VIDEO A murit Grigore Vieru

de Marius Mihaiescu     HotNews.ro
Duminică, 18 ianuarie 2009, 9:07 Actualitate | Esenţial


Grigore Vieru
Foto: AGERPRES
Poetul basarabean Grigore Vieru a murit in noaptea de sambata spre duminica, la ora 1:30. El era internat in sectia de reanimare a Spitalului de Urgenta din Chisinau, grav ranit, cu multiple fracturi, dupa ce a fost implicat intr-un accident de circulatie.

Grigore Vieru ar fi implinit, in 14 februarie, 74 de ani. Dupa trei zile de coma, poetul a suferit un al treilea atac de cord, care i-a fost fatal.

Accidentul de circulatie a avut loc in noaptea de joi spre vineri. Grigore Vieru se intorcea din orasul Cahul, unde participase la o ceremonie pentru omagierea poetului Mihai Eminescu. In apropierea localitatii Danceni, raionul Ialoveni, automobilul in care se afla poetul a fost implicat intr-un grav accident rutier, izbindu-se violent de stalpul unui panou publicitar.

Ministrul Apararii Nationale, Mihai Stanisoara, a aprobat vineri, la propunerea sefului Statului Major General, ca o aeronava de tip AN-26 apartinand Fortelor Aeriene Romane sa efectueze vineri seara un zbor umanitar pe ruta Bucuresti-Chisinau si retur, care urma sa-l aduca pe Vieru la Bucuresti, potrivit Agerpres.

O echipa de medici din Romania l-a consultat pe poet dar, impreuna cu medicii din Republica Moldova, s-a decis ca acesta nu poate fi transportat, deoarece i s-ar pune in pericol viata.Scurte repere biografice

Poetul Grigore Vieru s-a nascut la 14 februarie 1935, in satul Pererata de pe malul stang al Prutului, fostul judet Hotin. Cursurile scolii primare si cele medii le-a absolvit in satul natal si in oraselul Lipcani, intre anii 1950-1953.

A debutat editorial (fiind student) cu o placheta de versuri pentru copii, 'Alarma', apreciata de critica literara drept un inceput de bun augur, in anul 1957. In 1958 a absolvit Facultatea de Filologie si Istorie. In 1960 a fost numit redactor la revista 'Nistru', actualmente 'Basarabia', publicatie a Uniunii Scriitorilor din Moldova. In 1965 i-a aparut volumul 'Versuri pentru cititorii de toate varstele', volum pentru care i s-a acordat Premiul Republican al Comsomolului in domeniul literaturii pentru copii si tineret (1967).

Prin volumul de versuri 'Numele tau', aparut in 1968, s-a produs o cotitura in destinul poetului. Cartea este apreciata de critica literara drept cea mai originala aparitie poetica. In chiar anul aparitiei a devenit obiect de studiu la cursurile universitare de literatura nationala contemporana. Trei poeme din volum sunt intitulate: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brancusi, iar alte doua sunt inchinate lui Nicolae Labis si Marin Sorescu. Asemenea dedicatii apareau pentru prima oara in lirica basarabeana postbelica.

In anii urmatori au aparut volumele 'Mama' (1975); 'Un verde ne vede!' (1976), pentru care poetului i s-a decernat Premiul de Stat al Republicii Moldova (1978); 'Steaua de vineri' (1978), aparuta la editura Junimea din Iasi; 'Izvorul si clipa' (1981), selectie din lirica poetului aparuta la editura Albatros din Bucuresti; 'Scrieri alese' (1984), volum in care s-au adunat unele din cele mai frumoase poezii si cantece, medalioane, secvente publicistice, volum, prefatat de cel mai de seama critic si istoric literar al Basarabiei, Mihai Cimpoi; 'Radacina de foc' (1988), la Editura Universul; 'Curatirea fantanii' (1993); 'Vad si marturisesc' (1996), volumul selectiv de versuri, aforisme si confesiuni, scos de Editura Minerva in una din cele mai prestigioase colectii 'Biblioteca pentru toti'; 'Acum si in veac' (1997), volum antologic, aparut la Editura Litera din Chisinau; 'Cartea Vietii Mele' - volum ontologic de autor - 550 pagini - (2002). Alaturi de creatia sa poetica se situeaza si aceea de autor de manuale si abecedare in limba romana (Steluta, 1970; Abecedar, 1974; Albinuta).

Grigore Vieru a primit, in 1988, cea mai prestigioasa distinctie internationala in domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.

A fost ales deputat al poporului (1989). La 13 noiembrie 1990 a devenit membru de onoare din strainatate al Academiei Romane, care l-a propus, in 1992, pentru Premiul Nobel pentru Pace. Membru corespondent al Academiei Romane, din 23 martie 1993. Decorat cu Medalia guvernamentala a Romaniei 'Eminescu - 150 de ani de la nastere' (2000). Decorat cu Ordinul Republicii, laureat al multor publicatii din Romania.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22743 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  . (Duminică, 18 ianuarie 2009, 9:22)

  ASI.MO [utilizator]

  Sa-l odihneasca Dumnezeu. Am senzatia vaga, ca acum, post mortem va fi mult mai citit si mai apreciat! :-)
  • 0 (0 voturi)    
   Of of... (Duminică, 18 ianuarie 2009, 18:12)

   Basarabeanul [anonim] i-a raspuns lui ASI.MO

   Viteza sporita este retraita pe toate trasele din Basarabia...
   Bunaoara iaca trasele... dansele sunt ca valurile Dunarii.
 • +1 (3 voturi)    
  S-a stins un Mare Roman (Duminică, 18 ianuarie 2009, 9:24)

  filip [anonim]

