Discutia de luni, HotNews.ro - RFI 

Lucian Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica: Noi traim permanent sub practicile populiste

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 12 ianuarie 2009, 13:00 Actualitate | Esenţial


Lucian Albu in redactia HotNews.ro
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
 documente
(11 Ian 2009) PDF, 242KB
Directorul Institutului de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane, Lucian Albu, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre situatia economica a Romaniei in contextul crizei, despre ce spun primele date la inceput de an si posibile evolutii in 2009. Ca fost ministru al Muncii in Cabinetul Isarescu, Albu a declarat ca renumita ordonanta care interzice cumului pensie-salariu trebuia pregatita mult mai bine, pentru a se adresa celor  care sunt "invitati" sa se reangajeze, nu celor "fortati" sa se reangajeze.Cele mai interesante intrebari se vor regasi in emisiunea Discutia de luni, realizata de HotNews.ro si RFI, moderata de Dan Tapalaga si difuzata astazi, 12 ianuarie.
 • Intalnirea s-a incheiat.
 • Ramaneti pe HotNews.ro pentru a asculta, la ora 19.00, emisiunea "Discutia de luni"

Fragmente din discutia online
 • Sprijinirea IMM-urilor nu este indicat a se face prin masuri fiscale si/sau administrative, ci prin accesarea fondurilor structurale ale UE
 • pentru calcule va rugam sa luati in considerare un curs mediu de 4 lei pe euro pentru anul 2009
 • Trecerea la euro se va face prin echivalarea la acel moment a creditelor din lei in euro
 • Cursul valutar nu se prognozeaza
 • majorarea excesiva a impozitelor si taxelor va conduce insa sigur la o crestere rapida a economiei informale
 • La noi vorbim de "sprijinire" a bancilor si companiilor in vreme de criza, in vreme ce in perioade de avant am aplicat astfel de masuri, de fapt.
 • Noi traim permanent sub practicile populiste, deci este foarte greu sa stim cum e fara ele.
 • problema nr 1 la noi va ramane corelarea politicii fiscale cu cea monetara.
 • BNR-ul nu poate interveni pe termen lung decat strict in sensul mersului economiei.
 • exista situatii "neacceptabile" (vezi pensionarea la 45 de ani si reincadrarea imediata pe acelasi post a aceleiasi persoane, cumuland pensia si salariu), dar si altele grave, precum cele din cazul unor categorii de salariati precum profesorii, medicii si actorii, care sunt "fortati" sa se reangajeze (spre deosebire de prima cateogrie care este "invitata" sa se reangajeze. Rezulta ca trebuia o mai atenta pregatire a acestui document guvernamental.
 • In lipsa crizei actuale, dinamica PIB-ului potential la noi va fi de aproximativ 5% pe an.
Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 tsunami

  Buna Lucian,

  Cum apreciezi declaratiile din programul de guvernare, si anume "sprijinirea IMM-urilor" alaturi de cresterea taxelor pentru "anumite" firme (nu se spune care)?
  Din punctul meu de vedere majoritatea IMM-urilor din Romania sunt destul de ineficiente (serviciile si/sau produsele sunt foarte scumpe, pentru mine meritand sa import chiar si din Germania produse, servicii similare). Consider aceasta masura destul de gresita si riscanta.
  Sincer, imi este frica si de o escaladare a taxelor pe salariile mari care pot provoca accentuarea economiei ne-controlate, subterane si o micsorare a sumelor pe care guvernul le incaseaza

  Nu sunt economist, sunt inginer, insa aceste variabile ma sperie. Scaderea puterii de cumparare a populatiei atrage dupa sine o cascada nu tocmai sanatoasa pentru o economie fragila asa cum este a Romaniei.
  Personal cred ca ar trebui sa luam avantaj de criza in care majoritatea corporatiilor s-au apucat de curatenie, si, sa devenim o societate care incurajeaza investitiile, chiar si prin suctirea de impozite timp de 5 ani de la "Start of Production". Parerea mea este ca Romania are nevoie de investitii ca de aer.

  babuiesc ca ai destule modele economice pentru Romania. Vocea ta e consultata de cineva? Guvernantii iau decizii folosind specialisti care pot estima, chiar si cu o confidenta mica (caci e criza si... asta e o situatie speciala, a carei magnitudine este greu s-o ghicesti)?

  Sunt semne ca ar trebui sa fiu ingrijorat de lucrurile pe care le-am adus in discutie? Datorita acestor "zvonuri" din programul de guvernare, fac demersuri sa iau salariul din Germania. Deci un exemplu in care Romania pierde taxe pe un salariu mare.

  Mersi de raspuns si keep up the good work
  Sanatate

  • Lucian Albu

   1) Sprijinirea IMM-urilor nu este indicat a se face prin masuri fiscale si/sau administrative, ci prin accesarea fondurilor structurale ale UE, fara "derogari" deformante. In nici un caz 5 ani de scutire. Este intradevar corecta si binevenita stimularea investitiilor la care va ganditi.
   2) Da, eu sau colegi ai mei, economisti suntem sau vom fi consultati. Va sfatuiesc sa nu abandonati totusi Romania, depinde de domeniul dv., dar sunt sigur ca veti gasi oportunitati bune si in viitor de lucru.

 • Întrebarea nr. 2 E. Scarlat

  Buna ziua, d-le Albu

  Criza economica actuala confirma teoria ciclurilor seculare al lui Kondratiev care afirma ca am intrat in al cincilea ciclu ce va dura aproximativ 50-60 de ani, ciclu ce incepe cu o perioada de depresiune ce se va finaliza abia intre anii 2025-2030, urmand ca abia atunci economia sa-si reia cresterea.
  Care este opinia d-v in aceasta privinta si daca nu credeti ca Academia Romana ar trebui sa aiba si ea un punct de vedere oficial?

  Stiut fiind ca in perioada de depresiune a crizei masurile de stimulare a economiei sunt ineficiente, credeti ca banii care mai sunt trebuie sa fie folositi pentru subventionarea bancilor si diferitelor industrii, cum se practica in SUA si statele dezvoltate din vest sau pentru sustinerea nivelului de trai al populatiei sarace care se va deteriora extrem de mult in perioada de criza in care intram?

  Va doresc un an nou cat mai bun!

  • Lucian Albu

   E greu si temerar de estimat ciclurile Kondratiev, dar intr-adevar ar fi o tema oportuna de cercetare economica fundamentala in cadrul Academiei romane. Vom lua in considerare sugestia dvs.

