Discutia de luni - emisiune HotNews.ro-RFI

DISCUTIE ONLINE Alina Mungiu-Pippidi: Constitutia NU trebuie sa dea puteri sporite presedintelui

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 19 ianuarie 2009, 14:00 Actualitate | Esenţial


Alina Mungiu-Pippidi
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Presedintele Societatii Academice din Romania, Alina Mungiu-Pippidi, s-a aflat in redactia HotNews.ro pentru a raspunde online cititorilor HotNews.ro. Temele de discutie au privit primele gesturi si decizii politice ale guvernului Boc, viitorul coabitarii PDL-PSD, modificarea Constitutiei si tacerea intelectualilor care l-au sustinut pe Traian Basescu. Cele mai interesante intrebari se vor regasi in emisiunea Discutia de luni, realizata de HotNews.ro si RFI.
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Ramai pe HotNews.ro pentru a asculta, la ora 19.00, emisiunea "Discutia de luni"

Fragmente din discutia online
 • am ajuns sa lucram in strainatate si luam critici ca nu mai sintem la fel de prezenti in spatiul romanesc
 • O sa anunt eu public cind nu il mai sustin pe Traian Basescu si de ce.
 • Poti guverna chiar si cu PSD, daca faci pe PSD sa se poarte cum trebuie si nu ajungi tu sa te porti ca ei.
 • daca Basescu nu mai e bun o sa gasim o solutie
 • nu cred ca Constitutia trebuie sa dea puteri sporite presedintelui, decit la capitolul organizat alegeri anticipate. puteri mai clare, asta vrem, nu mai mari
 • Speram sa provocam un cutremur cind vom iesi cu clasamentul universitatilor romanesti in martie
 • Partidele nu merg, deci nu e bine sa le dam prea multa putere.
 • Eu nu fac parte din nici un grup. Am scris in timpul campaniei si de Elena Udrea, si de Talpes, si de tot ce trebuia.
 • intelectualul roman e si el o creatura flaminda, care mai primeste din diferite miini
 • Mare parte din presa romaneasca e captiva unor interese ascunse.
 • Diaconescu cind era la MAE era mai putin nationalist in chestia cu Moldova, deci am sperante.
 • care e problema ca presedintele e influent? Poporul il vrea influent. Foarte bine ca poate coopera cu guvernul. desi sper sa nu ajunga sa le trimita indicatii in ritm de o suta pe zi, cum face dl. Iuscenko!!!
 • sugerez acestei majoritati sa treaca o lege antitrust cum exista in SUA. Patronii sa nu poate avea si radio, si ziar si TV. In felul asta mai spargem blocurile si cream mai multe oportunitati pentru ziaristi.
 • Asta iarna am plecat din doua studiouri la rind din cauza ca sefii, aflind ca subordonatii lor m-au invitat le-au bagat in ultima clipa pe git contrainvitati de cea mai joasa speta.
 • poti sa apari cu oameni care au alta opinie, dar nu cu unii care iau bani pentru opinia lor
 • noi sustinem orice forma noua de partid sau miscare politica. A noastra o vedeti pe www.romaniacurata.ro. Mi-ar place sa se nasca de acolo un partid intr-o zi.
 • ce sa faca alegatorul care avea de ales intre talpes si voculescu. poate sa se spinzure.
 • pe cuvint ca eu accept un cod trimis de la bruxelles si tradus, mai degraba decit ce iese de la noi.
 • coruptia de azi isi are izvoarele in comunism, de atunci avem pilele, reteaua, legea care nu e una pt toti, etc.
Emisiunea "Discutia de luni", moderata de Dan Tapalaga, este difuzata in fiecare luni, la ora 19:00, pe frecventele RFI Romania si pe HotNews.ro.

Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • intrebare (Luni, 19 ianuarie 2009, 10:29)
  soso [anonim]

  doamna mungiu, il mai sustineti pe traian basescu dupa ce a binecuvantat alianta pdl-psd?

 • tacerea intelectualilor (Luni, 19 ianuarie 2009, 10:35)
  mariana [anonim]

  1. Credeti ca exista alternativa la Presedintele Basescu la care intelectualii sa adere si care este aceea?

  2. Consider ca societatea civila poate produce modificari si de aceea va intreb pe Dvs. ce sugestii/propuneri aveti, din punctul de vedere al unui reprezentant din societatea civila, pentru modificarea actualei situatii: guvern subordonat Presedintelui? Unde ar trebui intervenit radical: la nivel de Presedinte, la nivel de premier si cum anume.

  3. Credeti ca solutia Stolojan ar fi adus o alta perspectiva intr-un guvern bazat pe alianta PDL-PSD? Va rog argumentati raspunsul Dvs.

 • intrbari (Luni, 19 ianuarie 2009, 10:39)
  j [anonim]

  Cu respect d-na Alina Mungiu-Pippidi adresez doua intrebari catre dv.:
  1.Credeti ca ac.alianta PSD-PDL va reusi sa scoata tara din criza,cand pana acum cele mai imortante decizii ale acesteia au fost numai de impartirea posturilor in guvern ,parlament si teritoriu?
  2.Este momentul acum ca la schimbarea Constitutiei sa se dea prerogative sporite institutiei prezidentiale,este pregatita clasa politica pt.aceasta?

 • Confuzie si criza. Ro are nevoie de soc. civila (Luni, 19 ianuarie 2009, 10:51)
  Tio [utilizator]

  Nu credeti a venit timpul pentru o renastere a soc. civile (perceptia mea e ca ea nu mai exista, sau s-a profesionalizat si astepta pensia)? Societate este total lipsita de indrumare (ultimul mohican e admirabilul Sorin Ionita, tot mai neferict, tot mai obosit, tot mai dezamagit ;-( )
  Oameni noi, ideii noi, un agajament nou? Poate chiar oameni care au si timp?

 • de la CDR la FSN? (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:12)
  clujean [anonim]

  Societatea Civila a avut un rol serios in ascensiunea CDR si a presedintelui Constantinescu, dar de pe pozitii de bun simt si, mai ales, logice; anii 2000 au marcat politizarea si, mai ales, transformarea multora dintre vechii membri ai SC in veritabili mercenari, pusi in slujba unor oameni politici; mai exista vreun politician care sa merite a fi sprijinit, FARA BENEFICII PERSONALE, de Societatea Civila?

 • unde e SAR? (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:18)
  Lazea [anonim]

  1. Societatea civila, ONG-urile au intrat in adormire? De ce activitatile lor, luarile de pozitie, studiile, rapoartele lor pe diferite teme lipsesc aproape cu desavirsire din spatiul media?

  2. De ce activitatea S.A.R. apare ca s-a lenevit, a incetinit? Perceptia la nivel media este ca S.A.R. hiberneaza. In afara de dl Ionita care apare cind si cind la TV altceva nu mai exista cu brand-ul SAR.

 • romania tuturor oportunitatilor (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:23)
  Kaiser Soze [anonim]

  D-na Mungiu, ati ales sa mergeti la Hertie School of Governance, pentru ca in Romania sistemul academic pare sa va respinga, pentru motive care sunt evidente pentru oricine a petrecut mai mult de 6 luni intr-o universitate occidentala. Sunteti indrumator de doctorat la Hertie, nu stiu cat de implinita sunteti acolo. Implicarea dumneavostra la nivelul sferei publice din Romania a scazut din ce in ce mai mult, si ca un cititor al dumneavoastra (atat a opiniilor cat si a cartilor si articolelor pe care le-ati scris) va intreb: este lehamitea de Romania un sentiment normal pentru cineva tanar care a ales sa se intoarca in Romania, si care acum regreta aceasta decizie in fiecare zi? Ce perspective mai exista pentru tinerii care vor cariera academica, de exemplu? Sau care vor sa lucreze in administratie publica? sau care pur si simplu mai cred ca Romania se mai poate schimba? Experienta mea dupa revenirea in Romania m-a invatat (nu doar datorita particularitatilor locatiei in care ma aflu si a joburilor pe care le-am avut) ca aceasta tara nu doreste sa se schimbe. Hope. Act .Change e doar pentru americani. Pentru noi e doar Hope. Duck. Run. Run&Run. How far would you run? Daca e prea personala intrebarea imi cer scuze. Dar ati fost o voce pana in 2004 care m-a inspirat sa fac multe pentru comunitatea in care am trait.

 • presedintii (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:24)
  Nicu Albu [anonim]

  Societatea civila a sustinut in alegerile prezidentiale doi oameni diametral opusi ca structura umana si formatie profesionala si culturala: dl Constantinescu, poate prea democrat, prea domn, si dl Basescu, un mic dictator. Cum se explica acest tangaj de la o extrema la alta?

 • Intrebari (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:25)
  Cristi [anonim]

  1. Credeti ca PDL si PSD, fiind la guvernare impreuna, vor fi capabile sa faca o campanie electorala reala la alegerile prezidentiale? Daca nu, nu devine evident ca aceasta alianta nu are alt scop decat alegerea lui Basescu pentru inca 5 ani?
  2. Ce forma de republica credeti ca e mai potrivita pentru Romania: prezidentiala/semiprezidentiala sau parlamentara?