  Dumnezeu sa-l odihneasca! Iar noi sa nu-l uitam niciodata.
 • 0 (2 voturi)    
  Dumnezeu sa-l odihneasca (Duminică, 18 ianuarie 2009, 9:32)

  victor [anonim]

  Sa traim, sa-l pomenim
  • +1 (1 vot)    
   Un nume curat (Duminică, 18 ianuarie 2009, 12:40)

   Agape [anonim] i-a raspuns lui victor

   Un nume curat - iată care este ţărâna cea mai uşoară pe pieptul celui coborăt în pământ.


   citat din Grigore Vieru
 • 0 (0 voturi)    
  Dumnezeu sa-l ierte! (Duminică, 18 ianuarie 2009, 9:42)

  DRAGOS ESCU [utilizator]

  Mi-a ramas agatzata undeva de un neuron uzuala expresie "Despre morti numai de bine" ......... poate ca nu numai despre morti ar trebui sa vorbim numai de bine ........ imi pare prea incaruntzita si mancata din interior natia asta a noastra ......... ne-am pierdut zambetul sagalnic din coltul gurii ........ de veacuri rasul a batut plansul la romani si-am supravietuit multor tragedii.

  Acum imi pare ca "ne-am sinucis speranta" .......
 • +2 (2 voturi)    
  G. V. (Duminică, 18 ianuarie 2009, 9:50)

  agora [anonim]

  .......cu regretul de a nu-si fi vazut visul implinit :Prutul ca si Milcovul odinioara...Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul adesea mult prea incercat din mult prea marea dragoste de neam care din pacate ne incearca din ce in ce mai rar
  • 0 (0 voturi)    
   O profetie (?) stranie (Luni, 19 ianuarie 2009, 8:03)

   MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui agora

   Accidentul a avut loc pe 15 ianuarie...
   ...ziua de nastere a lui Eminescu ...
   pe cand ...
   ". Grigore Vieru se intorcea din orasul Cahul, unde participase la o ceremonie pentru omagierea poetului Mihai Eminescu.
   *
   "Suntem în cuvânt si-n toate

   Floare de latinitate,

   Sub un cer cu stele sudice!

   DE AVEM SAU NU DREPTATE,

   De avem sau nu drepate, EMINESCU SA NE JUDECE!

   Dumnezeu sa-l ierte !
 • +2 (2 voturi)    
  Mare Poet (Duminică, 18 ianuarie 2009, 9:54)

  radu [anonim]

  Dumnezeu sa-l ierte! A fost unul dintre poetii care au scris foarte sensibil despre tara noastra zbuciumata. Acum si-a gasit odihna... Desi, sunt sigur ca mai avea multe de oferit... Dumnezeu sa-l odihneasca!
 • +2 (2 voturi)    
  Condoleante (Duminică, 18 ianuarie 2009, 9:55)

  tepes [anonim]

  A murit acest extraordinar patriot,poet si om de cultura basarabean iubind Rominia si pe romini cum numai el a stiut sa o faca.Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
 • +2 (2 voturi)    
  Dumnezeu să-l ierte! (Duminică, 18 ianuarie 2009, 10:03)

  Un roman [anonim]

  Romanismul sau nu va fi uitat, iar idealul sau de Unire va fi dus mai departe de alţi români. Vieru a fost un mare patriot, cum rar se naşte pe pământurile noastre. Dumnezeu să-l ierte pe acest apostol al basarabenilor!
 • +1 (1 vot)    
  Un gand pios (Duminică, 18 ianuarie 2009, 10:06)

  leahlu [anonim]

  Ne aplecam fruntea in fata maretiei si romanismului D-lui Vieru.
  Odihmeasca-se in pace !
 • +1 (1 vot)    
  Grigore Vieru (Duminică, 18 ianuarie 2009, 10:12)

  Nicolae [anonim]

  "Sunt suflet in sufletul neamului" !
  Cat de mult l-au caracterizat !!!
 • -1 (1 vot)    
  dureros (Duminică, 18 ianuarie 2009, 10:16)

  victimele cui [anonim]

  http://www.curentul.ro/index.php/Actualitate/Adevarul-despre-Eminescu-la-120-de-ani-de-la-ucidere.html
 • +1 (1 vot)    
  Grigore Vieru (Duminică, 18 ianuarie 2009, 10:19)

  mihaela [anonim]

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace......un mare poet, un mare om.........:(((
 • +1 (1 vot)    
  Basarabia (Duminică, 18 ianuarie 2009, 10:23)

  marian [anonim]

  Dumnezeu sa-l odihneasca! A mai murit un basarabean autentic, om de bun simt si modest. Au ramas politrucii si comunistii kgb-isti.
 • +1 (1 vot)    
  Un poet (Duminică, 18 ianuarie 2009, 10:28)

  Petre Anghel [anonim]

  Cultura romana a pierdut un mare poet si un patriot pe masura. Grea disparitie si stupida, fiind vorba de un accident. Dumnezeu sa-l primeasca la sanul Sau!
 • +4 (4 voturi)    
  Grigire Vieru - poet erou (Duminică, 18 ianuarie 2009, 10:28)

  Stefan [anonim]

  Cred ca un minim de respect ar impune sa fie declarat doliu national pentru un asemenea mare poet si erou roman!
  • 0 (0 voturi)    
   de acord! (Duminică, 18 ianuarie 2009, 14:22)