   Trebuie gasit un echilibru pentru a solutiona problema trade-off, pe care v-o puneti.

 • Întrebarea nr. 3 Craciun Ovidiu

  Buna Ziua,
  As avea 2 intrebari.
  1. Care este cel mai pesimist curs leu/euro posibil din punctul dumneavoastra de vedere? Foarte multe persoane incearca sa isi faca calcule privind limita personala de sovabilitate in ceea ce priveste ratele la creditele in euro si aceasta informatie ar fi foarte utila.
  2. Toti bancherii ne sfatuiesc sa facem credite in lei (moneda in care suntem platiti). In cazul unui credit ipotecar pe 30 de ani, ce relevanta mai are acest sfat din moment ce oricum vom trece la euro in 2015? Ce se va intaampla cu creditele in lei pe termen lung in momentul trecerii la euro?

  • Lucian Albu

   1. Glumind, conform ultimelor opinii, euro 5 ar fi raspunsul, dar pentru calcule va rugam sa luati in considerare un curs mediu de 4 lei pe euro pentru anul 2009 (atentie, protejati-va la volatilitatea foarte ridicata pe care o veti "suporta")
   2. Trecerea la euro se va face prin echivalarea la acel moment a creditelor din lei in euro, deci veti ramane dator in aceeasi masura pentru viitor. Referindu-ne la o perioada lunga, de 30 de ani, important pentru dvs. va fi sa va asigurati un venit important si in crestere pentru a face fata creditului ipotecar la care v-ati angajat.

 • Întrebarea nr. 4 ultimul roman

  Buna ziua!Va rog sa-mi confirmati sau infirmati daca la elaborarea prognozelor dvs. folositi teoria haosului si/sau teoria probabilităţii.Multumesc.

  • Lucian Albu

   Bineinteles, teoria probabilitatilor. Teoria haosului, sau mai exact teoria haosului determinist, exlude din ipoteze posibilitatea efecturarii de prognoze. Teoria haosului e utila pentru estimarea structurilor si atractorilor, pentru intelegerea mecanismului de functionare a sistemului economic.

 • Întrebarea nr. 5 Popescu

  Ce curs euro prognozati in martie, iunie, respective decembrie 2009?

  Calculul meu: in conditiile unei dobanzi de referinta de 10.25% la leu, respectiv =~ 2.81% la euro (euribor), un portofoliu in lei trebuie sa fie egal ca valoare cu unul in lei, dupa orice perioada de timp. Avand:

  S0 - suma curenta in lei
  C0 - rata actuala de conversie leu/eur (4.2127)
  T - perioada de timp
  C1 - rata de conversie leu/eur dupa perioada de timp T

  rezulta:
  S0*exp(T*0.1025)=(S0/C0)*exp(T*0.02811)*C1 => C1=C0*exp(T*(0.1025-0.02811))

  deci cursul prognozat:
  =~ 4.3 in martie
  =~ 4.4 in iunie
  =~ 4.6 in decembrie

  Pe de alta parte, calculul arata ca o rata de referinta atat de mare fata de tendinta europeana nu are cum sa rezulte decat intr-o degradare a cursului de schimb.

  • Lucian Albu

   1. Cursul valutar nu se prognozeaza (nici o institutie serioasa din occident nu face asa ceva). Totusi, pentru calcule, luati in considerare, va rog, un curs mediu pentru 2009 de 4 - 4,5 lei pe euro.

   2. Este foarte corect calculul dvs., dar el se refera doar la un credit punctual. Deci el tine seama de acoperirea prin dobanda-curs a datoriei dvs. Valorile inscrise de dvs acolo se refera la calculul trade-off dobanda de referinta - dobanda euribor - curs de schimb.

 • Întrebarea nr. 6 Florin Cioponea

  Domnule ministru,
  Sunteti unul din economistii de frunte ai tarii.
  Va rog sa apreciati daca sunt relevante urmatoarele intrebari.
  1. Relansarea economica in contextul globalizarii nu se poate realiza decat tot ca fenomen global care trebuie sa vizeze toate ecomomiile si in primul rand cele puternice?
  2. Daca da, atunci ecomonia romaneasca in ansamblul va urma trendul celor mai puternice economii. In acest context cum apreciati ca prin cresterea consumului intr-o economie slaba ca a noastra in care mare parte din marfuri provin din alte economii se va contribui la relansarea economiei romanesti
  3. Care componenta a cresterii bugetului national vi se pare cea mai importanta din perspectiva unei economii sanatoase :
  cresterea vetniturilor bugetare prin taxe pe consum (TVA )
  cresterea veniturilor bugetare prin impozite directe
  scaderea cheltuielilor bugetare?
  4. Cum apreciati ponderea cheltuielilor salariale de la bugetul general consolidat in raport cu:
  -cheltuielile bugetare in ansamblul lor
  -bugetul general consolidat
  -daca stiti aceste rapoarte in economii dezvoltate
  Va multumesc

  • Lucian Albu

   1. Relansarea economica la nivel global este clar ca va fi decisiv influentata de marile economii. Atentie, economii nationale individual pot ramane in criza o perioada lunga, independent de evolutia economiei globale.
   2. Existand in zona economica a UE, este clar ca economia romaneasca va fi esentialmente influentata de mersul general din economia comunitara. Totusi, raportul cerere-oferta pe plan intern poate aplatiza influentele externe sau le poate amplifica.
   3. A treia din variantele dvs este de dorit, plus stimularea investitiilor in infrastructura.
   4. Ponderea nu difera mult de economiile dezvoltate, difera insa eficienta cheltuielilor salariale din sistemul bugetar (la noi nici nu se calculeaza!).

 • Întrebarea nr. 7 SH

  1.Care sunt sectoarele de activitate in Romania pentru care se prognozeaza o crestere importanta fata de 2008 ? Exista sectoare cu o crestere de doua cifre ?

  2.Ca peste tot in lume, investitiile straine reprezinta un vector de dezvoltare extrem de important. Ori investitiile straine nu vin singure (cum mici exceptii si anume a celor speculative) ci sunt atrase. Exista programe de atragere de investitii in special al investitiilor mici si medii (5-10 Milioane euro) ? Care sunt sectoarele de activitate cele mai interesante pentru investisori si de ce ?

  Va multumesc !

