Primul ministru rus Vladimir Putin a dat ordin gigantului Gazprom sa reduca imediat volumul gazelor naturale livrate catre Ucraina, pentru a compensa furturile reclamate de Moscova, anunta AFP.

Incepand cu 1 ianuarie, 63,5 milioane metri cubi de gaze naturale au fost furati de Ucraina, a sustinut directorul Gazprom, Alexei Miller, in cadrul unei intalniri cu Vladimir Putin.

Intrebat de Putin ce masuri sunt necesare in aceasta situatie, Miller a evocat o "propunere de reducere a volumului de gaze livrate la frontiera ruso-ucraineana proportionala cu cantitatea furata".

"Incepeti sa reduceti volumul inca de azi", a replicat Vladimir Putin.

Gazprom: Ucraina a furat duminica 50 de milioane metri cubi de gaze

Vicepresedintele gigantului rus Gazprom, Alexandre Medvedev, a acuzat luni Ucraina ca a furat, in ziua precedenta, 50 de milioane metri cubi de gaze naturale, jumatate din gazoductul care tranziteaza teritoriul ucrainean si cealalta jumatate din rezervele subterane, potrivit AFP.

"Ieri, 50 de milioane metri cubi de gaze au fost furati, este un volum important", a afirmat Medvedev, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Paris.

Sambata, in timpul vizitei pe care a efectuat-o la Praga, Alexandre Medvedev acuzase Ucraina ca fura 35 de milioane metri cubi de gaze pe zi.

Medvedev sustine ca Ucraina a furat 25 milioane metri cubi de gaze destinati mai multor tari din UE. Celelalte 25 milioane apartineau societatii ruso-ucrainene RosUkrEnergo si, prin sustragerea lor, a scazut volumul de gaze destinate Poloniei, Ungariei si Romaniei.

"Avem informatii potrivit carora acest gaz a disparut din rezervele subterane, fiind utilizat de Ucraina pentru consumul intern", a precizat vicepresedintele Gazprom.

RosUkrEnergo dispune de stocuri subterane de 10 miliarde metri cubi in Ucraina, "care nu apartin societatii ucrainene de stat Naftogaz", a adaugat Medvedev.

RosUkrEnergo are contracte de livrare a gazelor naturale cu Ungaria, Polonia si Romania dar, in prezent, nicuna dintre cele trei tari "nu primeste un singur metru cub de gaze" din partea societatii ruso-ucrainene.

"Politicienii ucraineni pun sub semnul intrebarii intregul sistem de transport al gazelor naturale", a acuzat Medvedev.

Gaprom pledeaza pentru diversificarea rutelor de transport

Amintind ca 80% din gazul rusesc destinat Europei tranziteaza Ucraina, oficialul Gazprom a pledat pentru diversificarea rutelor de transport.

"Acest lucru nu este numai necesar, este o datorie. Diversificarea rutelor de export este singurul mijloc de a creste securitatea aprovizionarilor", a explicat el.

Ucrainenii acuza Gazprom ca foloseste Moldovagaz ca sa perturbe livrarile catre mai multe tari

In replica, societatea ucraineana Naftogaz a acuzat luni Gazpromul ca a perturbat aprovizionarea cu gaz a mai multor tari din sudul Europei si a Turciei, crescand consumul in R. Moldova, pe unde trece respectivul gazoduct, relateaza NewsIn.

"De la 1 ianuarie, consumatorii din R.Moldova au inceput sa foloseasca, din motive necunoscute si fara concertare cu Naftogaz, practic tot gazul din gazoductul ce trece prin R.Moldova", sustine societatea ucraineana. "Volumul total al livrarilor destinate Romaniei, Bulgariei, Turciei, Greciei si Macedoniei a scazut astfel cu zece milioane de metri cubi" pe zi, a subliniat Naftogaz.

"Aceste actiuni ale Gazprom si ale filialei sale Moldovagaz destabilizeaza aprovizionarea cu gaz si suscita acuzatii nefondate la adresa Ucrainei", potrivit comunicatului companiei.

Gazpromul a intrerupt la 1 ianuarie livrarile catre Ucraina, pe care o acuza ca fura din gazul destinat Europei.

Moldovagaz este o intreprindere mixta moldo-rusa. Concernul rus detine 50% din actiuni, Guvernul Republicii Moldova - 35,33 %, iar autoproclamata republica moldoveneasca transnistreana - 13,44%. La sfarsitul lunii iunie 2008, datoria totala a Moldovagaz catre Gazprom, fara penalitati, era de 1,179 miliarde dolari, dintre care 1,019 miliarde de dolari constituia datoria Transnistriei.