   Dana [anonim] i-a raspuns lui Stefan

   ...merita o asemenea masura. A simtit mai romaneste decat multi dintre noi. A simtit pe cand noi nu simteam... A simtit pe cand noi... nesimteam. Dumnezeu sa-l odihneasca!
  • 0 (0 voturi)    
   Da (Duminică, 18 ianuarie 2009, 23:22)

   radcatmih [utilizator] i-a raspuns lui Stefan

   Da, ar fi bine,ca Grigore Vieru sa simta, de acolo, de sus, ca Romania este intregita,metaforic vorbind,cu gandul la el,fie si pentru o zi.Daca visul lui a fost la un moment dat sa treaca Prutul ,a reusit sa treaca si Prutul inimilor noastre pe aripa versului sincer si emotionant.Obosise in viata asta si Dumnezeu l-a chemat la El ca o binefacere.Cred ca e asa de fericit acum...
 • +1 (1 vot)    
  s-a mai stins un roman (Duminică, 18 ianuarie 2009, 10:30)

  unmedic [anonim]

  s-a mai pierdut un suflet de roman...nu stiu din cite inca existente printre noi???...
  modest si cu bun simt, s-a retras din lumea celor vii..
  oare citi dintre noi si-au amintit in acea zi de aniversarea lui mihai eminescu...???
  si de ce el a platit atit de scump respectul si dragostea pe care o purta romaniei si valorilor ei?!!...

  sa se odihnasca in pace!
 • +2 (2 voturi)    
  grigore (Duminică, 18 ianuarie 2009, 10:40)

  florin_eu [anonim]

  Dormi In Pace, bun roman!
 • +1 (1 vot)    
  sa nu-l uitam... (Duminică, 18 ianuarie 2009, 11:00)

  doi si-un sfert [anonim]

  Dumnezeu sa-l ierte! A murit un roman veritabil si un mare pariot!
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 18 ianuarie 2009, 11:01)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Adio, Domnule Vieru (Duminică, 18 ianuarie 2009, 11:07)

  bodu [anonim]

  Rostesc cuvinte
  Ca sa iau aer.
  Adorm,
  Ca sa nu mai stiu.

  Tai pîine,
  S-o bucur pe mama.
  Ascult mierla,
  Ca sa nu mint.

  Ma uit la tei,
  Ca sa nu uit.
  Am rupt acest
  trandafir. De ce?
 • +1 (1 vot)    
  Dumnezeu sa va odihneasca (Duminică, 18 ianuarie 2009, 11:11)

  bodu [anonim]

  Grigore Vieru - A cazut cerul din ochii tai

  A cazut cerul din ochii tai
  Si s-a farîmitat.
  A cazut de pe fata ta soarele
  Si-a înghetat.
  Încremenit e vîntul cel racoros
  Fara harnicele tale mîini.
  Cautîndu-te pe tine,
  S-au tainuit izvoarele-n tarîni.
  Ca un pom doborît
  Însusi graiul
  Parca se aude cazînd.
  Doamne, atît de singur,
  Atît de singur
  N-am fost nicicînd!
 • +1 (1 vot)    
  D-zeu sa-l ierte ! (Duminică, 18 ianuarie 2009, 11:19)

  anonim [anonim]

  Dumnezeu sa-l odihneasca !
 • +2 (2 voturi)    
  Romania a mai pierdut un Roman (Duminică, 18 ianuarie 2009, 11:30)

  bodu [anonim]

  Grigore Vieru - Intre Orfeu Si Hristos

  Pentru ca a vazut, ochiul meu a murit.
  Lacrima: piatra funerara
  Pe mormantul ochiului meu.
  Va veni alt cer.
  In alta lume se va deschide
  Ochiul meu, dand piatra la o parte.
 • +1 (1 vot)    
  am mai pierdut o valoare (Duminică, 18 ianuarie 2009, 11:31)

  iulia [anonim]

  Am pierdut o alta valoare. In ultima perioada parca se duc unul cate unul. L-am apreciat si il vom aprecia chiar daca nu se mai afla printre noi. Sa se odihneasca in pace si sa ii ierte Dumnezeu toate pacatele.
 • +1 (1 vot)    
  Rusi Nenorociti (Duminică, 18 ianuarie 2009, 11:46)

  L-au omorat Bolsevicii [anonim]

  Inaintea alegerilor l-au ucis Rusii! Dumnezeu e mare si vede tot! Sa-l odihneasca Dumnezeu pe Grigore Vieru!
 • +1 (1 vot)    
  roomanismul (Duminică, 18 ianuarie 2009, 11:50)

  naufragiatul [anonim]

  Cateodata este nevoie ca o valoare sa moara pentru ca ideile acesteia sa devina motiv de coagulare a unei rasturnari.
  Imi doresc ca moartea lu Vieru sa nu fie uitata si sa devina simbolul romanismului in Basarabia, si sa reuseasca sa inlature comunismul din aceasta provincie romaneasca.
 • +1 (1 vot)    
  cam multe "accidente" (Duminică, 18 ianuarie 2009, 11:52)

  mihai [anonim]

  Cam multe accidente cu scritorii basarabeni care s-au luptat pentru romanism in Basarabia.
  Ion si Doina Aldea Teodorovici au murit si ei intr-un accident in care soferul a scapat si nici macar nu a fost condamnat.
  Dumitru Matcovschi a avut un accident din care a scapat totusi doar cu lunga perioada de spitalizare .
  Acum Grigore Vieru...
  Leonida Lari a luat-o razna. Cu ea nu cred ca-si mai pun mintea
 • 0 (0 voturi)    
  vieru (Duminică, 18 ianuarie 2009, 11:53)

  roman [anonim]

  Usoara, maica, usoara,
  C-ai putea sa mergi calcand
  Pe semintele ce zboara
  Intre ceruri si pamant.
  In priviri c-un fel de teama,
  Fericita totusi esti
  Iarba stie cum te cheama,
  Steaua stie ce gandesti.
 • 0 (0 voturi)    
  'moarte' (Duminică, 18 ianuarie 2009, 11:57)

  cornelia [anonim]