  • Lucian Albu

   1. S-ar putea sa existe, in perioada de criza, modificari structurale semnificative, ceea ce ar putea evidentia o crestere de doua cifre intr-un anumit sector. Atentie, majorarea excesiva a impozitelor si taxelor va conduce insa sigur la o crestere rapida a economiei informale (nu stim daca de doua cifre).
   2. Atragerea investiilor straine este clar o prioritate a unei economii emergente ca a noastra. Sectoarele si dimensiunea investiilor intr-o "economie de piata functionala" se stabilesc in principal in mod natural.

 • Întrebarea nr. 8 RON

  Domnule Albu,

  1.) Ce parere aveti de acuratetea prognozelor emise de Institulul de Prognoza Economica? Sunteti de acord ca lipsa unei prognoze e mai buna de cit una gresita? Exista proiecte importante ce se planifica pe 2-3 ani, daca oamenii de afaceri se bazeaza pe informatii nerealiste suferinta cauzata se poate extinde nu doar la citva patroni din domenil privat.

  2.) In 2008 din cite citesc, deficitul import export este de peste 21 Miliarde EUR. Din cite am calculat la numarul de angajati si salariul mediu suma tuturor salariilor nete din romania este in jur de 20 miliarde EUR. Cum este posibil ca intr-o tara oamenii care produc bunurile si serviciile acesteia sa cistige net mai putin de cit deficitul comercial al acestei tari? Practic daca toti opameni ar munci pe gratis si nu ar mai primi salarii nete romania tot ar consuma mai mult de cit produce! Cum e asta posibil?


  3.) O saptamina in urma a aparut o stire cum ca valoarea tranzactilor tip forex in romania e de peste 400 miliarde EUR anual adica de peste 3.5 ori valoarea PIB. Banuiesc ca cine face aceste tranzactii din extern le face pentru a face un profit. Cine plateste costul acestor tranzactii si care este impactul acestora asupa economiei?

  4.) Cine considerati ca este vinovat pentru actuala criza din romania doar vina nu poate fi data exclusiv pe ce se intimpla afara. Are BNR un rol in aceasta criza prin masurile super relaxate asupra bazei si masei monetare din ultimii ani ce au stimulat buna speculativa imobiliara si consumul ambele direct responsabile de giganticul deficit extern?

  5.) Care este prognoza DVS sau a institutului ce il conduceti pentru pretul in $ Dec 09 la Petrol, Aur, Grau, si Cupru?

  • Lucian Albu

   Va rog, a nu se confunda (din pacate se face des) Comisia Nationala pentru Prognoza (organism oficial al guv.) cu Institutul de Prognoza (institut al Academiei Romane, care produce studii stiintifice in domeniul prognozei si nu prognoze oficiale). Noi, desigur, colaboram atat cu colegii de la CNP, cat si cu cei de la INS, dar oiectul de activitate si productiile noastre sunt diferite.

 • Întrebarea nr. 9 falco

  Buna ziua

  Inrebare, citi credeti ca va domni inca haosul in sistemul legislativ -financiar din romania , in romania in fiecare 4 ani se schimba regulile mai nou chiar si in acelasi mandat. Nu se poate sub aceasta forma face nici macar cea mai mica strategie de dezvoltare pe termen mediu de lung nici vorba . In aceeasi idee credeti ca va veni ziua in care legea sa se aplice in RO ?

  Credeti ca "nationalizarea" bancilor mai nou a industrieei de tot felul este solutia sau e la fel de folositoare ca "reasezarea scaunelor pe Titanic", nu era mai simplu si mai eficient sa lasam sa supravietuiasca cei care erau competitivi.

  Considerati ca practicile populiste fac mai mult bine sau mai mult rau sociietati .

  Cind vom avea un ministru care sa isi asume raspunderea pt ceea ce face si chiar sa fie luat la raspundere pt ceea ce a facut , sau in continuare" ei cu ei noi cu noi ".

  V a multumesc .

  • Lucian Albu

   Va domni atata vreme cat clasa politica si decizionala de la noi va continua sa fie impregnata de bunul plac si "bunul simt" in economie (despre domeniul social si democratie asteptam sa vorbeasca si altii).

   Exact pe dos. La noi vorbim de "sprijinire" a bancilor si companiilor in vreme de criza, in vreme ce in perioade de avant am aplicat astfel de masuri, de fapt.

   Noi traim permanent sub practicile populiste, deci este foarte greu sa stim cum e fara ele.

   Cand vom fi integrati complet in economia si democratia europeana.

 • Întrebarea nr. 10 Nikolai Yotov

  Buna ziua, ma numesc Nikolai Yotov si sunt corespondent agentiei de informatii SeeNews, bazata in Bulgaria. As avea o singura intrebare si aceasta se refera la opinia dvs., daca considerati ca o tinta de deficit bugetar de 1.7-2.0% din PIB este plauzibila pt anul 2009 si daca nu, care ar fi asteptarile dvs. pentru acest indicator?

  Va multumesc,
  N.Y., Bucuresti

  • Lucian Albu

   Felicitari ca veniti din tara vecina si criza usoara! Ca orice tinta initial este "plauzibila", dar mai important, ea poate crea expectatii pozitive. 2% este, daca vreti, un plan. In realitate,  s-ar putea sa fie depasita.

 • Întrebarea nr. 11 lucian gerard pinta

  Considerati ca programul de guvernare cuprinde un mix "castigator" de politici fiscale si monetare, in contextul economic intern si international actual?

  • Lucian Albu

   Mix-ul e un compromis, si de regula nu e castigator. Oricum, problema nr 1 la noi va ramane corelarea politicii fiscale cu cea monetara.

 • Întrebarea nr. 12 lucian gerard pinta

  Considerati oportuna finantarea deficitului de cont curent din sursa FMI?
  - daca " da" atunci cum vom evita intrarea in recesiune datarata restrictiilor impuse privind cheltuielile bugetare? ( de unde achizitii guvernamentale care sa inlocuiasca consumul?)

  • Lucian Albu

   Nu. Romania, ca tara membra UE, trebuie sa aiba in primul rand in vedere utilizarea fondurilor oferita de aceasta. Oricum, "sursa" FMI nu ar fi suficienta.

 • Întrebarea nr. 13 releu

  din aceste zile are cauze strict economice relative la criza sau este (si in ce masura eventual) si rolul politicii BNR de a scumpi importul, consumul, ieftini exportul si investitiile straine in Ro ?

  Succes !