 • modificari constitutionale si alianta PDL - PSD (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:32)
  Equinoxe [anonim]

  Buna ziua Doamna,
  1. In opinia dumneavoastra, exista pericolul ca materializarea recentelor modificari ale constitutiei propuse de presedinte sa se constituie intr-un derapaj constitutional generator de premise pentru un regim care confera putere excesiva presedintelui (evit sa spun regim totalitar)?
  2. Considerati ca, in contextul une confuzii generalizate in randul electoratului (aliantza guvernamentala nu este, stim bine, produsul dorintei celor care au votat partidele care o compun), pe piata politica din Romania ar avea succes o alternativa (formatiune politica noua, constituita din oameni tineri, neimplicati politic pana acum, care sa incerce sa atraga si competente marginalizate de imaginea proasta de care "se bucura" in prezent mediul politic)? Ati fi dispusa sa va implicati, ba chiar sa coordonati un asemenea proiect? Aveti, deja, un aderent :-)

 • Despre presedintie (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:50)
  mithrill [anonim]

  Nu credeti ca ar fi mai potrivit pentru Romania, ca o responsabilizare marita, ca presedintele (pentru ca este singurul individ ales de popor) sa preia responsabilitatea de sef al guvernului, asemanator cu sistemul american? Nu cumva e mai putin periculos decat regimul acela semi-prezidential la care viseaza actualul presedinte? Multumesc.

 • Afaceri externe (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:51)
  Th. Rex [anonim]

  Romania a avut o politica externa ezitanta si fara coerenta mai ales in gestionarea relatiilor estice (Moldova, Rusia). Ce sfaturi ati da noului ministru de externe in aceasta privinta? Credeti ca MAE si Presedintele se vor coordona mai bine cu C Diaconesc ministru?

 • Guvernul Boc (Luni, 19 ianuarie 2009, 12:04)
  Ionel Sarbu [anonim]

  In fiecare zi, dl. Basescu merge la palatul Victoria sau cheama la Cotroceni,pe Boc. Intrebare: Cum va putea lucra acest guvern,cand vor mai avea timp ministrii,sa se ocupe de treburile lor,daca in fiecare zi, ei trebuie sa se ocupe cu explicatii,date d-lui Basescu?

 • numar parlamentari (Luni, 19 ianuarie 2009, 12:09)
  Vigil [anonim]

  Nu ar fi corect ca numarul de parlamentari sa fie proportional cu numarul alegatorilor prezenti la vot? Sa zicem ca se prezinta la vot 56% din alegatori, atunci sa fie in Parlament 56% din numarul de parlamentari stabiliti prin Constitutie. Astfel candidatii vor face tot posibilul sa ma determine sa ies la vot, ei astfel avand sansa mai mare. In actualul sistem indiferent de cati sa prezinta la vot ei tot atatia sunt. Nu este nici un interes sa se prezinte la vot cat mai multi alegatori.

 • Teme de discutie (Luni, 19 ianuarie 2009, 12:11)
  Oana Negut [anonim]

  1. Viitorul coabitarii PDL-PSD: cum credeti ca va fi afectata lupta anticoruptie pe durata acestei guvernari? Sunt primele semne linistitoare sau avem motive de ingrijorare?
  3. Modificarea Constitutiei: In ce fel contribuie un Parlament unicameral la implementarea legislatiei? Nu vom avea legi care trec repede de Parlament, dar care vor continua, ca si pana acum, sa se aplice inegal sau deloc?
  2. Tacerea intelectualilor: este normala, in momentul in care Traian Basescu, ca om politic, a inceput sa faca anumite concesii. Practic, a girat alianta cu partidele care i-au dorit destituirea ca presedinte. Nu credeti ca ar trebui sa facem distinctia intre Traian Basescu, Presedintele Romaniei, care a citit in Parlament declaratia de condamnare a comunismului si Traian Basescu, om politic, cu 1 an inainte de alegerile pentru presedintie?
  Va multumesc anticipat.

 • promovare valori (Luni, 19 ianuarie 2009, 12:17)
  Derry [utilizator]

  In calitate de Presedinte a Societatii Academice din Romania cum contribuiti la promovarea valorilor din aceasta tara?Deoarece nonvalorile se promoveaza singure, cu ajutorul scandalurilor provocate, cum contribuie Societatea Academica din Romania la promovarea adevaratelor talente?

 • Intrebari (Luni, 19 ianuarie 2009, 12:30)
  Addy [utilizator]

  1.In Romania, inafara de SAR, nu exista think-tankuri cu importanta in viata social-politica. De ce nu exista mai multe astfel de organizatii ?

  2. In anii din urma aveati mai multe aparitii televizate.In ultimul an aproape ati disparut de la emisiunile TV. Considerati ca exista vreun interes politic in faptul acesta ?

  3. Ce consecinte sociologice poate genera alianta PDL-PSD ? Incotro se vor indrepta cei care au fost foarte dezamagiti de o asemenea alianta? Credeti ca in Romania mai exista riscul aparitiei in Parlament a unor partide extremiste ?

 • completare (Luni, 19 ianuarie 2009, 12:47)
  Andra [anonim]

  Citatul complet despre concentrarea politica si a proprietatii din media:

  Country Reports on Human Rights Practices - 2007

  Politicians and others WITH CLOSE TIES TO VARIOUS POLITICIANS AND POLITICAL GROUPS either owned or indirectly controlled numerous media outlets in the provinces, and the news and editorial tone of these outlets frequently reflected the views of the owners.

  In some cases, OLIGARCHS' control of media outlets was disguised through offshore holdings and other murky ownership arrangements. The tendency towards the concentration of national news outlets in the hands of a few wealthy businesspeople continued with the purchase of some outlets and the creation of others.

  http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2007/100580.htm

  Raportul Ministerului american de Externe privind România

 • PREZUMȚIA DE NEVINOVĂȚIE se mai aplică ? (Luni, 19 ianuarie 2009, 12:50)
  MIHAI 2 [anonim]

  în cazul a mai mult de 90%
  dintre persoanele ”contoversate”
  ale căror nume apar pe listele negre
  ale diverselor coaliții pentru chestii curate (parlament curat, universități curate, etc.) ,
  nu există hotărâri judecătorești definitive de condamnare.
  de regulă nu există
  nici un fel de hotărâri judecătorești,
  nici rechizitorii,
  nici macar acte de următire penală.
  cei mai mulți sunt declarați ”controversați”
  doar pe baza unor ”acuzații” din presă.
  personal consider ca situația ar merita sa fie discutata chiar si daca in joc ar fi un singur ”controversat”
  care deocamdata este dupa lege inocent.
  este vorba insa de sute de oameni.
  *
  oare nu constituie aceasta o instigare la
  încălcarea prezumȚiei de nevinovăȚie ?
  oare nu se compromit membrii amintitelor coaliții
  atunci când acționeaza pentru
  restrîngerea de fapt a drepturilor
  a unor cetățeni ?
  de exemplu a dreptului de a fi aleși ?
  sesizați vreo tensiune
  intre idealul drepturilor omului
  - aparat in mod tradițional de societatea civila,
  cel puțin la nivel formal -
  și aceste campanii de îngradire in fapt a acelorași drepturi ale celor care au avut neșansa sa supere un ziarist și sa intre astfel în categoria
  controversaȚilor ?

 • Care societate civila? (Luni, 19 ianuarie 2009, 12:52)
  bogdan [anonim]

  Cu riscul de a repeta unele subiectele din intrebarile de mai sus, intreb ca simplu cetatean ce s-a intamplat cu societatea civila cand intreaga clasa politica este complet compromisa si singura forma prin care mai poti promova vreo initiativa legislavica in scopul echitatii sociale o vad doar printr-o presiune a unei societatii civile puternice! Ca diletant intreb ce inseamna astazi societatea civila in Romania sau totul este compromis? De ce nimeni nu ia nici o atitudine asupra monopolurilor profesionale (asa zis liberale,de fapt clici inchise formate in mare masa din clintela politica sau nepotism) protejate prin legi speciale (vezi clasa notarilor,barourilor de avocati,mai nou experti contabili etc.).

 • Ministrul de Interne (Luni, 19 ianuarie 2009, 13:17)
  Arcasul [anonim]

  Stimata doamna Mungiu-Pippidi,
  Ce parere aveti despre aproape certa nominalizare a lui Liviu Dragnea ca ministru de interne, stiut fiind ca este anchetat de catre DNA?
  Va multumesc.

 • criza actuala internationala (Luni, 19 ianuarie 2009, 13:51)
  panpage [anonim]

  Stimata D-na Mungiu,

  Nu credeti ca dimensiunea actuala a crizei financiare din SUA este si un esec al Universitatilor de prestigiu din SUA? Nu credeti ca aceste Universitati ar fi trebuit sa pregateasca nu numai foarte buni profesionisti ci si oameni de caracter, care sa se gindeasca si la binele altora nu numai la buzunarul lor, la profitul companiei pe care o conduc si implicit la bonusurile imense de la sfirsitul anului?
  Eu cred ca actuala criza pornita din SUA este mai degraba urmare a lacomiei fara seaman a oamenilor iar profesorii de prestigiu de la Universitati ca Harvard or MIT ar trebui sa se intrebe de ce au reusit sa "produca" foarte multi buni profesionisti dar atit de putini "OAMENI"?


