 2009, 14:19)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Cineva

   De ce ar trebui "invidiat" Tiriac? Ca are bani? Si la ce-i foloseste? ca umbla toti "vanatorii de bani" dupa el?
   Are cumva cultura sau sensibilitate? Arata bine? Are prieteni ADEVARATI?
   N-a reusit nici macar in sport sa se remarce, decat pt. ca s-a "lipit" de geniul lui Nastase!
   Ce are, in rest? Un baiat care nu s-a remarcat decat prin aia ca e "fiul tatalui sau" si printr-un scandal cu droguri? Si care are deja mai multe casnicii (asta implica "ratari") in "palmares"?

   Nici macar partenerii de afaceri nu dau 2 bani pe el, decat daca-s invitati la chestii din astea de prost-gust - e tratat asa cum stiu ei sa trateze pe unul ca el... "prietenie - prietenie dar branza pe bani".
   O gramada de oameni il dispretuiesc pentru porcaria pe care a facut-o in padurea Baneasa si pt. alte chichitze legate de "patrimoniu" (cei care stiu, stiu ei - ca nici Razvan Theodorescu, oricat de obedient ar fi, nu-i totusi un nespalat care sa nu stie ce-i aia "valoarea patrimoniului").

   De ce ar trebui "invidiat"? Nu are pe NIMENI! Cate femei, daca ar ramane el fara un ban si fara nimic, l-ar iubi asa cum este, chiar si daca ar ajunge in santz?

   Si ce "afaceri" de care sa beneficiem asa multi a adus el in Romania? Pana una-alta, vad ca bancile lui au cele mai mari comisioane la creditele ipotecare, as zice NESIMTIT de mari! Dati exemplu de afaceri "de care sa beneficiem noi toti"!

   Credeti ca el nu STIE ca nu are pt. ce sa fie "invidiat"? Eu cred ca STIE!

   Are doar bani! Banii fac ca un om sa fie "om"?

   Cu ei poate cel mult sa-i cumpere lui fiu-sau ceva droguri!
  • haoilio, uitasem :))) (Marţi, 20 ianuarie 2009, 15:19)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Cineva

   (N-am sa mai refer aici la modul in care a obtinut - cu un mare scandal - concesiunea asupra domeniului aluia, nici la faptul ca sta intr-o vila RAPPS IMPOTRIVA legii).

   N-a gasit sa cheme pe altcineva sa-i "distreze" invitatii, decat pe Costi Ionita!
   Nu un Lese - sau vreun alt interpret de muzica populara romaneasca, adevarata!

   Mai e si manelist, mânca-tz'ash...! :)))
 • Vanatoare (Marţi, 20 ianuarie 2009, 14:03)

  Serban Alexandru [anonim]

  In Romania ar trebui sa existe politia lucrurilor trandy. Acum de exemplu e trandy sa fi impotriva vanatorii deci politia trandy ar trebui sa ii inchida pe cei care vaneaza. Dar nu ar fi mai bine daca statul ar incerca sa opreasca distrugerea padurilor ca si asa indirect nu s-au omorat 200 de mistreti s-au omorat mult mai multi. Dar e la moda sa fii eco si sa te uiti la bogati in curte si sa comentezi. De-ai suntem romani si avem libertate sa comentam odata la un an despre masacru la o luna dupa ce marea majoritate a romanilor au asistat sau au mancat carne de la un porc omorat in chinuri cu un cutit in gat si dupaia in agonie fiind s-au pus pe el paie si a fost incendiat.
  Ma bucur ca avem atitudine la toate prostiile dar lasam gunoaie in padure si dam de mancare la ursi vagabonti.
  Halal natie.
  Ce credeti e mostenita boala asta de a vana senzationalul si de a ne minuna la nimicuri?
  • Prostii (Marţi, 20 ianuarie 2009, 14:19)