  • Lucian Albu

   BNR-ul nu poate interveni pe termen lung decat strict in sensul mersului economiei. Pe termen scurt, desigur, noi putem specula interventia BNR-ului, dar pe termen lung, implacabil va predomina actiunea legilor economice. Si, desigur, BNR-ul va trebui sa se alinieze acestora.

 • Întrebarea nr. 14 Dan.Tapalaga

  Ati fost cateva luni ministru muncii in Guvernul Isarescu. Cum comentati, pe fond si pe forma, ordonanta 230 prin care Guvernul Boc a interzis cumularea pensiei cu salariul?

  • Lucian Albu

   Sintetizand din multiplele opinii ale celor afectati, s-ar putea afirma ca exista situatii "neacceptabile" (vezi pensionarea la 45 de ani si reincadrarea imediata pe acelasi post a aceleiasi persoane, cumuland pensia si salariu), dar si altele grave, precum cele din cazul unor categorii de salariati precum profesorii, medicii si actorii, care sunt "fortati" sa se reangajeze (spre deosebire de prima cateogrie care este "invitata" sa se reangajeze. Rezulta ca trebuia o mai atenta pregatire a acestui document guvernamental.

 • Întrebarea nr. 15 Anca Damian

  Avand in vedere informatiile pe care le detineti la aceasta ora, puteti estima care este evolutia PIB Romania in urmatorii 5 ani? In cazul in care in acest moment este imposibila estimara,care considerati ca este orizontul de timp cand o puteti face?

  • Lucian Albu

   In lipsa crizei actuale, dinamica PIB-ului potential la noi va fi de aproximativ 5% pe an. Durata crizei se afla sub impactul crizei din UE. Deci, dupa absorbia acesteia, se estimeaza un 5% crestere economica pe an.

5218 vizualizari

 • romania, criza internationala, criza politica (Duminică, 11 ianuarie 2009, 22:54)

  tsunami [utilizator]

  Buna Lucian,

  Cum apreciezi declaratiile din programul de guvernare, si anume "sprijinirea IMM-urilor" alaturi de cresterea taxelor pentru "anumite" firme (nu se spune care)?
  Din punctul meu de vedere majoritatea IMM-urilor din Romania sunt destul de ineficiente (serviciile si/sau produsele sunt foarte scumpe, pentru mine meritand sa import chiar si din Germania produse, servicii similare). Consider aceasta masura destul de gresita si riscanta.
  Sincer, imi este frica si de o escaladare a taxelor pe salariile mari care pot provoca accentuarea economiei ne-controlate, subterane si o micsorare a sumelor pe care guvernul le incaseaza

  Nu sunt economist, sunt inginer, insa aceste variabile ma sperie. Scaderea puterii de cumparare a populatiei atrage dupa sine o cascada nu tocmai sanatoasa pentru o economie fragila asa cum este a Romaniei.
  Personal cred ca ar trebui sa luam avantaj de criza in care majoritatea corporatiilor s-au apucat de curatenie, si, sa devenim o societate care incurajeaza investitiile, chiar si prin suctirea de impozite timp de 5 ani de la "Start of Production". Parerea mea este ca Romania are nevoie de investitii ca de aer.

  babuiesc ca ai destule modele economice pentru Romania. Vocea ta e consultata de cineva? Guvernantii iau decizii folosind specialisti care pot estima, chiar si cu o confidenta mica (caci e criza si... asta e o situatie speciala, a carei magnitudine este greu s-o ghicesti)?

  Sunt semne ca ar trebui sa fiu ingrijorat de lucrurile pe care le-am adus in discutie? Datorita acestor "zvonuri" din programul de guvernare, fac demersuri sa iau salariul din Germania. Deci un exemplu in care Romania pierde taxe pe un salariu mare.

  Mersi de raspuns si keep up the good work
  Sanatate
  • Raspuns (desigur, partial) (Luni, 12 ianuarie 2009, 13:07)

   Lucian Albu [hotnews.ro] i-a raspuns lui tsunami

   1) Sprijinirea IMM-urilor nu este indicat a se face prin masuri fiscale si/sau administrative, ci prin accesarea fondurilor structurale ale UE, fara "derogari" deformante. In nici un caz 5 ani de scutire. Este intradevar corecta si binevenita stimularea investitiilor la care va ganditi.
   2) Da, eu sau colegi ai mei, economisti suntem sau vom fi consultati. Va sfatuiesc sa nu abandonati totusi Romania, depinde de domeniul dv., dar sunt sigur ca veti gasi oportunitati bune si in viitor de lucru.
 • Criza economica globala (Luni, 12 ianuarie 2009, 6:52)

  E. Scarlat [anonim]

  Buna ziua, d-le Albu

  Criza economica actuala confirma teoria ciclurilor seculare al lui Kondratiev care afirma ca am intrat in al cincilea ciclu ce va dura aproximativ 50-60 de ani, ciclu ce incepe cu o perioada de depresiune ce se va finaliza abia intre anii 2025-2030, urmand ca abia atunci economia sa-si reia cresterea.
  Care este opinia d-v in aceasta privinta si daca nu credeti ca Academia Romana ar trebui sa aiba si ea un punct de vedere oficial?

  Stiut fiind ca in perioada de depresiune a crizei masurile de stimulare a economiei sunt ineficiente, credeti ca banii care mai sunt trebuie sa fie folositi pentru subventionarea bancilor si diferitelor industrii, cum se practica in SUA si statele dezvoltate din vest sau pentru sustinerea nivelului de trai al populatiei sarace care se va deteriora extrem de mult in perioada de criza in care intram?

  Va doresc un an nou cat mai bun!
  • greu de estimat (Luni, 12 ianuarie 2009, 13:11)

   Lucian Albu [hotnews.ro] i-a raspuns lui E. Scarlat

   E greu si temerar de estimat ciclurile Kondratiev, dar intr-adevar ar fi o tema oportuna de cercetare economica fundamentala in cadrul Academiei romane. Vom lua in considerare sugestia dvs.