  Cu stima si cu o deosebita pretuire,


  panpage

 • Al 3-lea mandat pentru Basescu? (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:07)
  worker [anonim]

  In cazul schimbarii constitutiei cu referiri la presedentie credeti ca va mai fi posibil un al 3-lea mandat constitutional pentru actualul presedinte?

 • mass-media (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:10)
  dan [anonim]

  1.considerati ca mass-media (scrisa si electronica) informeaza obiectiv?
  2.considerati ca mass-media a dus la dezinteresul pentru vot al romanilor?
  3.ce interese credeti ca servste majoritatea mass-mediei romane?
  4. ce credeti ca trebuie facut pentru a creste gradul de simt si responsabilitate civica ale romanilor?

 • legea Voiculescu? reactionati (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:15)
  sandu preda [anonim]

  Ce fac avocatii si judecatorii din societatea civila? Cum puteti accepta o lege comunista in Europa de astazi? Ce aveti de propus concret dupa ce ati facut un raport SAR complex, dar fara solutii concrete?

 • Independenta Societatii Academice din Romania (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:16)
  anonim [anonim]

  Considerati ca societatea pe care o prezidati este independenta din punct de vedere financiar si politic?

  Cum considerati ca ca pot influenta intelectualii din Romania marii oameni de afaceri?

 • Basescu mai pierde vreodata puterea? (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:19)
  Alina Liana Stoica [anonim]

  Credeti ca Basescu si grupul lui vor mai pierde puterea vreodata? Intrebarea se leaga de contextul schimbarii costitutiei dorita de Basescu, in urma careia puterea se va concentra exclusiv in mainile presedintelui: presedintele demite guvernul, presedintele dizolva parlalamentul, numeste seful DNA, numeste sefii serviiciilor secrete. Tactica presedintelui Iliescu a fost sa-si numeasca oamenii lui in aceste functii. Basescu nu se mai impiedica de oameni, schimba legea fundamentala. Deci, credeti ca mai e posibil ca Basescu si grupul lui sa mai piarda puterea?

 • precizeri la tacerea intelectualilor (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:20)
  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Cred ca Mariana se referea la tacerea unor intelectuali care i-au sustinut deschis pe Traian Basescu si PD-L in timpul campaniei electorale. Dupa alianta cu PSD, au evitat sa se pronunte: e buna, e rea? E bine ca intelectualii si societatea civila se raporteaza mai putin critic la PSD decat o faceau inainte? Nu le stirbeste asta putin din credibilitate? Pe de alta parte, de acord, e dreptul fiecaruia sa adopte ce pozitie doreste si sa taca atunci cand crede ca e cazul. Dar nu e cam multa liniste din zona intelectualilor de dreapta?

 • tacerea intelectualilor, elitelor jurnalistilor si (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:32)
  Andra [anonim]

  tacerea politicienilor

  1. Care sunt cauzele reale care au determinat absenteismul de 60% ? As dori un raspuns care sa excluda manipularile cu care a fost creat absenteismul ("toti sunt la fel", scarba de politica, etc).
  2. Cum va explicati ca absenteismul - adica demisia populatiei de la rolul sau social - nu constitutie o problema de agenda PUBLICA pt. intelectuali de orice culoare, politicienii si jurnalistii de orice culoare ?
  3. Cum va explicati ca promotorii curentului anti-vot nu au facut nicio analiza asupra fenomenului pe care l-au creat?
  Nu si-au asumat, altfel spus, nicio responsabilitate in legatura cu ceea ce au produs?
  4. Cum va explicati ca intelectuali de valoare, jurnalisti si politicieni de toate culorile si societatea civila nu au reusit sa creeze un curent puternic pro-vot care sa se poata opune eficient curentului de opinie anti-vot ?

  Cu atat mai mult cu cat curentul anti-vot a ruinat insesi bazele democratiei romanesti adica "participarea publica" la decizie.
  Iar acest lucru s-a intamplat - coincidenta ! - chiar in momentul in care - pentru prima oara in istorie - romanii aveau la indemana tocmai instrumentele prin care puteau reforma clasa politica sau macar, elimina din parlament dinozaurii si coruptii anchetati de DNA ?

 • transparenta.. (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:38)
  nedumeritu' [anonim]

  dela 1989 coruptia si lipsa de transparenta au crescut continuu cu mici paliere de scurta durata.Avand in vedere calitatea celor din parlament si a factorilor de decizie din institutiile statului credeti ca in 2009 vor creste in continuare,vor stationa sau vor scadea?
  Ma intereseaza ce credeti nu cea ce sperati.

 • Noile coduri (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:39)
  Tio [utilizator]

  Ce parere are SAR si soc. civila despre cele 4 coduri (penal, procedura penala, civil, procedura civila), despre continutul lor dar si depre faptul ca sint rezultatul unei initiative legislative a executivului...care le-a retras pentru a si "asuma raspundera".

  La ce ne mai trebuie Parlament?
  Sint legi de importanta maxima pentru societatea romanesca multi ani de acum inainte...asa cum au fost si cele pe care le inlocuiesc.
  Ca sa nu mai vorbim de "dezbaterile" prin Monitorul Oficial cu care sintem asa de obisnuiti.

 • criza economica (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:47)
  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Stire de azi: Comisia Europeana (CE) a redus semnificativ prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2009 si 2010, de la 4,7% la 1,75% si, respectiv, de la 5% la sub 2,5% Deficitul bugetar va ajunge la 7,5% din PIB, sustine prognoza CE, crestere care "reflecta cresterea nefundamentata a pensiilor si impactul reducerii contributiilor sociale". Unii analisti si comentatori scriu despre scenarii usor apocaliptice si vad revolte populare in Romania dupa exemplul tarilor baltice unde criza a scos deja oameni in strada. E posibil?

 • coruptie (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:53)
  Vlad Ionescu [anonim]

  Credeti ca s-a diminuat coruptia sau ca cei care "luptau" cu ea s-au molpsit?

4841 vizualizari

 • intrebare (Luni, 19 ianuarie 2009, 10:29)

  soso [anonim]

  doamna mungiu, il mai sustineti pe traian basescu dupa ce a binecuvantat alianta pdl-psd?
  • sustinere traian basescu (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:08)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui soso

   O sa anunt eu public cind nu il mai sustin pe Traian Basescu si de ce. Motivul aliantei cu PSD nu e in fruntea listei mele de lucruri cu care nu sint de acord. Poti guverna chiar si cu PSD, daca faci pe PSD sa se poarte cum trebuie si nu ajungi tu sa te porti ca ei.
 • tacerea intelectualilor (Luni, 19 ianuarie 2009, 10:35)

  mariana [anonim]

  1. Credeti ca exista alternativa la Presedintele Basescu la care intelectualii sa adere si care este aceea?

  2. Consider ca societatea civila poate produce modificari si de aceea va intreb pe Dvs. ce sugestii/propuneri aveti, din punctul de vedere al unui reprezentant din societatea civila, pentru modificarea actualei situatii: guvern subordonat Presedintelui? Unde ar trebui intervenit radical: la nivel de Presedinte, la nivel de premier si cum anume.

  3. Credeti ca solutia Stolojan ar fi adus o alta perspectiva intr-un guvern bazat pe alianta PDL-PSD? Va rog argumentati raspunsul Dvs.
  • care tacere? (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:09)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui mariana

   eu nu cred ca tac, ma puteti citi in fiecare joi in Romania libera. Nu ma vedeti la telvizor, pentru ca din pacate predau in germania, deci nu sint des aici! Da, daca Basescu nu mai bun o sa gasim o solutie. Nu stiu daca sintem deja acolo, as zice ca nu.
 • intrbari (Luni, 19 ianuarie 2009, 10:39)

  j [anonim]

  Cu respect d-na Alina Mungiu-Pippidi adresez doua intrebari catre dv.:
  1.Credeti ca ac.alianta PSD-PDL va reusi sa scoata tara din criza,cand pana acum cele mai imortante decizii ale acesteia au fost numai de impartirea posturilor in guvern ,parlament si teritoriu?
  2.Este momentul acum ca la schimbarea Constitutiei sa se dea prerogative sporite institutiei prezidentiale,este pregatita clasa politica pt.aceasta?
  • alianta si constitutia (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:11)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui j

   cred ca de la criza, si criza o sa loveasca, daca inca nu o simte lumea e mai buna o alinata cu un partid cu 50%. Nu, nu cred ca Constit trebuie sa dea puteri sporite presedintelui, decit la capitolul organizat alegeri anticipate. puteri mai clare, asta vrem, nu mai mari
 • propunerile lui Basescu (Luni, 19 ianuarie 2009, 10:49)

  Mihaela Paun [anonim]

  Cum comentati propunerile lui Basescude modificare a Constitutie?
  Printre ele: Parlament unicameral, sistem de guvernare semi-prezidential, referendumuri obligatorii, posibilitatea presedintelui de a dizolva Parlamentul, eliminarea imunitatii parlamentare.