  Nu am moarte ,cu tine nimic!,
  Eu ,nici macar nu te urasc.
  Dar tare as vrea sa stiu,
  Ce ai face tu moarte?!.
  Daca ai avea frati, mama, copii, si ti-ar muri..
  Eu, nu am moarte cu tine nimic!.
  Nici macar nu te urasc.
  Din poeziile lui:
  Grigore Vieru
  Fiei tarina usoara si raiul aproape sa ne poata ocroti pe noi cei ramasi aici in pustiu.
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Duminică, 18 ianuarie 2009, 14:26)

   Dana [anonim] i-a raspuns lui cornelia

   "Nu am moarte cu tine nimic
   Nici macar nu te urasc
   De vei fi mare, eu voi fi mic
   Dar numai din propria-mi viata traiesc..."
 • 0 (0 voturi)    
  Un mare OM (Duminică, 18 ianuarie 2009, 11:59)

  alin [anonim]

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
 • +3 (3 voturi)    
  Dumnezeu sa-l ierte! (Duminică, 18 ianuarie 2009, 12:20)

  Marius [anonim]

  Intru amintirea lui Grigore Vieru, a multor poeti si oameni de cultura care au luptat pentru unire, intru amintirea milioanelor de romani deportati, chinuti si terorizati de bolsevici, ar trebui sa facem noi, cei de azi ceea ce n-au reusit ei: UNIREA tuturor romanilor in patria pe care si-au dorit-o de veacuri si pe care efemer au reuit s-o aiba intre cele doua razboaie mondiale.
 • 0 (0 voturi)    
  O pierdere irecuperabila pentru toti romanii. (Duminică, 18 ianuarie 2009, 12:24)

  Viorel [anonim]

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
  Copiii lesina, nu-i bine,
  Si moarte picura din nori.
  Si chiar izvorului ii vine
  Un fel de greata uneori.
  Atatea vorbe si minciuni,
  Atatea seci promisiuni!
  De ce-ai dat, Doamne, grai la om,
  Iar nu la floare si la pom?!
  A prins a inalbi,
  Precum ninsorile,
  Si tineretea mea!
  Mai bine ar vorbi
  In lume florile,
  Iar omul ar tacea!
  E falsa mila ori e muta,
  Iar crucea de la piept e joc.
  In moarte tot mai multi se muta,
  Vazand ca-n viata nu au loc.
 • 0 (0 voturi)    
  Dumnezeu sa-l ierte!!! (Duminică, 18 ianuarie 2009, 12:37)

  assaltdog [anonim]

  De azi basarabia si Romania sunt mai sarace spiritual.Vieru a plecat sa le scrie poezii ingerilor.Sincere condoleante familiei,colegilor si prietenilor.Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace.
 • 0 (0 voturi)    
  unu (Duminică, 18 ianuarie 2009, 12:39)

  unu [anonim]

  Pentru ce au pus zidul ala in mijlocul drumului?!
  Este strigator la cer. Si soselele din Romania sunt pline de asemenea capcane.
  Alo! Presa! Nu s-a izbit de nici un copac. Daca nu stiti mai bine nu vorbiti.
 • +3 (3 voturi)    
  citesc si pling... (Duminică, 18 ianuarie 2009, 12:51)

  Andrei-de-la-Orhei [utilizator]

  Un singur gind m-alina, a pus semintele romanismului si desteptarii nationale in sufletele noastre ratacite cu iz de rusificare .A facut mai mult decit toate conducerile politice de pina acum.Ne-a trezit ne-a dat un ideal pentru care ne vom naste,vom trai,vom lupta,vom muri...Dumnezeu sa-l odihneasca!
  • +2 (2 voturi)    
   citesc si te felicit.... (Duminică, 18 ianuarie 2009, 16:11)

   drona [utilizator] i-a raspuns lui Andrei-de-la-Orhei

   Andrei,recunosc in tine sentimentul,iti dau mare dreptate si sa fi onorat de nobila creatie pe care Marele GIGORE VIERU o va lasa posteritatii.
 • +1 (1 vot)    
  patriotism (Duminică, 18 ianuarie 2009, 12:53)

  vasile oras [anonim]

  Citiva din parlamentarii si senatorii nostri sa aiba patriotismul lui Grigore Vieru ,am fi cine am fost,sau poate mai mult.Asta-i lipseste acestui popor.Dumnezeu sa-l odihneasca.
 • +1 (1 vot)    
  VIERU (Duminică, 18 ianuarie 2009, 13:09)

  elis [anonim]

  Dumnezeu sa ti calauzeasca sufletul de mare ROMAN.O perdere foarte mare pentru noi dar mai ales pentru Basarabia.Un luptator autentic si mare aparator al LIMBII ROMANE si a romanismlui in Basarabia.DUMNEZEU SA L IERTE!
 • +3 (3 voturi)    
  Grigore Vieru (Duminică, 18 ianuarie 2009, 13:43)

  andreea [anonim]

  Ma doare stirea asta! Si ma doar pentru ca a mai murit un OM care simtea si traia romanesc dincolo de Prut! care si-ar fi dorit unirea Romaniei cu Basarabia din nici un motiv meschin (crestere economica pt una din parti sau pt intrarea in UE sau altele) dar pentru ca ROMANIA e una! Si simt ca acesti oameni deja se imputineaza oamenii exemplu, cei care ar putea face ceva pt Romanii din Basarabia si pt...limba de stat din Republica Moldova! Cine o sa tina pipet ca sa schimbe denumirea limbea molodveneasca in limba romana? Cine?
  Dumnezeu sa va odihneasca si fie ca...de acolo dintre ingeri sa ne calauziti drumul!!!
 • +4 (4 voturi)    
  Vieru (Duminică, 18 ianuarie 2009, 13:52)

  Rocco [anonim]