   Trebuie gasit un echilibru pentru a solutiona problema trade-off, pe care v-o puneti.
 • Euro? (Luni, 12 ianuarie 2009, 8:52)

  Craciun Ovidiu [anonim]

  Buna Ziua,
  As avea 2 intrebari.
  1. Care este cel mai pesimist curs leu/euro posibil din punctul dumneavoastra de vedere? Foarte multe persoane incearca sa isi faca calcule privind limita personala de sovabilitate in ceea ce priveste ratele la creditele in euro si aceasta informatie ar fi foarte utila.
  2. Toti bancherii ne sfatuiesc sa facem credite in lei (moneda in care suntem platiti). In cazul unui credit ipotecar pe 30 de ani, ce relevanta mai are acest sfat din moment ce oricum vom trece la euro in 2015? Ce se va intaampla cu creditele in lei pe termen lung in momentul trecerii la euro?
  • euro 5 (Luni, 12 ianuarie 2009, 13:14)

   Lucian Albu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Craciun Ovidiu

   1. Glumind, conform ultimelor opinii, euro 5 ar fi raspunsul, dar pentru calcule va rugam sa luati in considerare un curs mediu de 4 lei pe euro pentru anul 2009 (atentie, protejati-va la volatilitatea foarte ridicata pe care o veti "suporta")
   2. Trecerea la euro se va face prin echivalarea la acel moment a creditelor din lei in euro, deci veti ramane dator in aceeasi masura pentru viitor. Referindu-ne la o perioada lunga, de 30 de ani, important pentru dvs. va fi sa va asigurati un venit important si in crestere pentru a face fata creditului ipotecar la care v-ati angajat.
 • Teoria haosululi (Luni, 12 ianuarie 2009, 9:26)

  ultimul roman [anonim]

  Buna ziua!Va rog sa-mi confirmati sau infirmati daca la elaborarea prognozelor dvs. folositi teoria haosului si/sau teoria probabilităţii.Multumesc.
  • Raspuns (Luni, 12 ianuarie 2009, 13:17)

   Lucian Albu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ultimul roman

   Bineinteles, teoria probabilitatilor. Teoria haosului, sau mai exact teoria haosului determinist, exlude din ipoteze posibilitatea efecturarii de prognoze. Teoria haosului e utila pentru estimarea structurilor si atractorilor, pentru intelegerea mecanismului de functionare a sistemului economic.
 • Curs euro (Luni, 12 ianuarie 2009, 9:31)

  Popescu [anonim]

  Ce curs euro prognozati in martie, iunie, respective decembrie 2009?

  Calculul meu: in conditiile unei dobanzi de referinta de 10.25% la leu, respectiv =~ 2.81% la euro (euribor), un portofoliu in lei trebuie sa fie egal ca valoare cu unul in lei, dupa orice perioada de timp. Avand:

  S0 - suma curenta in lei
  C0 - rata actuala de conversie leu/eur (4.2127)
  T - perioada de timp
  C1 - rata de conversie leu/eur dupa perioada de timp T

  rezulta:
  S0*exp(T*0.1025)=(S0/C0)*exp(T*0.02811)*C1 => C1=C0*exp(T*(0.1025-0.02811))

  deci cursul prognozat:
  =~ 4.3 in martie
  =~ 4.4 in iunie
  =~ 4.6 in decembrie

  Pe de alta parte, calculul arata ca o rata de referinta atat de mare fata de tendinta europeana nu are cum sa rezulte decat intr-o degradare a cursului de schimb.
  • curs prognozat (Luni, 12 ianuarie 2009, 13:21)

   Lucian Albu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Popescu

   1. Cursul valutar nu se prognozeaza (nici o institutie serioasa din occident nu face asa ceva). Totusi, pentru calcule, luati in considerare, va rog, un curs mediu pentru 2009 de 4 - 4,5 lei pe euro.

   2. Este foarte corect calculul dvs., dar el se refera doar la un credit punctual. Deci el tine seama de acoperirea prin dobanda-curs a datoriei dvs. Valorile inscrise de dvs acolo se refera la calculul trade-off dobanda de referinta - dobanda euribor - curs de schimb.
 • Cateva intrebari (Luni, 12 ianuarie 2009, 9:48)

  Florin Cioponea [anonim]

  Domnule ministru,
  Sunteti unul din economistii de frunte ai tarii.
  Va rog sa apreciati daca sunt relevante urmatoarele intrebari.
  1. Relansarea economica in contextul globalizarii nu se poate realiza decat tot ca fenomen global care trebuie sa vizeze toate ecomomiile si in primul rand cele puternice?
  2. Daca da, atunci ecomonia romaneasca in ansamblul va urma trendul celor mai puternice economii. In acest context cum apreciati ca prin cresterea consumului intr-o economie slaba ca a noastra in care mare parte din marfuri provin din alte economii se va contribui la relansarea economiei romanesti
  3. Care componenta a cresterii bugetului national vi se pare cea mai importanta din perspectiva unei economii sanatoase :
  cresterea vetniturilor bugetare prin taxe pe consum (TVA )
  cresterea veniturilor bugetare prin impozite directe
  scaderea cheltuielilor bugetare?
  4. Cum apreciati ponderea cheltuielilor salariale de la bugetul general consolidat in raport cu:
  -cheltuielile bugetare in ansamblul lor
  -bugetul general consolidat
  -daca stiti aceste rapoarte in economii dezvoltate
  Va multumesc
  • raspunsuri (Luni, 12 ianuarie 2009, 13:27)

   Lucian Albu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin Cioponea

   1. Relansarea economica la nivel global este clar ca va fi decisiv influentata de marile economii. Atentie, economii nationale individual pot ramane in criza o perioada lunga, independent de evolutia economiei globale.
   2. Existand in zona economica a UE, este clar ca economia romaneasca va fi esentialmente influentata de mersul general din economia comunitara. Totusi, raportul cerere-oferta pe plan intern poate aplatiza influentele externe sau le poate amplifica.
   3. A treia din variantele dvs este de dorit, plus stimularea investitiilor in infrastructura.
   4. Ponderea nu difera mult de economiile dezvoltate, difera insa eficienta cheltuielilor salariale din sistemul bugetar (la noi nici nu se calculeaza!).
 • Investitii (Luni, 12 ianuarie 2009, 9:50)

  SH [anonim]

  1.Care sunt sectoarele de activitate in Romania pentru care se prognozeaza o crestere importanta fata de 2008 ? Exista sectoare cu o crestere de doua cifre ?

  2.Ca peste tot in lume, investitiile straine reprezinta un vector de dezvoltare extrem de important. Ori investitiile straine nu vin singure (cum mici exceptii si anume a celor speculative) ci sunt atrase. Exista programe de atragere de investitii in special al investitiilor mici si medii (5-10 Milioane euro) ? Care sunt sectoarele de activitate cele mai interesante pentru investisori si de ce ?