  Credeti ca sunt o forma de consolidare a democratiei (cum afirma presedintele) sau sunt rezultatul dorintelor lui Basescu de a acapara intreaga putere politica?
 • Confuzie si criza. Ro are nevoie de soc. civila (Luni, 19 ianuarie 2009, 10:51)

  Tio [utilizator]

  Nu credeti a venit timpul pentru o renastere a soc. civile (perceptia mea e ca ea nu mai exista, sau s-a profesionalizat si astepta pensia)? Societate este total lipsita de indrumare (ultimul mohican e admirabilul Sorin Ionita, tot mai neferict, tot mai obosit, tot mai dezamagit ;-( )
  Oameni noi, ideii noi, un agajament nou? Poate chiar oameni care au si timp?
  • improspatarea societatii civile (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:13)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tio

   da, suntem putini si obositi si din ce in ce mai absenti, de acord. dar nici numarul nostru nu creste cum ar trebui. ginditi-va ca sintem aceiasi de 20 de ani si cit timp alti oameni au facut cariere sau copii noi ne-am tot ocupat cu treburile altora. avem nevoie de mai multi oameni in societatea civila, si sintem deschisi catre oricine nou
 • Oferta (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:00)

  stefan v [anonim]

  Exista consultare intre guvern si societatea civila? N-ar fi normal sa existe o oferta de expertiza din partea societatii civile? A existat o astfel de oferta si a fost refuzata?
 • de la CDR la FSN? (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:12)

  clujean [anonim]

  Societatea Civila a avut un rol serios in ascensiunea CDR si a presedintelui Constantinescu, dar de pe pozitii de bun simt si, mai ales, logice; anii 2000 au marcat politizarea si, mai ales, transformarea multora dintre vechii membri ai SC in veritabili mercenari, pusi in slujba unor oameni politici; mai exista vreun politician care sa merite a fi sprijinit, FARA BENEFICII PERSONALE, de Societatea Civila?
  • corectie (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:25)

   clujean [anonim] i-a raspuns lui clujean

   exista, IN PREZENT, vreun politician roman care sa merite a fi sprijinit DIN CONVINGERE de catre Societatea Civila?
   • propuneri (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:15)

    Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui clujean

    nu prea stiu
    aveti propuneri? motivate? sintem deschisi
  • beneficii personale (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:16)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui clujean

   Nu exista beneficii personale la noi. Poate din acest motiv am ajuns sa lucram in strainatate si luam critici ca nu mai sintem la feld e prezenti in spatiul romanesc, pentru ca noi ne subventionam singuri activitatea civica
 • unde e SAR? (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:18)

  Lazea [anonim]

  1. Societatea civila, ONG-urile au intrat in adormire? De ce activitatile lor, luarile de pozitie, studiile, rapoartele lor pe diferite teme lipsesc aproape cu desavirsire din spatiul media?

  2. De ce activitatea S.A.R. apare ca s-a lenevit, a incetinit? Perceptia la nivel media este ca S.A.R. hiberneaza. In afara de dl Ionita care apare cind si cind la TV altceva nu mai exista cu brand-ul SAR.
  • multumesc (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:17)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lazea

   Multumesc de aceasta observatie si o sa o transmit colegilor mei. Motivul e simplu, eu lipsesc, si lipsesc pentru ca nu am putut fi profesor universitar decit in Germania, in Romania a fost imposibil. Si oricit de des incerc sa vin, e mai greu. Dar o sa transmit la cei mai tineri si sper sa se vada.
 • romania tuturor oportunitatilor (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:23)

  Kaiser Soze [anonim]

  D-na Mungiu, ati ales sa mergeti la Hertie School of Governance, pentru ca in Romania sistemul academic pare sa va respinga, pentru motive care sunt evidente pentru oricine a petrecut mai mult de 6 luni intr-o universitate occidentala. Sunteti indrumator de doctorat la Hertie, nu stiu cat de implinita sunteti acolo. Implicarea dumneavostra la nivelul sferei publice din Romania a scazut din ce in ce mai mult, si ca un cititor al dumneavoastra (atat a opiniilor cat si a cartilor si articolelor pe care le-ati scris) va intreb: este lehamitea de Romania un sentiment normal pentru cineva tanar care a ales sa se intoarca in Romania, si care acum regreta aceasta decizie in fiecare zi? Ce perspective mai exista pentru tinerii care vor cariera academica, de exemplu? Sau care vor sa lucreze in administratie publica? sau care pur si simplu mai cred ca Romania se mai poate schimba? Experienta mea dupa revenirea in Romania m-a invatat (nu doar datorita particularitatilor locatiei in care ma aflu si a joburilor pe care le-am avut) ca aceasta tara nu doreste sa se schimbe. Hope. Act .Change e doar pentru americani. Pentru noi e doar Hope. Duck. Run. Run&Run. How far would you run? Daca e prea personala intrebarea imi cer scuze. Dar ati fost o voce pana in 2004 care m-a inspirat sa fac multe pentru comunitatea in care am trait.
  • coalitia pentru universitati curate (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:19)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Kaiser Soze

   Ca la Radio Erevan: se poate, dar mai dureaza! Exista oameni tineri si mai putin tineri de excelenta calitate intre evaluatorii din Coalitia pentru Universitati Curate. Speram sa provocam un cutremur cind vom iesi cu clasamentul universitatilor romanesti in martie. nu va descurjajati, genul de cutremure provocate de noi au sens numai daca exista oameni care dupa aceea sa impinga in aceste universitati si sa intre
 • presedintii (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:24)

  Nicu Albu [anonim]

  Societatea civila a sustinut in alegerile prezidentiale doi oameni diametral opusi ca structura umana si formatie profesionala si culturala: dl Constantinescu, poate prea democrat, prea domn, si dl Basescu, un mic dictator. Cum se explica acest tangaj de la o extrema la alta?
  • materialul clientului (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:20)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicu Albu

   titlul spune tot
   si nu stiu care a dezamagit mai tare in final.....
 • Intrebari (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:25)

  Cristi [anonim]

  1. Credeti ca PDL si PSD, fiind la guvernare impreuna, vor fi capabile sa faca o campanie electorala reala la alegerile prezidentiale? Daca nu, nu devine evident ca aceasta alianta nu are alt scop decat alegerea lui Basescu pentru inca 5 ani?
  2. Ce forma de republica credeti ca e mai potrivita pentru Romania: prezidentiala/semiprezidentiala sau parlamentara?
  • semiprezidentliasm (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:21)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi

   Eu nu cred in mari reforme constitutionale. Partidele nu merg, deci nu e bine sa le dam prea multa putere. Liderii sint rari, si si-o iau in cap imediat, deci asa pe la mijloc e OK daca putem odata clarifica cine pe cine numeste si destituie si cind si cum
 • O noua Constitutie? (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:26)

  Tio [utilizator]

  Care este pozitia SAR si a soc. civile fata de raportul comisiei presidentiale despre o noua Constitutie?
  Poate chiar un raport propriu care confirma sau infirma concluziile? Pozitia soc civile ar ajuta cetatenii in eventualitatea unor dezbateri sau vot, daca se ajunge pina acolo.
 • Majoritate parlamentara (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:30)

  englezu [anonim]

  Doamna Mungiu. Credeti ca avantajele existentei unei majoritati parlamentare a actualului guvern sunt irosite prin structura acestei majoritati?
 • modificari constitutionale si alianta PDL - PSD (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:32)

  Equinoxe [anonim]

  Buna ziua Doamna,
  1. In opinia dumneavoastra, exista pericolul ca materializarea recentelor modificari ale constitutiei propuse de presedinte sa se constituie intr-un derapaj constitutional generator de premise pentru un regim care confera putere excesiva presedintelui (evit sa spun regim totalitar)?
  2. Considerati ca, in contextul une confuzii generalizate in randul electoratului (aliantza guvernamentala nu este, stim bine, produsul dorintei celor care au votat partidele care o compun), pe piata politica din Romania ar avea succes o alternativa (formatiune politica noua, constituita din oameni tineri, neimplicati politic pana acum, care sa incerce sa atraga si competente marginalizate de imaginea proasta de care "se bucura" in prezent mediul politic)? Ati fi dispusa sa va implicati, ba chiar sa coordonati un asemenea proiect? Aveti, deja, un aderent :-)
  • partid nou (Luni, 19 ianuarie 2009, 15:19)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Equinoxe

   la 1. Nu. Nu va iesi nimic din marile modificari constitut, stati linistit

   la 2. Sa facem un partid? Ei, daca sintem deja 2, vorba lui Basescu. Dupa cum am mai raspuns cuiva, cum am ajutat la vremea lor, voluntar, pe Basescu si Constantinescu ajut pe oricine are un proiect si valorile corespunzatoare. Reveniti cind sinteti mai multi!
 • Despre presedintie (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:50)

  mithrill [anonim]

  Nu credeti ca ar fi mai potrivit pentru Romania, ca o responsabilizare marita, ca presedintele (pentru ca este singurul individ ales de popor) sa preia responsabilitatea de sef al guvernului, asemanator cu sistemul american? Nu cumva e mai putin periculos decat regimul acela semi-prezidential la care viseaza actualul presedinte? Multumesc.
  • sistemul american (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:37)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui mithrill

   o sa schimbam constitutia cu atit mai usor cu cit modificarile propuse vor fi mai mici. nu e vorba ce sistem e ideal, ci ce sistem poate intruni o majoritate de 2/3 plus la referendum. deci propunerea presedintelui e modesta ca altfel chiar nu era vreo sansa sa treaca. Si asa unicameralismul sa fie trecut de doua camere e fara precedent, PSD sa voteze imunitate, astept sa vad, etc
 • Afaceri externe (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:51)

