Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat miercuri ca Romania nu mai trebuie sa ignore relatia cu Federatia Rusa si ca trebuie sa se implice mai mult, el sustinand in acelasi timp ca resursele energetice au devenit un instrument de presiune politica, relateaza NewsIn.

Iliescu a aratat ca trebuie cautate toate caile bilaterale si multilaterale la nivelul Uniunii Europene, in ciuda intereselor divergente, pentru rezolvarea crizei provocate de stoparea de catre Rusia a furnizarii de gaz catre Ucraina. El a mai spus ca Romania nu trebuie sa ignore relatia cu Federatia Rusa si ca trebuie sa se implice mai mult la nivel politic, incepand de la seful statului, in conditiile in care "in Rusia comanda premierul Vladimir Putin". "Vad ca Traian Basescu i-a dat un telefon lui Putin dimineata", a spus Iliescu. Intrebat de jurnalisti daca stie mai multe despre aceasta conversatie telefonica, Ion Iliescu a glumit: "Nu stiu, nu am fost pe fir".

"Noi nu trebuie sa ignoram relatia bilaterala directa cu Rusia pentru a aborda astfel de chestiuni, dar sunt interese mai mari ale Rusiei, inclusiv in aceasta relatie cu Ucraina.

Gazul un instrument de actiune politica, trebuie sa stim sa cultivam relatiile firesti normale, care sa respecte regulile relatiilor internationale. Bulgarii sufera mai mult decat noi, noi mai avem 'osanza' proprie, cum se spune, dar bulgarii sunt total descoperiti.", a spus Ion Iliescu.

Incepand de miercuri, importurile de gaze din Rusia au fost sistate.

Gazpromul da asigurari ca furnizeaza cantitatea de gaz contractuala catre Wintershall si Imex, cei doi importatori principali din Romania, si isi declina responsabilitatea neajungerii gazului in Romania, a declarat miercuri ministrul economiei Adriean Videanu.