  Va multumesc !
  • raspunsuri (Luni, 12 ianuarie 2009, 13:32)

   Lucian Albu [hotnews.ro] i-a raspuns lui SH

   1. S-ar putea sa existe, in perioada de criza, modificari structurale semnificative, ceea ce ar putea evidentia o crestere de doua cifre intr-un anumit sector. Atentie, majorarea excesiva a impozitelor si taxelor va conduce insa sigur la o crestere rapida a economiei informale (nu stim daca de doua cifre).
   2. Atragerea investiilor straine este clar o prioritate a unei economii emergente ca a noastra. Sectoarele si dimensiunea investiilor intr-o "economie de piata functionala" se stabilesc in principal in mod natural.
 • curs referinta (Luni, 12 ianuarie 2009, 9:51)

  Lucian* [utilizator]

  Buna ziua,
  am doar cateva intrebari:

  1) Se preconizeaza ca vom avea un curs de 4,5 lei pt un 1 euro. Considerati ca acesta va fi un curs realist sau preconizati un curs de 5 lei pt un euro pana la sfarsitul anului? Cam cat credeti ca ar fi un curs realist?

  2) In aproximativ o luna de zile am vazut o scadere masiva a cursului de referinta euro - leu. Cand credeti ca vom vedea o franare sau macar stabilizare a acestui curs? Mai sunt si alte perioade in an in care vom putea vedea aceste alunecari "accelerate" ale cursului?

  3) Ce recomandati celor care au credite in euro pentru ca sa treca mai usor de aceasta perioada (daca este doar o perioada)?

  4) Tinand cont ca taxarea suplimentara este dorita de FMI, considerati ca guvernul ar trebui sa se supuna acestei cereri sau din contra sa reduca anumite taxe pt ramuri ale industriei care sunt afectate mai mult de aceasta criza?

  5) Considerati ca ar trebui sa aibe loc o reducere a numarului de impozite, taxe prin cumularea acestora sau chiar eliminarea lor?

  6) Ce impact credeti ca o sa fie in Romania daca romanii care lucreaza sau au lucrat in tarile din vest, vor veni in masa inapoi in tara?

  Va multumesc.
 • prognoza (Luni, 12 ianuarie 2009, 9:52)

  anonim [anonim]

  Nu credeti ca este prezentat totul exagerat in Romania? Ca am luat 'de-a gata'problemele americanilor care la noi nu sunt valabile -atat populatia Romaniei cat si firmele nu sunt indatorate in exces deci -creditarea in Romania nu se compara cu ce este in America.Pe de alta parte ei sunt la un nivel de dezvoltare la care noi doar visam! Incetinirea (blocarea) creditarii ma sperie ne intoarcem la epoca de aur?
 • MAI MULTE INTREBARI (Luni, 12 ianuarie 2009, 10:19)

  RON [anonim]

  Domnule Albu,

  1.) Ce parere aveti de acuratetea prognozelor emise de Institulul de Prognoza Economica? Sunteti de acord ca lipsa unei prognoze e mai buna de cit una gresita? Exista proiecte importante ce se planifica pe 2-3 ani, daca oamenii de afaceri se bazeaza pe informatii nerealiste suferinta cauzata se poate extinde nu doar la citva patroni din domenil privat.

  2.) In 2008 din cite citesc, deficitul import export este de peste 21 Miliarde EUR. Din cite am calculat la numarul de angajati si salariul mediu suma tuturor salariilor nete din romania este in jur de 20 miliarde EUR. Cum este posibil ca intr-o tara oamenii care produc bunurile si serviciile acesteia sa cistige net mai putin de cit deficitul comercial al acestei tari? Practic daca toti opameni ar munci pe gratis si nu ar mai primi salarii nete romania tot ar consuma mai mult de cit produce! Cum e asta posibil?


  3.) O saptamina in urma a aparut o stire cum ca valoarea tranzactilor tip forex in romania e de peste 400 miliarde EUR anual adica de peste 3.5 ori valoarea PIB. Banuiesc ca cine face aceste tranzactii din extern le face pentru a face un profit. Cine plateste costul acestor tranzactii si care este impactul acestora asupa economiei?

  4.) Cine considerati ca este vinovat pentru actuala criza din romania doar vina nu poate fi data exclusiv pe ce se intimpla afara. Are BNR un rol in aceasta criza prin masurile super relaxate asupra bazei si masei monetare din ultimii ani ce au stimulat buna speculativa imobiliara si consumul ambele direct responsabile de giganticul deficit extern?

  5.) Care este prognoza DVS sau a institutului ce il conduceti pentru pretul in $ Dec 09 la Petrol, Aur, Grau, si Cupru?
  • Rugaminte (Luni, 12 ianuarie 2009, 14:13)

   Lucian Albu [hotnews.ro] i-a raspuns lui RON

   Va rog, a nu se confunda (din pacate se face des) Comisia Nationala pentru Prognoza (organism oficial al guv.) cu Institutul de Prognoza (institut al Academiei Romane, care produce studii stiintifice in domeniul prognozei si nu prognoze oficiale). Noi, desigur, colaboram atat cu colegii de la CNP, cat si cu cei de la INS, dar oiectul de activitate si productiile noastre sunt diferite.
   • ASTEPT TOTUSI UN RASPUNS. (Luni, 12 ianuarie 2009, 14:53)

    RON [anonim] i-a raspuns lui Lucian Albu

    Scuze de confuzie, totusi nu vad de ce nu ati putea raspunde macar la o parte din intrebari.
 • evolutie energie in 2009 (Luni, 12 ianuarie 2009, 10:32)

  acinigrev [anonim]

  Buna ziua,

  va rog sa apreciati cum va evolua piata electricitatii in 2009, sub aspectul pretului pentru consumatorii industriali. Va creste, daca da cu cat? va scadea ? daca da cu cat?
 • criza (Luni, 12 ianuarie 2009, 10:50)

  Petrovici [anonim]

  1. Deficitul la export este considerat mare, e o problema in dezvoltarea ulterioara ? Daca e asa de mare de ce fostul prim ministru si prietentul lui de afaceri, Patriciu, au firme care au vandut petrolul tarii si importa masini si petrol marind si mai mult acest deficit ? Nu trebuie sa avem un prim ministru patriot ? Ei si-au inzecit veniturile dar marea majoritate a ramas pe loc iar perspectiva este si mai sumbra pentru ei.
  2. O politica decenta si morala este de a limita diferenta de venituri intre cei bogati si cei mai saraci. Exista asa o perspectiva in viitor avand in vedere politica tarilor din UE, Suedia, Elvetia si mai ales a noului presedinte SUA ? In privinta asta mai susotesc cei de la PSD cate ceva dar foarte anemic si fara a i se da prea mare importanta. Susotesc si ei sa nu se spuna ca n-au zis.
 • Cine a creat si cine cistiga din Criza ?? (Luni, 12 ianuarie 2009, 11:30)