  ,,Grigore Vieru se intorcea din orasul Cahul, unde participase la o ceremonie pentru omagierea poetului Mihai Eminescu''

  Acum multi ani, Vieru a scris poezia LEGĂMÂNT (lui Mihai Eminescu), care incepe asa:

  Ştiu: cândva la miez de noapte,
  Ori la răsărit de Soare,
  Stinge-mi-s-or ochii mie
  Tot deasupra cărţii Sale.
 • +2 (2 voturi)    
  numai de bine... (Duminică, 18 ianuarie 2009, 13:54)

  noki [anonim]

  Despre morti numai de bine.
  Dar despre vii?
  Treubuie sa moara oamenii de valoare, ca sa fie pomeniti si regretati de presa.
  In rest e loc numai de Monica Columbeanu et Co.
  Rusine presei scrise, dar in primul rand televiziunilor.
 • +4 (4 voturi)    
  Priviti Romani (Duminică, 18 ianuarie 2009, 14:35)

  Victor basarabeanul [anonim]

  Pentru toti Romanii...uitati-va la viata acestui om si invatati din ea...a fost si va fi un exemplu pentru toti romanii, dar mai ales pentru noi romanii basarabeni. Datorita lui si a cativa asemeni lui noi inca vorbim graiul nostru romanesc. Sper ca Romania sa vada acest lucru, sa vada sacrificiul acestui mare om de a aduce pamantul basarabilor mai aproape de Romania noastra, a tuturor romanilor. Pana atunci luati si priviti cum "enclava" numita Basarabia se topeste usor sub comunism, cum Basarabenii cersesc dreptul lor la cetatenia Romana...desteapta-te Romane, macar acum cand a murit Vieru.
 • +1 (1 vot)    
  il uitasem.. (Duminică, 18 ianuarie 2009, 14:53)

  marius [anonim]

  e drept ca multi dintre noi uitasem de el...a fost un luptator si este un exemplu pentru noi toti..putini mai sunt cei care in detrimentul sinelui isi dedica viata in sprijinul altora..
  s-a mai adaugat pe lista celor care au fost, inca un poet mare al Romaniei..sper ca poeziile sale precum si biografia, sa fie incluse in materia scolara..macar asa, poate, nu o sa il mai uitam...
 • +1 (1 vot)    
  Un mare om (Duminică, 18 ianuarie 2009, 15:21)

  Stranger [anonim]

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace...A fost un mare om pentru toti romanii, si nu doar...
 • +1 (1 vot)    
  G.V. (Duminică, 18 ianuarie 2009, 15:21)

  j [anonim]

  A fost cu adevarat roman,toata viata si opera sa a fost inchinata crezului ca odata si odata va vedea din nou Romania Mare.Nu a fost sa fie si din pacate va mai trece multa apa pe Prut pana atunci.D-zeu sa-l ierte!
 • +1 (1 vot)    
  l-am intalnit (Duminică, 18 ianuarie 2009, 15:50)

  adrian [anonim]

  L-am intalnit in '92. Despre el doar doua 3 cuvinte: talent, verticalitate, modestie.
  Dumnezeu sa-l odihneasca!
 • 0 (0 voturi)    
  Langa Eminescu (Duminică, 18 ianuarie 2009, 16:04)

  Vlad C [anonim]

  A murit langa shi cu Eminescu in suflet. Dumnezeu sa-i odihneasca in linishte...
 • +2 (2 voturi)    
  frumoase comentarii..... (Duminică, 18 ianuarie 2009, 16:15)

  mariuss [anonim]

  Cand e vorba de varsat lacrimile neputintei, performanta se inscrie undeva in specificul national....
  Cati dintre voi, plangaciosilor, sunteti dispusi sa ii duceti steagul mai departe? Si-ar fi dorit Vieru oare un cor de bocitoare, sau o mana de luptatori, in stare sa i se alature in lupta contra dramei basarabene....?
  Cati dintre voi, aplaudacilor, ati trecut vreodata pragul Prutului, in "casa" lui Vieru ....?
  • +1 (1 vot)    
   Eu (Duminică, 18 ianuarie 2009, 20:32)

   Georgia Baleanu [utilizator] i-a raspuns lui mariuss

   Eu am trecut Prutul in Basarabia, am locuit acolo vreme de aproximativ doi ani. Am vrut sa-i cunosc pe basarabeni, am vrut sa cunosc Basarabia si mi-a placut. Oamenii mi-au placut, si tara mi-a placut. M-am simtit acolo ca acasa.Am vorbit romaneste si nu m-am simtit printre straini, cu toate ca nu sunt de origine basarabeana. Am luptat cu arma cuvantului si a istoriei si a literaturii impotriva ideilor pe care ocazional le-am auzit, cum ar fi ca romanii si moldovenii nu sunt acelasi neam si ca nu vorbim aceeasi limba.Am vorbit in Basarabia INTOTDEAUNA in limba romana si mereu am fost inteleasa (eu nu cunosc limba rusa). Le recomand tuturor romanilor din Romania sa mearga in vizita in Basarabia, va fi o experienta de neuitat. Si le recomand tuturor romanilor din Basarabia ca la ei in tara sa nu vorbeasca alta limba decat limba neamului.
 • 0 (0 voturi)    
  ? (Duminică, 18 ianuarie 2009, 16:19)

  Carmen [anonim]

  Dumnezeu sa-l odihneasca! DAR CUM DOAMNE IARTA-MA MAI MARIUS SA SCRII CU MULTIPLE FACTURI? nu verifici si tu textul??fir`ar sa fie...
 • 0 (0 voturi)    
  moarte unui POET (Duminică, 18 ianuarie 2009, 16:57)

  stratulatpetru1213363461284 [utilizator]

