Autoritatile israeliene nu au aprobat, deocamdata, nici una dintre cele 64 de solicitari de evacuare din Gaza formulate prin intermediul Ambasadei Romaniei la Tel Aviv. Cele mai multe persoane nu au acte in regula, ceea ce presupune un timp mai mare pentru verificarea acestora, informeaza Mediafax.

In asteptarea aprobarii autoritatilor israeliene se afla nu numai romanii din Gaza, ci si austrieci, germani si cetateni unguri din aceasta zona.

Un alt factor care a contribuit la intarzierea aprobarii este faptul ca solicitarile facute la Ambasada Romaniei de la Tel Aviv au venit cu intarziere – primele 9 cereri au fost formulate in 31 decembrie, iar urmatoarele pe data de 2 ianuarie.

Partea romana a solicitat Israelului accelerarea aprobarilor de evacuare a romanilor, acesta fiind, de altfel, unul dintre subiectele discutate in cursul intrevederii pe care ambasadorul israelian la Bucuresti, David Oren a avut-o duminica la MAE.

O parte dintre cei care solicita evacuarea au mai fost evacuati din Fasia Gaza si in anul 2007, situatie care ar ar putea constitui un obstacol.

Chiar si in conditiile existentei unor aprobari de evacuare, punctul de trecere a frontierei de la Erez - pe unde romanii ar urma sa fie scosi din Fasia Gaza pentru a fi transportati catre frontiera cu Iordania - este inchis, iar in afara de aprobarea din partea autoritatilor israeliene este necesara formarea unui coridor de securitate, care sa permita aducerea acestora in siguranta la Erez.

Pana in prezent, autoritatile israeliene au dat aprobari pentru 443 de cetateni straini care au cerut evacuarea din Fasia Gaza, dar mai putin de 200 au reusit sa plece din zona. Este vorba despre 160 de cetateni din fostele state sovietice, 27 de americani, 7 turci si 6 norvegieni.

Ambasada Romaniei la Tel Aviv a luat legatura in cursul noptii de sambata spre duminica cu circa 100 de romani, pentru a se interesa de starea acestora.

MAE: 55 de romani si 9 palestinieni au cerut ajutor pentru evacuarea din Gaza

MAE a anuntat, duminica, ca 55 de cetateni romani (14 femei, 5 barbati si 36 de copii) si 9 cetateni palestinieni au solicitat asistenta consulara pentru a parasi Fasia Gaza. MAE subliniaza ca "iesirea cetatenilor din Fasia Gaza va putea fi asigurata numai dupa obtinerea aprobarii autoritatilor israeliene".

Pozitia Ministerului Afacerilor Externe fata de escaladarea situatiei din Fasia Gaza

Ministerul Afacerilor Externe exprima profunda ingrijorare in legatura cu escaladarea situatiei din Gaza si afirma nevoia urgenta privind incetarea actiunilor si asigurarea conditiilor care sa permita accesul asistentei umanitare in zona de conflict si protejarea civililor, se arata intr-un comunicat.

Pentru Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei este prioritara preocuparea pentru situatia cetatenilor romani din zona. MAE face toate demersurile posibile pentru a facilita evacuarea cetatenilor romani care doresc sa plece din Fasia Gaza.