Premierul Emil Boc a acceptat miercuri propunerea ministrului Sanatatii, Ion Bazac, privind rectificarea OUG 230 prin care a fost interzisa cumularea pensiei cu salariul de la stat, astfel incat medicii pensionari sa poata ramane angajati in continuare, cu contract temporar de munca, pana la ocuparea posturilor prin concurs, anunta Mediafax.

"Ministrul a vorbit, miercuri, cu premierul Emil Boc despre situaţia medicilor pensionari care lucrează în sistem şi a solicitat ca, contractele de muncă să poată fi prelungite până când locurile pe care aceştia sunt încadraţi vor fi ocupate prin concurs. Varianta a fost agreată de primul-ministru şi urmează să fie găsită soluţia legală pentru aplicarea acesteia", au declarat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Ion Bazac declarase anterior ca, "avand in vedere lipsa acuta de cadre medicale specializate, mai ales in mediul rural", va propune ca medicii pensionari sa ramana angajati in continuare, cu contracte temporare de munca pana la ocuparea posturilor prin concurs".

Conducerea Ministerului Sanatatii precizeaza ca este de acord cu decizia Guvernului de a sustine tinerii, dar este preocupata de situatia speciala cu care se confrunta sistemul medical in prezent.

In sistemul sanitar lucreaza aproximativ 338 de medici pensionari, dintre care 279 in mediul urban si 59 in rural. Marea majoritate a medicilor din mediul rural sunt pensionari, se arata intr-un comunicat de miercuri al Ministerului Sanatatii.

Colegiul Medicilor: decizia afecteaza in special spitalele din orasele mici

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, apreciaza ca ordonanta care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat va afecta mai ales spitalele din orasele mici si specialitatile medicale mai putin cautate, precum radiologia si anatomia patologica.

"Nu avem o statistica privind numarul medicilor penisonari care lucreaza in sistem, dar atentionam ca scoaterea lor din spitale va afecta activitatea unitatilor sanitare situate in orasele mici si chiar a specialitatilor cu numar redus de personal. Ma refer la radiologie sau anatomie patologica, unde de ani de zile ne confruntam cu deficit de personal'', a declarat, marti, presedintele CMR.

Profesorul Vasile Astarastoae a recomandat Ministerului Sanatatii sa ceara de la spitale situatia medicilor pensionari si posturile pe care le ocupa prin cumul.

"Noi am eliberat medicilor pensionari cam o mie de avize care le permit sa faca de garda sau sa-si continue activitatea. Nu stiu daca acesta este numarul real al medicilor pensionari care lucreaza, intrucat acelasi doctor ar putea solicita avize pentru diverse situatii. Cert este ca aplicarea ordonantei ar putea perturba activitatea din sistemul sanitar'', a mai spus presedintele CMR.

Se cauta solutii si in invatamant

Si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat, dupa intalnirea de marti cu liderii federatiilor sindicale din invatamant, ca incearca sa gaseasca solutii pentru pensionarii din sistem afectati de aceasta ordonanta.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat, marti seara, intr-o emisiune la Antena 3, referindu-se la faptul ca decizia Guvernului afecteaza si persoane cu venituri mici, printre care actorii, profesorii, medicii, ca "exista si un element care poate ar trebui regandit sectorial, dar principiul trebuie pastrat".

Sarbu a precizat ca "sunt situatii care au permis de-a lungul timpului cumulul unor pensii destul de mari, este vorba de anumite categorii sociale, persoane din Magistratura, Justitie, cei care se ocupa de siguranta nationala etc", aratand ca decizia Executivului a avut si "o ratiune de eliberare a unor locuri de munca".