  Dumnezeu sa-l odihneasca! iar, pentru noi, numai Dumnezeu poate sa ne mai ierte! A plecat unul dintre ULTIMII romani adevarati ... sunt tot mai rari...
 • 0 (0 voturi)    
  Condoleante! (Duminică, 18 ianuarie 2009, 17:09)

  Razvan Dan [anonim]

  Adio maestre! Pe curand prietene! Dumnezeu sa-l odihneasca
 • +1 (1 vot)    
  inca un mare roman ucis de KGB (Duminică, 18 ianuarie 2009, 17:33)

  dorint [anonim]

  Dumnezeu sa-l ierte pe dl.GRIGORE VIERU!
  Dureros este ca regimul comunist ,impreuna cu aliatii lor moscoviti ,elimina unionistii unul cate unul -si culmea accidente rutiere in care totdeauna mor numai pasagerii ,nu si cel care provoaca accidentul!
  Totul este o inscenare si criminalii, parerea mea sunt KGB& comunistii lui Voronin!
  DESTEAPTA-TE ROMANE(BASARABENILOR)!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  pacat...am pierdut un mare patriot-poet.. (Duminică, 18 ianuarie 2009, 17:44)

  teo [anonim]

  O mare pierdere pentru cultura romaneasca care piede astfel un demn urmas al lui Eminescu si un inflacarat slujitor al spiritului unitar roman
 • 0 (0 voturi)    
  Gradina sufletului (Duminică, 18 ianuarie 2009, 18:18)

  Ghenadie [anonim]

  Pentru Grigore Vieru
  de Ion Vatamanu

  Odata, in fata volumului cu paginile desfacute,
  Citeam f lorile unei gradini, samanta in fr ucte.
  Erau pline de grai si zumzaiau albinile
  Pe taramurile sufletului,
  unde se-mplineau gradinile.
  Din lumini si fara de umbre, clare ca raza
  Cu bucuria prietenului imi traiam timpul si casa.
  De vedeam o zare, orizontul in picuri de roua
  Poezia si pasarea se sfatuiau amandoua.
  Si era intr-o zi cand inima era grea,
  Ca tot ce numeam cantec, inima adanc chibzuia.
  Ziua aceea am petrecut-o cu usa deschisa larg
  In gradina prietenului si-a poetului drag.

  Autor: Ion Vatamanu
  Poezia Gradina sufletului de Ion Vatamanu
 • 0 (0 voturi)    
  A cazut o STEA (Duminică, 18 ianuarie 2009, 18:24)

  Valeriu Zegrea [anonim]

  Este o pierdere inestimabila pentru poporul roman.
  GRIGORE VIERU a fost cel care tinea flacara romanismului aprinsa, cel care s-a ridicat deasupra acestei lumi materiale si meschine. Cat a fost printre noi, nu l-am pretuit indeajuns. L-am pierdut si il plangem in sufletele noastre.
  Golul lasat de GRIGORE VIERU este imens. Steaua care a cazut ne-a lasat fara lumina calauzatoare.
  Dumnezeu sa-l odihneasca
 • 0 (0 voturi)    
  RIP (Duminică, 18 ianuarie 2009, 19:05)

  Protoss [utilizator]

  Odihneasca-se in pace, oricum de la copac la banda de separare e cale lunga...
 • 0 (0 voturi)    
  durere (Duminică, 18 ianuarie 2009, 19:42)

  paul paul [anonim]

  M-AM INTALNIT DE NENUMARATE ORI CU MARELE ROMAN GRIGORE VIERU.ULTIMA DATA NE-AM VAZUT LA 1DECEMBRIE 2008 LA ALBA IULIA.L-AM AJUTAT IN TOATE DORINTELE SALE,INCLUSIV LA ANGAJAREA FIULUI SAU LA SPITALUL MIN. DE INTERNE DIN BUCURESTI.A SUFERIT ,TOT TIMPUL,PENTRU FAPTUL CA ROMANIA NU A SPRIJINIT SUFICIENT PE FRATII LOR DIN BASARABIA SI REANTREGIREA CU ROMANIA.IDELUL LUI VA TREBUI SA-L REALIZAM NOI CEI CARE MAI SUNTEM PE CESTE FRUMOASE MELEAGURI
 • +2 (2 voturi)    
  Doliu National (Duminică, 18 ianuarie 2009, 19:56)

  Constiinta nationala [anonim]

  Cred ca si in Romania ar trebui sa fie declarata macar o zi de doliu national. Macar asa sa ne mai amintim ca suntem toti romani, aia care suntem, si ca suferim impreuna, simtim impreuna, veneram si ne inchinam la valori comune!
  Asa o unire, simbolica, intre oameni ar fi un frumos omagiu pentru un om atat de bun si de drept cum a fost Grigore Vieru...
 • 0 (0 voturi)    
  R.I.P. sa fie, dar sa nu exageram (Duminică, 18 ianuarie 2009, 22:11)

  eu [anonim]

  cu doliul natioanl!
  Nu s-a facut doliu national cand mor cu 10ile oameni nevinovati, sau cand a fost reales Ilisecu pt. a 3a oara, de ce sa se faca acum?
 • 0 (0 voturi)    
  Dumnezeu sa-l odihneasca (Duminică, 18 ianuarie 2009, 22:25)

  Eva Moran [anonim]

  Va fi doliu in sufletul nostru care neglijeaza adesea dorul intim de a nu ne uita tulburata istorie!Omagii,durere,regrete si speranta frati romani!
 • 0 (0 voturi)    
  nemurire (Duminică, 18 ianuarie 2009, 22:33)

  ion [anonim]

  Grigore Vieru a intrat in galeria marilor poeti nationalisi va fi iubit de toti romanii pentru harul pe care l a avut si lupta pe care a dus o toata viata
 • 0 (0 voturi)    
  Nu purta centura de siguranta! (Luni, 19 ianuarie 2009, 3:57)