  Th. Rex [anonim]

  Romania a avut o politica externa ezitanta si fara coerenta mai ales in gestionarea relatiilor estice (Moldova, Rusia). Ce sfaturi ati da noului ministru de externe in aceasta privinta? Credeti ca MAE si Presedintele se vor coordona mai bine cu C Diaconesc ministru?
  • cristi diaconescu (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:39)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Th. Rex

   Diaconescu cind era la MAE era mai putin nationalist in chestia cu Moldova, deci am sperante. Si secretarii de stat numiti de el sint mai tehnocrati, mai putin politici, ceea ce e bine. Sfatul meu este sa reimpachetam repede chestia cu Marea Neagra, care a devenit caduca dupa razboiul din Georgia, ne trebui un produs cvasinou, care sa incorporeze ce era bun din cel vechi
 • Guvernul Boc (Luni, 19 ianuarie 2009, 12:04)

  Ionel Sarbu [anonim]

  In fiecare zi, dl. Basescu merge la palatul Victoria sau cheama la Cotroceni,pe Boc. Intrebare: Cum va putea lucra acest guvern,cand vor mai avea timp ministrii,sa se ocupe de treburile lor,daca in fiecare zi, ei trebuie sa se ocupe cu explicatii,date d-lui Basescu?
  • relatii guvern presedinte (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:40)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionel Sarbu

   care e problema ca presedintele e influent? Poporul il vrea influent. Foarte bine ca poate coopera cu guvernul. desi sper sa nu ajunga sa le trimita indicatii in ritm de o suta pe zi, cum face dl. Iuscenko!!!
 • despre subiect (Luni, 19 ianuarie 2009, 12:08)

  Mona [anonim]

  Cu noul guvern, anul a inceput prin intentia de a fi introduse modificari majore in aproape toate structurile statului, in economie si chiar in Constitutie. Credeti ca in contextul crizei actuale, cand toate guvernele de Doamne ajuta isi protejeaza popoarele si economiile, este corect ca al nostru nou instalat sa recurga la masuri despre care nu se poate spune inca daca vor avea rezultat bun asupra societatii sau ar fi mai bine sa urmeze trendul general in care statul pune propte solide economiei prin fortele lui proprii si fara sa rasfranga aceasta tot asupra oamenilor de rand ? Aceasta forma de guvernare seamana mai mult cu modul pirateresc de abordare a problemei decat marin.......
 • numar parlamentari (Luni, 19 ianuarie 2009, 12:09)

  Vigil [anonim]

  Nu ar fi corect ca numarul de parlamentari sa fie proportional cu numarul alegatorilor prezenti la vot? Sa zicem ca se prezinta la vot 56% din alegatori, atunci sa fie in Parlament 56% din numarul de parlamentari stabiliti prin Constitutie. Astfel candidatii vor face tot posibilul sa ma determine sa ies la vot, ei astfel avand sansa mai mare. In actualul sistem indiferent de cati sa prezinta la vot ei tot atatia sunt. Nu este nici un interes sa se prezinte la vot cat mai multi alegatori.
  • ba da (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:42)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vigil

   ba da - in Polonia la europarlamentare cistigarea locului depinde de participare, unde au venit la vot sub 25%, locul nu se da chiar daca ia un candidat 90%
 • Teme de discutie (Luni, 19 ianuarie 2009, 12:11)

  Oana Negut [anonim]

  1. Viitorul coabitarii PDL-PSD: cum credeti ca va fi afectata lupta anticoruptie pe durata acestei guvernari? Sunt primele semne linistitoare sau avem motive de ingrijorare?
  3. Modificarea Constitutiei: In ce fel contribuie un Parlament unicameral la implementarea legislatiei? Nu vom avea legi care trec repede de Parlament, dar care vor continua, ca si pana acum, sa se aplice inegal sau deloc?
  2. Tacerea intelectualilor: este normala, in momentul in care Traian Basescu, ca om politic, a inceput sa faca anumite concesii. Practic, a girat alianta cu partidele care i-au dorit destituirea ca presedinte. Nu credeti ca ar trebui sa facem distinctia intre Traian Basescu, Presedintele Romaniei, care a citit in Parlament declaratia de condamnare a comunismului si Traian Basescu, om politic, cu 1 an inainte de alegerile pentru presedintie?
  Va multumesc anticipat.
  • mantogul (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:44)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Oana Negut

   nu stam bine. o sa respir cind l-oi vedea pe Morar renumit, dar deocamdata e bataie de joc sa numesti in functii oameni care au fost luati de acolo de DNA, si care sint intre timp trimisi in judecata, gen Mantog de la PDL la energie....
 • promovare valori (Luni, 19 ianuarie 2009, 12:17)

  Derry [utilizator]

  In calitate de Presedinte a Societatii Academice din Romania cum contribuiti la promovarea valorilor din aceasta tara?Deoarece nonvalorile se promoveaza singure, cu ajutorul scandalurilor provocate, cum contribuie Societatea Academica din Romania la promovarea adevaratelor talente?
  • www.romaniacurata.ro (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:45)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Derry

   acolo vedeti tot ce facem si puteti si contribui!
 • Dna. Mungiu, (Luni, 19 ianuarie 2009, 12:28)

  Andra [anonim]

  Ati spus recent intr-un interviu cu Dan Tapalaga :

  „Opinia noastra publica la aceasta ora este COMPLET contrafacuta, cu mijloacele propagandei negre, de la agenda la lideri de opinie.
  Publicul de altfel simte si e foarte nesatisfacut de prestatia presei.”
  Hotnews, 18 sept 2008

  1. Ce parere aveti despre concentrarea si gradul, dar mai ales formele de manipulare din media romaneasca ?
  2. Mai exista vreo tara UE in care gradul de concentrare al media se compara cu cel din Romania – dpdv al proprietatii dar mai ales dpdv al concentrarii politice -?
  3. Mai exista vreo tara UE in care gradul de manipulare se compara cu manipularea din Romania, despre care vorbiti in interviul cu DT - ?
  4. Ce spune legislatia comunitara ref. gradul de concentrare al presei, si mai ales manipularea in media, si daca exista vreun tip de control in UE asupra manipularii mediatice ?
  Unde se poate citi in legislatia comunitara ceva referitor la domeniul audio-vizual, manipulare si pluralism vs. concentrare media ?
  5. De ce credeti ca exista o tacere atat de adanca a elitelor, jurnalistilor si politicienilor in legatura cu toate aceste probleme, dar mai ales in legatura cu SOLUTIILE lor ?
  6. Ce SOLUTII vedeti in Romania pentru toate problemele de mai sus, inclusiv pt. cea enuntata de dumneavoastra,
  7. Daca o televiziune publica poate contracara eficient efectele manipularii si concentrarii media, si daca da, atunci care sun tmijloacele?
  si:
  8. Exista posibilitatea de a face o televiziune independenta cu fonduri atrase prin subscriptie publica, completate cu fonduri europene ?

  Va multumesc,
  Andra

  Referinte:
  Country Reports on Human Rights Practices - 2007
  In some cases, OLIGARCHS' control of media outlets was disguised through offshore holdings and other murky ownership arrangements. The tendency towards the concentration of national news outlets in the hands of a few wealthy businesspeople continued with the purchase of some outlets and the creation of others.
  • completare (Luni, 19 ianuarie 2009, 12:47)

   Andra [anonim] i-a raspuns lui Andra

   Citatul complet despre concentrarea politica si a proprietatii din media:

   Country Reports on Human Rights Practices - 2007

   Politicians and others WITH CLOSE TIES TO VARIOUS POLITICIANS AND POLITICAL GROUPS either owned or indirectly controlled numerous media outlets in the provinces, and the news and editorial tone of these outlets frequently reflected the views of the owners.

   In some cases, OLIGARCHS' control of media outlets was disguised through offshore holdings and other murky ownership arrangements. The tendency towards the concentration of national news outlets in the hands of a few wealthy businesspeople continued with the purchase of some outlets and the creation of others.

   http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2007/100580.htm

   Raportul Ministerului american de Externe privind România
   • lege antioligarhi (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:48)

    Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andra

    daca tot exista o asemenea larga majoritate in parlament, sugerez acestei majoritati sa treaca o lege antitrust cum exista in SUA. Patronii sa nu poate avea si radio, si ziar si TV. In felul asta mai spargem blocurile si cream mai multe oportunitati pentru ziaristi. Care tac fie pentru ca au fost deja marginalizati fie ca daca deschid gura nu mai au unde lucra. Peisajul nostru plural e de fapt destul de saracut, in unele zile mis e pare ca stam mai mult in Internet, ca in Ukraina. Pe de alta parte, revolutia portocalie s-a facut cu o publicatie online, Ukrainskaia Pravda, asa ca sa nu disperam!
 • Intrebari (Luni, 19 ianuarie 2009, 12:30)

  Addy [utilizator]

  1.In Romania, inafara de SAR, nu exista think-tankuri cu importanta in viata social-politica. De ce nu exista mai multe astfel de organizatii ?

