Declaratiile de avere arata ca, in Romania, prinde aripi o noua categorie de politicieni: imobiliarii. Gheorghe Pistol, consilier judetean PD-L in Ilfov, detine peste 300 de terenuri in Bucuresti si Ilfov. Potrivit declaratiei sale de avere, mai are 17 hectare in intravilanul Capitalei. Evaluat la pretul mediu, numai terenul din Bucuresti ar valora cam 120 milioane de euro. Averea pedelistului Pistol rivalizeaza cu cea a pesedistului Robert Negoita, care detine 1603 imobile. Consilierul PDL a refuzat sa discute cu Hotnews.ro pe tema averii sale.In Buftea, unde isi desfasoara afacerile, consilierul trece drept un apropiat al lumii interlope. Localnicii spun ca a inceput ca uncenic al lui Gigi Becali si ca majoritatea terenurilor le-a obtinut cumparand la preturi de nimic terenuri aflate in proces de retrocedare. Pistol a refuzat sa discute cu Hotnews.ro pe tema averii sale.

Gheorghe Pistol a ajuns consilier judetean in 2008, fiind candidat PD-L in Ilfov. Potrivit declaratiei de avere depusa anul trecut, detine peste 300 de terenuri, care totalizeaza cateva zeci de hectare. Cele mai multe sunt plasate in localitatea Buftea. Dintre cele 300 de terenuri, 8 parcele sunt situate in intravilanul Bucurestiului si insumeaza peste 17 hectare.

Cea mai mare parcela se intinde pe 10 hectare. Avand in vedere ca pretul mediu pe metru patrat pentru terenuri (estimare Coliers pret mediu pe mp - 735 euro pe 2009), cele 17 hectare ar putea valora in jur de 120 milioane de euro. La acestea se adauga si zecile de hectare detinute de catre Gheorghe Pistol in Buftea, unde preturile terenurilor sunt mai scazute decat in intravilanul Bucurestiului, dar se mentin la un pret mediu de 100 de euro pe metru patrat.

Pistol mai detine si doua aparatamente, unul in Crevedia si unul in Bucuresti si patru spatii comerciale in Bucuresti, Crevedia si Buftea. In 2007, consilierul declara ca a vandut terenuri si imobile in valoare de 1 milion de euro. Potrivit declaratiei de avere, Pistol are credite la banci in valoare de 2,2 milioane euro.

Gheorghe Pistol isi desfasoara afacerile in Buftea, acolo unde are si sediul compania sa de constructii KDP Construct. In localitate, toata lumea il cunoaste ca fiind mare proprietar din Buftea. De la vanzatoarea din magazin pana la interlopii care isi fac veacul prin barurile din zona, Pistol e cunoscut ca omul fostului primar Balalau si ca mare afacerist.

Marian M., un localnic, povesteste depre Gheorghe Pistol ca despre unul dintre varfurile mafie locale. Marian deseneaza pe o bucata de hartie o harta a complicitatilor locale, din care ar face parte politisti, avocati, procurori. Gheorghe Pistol si Constantin Balalau (fost senator PD intre 2000-2004, fost primar in Buftea 2004-2008) ar fi chiar in varful piramidei.

Fostul primar sustine ca il cunoaste pe Gheorghe Pistol dar ca nu au fost parteneri de afaceri. “Cine nu il stie pe domnul Gheorghe Pistol. El are interese comerciale aici in Buftea. Este un cetatean onorabil, un cetatean de frunte al localitatii. Eu insa nu am fost partener cu dumnealui. Nu stiu cum si-a dobandit terenurile. Evident,.ca primar stiam ca achizitioneaza terenuri in localitate”, a declarat Balalau.

Cum a devenit Pistol un fel de Gigi Becali al Ilfovului

Majoritatea terenurilor din Buftea sunt la Pistol. El a inceput usor, a luat un teren, l-a vandut si pe banii aia a luat alte cinci terenuri. A mers cu presiuni, la oameni. De exemplu, este un baiat, Emil Grasu, care si el se ocupa cu terenuri. A luat si de la asta pe bani de nimic. Dar a venit cu baietii peste el, cu mafiotii. Asta a depus plangere la politie dar ce crezi ca s-a facut ceva? Normal ca nu pentru ca si aia sunt cu Pistol”, povesteste Marian.

El sustine ca, intre 2004 si 2008, Consiliul Judetean Ilfov a decis sa puna la dispozitie consiliului local Buftea sute de hectare de teren care urmau sa fie retrocedate locanicilor. “Omu' avea de primit terenul, Pistol era la Primarie, acolo, la acte. Trimitea baietii, pe Bolnavu', pe Mandea, care vorbeau cu oamenii. Ii convingea sa le vanda pe nimic”, explica Marian.

Potrivit declaratie de avere depusa la preluarea mandatului de consilier judetean Pistol a mentionat ca majoritatea terenurilor pe care le detine in Buftea le-a achizitionat intre anii 2004-2007.