   just4tnt [anonim] i-a raspuns lui Serban Alexandru

   Ce va doare pe voi ce face Tiriac pe domeniul lui? Personal nu agreez vinatoarea , dar il prefer pe Tiriac si comp. la vinatoare pe banii si pe domeniul lui decat ghiolbanii cu BMW de 3000 de euro si cu ghiuluri care te calca pe trecerea de pietoni , te improasca cu manele la volum maxim , si te agreseaza in cluburi . Sau politicienii care ne impusca zilnic cu taxe , impozite , hotii si spagi facute pe banii nostrii is mai buni? Omul si-a facut avere , are bani si i cheltuieste cum crede el da cuviinta! Mai terminati cu prostiile astea ca nu a fost vinatoare de oameni !!! Nu poate omul daca are un nume , sa-si taie o gaina la el in curte ca toti "ziaristii gasesc ceva senzational in asta . Ramineti voi sa comentati cu Bahmuteanca , Irinel si Dan Diaconescu ca oricum il doare pe Tiriac "in pusca" de voi .
   • tiriac este la fel (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 10:41)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui just4tnt

    un ghiolban si un neam prost. ai uitat cand, intrebat fiind despre relatia lui cu andreea marin, ca i-a spus moderatorului "poate vrei sa ramai fara emisiune".?
 • vanatoare (Marţi, 20 ianuarie 2009, 15:40)

  gp [anonim]

  Credeti ca daca aceasta vanatoare era organizata de oameni mai putin importanti/bogati ar mai fi avut atat de multi opozanti ?
 • dezamagitor (Marţi, 20 ianuarie 2009, 16:27)

  Dacu [utilizator]

  Personal sunt dezamagit de prestatia domnului antropolog.
  Mai interesante sunt intrebarile (de fapt comentariile) cititorilor. Dansul nu face in general decat sa reia, sa aprobe ideiile cititorilor, destul de rar sa vina cu ceva profund original.
  Chiar se observa ca la un comentariu de 20 randuri el raspunde cu 3.
  Slabut.
 • sport? (Marţi, 20 ianuarie 2009, 16:42)

  luk [anonim]

  Cata vreme Tiriac detine domeniul legal, plateste impozite sau vreo redeventa, ma doare in cot ce face ala pe terenul lui. Exista o lege care reglementeaza acest tip de vanatoare. Daca e respectata, asta e.
  Pe mine ma distreaza treaba cu vanatoarea sportiva. Pai unde e sportul aici? Ca vin niste grasi a caror singura activitate sportiva e miscarea degetului pe tragaci?
  Spuneti-i macel si gata. E legal, la revedere. Isi creste omul porcii si o data pe an da iama cu puscoacele in ei. Daca ii asoma prin impuscare nu era acelesi lucru?
 • licence to kill (Marţi, 20 ianuarie 2009, 17:25)

  liberty [anonim]

  Pareri personale: vanatoarea nu este un sport - nu intruneste niciuna dintre elementele definitorii ale unui sport
  Vanatoarea este de fapt o forma social acceptata a crimei. Placerea vanatorii este aceea de a ucide, dar pentru ca societatea a stabilit ca a ucide un om se pedepseste, omul a fost inlocuit cu un porc...
 • Mult mai simplu! (Marţi, 20 ianuarie 2009, 18:37)

  Anneli Ute Gabanyi [anonim]

  Partidele de vanatoare in scopul atragerii magnatilor occidentali a fost practica introdusa in stil mare chiar de catre Nicolae Ceausescu. Se stie ca bunele relatii cu mari firme germane cum ar fi Krupp (unde marele vanator era managerul Berthold Beitz) etc. se legau chiar la aceste partide de vanatoare.
  Domnul Tiriac continua aceasi traditie cu aceeasi tip de manageri in acelas scop, doar ca profitul este al firmelor sale personale.
  In rest, dragi prieteni romani, nu va mai chinuiti sa explicati de ce acest e partide de vanatoare au loc in Romania - dar nu numai in Romania: Explicatia este mult mai simpla: In Romania mai exista paduri minunate, tara nu este atat de dens populata cum este, de exemplu Germania, si mai ales: IN ROMANIA EXISTA URSI!!!!!
 • servilism (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 9:15)

  ion ion ion [anonim]

  tiriac asta al batran pare a fi printre putinii business mani din tara. si chiar e. nu e putin lucru sa ai asemenea companie- mostenitoru porsche etc. probl nu e ca daca vanatoarea e trad ro sau nu si cati mistreti a impuscat ci un anume tip de atitudine romaneasca- ca dealtfel a oricarei natii marginalizate- e "bucuria" saracului (care s-a trezit si el cu petic de pamant si in el a descoperit aur) de a multumi bogatu, un anume tip de servilism intalnit in toate de la omul politic la omu de arta.
  asta mi se pare bizar: ca poti avea tone de bani sau poti fi extrem de talentat si sa traiesti cu sntimentu ca esti, pana la urma, mic.
 • BALC (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 12:55)