  2. In anii din urma aveati mai multe aparitii televizate.In ultimul an aproape ati disparut de la emisiunile TV. Considerati ca exista vreun interes politic in faptul acesta ?

  3. Ce consecinte sociologice poate genera alianta PDL-PSD ? Incotro se vor indrepta cei care au fost foarte dezamagiti de o asemenea alianta? Credeti ca in Romania mai exista riscul aparitiei in Parlament a unor partide extremiste ?
  • la tv (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:51)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Addy

   de ce sa existe think-tankuri, daca programele partidelor sint intotdeauna de improvizatie

   nu apar la TV pentru ca fie lipsesc din tara, fie cind sint primesc invitatii cu dl Bolcas, sau Ciuciva, sau pavelescu, probabil special ca sa le refus. Asta iarna am plecat din doua studiouri la rind din cauza ca sefii, aflind ca subordonatii lor m-au invitat le-au bagat in ultima clipa pe git contrainvitati de cea mai joasa speta. Vorba aceea, sint gata de o bataie buna cu Iliescu oricind, dar cu dl Ciuciva sau altul ca el nu apar, in general poti sa apari cu oameni care au alta opinie, dar nu cu unii care iau bani pentru opinia lor
 • DIASPORA ROMANEASCA DIN ITALIA (Luni, 19 ianuarie 2009, 12:31)

  ing. DIE NICOLAE ALEXANDRU [anonim]

  federati asociatiilor romanesti din italia(fari )
  asociatia "romeni di padova"

  stimata d-na mungiu,
  dispora romaneasca din italia ,cu toata hidoasa lege electorala ce a fost dimensionata a ne ampideca sa votam,am fost determinanti (cu cei doi parlamentari in plus)la verdictul alegerilor.
  pana la ceasta ora ,nici un cuvant despre romanii aflati in afara granitelor. reactia noastra va fi deosebit de dura,de aceasta data .noi suntem "sclavi "moderni ,luati pe post de "vaca de muls" (vezi cele 7 miliarde €-cifra oficiala -bani adusi de noi in visteria tarii).
  am iceput sa ne trezim.mamaliga a atins punctul critic. suntem intr-o faza avansata de organizare intr-o federatie (fari )cu peste 40 de asociatii romnesti , ce reprezinta cca un milion de romani ce traiesc si muncesc in italia.la forumul de la madrid (4-6 octombrie 2008 ) ,am pus bazele unei federatii mondiale a romanilor ce se va face portvoce a peste 13 milioane de romani din intrega lume .suntem in faza organizativa.
  avem pretentia de a fi luati in consideratie !
  actualul guver reprezinta si intresele diasporei ?!

  cu stima

  ing. die nicolae alexandu - presedinte fari
 • PREZUMȚIA DE NEVINOVĂȚIE se mai aplică ? (Luni, 19 ianuarie 2009, 12:50)

  MIHAI 2 [anonim]

  în cazul a mai mult de 90%
  dintre persoanele ”contoversate”
  ale căror nume apar pe listele negre
  ale diverselor coaliții pentru chestii curate (parlament curat, universități curate, etc.) ,
  nu există hotărâri judecătorești definitive de condamnare.
  de regulă nu există
  nici un fel de hotărâri judecătorești,
  nici rechizitorii,
  nici macar acte de următire penală.
  cei mai mulți sunt declarați ”controversați”
  doar pe baza unor ”acuzații” din presă.
  personal consider ca situația ar merita sa fie discutata chiar si daca in joc ar fi un singur ”controversat”
  care deocamdata este dupa lege inocent.
  este vorba insa de sute de oameni.
  *
  oare nu constituie aceasta o instigare la
  încălcarea prezumȚiei de nevinovăȚie ?
  oare nu se compromit membrii amintitelor coaliții
  atunci când acționeaza pentru
  restrîngerea de fapt a drepturilor
  a unor cetățeni ?
  de exemplu a dreptului de a fi aleși ?
  sesizați vreo tensiune
  intre idealul drepturilor omului
  - aparat in mod tradițional de societatea civila,
  cel puțin la nivel formal -
  și aceste campanii de îngradire in fapt a acelorași drepturi ale celor care au avut neșansa sa supere un ziarist și sa intre astfel în categoria
  controversaȚilor ?
  • prezumtia de vinovatie (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:54)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui MIHAI 2

   nu e un drept al omului sa fie ales parlamentar, si daca vrea sa fie trebuie sa accepte sa dea probe mai multe ca un om de rind. Monica Macovei cit a fost ministru nu a dat in judecata pe nici unul din cei care o calomniau pentru ca sustinuse intotdeauna ca avocat al drepturilor omului ca demnitarul trebuie sa dea probe mai multe ca un om de rind sa sa nu foloseasca intimidarea contra criticilor. Cum putea ea, sa poata si ei
   • Vom avea si o Coalitie pt o Const. curata ? (Luni, 19 ianuarie 2009, 15:46)

    MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui Alina Mungiu-Pippidi

    Pana la finalizarea
    numararii voturilor
    candidatul - pentru Parlament sau pentru Asociatia de locatari -
    este om de rand...parca.
    Fara hotarare penala
    candidatul haituit ,
    șters de pe liste
    pe considerente de non curatenie nebuloasa
    e un om de rand discriminat...parca...
    Exemplul doamnei Macovei e minunat intradevar.
    Însă prezumția de nevinovație e (și) mai minunată.
 • Care societate civila? (Luni, 19 ianuarie 2009, 12:52)

  bogdan [anonim]

  Cu riscul de a repeta unele subiectele din intrebarile de mai sus, intreb ca simplu cetatean ce s-a intamplat cu societatea civila cand intreaga clasa politica este complet compromisa si singura forma prin care mai poti promova vreo initiativa legislavica in scopul echitatii sociale o vad doar printr-o presiune a unei societatii civile puternice! Ca diletant intreb ce inseamna astazi societatea civila in Romania sau totul este compromis? De ce nimeni nu ia nici o atitudine asupra monopolurilor profesionale (asa zis liberale,de fapt clici inchise formate in mare masa din clintela politica sau nepotism) protejate prin legi speciale (vezi clasa notarilor,barourilor de avocati,mai nou experti contabili etc.).
  • alt partid (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:56)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui bogdan

   dupa cum am mai spus, noi sustinem orice forma noua de partid sau miscare politica. A noastra o vedeti pe www.romaniacurata.ro. Mi-ar place sa se nasca de acolo un partid intr-o zi. Cu expertiza mea promit sa ii ajut cit pot daca vor promova acele valori. Nu am luat inca decizia sa fac pasul de a face chiar eu acel partid. Recunosc ca la asta nu ma incumet, nu e meseria mea, eu mai curind ajut pe altii!
 • decizie Boc pentru casele nationalizate? (Luni, 19 ianuarie 2009, 13:04)

  sandu [anonim]

  Una dintre primele decizii ale guvernului Boc, si ale parlamentarilor PDL, trebuie sa priveasca legea "a doua nationalizare" a lui Voiculescu. Care e opinia si actiunea dvs si a SAR?
  - veti depune plingere la Curtea europeana de justitie deoarece Romania nu respecta conventia drepturilor omului privind proprietatea
  - veti cere parlamentarilor PDL sau PNL sa initieze in parlament schimbarea legii Voiculescu?
  - veti cerceta citi dintre judecatorii CCR sau familiile lor stau (sau au cumparat) case nationalizate, astfel incit votul lor a fost in conflict de interese?
 • Ministrul de Interne (Luni, 19 ianuarie 2009, 13:17)

  Arcasul [anonim]

  Stimata doamna Mungiu-Pippidi,
  Ce parere aveti despre aproape certa nominalizare a lui Liviu Dragnea ca ministru de interne, stiut fiind ca este anchetat de catre DNA?
  Va multumesc.
  • fara DNAisti in guvern! (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:58)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Arcasul

   Evident, nici un DNA-ist sa nu fie ministru sau secretar de stat !!! Pe www.romaniacurata.ro ii dam imediat!
 • 2 intrebari (Luni, 19 ianuarie 2009, 13:40)

  Zsolt Bodola [utilizator]

  1. De ce credeti ca rolul Presedintelui Constantinescu in dezvoltarea Romaniei este asa de desconsiderat de media romaneasca? In fond a fost cel care a girat cele mai dureroase si necesare masuri economice si cel care ne-a "bagat" in NATO si UE.
  2. De ce nu e in stare societatea romaneasca sa propuna si sa aduca la Controceni un presedinte de genul Havel sau Göncz? De ce suntem in continuare nevoiti sa alegem dintre fosti functionarasi comunisti sau odrasle de securisti?
 • criza actuala internationala (Luni, 19 ianuarie 2009, 13:51)

  panpage [anonim]

  Stimata D-na Mungiu,

  Nu credeti ca dimensiunea actuala a crizei financiare din SUA este si un esec al Universitatilor de prestigiu din SUA? Nu credeti ca aceste Universitati ar fi trebuit sa pregateasca nu numai foarte buni profesionisti ci si oameni de caracter, care sa se gindeasca si la binele altora nu numai la buzunarul lor, la profitul companiei pe care o conduc si implicit la bonusurile imense de la sfirsitul anului?
  Eu cred ca actuala criza pornita din SUA este mai degraba urmare a lacomiei fara seaman a oamenilor iar profesorii de prestigiu de la Universitati ca Harvard or MIT ar trebui sa se intrebe de ce au reusit sa "produca" foarte multi buni profesionisti dar atit de putini "OAMENI"?


