Douazeci de persoane, cetateni romani si membri ai familiilor lor, au iesit din Gaza prin frontiera de la Erez, a spus ministrul de externe Cristian Diaconescu intr-o declaratie de presa. "Operatiunea a fost un succes, pentru ca au iesit vii si nevatamati", a spus seful diplomatiei romane, exprimandu-si speranta ca vor putea fi evacuati toti romanii din zona care doresc asta.

Printre cele 20 de persoane se afla si trei cetateni palestinieni, iar grupul este format din 8 adulti si 12 copii. Ei au fost imbarcati in doua autocare ce se indreapta spre granita cu Iordania.

Ministrul de externe a spus ca mai sunt aproximativ 40 de persoane pentru care autoritatile israeliene si-au dat acordul sa fie evacuate si ca isi doreste sa ii scoata din Gaza pe toti romanii care vor sa paraseasca regiunea.

Diaconescu a prezentat si filmul evacuarii romanilor. Dupa tentativa esuata de luni - din motive de securitate - s-a decis miercuri o noua operatiune de evacuare, care sa aiba loc in 8 ianuarie, adica joi. Incepand cu ora 22:30 miercuri seara, persoanlul ambasadei Romaniei de la Tel Aviv a luat legatura cu romanii care isi exprimasera intentia sa plece din Gaza. In urma acestor convorbiri, 50 de romani si-au exprimat dorinta sa plece, dar la locul de intalnire au venit 20 din cei care confirmasera prezenta. Acestia au fost imbarcati in unul dintre cele 9 autocare cu cetateni romani si occidentali care au plecat spre punctul de frontiera Erez.

Acolo, formalitatile au durat 4 ore. Reprezentantii Romaniei se aflau deja la punctul de frontiera, pregatiti sa elibereze documentele de calatorie pentru persoanele care aveau nevoie de ele, iar dupa indeplinirea acestor formalitati romanii au fost imbarcati in 2 autocare spre Iordania.