  VULPY [anonim]

  SI CARE ESTE FINALUL?
  Sper ca Dl ANTROPOLOG nu a fost dat in judecata-pentru indrazneala de a organiza aceasta dezbatere despre vanatoarea de la Balc?
  Va rog sa ne tineti la curent!!!!
  Au existat precedente-amintite chiar in decursul acestor dezbateri.
  Chiar, ce s-a intamplat cu descendentii "Fotografului ecolog" de la TG.Mures?Sotia si fiica. Au platit daunele morale de cateva sute de mii de euro ?
  Stie cineva ? A fost un caz putin mediatizat( de frica proceselor) dar extrem de nefericit pt. fotograful respectiv
  hartuit in procese.Nu a rezistat. A decedat! A fost ceva mai nemilos decat "vanatoarea" de la Balc.Poate sa fie o tema de dezbatere intr-un viitor aproiat.
  VULPY
 • tovarasi! (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 13:00)

  mistretu' [anonim]

  trebuie sa va obisnuiti ca in lumea libera,exista si oameni bogati care-si fac fixul si si-l fac pe banii lor;cand tov.nastase mergea la vanatori intens mediatizate,nu ziceati nimic,ba era doar o stire amarata;ca vanatoarea sau cum ii zice,e folosita de Tiriac ca metoda de strangere a randurilor in afaceri,treaba lui,ca sant banii lui-iar carnea animalelor crescute acolo,tot pentru consum ajunge,donata fiind unor orfelinate si azile-deci,de ce dati cu piatra cand de fapt,voi vorbiti cu revolta proletara despre un lucru care e prezent in toata lumea?ca el are bani sa-si faca fixul si voi nu aveti?Nici eu nu am,dar pentru asta nu e altcineva de vina!Asocierea cu figuri triste ale istoriei comuniste arata de fapt ca voi nu v-ati desprins mental de obiceiul de-a invidia pe cei care mananca struguri acri;deocamdata,Tiriac e,din pacate,unul dintre putinii capitalisti veritabili din tara si noi,mandrii oameni ai muncii proletare,ne simtim datori sa infieram infratirea dintre bogatii lumii(care ne-au bagat in seama si au venit la noi,vazand astfel ca nu locuim in copaci cum ati lasa unii din voi sa se inteleaga)care,dupa mintea voastra,mai bine si-ar dona spre voi banii...
 • Pacat (Vineri, 21 ianuarie 2011, 17:33)

  andrei [anonim]

  Desi nu am nimic impotriva acestei vanatori PE TEREN PRIVAT, puteam sa-i inteleg si punctul de vedere al domnului Mihailescu, asta in cazul in care ar fi fost si el mancar informat despre ce vorbeste. Daca a fost chemat si pus sa raspunda oricum numai impotriva sa fie, atunci e altceva.

  Nu ar fi cazut in ridicol dand urmator raspuns la prima intrebare:
  "Exista legi de aparare a "drepturilor animalelor" si multe din combinatele noastre porcine nu corespund acestor norme. Doua rele nu fac insa un lucru bun. Iar in cazul porcilor domestici, milioane de oameni profita de sacrificarea porcilor, in timp ce in al doilea caz doar cativa se bucura de omorarea porcilor. "

  Carnea porcilor astora se duce la copiii institutionalizati, intradevar, la putini, dar acei putini traiesc mai prost decat aia care isi permit sa-si cumpere singuri carnea de porc. Cu un astfel de raspuns eu unu as cere sa mi se stearga intreg interviul.
 • marlani (Marţi, 29 ianuarie 2013, 14:50)

  Broantes [anonim]

  Se trezesc vorbind multi care isi dau cu parerea despre subiect dar fara sa cunoasca aspecte culturale ,tehnice sau juridice doar asa sa le cinte in struna celor cu mentalitate de asistati sociali.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by