Presedintele PSD, Mircea Geoana, crede ca relansarea economiei si evitarea crizei presupune reluarea creditarii, stimularea consumului si programe sectoriale pentru industriile pivot.

Presedintele Senatului a pledat, in cadrul Conferintei Nationale a Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, pentru elaborarea de catre Guvern, impreuna cu BNR si cu bancile comerciale, a unui pachet de sustinere a economiei reale, in conditiile in care masurile de relaxare a creditarii "sunt prea putine si vin prea tarziu".

Geoana si-a exprimat regretul ca Romania nu poate apela, asa cum au facut Statele Unite ale Americii sau tarile din Zona Euro, la deficite bugetare mai mari pe termen scurt. "Europa si SUA au ca raspuns la criza economica deficite mari pe termen scurt, noi nu ne putem permite astfel de deficite", a spus el.

Alte masuri propuse de Mircea Geoana:

  • Capitalizarea rapida a CEC-ului si a Eximbankului
  • Stimularea consumului: "Eu cred ca, in aceasta perioada, pe langa stimularea consumului guvernamental si industrial, trebuie sa gasim resurse pentru cresterea resurselor populatiei cu venituri mici.
  • Elaborarea de programe sectoriale dedicate industriilor pivot din Romania
  • Stimularea sectorului de constructii
  • Reluarea dialogului social, intrerupt, practic, in ultimii doi ani

"Nu am intrat in aceasta coalitie doar pentru a fi un guvern anti-criza, ci pentru a incerca sa schimbam Romania din temelii. Aceasta majoritate, daca nu isi propune, in paralel cu un plan anticriza, sa schimbe Romania din temelii, inseamna ca nu-si are rostul", a comentat liderul PSD, reafirmand ca, in opinia sa, "in fiecare criza exista si o oportunitate".