Ordonanta de urgenta ce interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat este neconstitutionala, au decis joi judecatorii Curtii Constitutionale. Curtea a admis, astfel, contestatia depusa in urma cu o saptamana Avocatul Poporului, care invoca o exceptie de neconstitutionaliatate a ordonanteide urgenta adoptate de Cabinetul Boc la sfarsitul anului trecut.

"Cu majoritate de voturi, Curtea a admis exceptia, constatand ca Ordonanta de urgenta a Guvernului este neconstitutionala deoarece, intrucat afecteaza drepturile fundamentale prevazute de Constitutie, privind dreptul la munca si dreptul la pensie, contravine art.115 alin.(6) din Legea fundamentala", se arata in comunicatul Curtii, postat pe site-ul institutiei.

  • Avocatul Poporului: Ordonanta ingradeste dreptul la munca

Avocatul Poporului a contestat, in urma cu o saptamana, ordonanta de urgenta care a dat nastere unor vii controverse in ultimele zile.

"Interdictia de a cumula pensia cu salariul echivaleaza practic cu o expropriere", a aratat Avocatul Poporului, Ioan Muraru, in motivarea exceptiei de neconstitutionalitate a ordonantei de urgenta.

"Este de retinut ca dreptul la munca al unei persoane nu poate forma obiectul vreunei ingradiri sau limitari, fiecare persoana fiind libera sa munceasca in masura posibilitatilor sale fizice si intelectuale pe care doar singura le poate aprecia", mai arata Ioan Muraru in motivarea exceptiei.

"Ordonanta de Urgenta a Guvernului ce interzice cumului pensiei cu salariul primit de la stat ingradeste atat dreptul la munca prevazut in Constitutia Romaniei, cat si drepturile economice, sociale si culturale prevazute in legislatia internationala", a adaugat Avocatul Poporului. "Dreptul la munca si dreptul la pensie nu pot fi afectate prin adoptarea ordonantelor de urgenta, deoarece sunt prevazute de legea fundamentala, in categoria drepturilor fundamentale. (...) Emiterea acestei ordonante, prin nerespectarea evidenta a dispozitiilor constitutionale, ar prejudicia segmente mari de populatie si ar pune in real pericol buna functionare a multor institutii si structuri statale", este concluzia Avocatului Poporului.

  • Ordonanta, aparata de Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca ordonanta respecta Constitutia: "Cam asa arata democratia, fara exceptii, pentru ca ne-am obisnuit sa fim clienti ai exceptiilor. Cred ca aceasta ordonanta respecta Constitutia, adica aplicarea legala a legii pentru toti." Saptamana trecuta, seful statului a mai spus ca patru judecatori ai Curtii Constitutionale cumuleaza pensia cu salariul, fara a-i nominaliza insa.

  • Actul normativ, aprobat la finalul lui 2008

Guvernul Boc a adoptat, la sfarsitul anului 2008, ordonanta de urgenta care stabileste ca nimeni nu mai poate beneficia simultan de pensie si salariu de la o institutie de stat. Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 4 ianuarie, iar persoanele care intra sub incidenta acestei legi trebuie sa decida daca raman cu pensia sau cu salariul in termen de 15 zile. Ar fi vorba despre Ion Predescu, Nicolae Cochinescu, Acsinte Gaspar si Aspazia Cojocaru. Potrivit vicepresedintelui liberal Norica Nicolai, chiar si Avocatul Poporului, Ioan Muraru, s-ar afla in aceeasi situatie.

Demnitarii alesi pot cumula pensia cu salariul, cadrul legal fiind Constitutia Romaniei, care nu poate fi modificata, iar actorii, profesorii si medicii pensionari pot lucra in continuare, urmand sa fie platiti in baza conventiilor civile si a drepturilor de autor, a anuntat premierul Emil Boc.