  Cu stima si cu o deosebita pretuire,


  panpage
  • nu sintem noi (Luni, 19 ianuarie 2009, 15:01)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui panpage

   Baietii din finante nu au doctorate la Harvard sau MIT, ci cel mult MBAuri pe undeva. Iar MBA ul asta e o fabrica de roboti. Da, e un esec, dar nu al universitatilor Ivy League, a lumii finantelor care a pierdut pe undeva etica protestanta. Asta nu se lua din universitate, ci din mediu, de la firma unde erai ucenic...
 • Incepem (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:05)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Doamna Mungiu e in redactie. Ne cerem scuze pentru mica intarziere, traficul si locurile de parcare sunt de vina :)
 • Al 3-lea mandat pentru Basescu? (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:07)

  worker [anonim]

  In cazul schimbarii constitutiei cu referiri la presedentie credeti ca va mai fi posibil un al 3-lea mandat constitutional pentru actualul presedinte?
  • NU (Luni, 19 ianuarie 2009, 15:02)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui worker

   nu
 • mass-media (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:10)

  dan [anonim]

  1.considerati ca mass-media (scrisa si electronica) informeaza obiectiv?
  2.considerati ca mass-media a dus la dezinteresul pentru vot al romanilor?
  3.ce interese credeti ca servste majoritatea mass-mediei romane?
  4. ce credeti ca trebuie facut pentru a creste gradul de simt si responsabilitate civica ale romanilor?
  • ce fel de presa (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:31)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   Mare parte din presa romaneasca e captiva unor interese ascunse. Multi ziaristi nici nu sint de meserie, sint niste 'executives' pusi acolo ca sa dea linia. Ziaristii adevarati sufera tare zilele astea. Ce sa zic? Pedepsiti prin audienta presa proasta, care e majoritatea! Din pacate, am impresia ca exact presa proasta merge mai bine, iar putinii ziaristi de calitate inghit abuzurile in tacere...
 • legea Voiculescu? reactionati (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:15)

  sandu preda [anonim]

  Ce fac avocatii si judecatorii din societatea civila? Cum puteti accepta o lege comunista in Europa de astazi? Ce aveti de propus concret dupa ce ati facut un raport SAR complex, dar fara solutii concrete?
  • trecuta la raport (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:29)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui sandu preda

   Din cauza acestei legi Romania va fi depunctata de Freedom Hosue in acest an. Si o decizie CEDO noua se intemeiaza pe un raport SAR cu proprietatea. Mai mult de atit e greu, ca nu sintem nici Parlament, nici Curte Constitutionala
 • Independenta Societatii Academice din Romania (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:16)

  anonim [anonim]

  Considerati ca societatea pe care o prezidati este independenta din punct de vedere financiar si politic?

  Cum considerati ca ca pot influenta intelectualii din Romania marii oameni de afaceri?
  • cine pe cine influenteaza (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:27)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   daca ma cititi in RL de joi o sa numarati nenumarate instante in care am refuzat oferte prietenoase de la toti oligarhii. Altfel intelectualul roman e si el o creatura flaminda, care mai primeste din diferite miini, ca sa fii autonom in tara asta trebuie sa fii capabil sa te intretii fara sa depinzi de nimeni. hai sa numaram pe degetele unei miine cine poate sa faca asta. Pina la urma si plecarile sint un raspuns mai demn si o cale de a nu depinde de nimeni. Da, SAR e independent. Puteti sa ne cititi sponsorii pe site. principalul e UE, pe care eu o critic prin Economist toata ziua.
 • Basescu mai pierde vreodata puterea? (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:19)

  Alina Liana Stoica [anonim]

  Credeti ca Basescu si grupul lui vor mai pierde puterea vreodata? Intrebarea se leaga de contextul schimbarii costitutiei dorita de Basescu, in urma careia puterea se va concentra exclusiv in mainile presedintelui: presedintele demite guvernul, presedintele dizolva parlalamentul, numeste seful DNA, numeste sefii serviiciilor secrete. Tactica presedintelui Iliescu a fost sa-si numeasca oamenii lui in aceste functii. Basescu nu se mai impiedica de oameni, schimba legea fundamentala. Deci, credeti ca mai e posibil ca Basescu si grupul lui sa mai piarda puterea?
  • alegeri democratice (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:32)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alina Liana Stoica

   basescu nu si propune singur constitutia, dupa care si-o voteaza. O sa iasa foarte putin din propunerea asta finalmente. El a fost ales democratic, si guverneaza la fel, deci cind se va gasi un candidat mai bun nu ma nici o indoiala ca va pierde
  • Basescu mai pierde vreodata puterea? (Luni, 19 ianuarie 2009, 15:01)

   Bor Blaz [anonim] i-a raspuns lui Alina Liana Stoica

   Pai ce rost ar avea sa o piarda cand inca nici nu a luat-o ?
   Cum ar vrea cineva sa se schimbe lucrurile in tara asta atata timp cat nici un capitalist nu are sansa sa-si aplice politica ?
   Deviatiile de stanga sunt boli ale mentalitatii nascute din lene si hotie !
 • precizeri la tacerea intelectualilor (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:20)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Cred ca Mariana se referea la tacerea unor intelectuali care i-au sustinut deschis pe Traian Basescu si PD-L in timpul campaniei electorale. Dupa alianta cu PSD, au evitat sa se pronunte: e buna, e rea? E bine ca intelectualii si societatea civila se raporteaza mai putin critic la PSD decat o faceau inainte? Nu le stirbeste asta putin din credibilitate? Pe de alta parte, de acord, e dreptul fiecaruia sa adopte ce pozitie doreste si sa taca atunci cand crede ca e cazul. Dar nu e cam multa liniste din zona intelectualilor de dreapta?
  • cine e intelectual (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:24)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   Eu nu fac parte din nici un grup. Am scris in timpul campaniei si de Elena Udrea, si de Talpes, si de tot ce trebuia. Nu am fost contra aliantei cu PSD mai mult decit contra celei cu liberalii, pentru ca intr-adevar cred in criza economica si in nevoia de a transmite pietelor semnalul unui guvern stabil. Alternativa erau alegeri anticipate sau scenariul Rosca Stanescu, a doua suspendare Basescu. Dar asta nu inseamna ca trebuia la negocierile cu PSD sa renuntam la Macovei si la principii. Nu trebuia. PDL a negociat slab.
   Ce fac altii, nu stiu, barbatul intelectual e alt animal decit femeia intelectuala, intrebati-i pe ei!!!
 • De ce nu se comenteaza ce a insemnat (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:24)

  Romanul [anonim]

  neaplicarea solutiei politico-economice a lui Coposu-Ratiu si consecintele acesteia?De ce nimeni nu este intrebat despre nocivitatea lozincilor de tipul :Noi muncim nu gandim etc?Credeti ca daca solutia Ratiu-Coposu se aplica din 1990,situatia economica ,sociala ,politica si indeosebi morala era alta in acest moment?Sa nu uitam ca la nivelul anului1996 ,in visteria tarii mai erau numai 0,6 miliarde dolari ,datoria externa era de peste 9 miliarde dolari iar cea interna depasea echivalentul a peste 20 miliare dolari.
 • tacerea intelectualilor, elitelor jurnalistilor si (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:32)

  Andra [anonim]

  tacerea politicienilor

  1. Care sunt cauzele reale care au determinat absenteismul de 60% ? As dori un raspuns care sa excluda manipularile cu care a fost creat absenteismul ("toti sunt la fel", scarba de politica, etc).
  2. Cum va explicati ca absenteismul - adica demisia populatiei de la rolul sau social - nu constitutie o problema de agenda PUBLICA pt. intelectuali de orice culoare, politicienii si jurnalistii de orice culoare ?
  3. Cum va explicati ca promotorii curentului anti-vot nu au facut nicio analiza asupra fenomenului pe care l-au creat?
  Nu si-au asumat, altfel spus, nicio responsabilitate in legatura cu ceea ce au produs?
  4. Cum va explicati ca intelectuali de valoare, jurnalisti si politicieni de toate culorile si societatea civila nu au reusit sa creeze un curent puternic pro-vot care sa se poata opune eficient curentului de opinie anti-vot ?