  Leonida [anonim]

  Este posibil ca marile institutii financiare globale sa fie inplicate in producerea crizei ??
  Daca este asa, de ce primele institutii private ajutate de statele din toata lumea sunt BANCILE ???
  De ce intodeauna marii jucatori globali mationali, aflati in gratile bancherilor, raman in picioare, iar cei mici desi performanti sunt sacrificati ?
  Este adevarat ca o criza globala intr-o lume in care a fost instaurata deja globalizarea economica, dorita de unii, va putea conduce al decimarea populatiei globului si va putea anula progresul inregistrat in ultimele doua milenii, conducand la scenariile de revenire la anarhie ipoteza deja bine cunoscuta din filme ???
 • scenarii (Luni, 12 ianuarie 2009, 11:50)

  alex [anonim]

  Buna ziua,

  Cateva intrebari:
  1. Credeti in prognoze? Prognozele au la baza mecanismul inductiei logice, care este mai mult decat criticabil ca sa nu spun invalid din punct de vedere logic. In ultima vreme criticile la adresa metodei de prognoza economica s-au intensificat, in mare masura din cauza crizei economice care nu a fost "prognozata".
  2. Politicile guvernamentale se bazeaza si pe prognozele economice. Bugetul unui an (2009 de exemplu) se bazeaza si pe prognozele pentru acel an. Care sunt prognozele pe care isi bazeaza Guvernul Romaniei bugetul anual? In cazul in care prognozele nu se indeplinesc, a cui este responsabilitatea- sau mai bine zis, exista vreo responsabilitate in cazul in care prognozele nu sunt indeplinite?
  3. Orice prognoza este si subiectul unor scenarii: pesimist, neutru, optimist. In toate prognozele romanesti nu apare decat o varianta (banuiesc cea neutra), de ce nu se apeleaza si la celelalte doua?

  Multumesc si un an nou bun!
 • Institute (ro/eu) & guvernul (Luni, 12 ianuarie 2009, 12:04)

  cristian [anonim]

  buna ziua!

  1. _citeste_ cineva din guvern rapoartele/materialele produse de institutia pe care dvs. o conduceti?

  2. _intelege_ cineva din guvern rapoartele/materialele produse de institutia pe care dvs. o conduceti?

  3. cat de des si cat de in serios sunt luate in considerare de rapoartele publicate de eurostat:
  a. de institutia dvs. ?
  b. de guvern ?

  (nu apar reflectate in mass media de pilda astfel de rapoarte, in care situatia ro in comparatie cu altor state eu este f. proasta)
 • Intrebari (Luni, 12 ianuarie 2009, 12:14)

  falco [anonim]

  Buna ziua

  Inrebare, citi credeti ca va domni inca haosul in sistemul legislativ -financiar din romania , in romania in fiecare 4 ani se schimba regulile mai nou chiar si in acelasi mandat. Nu se poate sub aceasta forma face nici macar cea mai mica strategie de dezvoltare pe termen mediu de lung nici vorba . In aceeasi idee credeti ca va veni ziua in care legea sa se aplice in RO ?

  Credeti ca "nationalizarea" bancilor mai nou a industrieei de tot felul este solutia sau e la fel de folositoare ca "reasezarea scaunelor pe Titanic", nu era mai simplu si mai eficient sa lasam sa supravietuiasca cei care erau competitivi.

  Considerati ca practicile populiste fac mai mult bine sau mai mult rau sociietati .

  Cind vom avea un ministru care sa isi asume raspunderea pt ceea ce face si chiar sa fie luat la raspundere pt ceea ce a facut , sau in continuare" ei cu ei noi cu noi ".

  V a multumesc .
  • raspuns (Luni, 12 ianuarie 2009, 14:00)

   Lucian Albu [hotnews.ro] i-a raspuns lui falco

   Va domni atata vreme cat clasa politica si decizionala de la noi va continua sa fie impregnata de bunul plac si "bunul simt" in economie (despre domeniul social si democratie asteptam sa vorbeasca si altii).

   Exact pe dos. La noi vorbim de "sprijinire" a bancilor si companiilor in vreme de criza, in vreme ce in perioade de avant am aplicat astfel de masuri, de fapt.

   Noi traim permanent sub practicile populiste, deci este foarte greu sa stim cum e fara ele.

   Cand vom fi integrati complet in economia si democratia europeana.
 • scurt (Luni, 12 ianuarie 2009, 12:37)

  Nikolai Yotov [anonim]

  Buna ziua, ma numesc Nikolai Yotov si sunt corespondent agentiei de informatii SeeNews, bazata in Bulgaria. As avea o singura intrebare si aceasta se refera la opinia dvs., daca considerati ca o tinta de deficit bugetar de 1.7-2.0% din PIB este plauzibila pt anul 2009 si daca nu, care ar fi asteptarile dvs. pentru acest indicator?

  Va multumesc,
  N.Y., Bucuresti
  • raspuns (Luni, 12 ianuarie 2009, 13:54)

   Lucian Albu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nikolai Yotov

   Felicitari ca veniti din tara vecina si criza usoara! Ca orice tinta initial este "plauzibila", dar mai important, ea poate crea expectatii pozitive. 2% este, daca vreti, un plan. In realitate,  s-ar putea sa fie depasita.
 • intrebare (Luni, 12 ianuarie 2009, 12:47)

  lucian gerard pinta [anonim]

  Considerati ca programul de guvernare cuprinde un mix "castigator" de politici fiscale si monetare, in contextul economic intern si international actual?
  • raspuns (Luni, 12 ianuarie 2009, 13:50)

   Lucian Albu [hotnews.ro] i-a raspuns lui lucian gerard pinta

   Mix-ul e un compromis, si de regula nu e castigator. Oricum, problema nr 1 la noi va ramane corelarea politicii fiscale cu cea monetara.
 • intrebare 1 (Luni, 12 ianuarie 2009, 12:54)

  lucian gerard pinta [anonim]

