In urma unor noi observatii ale atmosferei de pe Marte, s-au descoperit cantitati mari de metan si vapori de apa pe timpul verii, ceea ce sugereaza ca organismele vii ar putea produce metanul, conform Reuters.

Cercetatorii de la NASA au subliniat faptul ca nu exista o legatura directa intre metan si organisme vii; metanul ar putea fi produs si de o activitate vulcanica, microbi sau forme de viata disparute cu mult timp in urma. Un raport complet al observatiilor, realizate cu ajutorul a trei telescoape din Hawaii, va fi prezentat in editia de vineri a revistei Science, iar NASA va sustine o conferinta de presa in cursul acestei zile pentru a discuta aceasta descoperire.

Intrebarea care se pune este urmatoarea: "de unde provine metanul de pe Marte? "Metanul detectat de cercetatori are o origine necunoscuta, poate fi vechi sau poate fi recent', scrie Michael Mumma, cercetator la NASA.

Sistemele vii produc mai mult de 90% din metanul existent in atmosfera Pamantului, restul fiind de origine geochimica. Nu se stie cu certitudine daca originea metanului de pe Marte este geochimica sau nu, mai spun cercetatorii.

Descoperirea este controversata, in contextul in care Science publica astazi rezultatele unei cercetari care demonstreaza ca plantele nu produc metan, fapt ce contrazice descoperirea din 2006. Se pare ca plantele doar transfera gazul, produs initial de microbii din sol.

Metanul este cunoscut sub numele de gaz de mlastina sau balta, fiind produs prin descompunerea resturilor vegetale sau animale. Este compus din carbon si hidrogen.