  Cu atat mai mult cu cat curentul anti-vot a ruinat insesi bazele democratiei romanesti adica "participarea publica" la decizie.
  Iar acest lucru s-a intamplat - coincidenta ! - chiar in momentul in care - pentru prima oara in istorie - romanii aveau la indemana tocmai instrumentele prin care puteau reforma clasa politica sau macar, elimina din parlament dinozaurii si coruptii anchetati de DNA ?
  • cine e de vina (Luni, 19 ianuarie 2009, 15:06)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andra

   nu stiu ce sa zic, nu cred ca e vina cui critica pentru descurajare, ci totusi a cui candideaza. ce sa face alegatorul care avea de ales intre talpes si voculescu. poate sa se spinzure.

   raspunderea pentru absenteism e a partidelor, nu e a presei, nici macar oligarhica. mare parte din candidatii uninominali erau obscuri complet. eu nu stiu nici cine era candidatul meu din sectorul 1, nici cel de la Berlin unde sint rezident, deci as fi putut vota. ei in schimb stiu cine sint eu. Pai asa nu cistigi alegerile. Sigur, multa lumea a refuzat sa candideze, printre care si eu, dar si felul in care ni s-a propus nu era ca atunci cind chiar vrei sa schimbi ceva.

   urmarea, partidul celor care sta acasa a ajuns majoritar si se cauta al patrulea partid....
   • "obscuri complet" (Luni, 19 ianuarie 2009, 15:38)

    Andra [anonim] i-a raspuns lui Alina Mungiu-Pippidi

    cred ca lipsa de notorietate se datoreaza tot presei, pt. ca manipularile au mutat miza alegerilor de la step 1 - care era curatarea actualului parlament si obtinerea unei majoritati reformiste - spre un pas inainte, adica un parlament numai de "alesi" ca floarea-n glastra, parlament care insa nu se poate realiza decat numai daca se trece prin step 1

    ... si asa, ratand premizele pasului 2 am ramas tot la sep 1 - care nu se mai implineste iata de 18 ani, tocmai pentru ca-l ratam chiar si atunci cand PUTEM sa-l trecem

    referinta: actualele alegeri au adus MAI PUTINI oameni noi in parlament decat alegerile pe LISTE din 2004
    iar paradoxul este ca parlamentul de listaci ales in 2004 a facut mai multe reforme decat va putea face majoritatea asta impiedicata de PSD (sau de PNL, care ar fi fost acelasi lucru)

    deci, cu cat manipularea e mai performanta cu atat democratia si reformele se indeparteaza mai tare

    (daca democratia o mai fi o miza, ceea ce nu mai cred)
 • Oameni de stiinta... (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:38)

  calin [anonim]

  D-na Mungiu-Pippidi,

  La scoala, in primele cursuri, profesorii ne-au invatat ca oamenii de stinta trebuie sa isi pastreze "neutralitatea axiologica", sa caute sa fie obiectivi in raport cu activitatea pe care o desfasoara, cu obiectele/subiectii acestei activitati.

  Mai e acest concept necesar omului de stiinta contemporan? E mai de preferat un om de stiinta care isi proclama a priori simpatiile, parti prix-urile, ideologiile unuia care tine cu tot mortisul sa fie neutru si obiectiv?

  Calin
 • transparenta.. (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:38)

  nedumeritu' [anonim]

  dela 1989 coruptia si lipsa de transparenta au crescut continuu cu mici paliere de scurta durata.Avand in vedere calitatea celor din parlament si a factorilor de decizie din institutiile statului credeti ca in 2009 vor creste in continuare,vor stationa sau vor scadea?
  Ma intereseaza ce credeti nu cea ce sperati.
  • nu e chiar asa (Luni, 19 ianuarie 2009, 15:14)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui nedumeritu'

   nu cred ca a crescut coruptia, si cred ca a crescut transparenta
   comunismul era total corupt, dar intr-un fel mai ascuns, coruptia de azi isi are izvoarele in comunism, de atunci avem pilele, reteaua, legea care nu e una pt toti, etc.

   transparenta creste. folositi-o, multi contesta legi la tribunal si guvernul pierde (ca la taza de prima inmatriculare). Ca sa zic asa, invincibilitatea puterii nu mai exista. Trebuie insa ca multi voluntari sa folsoeasca armele institutionale care au fost create: legea 544 a liberului acces, transparenta declaratiei de avere, etc
 • Noile coduri (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:39)

  Tio [utilizator]

  Ce parere are SAR si soc. civila despre cele 4 coduri (penal, procedura penala, civil, procedura civila), despre continutul lor dar si depre faptul ca sint rezultatul unei initiative legislative a executivului...care le-a retras pentru a si "asuma raspundera".

  La ce ne mai trebuie Parlament?
  Sint legi de importanta maxima pentru societatea romanesca multi ani de acum inainte...asa cum au fost si cele pe care le inlocuiesc.
  Ca sa nu mai vorbim de "dezbaterile" prin Monitorul Oficial cu care sintem asa de obisnuiti.
  • coduri (Luni, 19 ianuarie 2009, 15:10)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tio

   cele 4 sint doar 3, si mai bine retrase decit stricate, din pacate parl la noi se manifesta ca o caracatita a intereselor speciale, fiecare deformeaza ceva ca sa le fie lor bine. pe cuvint ca eu accept un cod trimis de la bruxelles si tradus, mai degraba decit ce iese de la noi
   de ce avem parlament? ca sa dam cu pietre in el pina s-o face unul demn de acest nume. fiti pregatiti si stringeti pietre pentru urmatorii 50 de ani
 • criza economica (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:47)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Stire de azi: Comisia Europeana (CE) a redus semnificativ prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2009 si 2010, de la 4,7% la 1,75% si, respectiv, de la 5% la sub 2,5% Deficitul bugetar va ajunge la 7,5% din PIB, sustine prognoza CE, crestere care "reflecta cresterea nefundamentata a pensiilor si impactul reducerii contributiilor sociale". Unii analisti si comentatori scriu despre scenarii usor apocaliptice si vad revolte populare in Romania dupa exemplul tarilor baltice unde criza a scos deja oameni in strada. E posibil?
  • criza, da, catastrofa. nu (Luni, 19 ianuarie 2009, 15:09)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   O sa ne scada cresterea, o sa ne creasca deficitul, dar economia noastra subterana va avea un efect de perna mai moale care va mai atenua din soc. Mai mult dupa raportul anual al SAR care se face zilele astea si in care avem un sondaj cu situatia firmelor.
 • coruptie (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:53)

  Vlad Ionescu [anonim]

  Credeti ca s-a diminuat coruptia sau ca cei care "luptau" cu ea s-au molpsit?
  • molipseala (Luni, 19 ianuarie 2009, 15:20)

   Alina Mungiu-Pippidi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad Ionescu

   Asa e, unii s-au molipsit. Am auzit ca ii cauta OLAF pe acasa pe unii luptatori anticoruptie , mult mai prezenti ca mine pe micul ecran. Si asta explica de ce societatea civila nu e puternica, cum ne creste puterea, cum creste si subminarea, nu va imaginati ca dusmanul sta de pomana.
 • Incheiem in cateva minute (Luni, 19 ianuarie 2009, 15:18)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Ne apropiem de finalul intalnirii.
 • Intalnirea s-a incheiat (Luni, 19 ianuarie 2009, 15:23)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Multumim cititorilor pentru intrebari, multumim Alinei Mungiu Pippidi pentru prezenta in redactie. Va reamintim ca intrebarile cele mai interesante se vor regasi in emisiunea Discutia de luni, difuzata incepand cu orele 19.00 la Radio France International.
  O zi buna!
 • d-na Mungiu (Luni, 19 ianuarie 2009, 16:29)

  directia 5 [anonim]

  alianta pdl-psd se prefigura inainte de alegeri-in pnl nu exista un grup dizident ,partidu' este controlat in totalitate de la centru,iar in psd exista 'grupu de la Cluj'-asa ca teoretic asta era singura optiune valabila,alianta pdl-psd,dar urmarind schita de prioritati propusa de pdl pt. noua sesiune a legislativu lui,a devenit clar ca psd nu o v a sustine,iar eventuala reforma in justitiei v a adanci si mai mult dinsensiunile din coalitie,in conditile in care pdl se v a confrunta cu o opozitie in cadrul guv. cu o 'majoritate' iluzorie in parl. si cu o opozitie psd+pnl in mass-media ,mai sunt justificate d-na Mungiu sacrificarea d-na Macovei sau a min. de interne,mai este oportuna aceasta alianta care v a bulversa si mai mult electoratu ?
 • intrebare (Luni, 19 ianuarie 2009, 16:56)

  Colosseum [anonim]

  Din moment ce considerati ca d-na. Macovei este independenta, cum priviti postura de consilier prezidential, avand in vedere 'impartialitatea' presedintelui?
 • Vorbe fara judecata (Joi, 22 ianuarie 2009, 10:50)

  vlad [anonim]

  Doamna, se pare ca nu prea aveti habar de ce se intampla in tara asta si ce legi exista. dar in locul dvs mai intai m-as documenta decat sa vorbesc numai prostii ca sa ma aflu in treaba si sa par interesant. In Romania exista o lege antitrust din anul 1996, respectiv legea concurentei nr 21/1996. Deci sa veniti acum sa afirmati ca trebuie sa se dea si la noi o astfel de lege, nu pot afirma decat ca este o gogomanie. imi pare rau, dar nu sunteti mai presus de cei pe care ii acuzati de dezinformare. In plus, daca tot ziceti ca ati umblat asa mult prin tari straine, poate imi spuneti si mie, in ce tara europeana nu exista patroni care sa aibe si tv si radio si presa scrisa. nici macar nu lucrez in domeniu si am habar de asta. deci, inchei cu un proverb care si-a dovedit intelepciunea: "Daca taceai, filozof ramaneai!".


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by