  Asiguratoru' [anonim]

  2 observatii! 1 - Nu cred ca a avut centura de siguranta,observati cum e parbrizul spart de la lovitura lui cu capul 2- In fata separatorului in US, de exemplu, se pun butoaie de plastic, umplute cu nisip. Deci, iata de ce a murit. Altfel, scapa foarte usor.
 • 0 (0 voturi)    
  il va plange limba cea romana (Luni, 19 ianuarie 2009, 5:46)

  castaboca [anonim]

  Sunt banatean rezident de noua ani in US. Am aprins azi o lumanare in Biserica Nasterea Domnului, din Chicago, pentru sufletul lui Grigore Vieru. L-am cunoscut cu multa vreme in urma insa, din pacate, acum nu mai pot decat sa spun raspicat: da, vreau unirea Basarabiei cu Romania; cred ca s-ar bucura sa m-auda. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!
 • 0 (0 voturi)    
  Pacat (Luni, 19 ianuarie 2009, 6:58)

  Alex [anonim]

  o stire tragica. ..in asemenea momente multi romani din Romania isi amintesc ca mai sunt romani adevarati si in Basarabia, in rest majoritatea hulesc si se lasa de Basarabia cu prima ocazie... sunt nascut n Basarabia, am facut studentia in Romania, m-am simtit roman tot timpul. Chiar si acum cand sunt departe... Mi-e dor si de Romana si de Basarabia si visez sa traiesc clipa cand va fi o tara. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Am invatat la scoala din abecedarul lui, din poeziile lui.
 • 0 (0 voturi)    
  Dumnezeu sa-l odihneasca (Luni, 19 ianuarie 2009, 9:00)

  oana [anonim]

  Copii copiilor mei si copii lor trebuie sa stie ca a existat un asemenea MARE ROMAN, asa cum si pe aici prin batatura noastra din ce in ce mai rar gasesti. E un exemplu demn de urmat.... si asa atinge nemurirea. Sa intindem in mintea noastra poduri de flori pana la rai spre a incerca sa il atingem. Si sa ne bucuram de inca un inger care....din cer cu voia bunului Dumnezeu apara Romanica.
 • 0 (0 voturi)    
  Dumnezeu sa-l primeasca in locasurile dreptilor (Luni, 19 ianuarie 2009, 9:21)

  alex [anonim]

  Un om cu un suflet deosebit, o personaliate marcanta a culturii romanesti, un patriot cum putini mai sunt astazi.
  Cred ca oameni ca acestia sunt iubiti cu adevarat, atat de oameni, cat mai ales de Dumnezeu.
  Pacat ca noi nu stim sa-i pretuim cat sunt in viata.
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Luni, 19 ianuarie 2009, 9:53)

  Vic [anonim]

  dumnezeu sa-l odihneasca in pace ..
 • 0 (0 voturi)    
  Eminescu (Luni, 19 ianuarie 2009, 9:55)

  asd [anonim]

  EMINESCU

  La zidirea Soarelui, se stie,
  Cerul a muncit o vesnicie.
  Noi, muncind intocmai, ne-am ales cu,
  Ne-am ales cu domnul Eminescu,
  Domnul cel de pasare maiastra,
  Domnul cel de nemurirea noastra
  Eminescu.
  Suntem in cuvant si-n toate,
  Floare de latinitate
  Sub un cer cu stele sudice!
  De avem sau nu dreptate,
  De avem sau nu dreptate,
  Eminescu sa ne judece!
  Mi-l furara, Doamne, adineauri
  Pe inaltul domn cu tot cu lauri.
  Ma uscam de dor, in piept cu plansul,
  Nu stiam ca dor mi-era de dansul,
  Nu stiam ca doina mi-o furara
  Cu stravechea si frumoasa Tara
  Eminescu.
  Acum am si eu pe lume parte:
  Pot imbratisa maiastra-ti carte,
  Stiu ca frate-mi esti si-mi esti parinte,
  Acum nimeni nu mai poate minte.
  Bine ai venit in casa noastra,
  Neamule, tu floarea mea albastra
  Eminescu.  Suntem in cuvant si-n toate
  Floare de latinitate
  Sub un cer cu stele sudice!
  De avem sau nu dreptate,
  De avem sau nu dreptate,
  Eminescu sa ne judece!
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Luni, 19 ianuarie 2009, 9:57)

  asd [anonim]

  Pentru ea la putna clopot bate
  Pentru ea mi-i teama de pacate,
  Pentru ea e bolta mai albastra -
  Pentru limba noastra.

  Refren:
  Dumnezeu prima oara
  Când a plâns printre astre,
  El a plâns peste tara
  Cu lacrima limbii noastre.

  Pentru ea ninsori se cern din spatii
  Pentru ea puternici sunt Carpatii
  Pentru ea e calda vatra poamei -
  Pentru limba mamei.

  Refren:
  Dumnezeu prima oara
  Când a plâns printre astre,
  El a plâns peste tara
  Cu lacrima limbii noastre.

  Pentru ea noi varuim peretii,
  Pentru ea mai sunt raniti poetii,
  Pentru ea cresc florile visarii -
  Pentru limba tarii.

  Refren:
  Dumnezeu prima oara
  Când a plâns printre astre,
  El a plâns peste tara
  Cu lacrima limbii noastre.
 • 0 (0 voturi)    
  deapre Grigore Vieru (Luni, 19 ianuarie 2009, 10:51)

  panait [anonim]

  Stau si ascult cintece cu Doina si Ion Aldea Teodorovici cintece pe versurile lui Grigore Vieru acum sa-u reintilnit acolo sus Dumnezeu sa-i odihneasca in pace
 • 0 (0 voturi)    
  un mare patriot ... (Luni, 19 ianuarie 2009, 11:21)

  apreciez [anonim]

  ... care ne-a dat o lectie de iubire de tara in ultimii 20 ani si pe care multi nu au avut curajul sa o urmeze !

