Romania se raliaza pozitiei Presedintiei Uniunii Europene prin care se solicita reluarea la capacitate normala a livrarilor de gaze naturale destinate UE, precum si a negocierilor dintre cele doua parti, in scopul unei reglementari definitive a disputei comerciale bilaterale pentru a evita escaladarea dificultatilor deja existente, se arata intr-un comunicat al ministerului remis HotNews.ro. Acesta este mesajul cu care oficialii romani vor participa la reuniunea ministrilor de externe ai UE, care are loc maine la Praga.

MAE considera ca termenele si conditiile din intelegerile comerciale trebuie respectate de parti si spera ca raporturile contractuale intre importatorul roman si furnizorul rus de gaze se vor derula conform obligatiilor asumate, mai arata documentul citat. Aceasta pozitie le-a fost comunicata si diplomatilor ambasadelor Federatiei Ruse si Ucrainei la Bucuresti.

Ministerul de Externe mai arata ca a intreprins toate demersurile diplomatice necesare pentru a contribui la identificarea solutiilor care sa permita rezolvarea disputei comerciale, atat la nivelul contactelor bilaterale, cat si la nivel mecanismelor europene.