Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lidia Barbulescu, a declarat, joi, la prezentarea Raportul de activitate a CSM in anul 2008, ca activitatea depusa de magistrati a fost ingreunata de contextul legislativ incoerent, imprevizibil si a volumului mare de munca.

Presedintele CSM a aratat ca aceste aspecte au fost retinute si de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), care in cauza Viasu impotriva Romania a statuat ca "exista o disfunctionalitate a legislatiei romane care poate afecta si pe viitor un numar mare de oameni".

"Consiliul Superior al Magistraturii nu a reusit in anul 2008 sa convinga ca este necesara reglementarea statutului procurorului corespunzator celui al judecatorului, in sensul ca de cariera magistratului sa se ocupe exclusiv CSM si astfel sa se elimine orice suspiciuni in legatura cu interventia celorlalte puteri in numirea procurorilor in functii de conducere", a declarat Lidia Barbulescu, potrivit Mediafax.

De asemenea, Barbulescu a aratat ca anul trecut au existat acte normative referitoare la sistemul judiciar care au fost adoptate fara ca acestea sa fie supuse avizarii CSM ori inainte ca acesta sa se pronunte asupra avizarii.

Presedintele CSM a mai criticat faptul ca in 2008 Consiliul si-a desfasurat activitatea intr-un spatiu insuficient si necorespunzator. "Pentru rezolvarea acestei probleme, Consiliul a efectuat numeroase demersuri, insa este necesar sa existe vointa puterii executive in acest sens, pentru recunoasterea justitiei ca putere egala cu celelalte chiar si din acest punct de vedere, ca toate puterile sa-si desfasoare activitatea in conditii comparabile", a spus Barbulescu.

Potrivit Lidiei Barbulescu, a existat un dialog permanent intre conducerea Consiliului si responsabilul pentru Mecanismul de cooperare si verificare din Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, prin intalniri in care s-a realizat o informare detaliata si completa asupra stadiului indeplinirii de catre CSM a conditionalitatilor monitorizate de Comisia Europeana.

  • Barbulescu: CSM a avut in 2008 o activitate intensa de reformare a sistemului judiciar

Presedintele CSM a mai declarat, joi, la prezentarea Raportului privind activitatea din 2008, ca CSM a avut o activitate intensa pentru reformarea sistemului judiciar, cresterea transparentei actului de justitie si apropierea acestuia de cetateni.

Mai mult, Lidia Barbulescu a subliniat ca in 2008 au existat aspecte semnalate in presa care au pus justitia intr-o lumina nefavorabila, insa puterea judecatoreasca fiind colectiva, atitudinea necorespunzatoare a unui magistrat a avut impact asupra intregului corp al magistratilor, "uneori umbrind sau chiar zadarnicind efortul Consiliului Superior al Magistraturii si a intregului sistem judiciar pentru reformarea justitiei".

In prezent, sistemul judiciar nu mai poate fi supus unor experimente de genul celor la care a fost supus anterior, el nu se mai poate baza exclusiv pe factorul uman, fiind necesar ca reformele sa aiba caracter unitar si de continuitate, este concluzia Raportului privind activitatea Consiliului in 2008.

Sedinta CSM este prezidata de presedintele Traian Basescu, dupa prezentarea raportului de activitate al institutiei urmand sa fie aleasa noua conducere, mandatele presedintelui Consiliului, Lidia Barbulescu, si a vicepresedintelui Gratiana Isac incheindu-se in 10 ianuarie.