  Multi au apreciat patriotismul nemasurat al acestui om, insa s-au multumit sa constate, unii chiar sa simta, insa mai nimeni sa-l urmeze. Istoria va pomeni de Grigore Vieru, insa daruirea lui fata de tara, daca era cultivata la momentul potrivit, ar fi scurtat-o.

  Mare poet, mare patriot !
 • 0 (0 voturi)    
  Vesnic in inimile noastre (Luni, 19 ianuarie 2009, 14:43)

  lilia [anonim]

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.O personalitate marcanta si un om cu suflet mare.Este o mare pierdere pentru intregul poporul romanesc.

  In aceeasi limba
  Toata lumea plange,
  In aceeasi limba
  Rade un pamant.
  Ci doar in limba ta
  Durerea poti s-o mangai,
  Iar bucuria
  S-o preschimbi in cant.

  In limba ta
  Ti-e dor de mama,
  Si vinul e mai vin,
  Si pranzul e mai pranz.
  Si doar in limba ta
  Poti rade singur,
  Si doar in limba ta
  Te poti opri din plans.

  Iar cand nu poti
  Nici plange si nici rade,
  Cand nu poti mangaia
  Si nici canta,
  Cu-al tau pamant,
  Cu cerul tau in fata,
  Tu taci atuncea
  Tot in limba ta.
 • 0 (0 voturi)    
  pacat (Luni, 19 ianuarie 2009, 21:21)

  maria [anonim]

  S-a stins, ne-a parasit fara sa vrea si ne-a lasat orfani, saraciti, perduti, singuri in fata altui val puternic, chiar mai puternic de rusificare, de deznationalizare. Era printre putinii care constientizau ca exista o tara si un popor, Romania divizata cu forta in 2 state! Credeam ca prin el aveam si noi parte, dar Eminescu Basarabiei nu MAI ESTE.
  DUMNEZEU SA-L AIBA IN GRIJA LUI!
 • 0 (0 voturi)    
  Dumnezeu sa-l binecuvanteze! (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 11:19)

  Puscasu Alin [anonim]

  Este o mare pierdere pentru intregul poporul romanesc.A mai cazut o stea cu un suflet foarte mare,la fel ca sufletul lui.
 • 0 (0 voturi)    
  stelele (Joi, 22 ianuarie 2009, 22:08)

  razvan [anonim]

  incep sa cada cele mai valoroase stele si ramane cerul gol Dumnezeu sal odihneasca in pace
 • 0 (0 voturi)    
  Malurii de Prut (Vineri, 23 ianuarie 2009, 4:02)

  Daniela Culev [anonim]

  Maluri de Prut

  Curge Prutul intre noi si plinge
  Ca ni-i greu si lui la fel ii greu
  La un val de apa, 3 de singe
  Bietul Prut uitat de Dumnezeu

  Lumea se mai stinge se mai naste
  E ghimpata sirba dintre frati
  Vom avea si noi o zi de paste
  Hai romani din moarte inviati

  Dar de peste Prut ridica frate
  Ochii tai de-a dreptu-n ochii mei
  Le vom face rind pe rind pe toate
  Daca eu mai vreau si tu mai vrei

  Maluri de Prut, apa in streang
  Maluri de Prut, apa in streang

  Nu va fi nici urma dintr-o apa
  Care ne-a durut si ne-a ranit
  Va ramine alt pamint sa-ncapa
  Prutul ca o muchie de cutit

  Curge Prutul intre tari romane
  I se-aude plingerea in Carpati
  Olt si Mures sar ca sa-l ingine
  Jiu si Nistru voi ce asteptati

  Si din cer intregul loc arata
  Ca un rai insingerat la briu
  Vino frate sa legam odata
  Malurile tragicului rïu.

  Doina si Ion Aldea Teodorivi
  Versuri scrise de marele poet GRIGORE VIERU
 • 0 (0 voturi)    
  Condoliante (Marţi, 27 ianuarie 2009, 18:14)

  Tatiana [anonim]

  Vieru a fost, este si va fi intotdeauna unul dintre cei mai straluciti poeti ai neamului nostru!!! S-ai fie tarina usoara...
 • 0 (0 voturi)    
  DOLIU... (Marţi, 3 februarie 2009, 17:45)

  Irinka_ [anonim]

  ''...par caraghiosi cei care ironizeaza, az,i Podul de Flori... Nu poate fi ironizata lacrima bucuriei...", spunea regretatul GRIGORE VIERU........ Haideti, dar, romani sa nu ridem de ceea ce au realizat cei care au avut singe de roman in vene....Sa iubim, sa luptam, sa realizam ceea ce nu au terminat ei !!! Vei ramane vesnic viu in inimile si sufletele noastre, Stea Calauzitoare care ne-ai iubit atat...Sunt sigura ca stai linga Dumnezeu, acolo sus si ne privesti... ne iubesti la fel de mult... DUMNEZEU SA-TI DEA ODIHNA BINEMERITATA !!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Grigore Vieru pe www.youtube.com (Joi, 22 aprilie 2010, 21:34)

  Daniel [anonim]

  http://www.youtube.com/watch?v=bxlgyc90-38 . Intrati sa-l vedeti pe Grigore Vieru
 • 0 (0 voturi)    
  grigore vieru va fi vesanic (Marţi, 27 aprilie 2010, 10:14)

  cristina [anonim]

  da Grigore Vieru a fost si va fi mereu in inimile noastre


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by