Fostul primar Constantin Balalau spune ca Pistol nu a detinut nici o functie in cadrul primariei Buftea. “Cat despre acuzatiile care i se aduc, eu nu cred ca a mers cu presiuni, ci a cumparat onorabil. Eu cel putin nu stiu despre astfel de fapte. Daca ele sunt insa adevarate, fiecare raspunde pentru faptele sale”, a mai declarat Balalau.

Presedintele Propact, Ioan Balea, o asociatie a fostilor proprietari, a explicat pentru HotNews.ro care a fost mecanismul prin care terenurile aflate in proces de retrocedare ar fi ajuns in posesia consilierului judetean Gheorghe Pistol.

In Primarie functiona o comisie care se ocupa cu retrocedarile. Comisia asta falsifica 500 de titluri de proprietate. Era un alt grup de interlopi, de fosti securisti, pentru care comisia respectiva falsifica titlurile de proprietate. Acestia oameni lucrau pentru Pistol. Asa a ajuns Pistol sa aiba acces la titlurile de proprietate. Astfel, el sau oamenii lui mergeau la oameni si le spuneau: vinde-mi mie pe 2/5 euro terenul ca alftel nu il mai primesti. Si omul vindea ca nu avea de ales, decat sa nu primeasca nimic”, a explicat Balea.

Ucenicul lui Gigi?

Reprezentantul fostilor proprietari sustine ca Pistol ar fi fost finantat pentru a cumpara terenurile din Buftea de catre Gigi Becali. “La inceput, el a cumparat cu banii lui Becali. Asta au aflat unele persoane care au fost in anturajul celor doi. Becali a fost aici in campania electorala si a dat de baut la mai multa lume. La masa, in discutii, acestia au aflat ca Becali era cel care il finanta pe Pistol”, sustine Balea.

Dupa mai multe tranzactii realizate cu Becali, consilierul PD-L ar fi intrat in afaceri imobiliare pe cont propriu. “S-a vazut cu bani si a inceput sa cumpere terenurile, evident la preturi de nimic pentru el. Apoi le revindea catre diverse companii. Buftea e foarte aproape de Bucuresti si multe firme s-au mutat aici in ultimii opt ani. Si cine avea terenurile? Evident, Pistol”, a mai povestit Balea. Reprezentantul fostilor proprietari sustine ca sunt sute de cereri de retrocedare care nu au fost solutionate, desi Consiliul Local Buftea a avut terenurile necesare.

Cazul Mardare: “Pistol m-a pacalit. Mi-a zis ca, daca nu ii vand, nu mai vad terenul”

Gheorghe Mardare si sotia sa lucuiesc pe strada Garoafelor in Buftea. Batranul sustine ca a fost pacalit de catre Gheorghe Pistol. “Prima data a venit la mine si mi-a zis iti dau 5 euro. Eu l-am dat afara pentru ca pretu' normal era 40. M-a amenintat ca, daca nu ii vand, nu imi primesc terenul”, spune batranul.

Batranul mai spune ca, dupa cateva luni, Pistol ar fi trimis interpusi care l-au obligat sa vanda: “L-am vandut, dar m-a pacalit pentru ca terenul valora mult mai mult. Da' ce sa fac? Decat sa nu primesc nimic..”. Sotia sa il completeaza: “Stiti cum e aici, cei de la comisie aveau toate actele. Pistol era cu banii, mai era si protejatul primarului, ce puteam sa facem? Am vandut”.

Gheorghe Pistol a refuzat sa isi prezinte punctul de vedere. In prima faza, consilierul a promis ca accepta un interviu cu reporterul HotNews.ro: “Poate ca vreti sa cumparati si niste terenuri de la mine. Facem cumva sa fie si bine. Vorbim peste o saptamana”.

Dupa o saptamana, Pistol si-a schimbat parerea: “Nu conteaza ca sunt consilier judetean. Nu va priveste ce fac eu. Cred ca v-am dat si dvs si cititorilor dvs prea multa atentie. La revedere”. Consilierul PDL a refuzat sa raspunda intrebarilor legate de afacerile sale cu terenuri. Dupa prima convorbire telefonica, declaratia de avere a lui Gheorghe Pistol postata de pe site-ul Consiliului Judetean Ilfov a fost stearsa. Din luna decembrie, nu mai exista pe site, insa o puteti descarca de pe HotNews.ro

  • Averea lui Ghrorghe Pistol rivalizeaza cu cea a deputatului PSD Robert Negoita. In declaratia de avere depusa la Camera Depuatilor, Negoita a mentionat ca detine nu mai putin de 1603 de imobile. Pe langa acestea Negoita mai detine peste 700 de parcaje subterane 4 case de locuit in Popesti Leordeni, Constanta si Voluntari si 52 de terenuri intravilane si arabile. Averea lui Riobert Negoita este evaluata la peste 400 de milioane de euro.