  Considerati oportuna finantarea deficitului de cont curent din sursa FMI?
  - daca " da" atunci cum vom evita intrarea in recesiune datarata restrictiilor impuse privind cheltuielile bugetare? ( de unde achizitii guvernamentale care sa inlocuiasca consumul?)
  • Nu (Luni, 12 ianuarie 2009, 13:49)

   Lucian Albu [hotnews.ro] i-a raspuns lui lucian gerard pinta

   Nu. Romania, ca tara membra UE, trebuie sa aiba in primul rand in vedere utilizarea fondurilor oferita de aceasta. Oricum, "sursa" FMI nu ar fi suficienta.
 • Incepem (Luni, 12 ianuarie 2009, 13:01)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Buna ziua, domnul Albu se afla in redactie. Incepem.
 • Devalorizarea leului (Luni, 12 ianuarie 2009, 13:18)

  releu [anonim]

  din aceste zile are cauze strict economice relative la criza sau este (si in ce masura eventual) si rolul politicii BNR de a scumpi importul, consumul, ieftini exportul si investitiile straine in Ro ?

  Succes !
  • raspuns (Luni, 12 ianuarie 2009, 13:47)

   Lucian Albu [hotnews.ro] i-a raspuns lui releu

   BNR-ul nu poate interveni pe termen lung decat strict in sensul mersului economiei. Pe termen scurt, desigur, noi putem specula interventia BNR-ului, dar pe termen lung, implacabil va predomina actiunea legilor economice. Si, desigur, BNR-ul va trebui sa se alinieze acestora.
 • cumul pensii cu salarii (Luni, 12 ianuarie 2009, 13:36)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Ati fost cateva luni ministru muncii in Guvernul Isarescu. Cum comentati, pe fond si pe forma, ordonanta 230 prin care Guvernul Boc a interzis cumularea pensiei cu salariul?
  • raspuns (Luni, 12 ianuarie 2009, 13:44)

   Lucian Albu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   Sintetizand din multiplele opinii ale celor afectati, s-ar putea afirma ca exista situatii "neacceptabile" (vezi pensionarea la 45 de ani si reincadrarea imediata pe acelasi post a aceleiasi persoane, cumuland pensia si salariu), dar si altele grave, precum cele din cazul unor categorii de salariati precum profesorii, medicii si actorii, care sunt "fortati" sa se reangajeze (spre deosebire de prima cateogrie care este "invitata" sa se reangajeze. Rezulta ca trebuia o mai atenta pregatire a acestui document guvernamental.
 • intrebare (Luni, 12 ianuarie 2009, 13:41)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  pe ce va bazati cand estimati un curs mediu de 4 - 4,5 lei pe euro in 2009?
 • PIB in urmatorii 5 ani (Luni, 12 ianuarie 2009, 13:57)

  Anca Damian [anonim]

  Avand in vedere informatiile pe care le detineti la aceasta ora, puteti estima care este evolutia PIB Romania in urmatorii 5 ani? In cazul in care in acest moment este imposibila estimara,care considerati ca este orizontul de timp cand o puteti face?
  • raspuns (Luni, 12 ianuarie 2009, 14:04)

   Lucian Albu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anca Damian

   In lipsa crizei actuale, dinamica PIB-ului potential la noi va fi de aproximativ 5% pe an. Durata crizei se afla sub impactul crizei din UE. Deci, dupa absorbia acesteia, se estimeaza un 5% crestere economica pe an.
 • dialog (Luni, 12 ianuarie 2009, 14:02)

  un domn [anonim]

  Buna Ziua Domnule Albu
  seamana economia romaneasca a anilor 30 cu economia anilor 2000-2008 ? vorbim aici de o crestere artificiala ? care e data doar de comert ?.Punctual serviciile si productia in sine (incluzand si agricultura) merita efortul ? in conditiil ein care statul nu da semne ca ar avea nevoie de ele ? ma refer la politicieni care nu au realizat nici un pas concret spre domenii economice "manufacturiere"...or numai daca avem in vedere agrivultura Olandei...vs a romaniei..am putea face multe ptr linistea sociala....
 • ne apropiem de final (Luni, 12 ianuarie 2009, 14:08)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Domnul Lucian Albu va raspunde la intrebari pana la 14.15.
 • La revedere (Luni, 12 ianuarie 2009, 14:16)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Intalnirea s-a incheiat.
 • referitor la euro (Luni, 12 ianuarie 2009, 16:02)

  Daniel Maftei [anonim]

  Nu sunt economist, dar cred ca si in economie trebuie sa primeze bunul simt.
  De ce este permis in Romania ca multe taxe, accize sa fie percepute la valoarea lor in Euro, iar salariile nu. Cred ca am fi avut o economie mult mai stabila, ferita de diferite atacuri, o populatie mult mai multumita de guvernantii sai, daca salariile ar fi fost stabilite in Euro, chiar daca banii primiti erau in lei.
  Cum credeti ca gandim noi despre guvernanti cand vedem ca din cauza devalorizarii leului oamenii au de suferit?; de fapt cel mai mult au de suferit oamenii simpli si cred ca banuiti la ce ma refer cand spun ca mai mult ei.
  • asa ni se pare ca ar trebui (Luni, 12 ianuarie 2009, 20:30)

   CosminG [utilizator] i-a raspuns lui Daniel Maftei

   se vede ca nu esti economist ... adevarul e ca unii profita iar ceilalti platesc, dar nici o moneda controlata strict nu cred ca ar avantaja Romania
   • deci bunul simt este doar pentru unii, (Marţi, 13 ianuarie 2009, 12:35)

    Daniel Maftei [anonim] i-a raspuns lui CosminG

    pentru noi, cei care platim fiindca avem bun simt; cei care ne elaboreaza cadrul economic, politicienii si cei care il sugereaza acestora spre aplicare nu trebuie.
    Salariile echivalente in Euro ar duce la asa mare control al monedei? Ar afecta lucrul acesta foarte tare evolutia economica a Romaniei? Sincer nu cred. Mie mi se pare ca ar duce la stabilitate si din cate stiu o economie se dezvolta mai bine in conditii de stabilitate, iar marile oportunitati de coruptie sunt in sistemele care se modifica permanent, favorizand azi pe unii, maine pe altii si in general defavorizind oamenii de rand. Sau puteti sa-mi dovediti ca in tarile membre UE, care utilizeaza deja moneda Euro exista un control prea strict al monedei din aceasta cauza.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by