Directorul Societatii Nationale de Gaze Naturale, Romgaz, Toth Francisc, a declarat pentru NewsIn ca livrarea de gaze naturale din import s-a imbunatatit, duminica dimineata, inregistrandu-se o crestere a debitului de aproximativ 10% fata de ziua de sambata.

Potrivit sefului Romgaz, situatia s-a imbunatatit datorita discutiilor cu societatile furnizoare. Toth a spus ca debitul era duminica dimineata scazut doar cu 20%, fata de peste 30 % cat era sambata.

Seful Romgaz a explicat ca si fara criza intervenita intre Gazprom si Ucraina, pe plan intern, in timpul iernii exista un plan de masuri care sa poata fi aplicat in conditiile cresterii necesarului de gaze.

Intrebat daca inchiderea temporara a combinatului chimic Azomures, un mare consumator de gaze, influenteaza in mod pozitiv economisirea de gaze naturale, Toth Francisc a spus ca da, dar nu a putut preciza care va fi evolutia si cum ar putea influenta posibila reluare a activitatii societatii din 12 ianuarie, termen mentionat la inceputul lunii decembrie, cand Azomures a incetat activitatea.

Acesta a adaugat ca Romgaz livreaza zilnic 40 de milioane de metri cubi de gaze naturale din depozite si ca, fata de anii trecuti, situatia din aceasta perioada este mai buna.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, declarat, sambata, ca scaderea debitului gazelor livrate din Rusia catre Romania cu 32% va dura pana in 11 ianuarie, dar ca nu exista niciun fel de probleme in privinta asigurarii cu gaze naturale.

Debitul gazelor naturale rusesti livrate Romaniei a scazut brusc cu 32%, ca urmare a disputei pe care o au Rusia si Ucraina, din data de 2 ianuarie 2009. Volumul zilnic de gaze ruse importat de Romania se ridica in mod obisnuit la 10 milioane de metri cubi, iar vineri seara acesta a fost mai mic cu circa 3 milioane de metri cubi, a explicat directorul Transgaz, Ioan Rusu. El a dat insa asigurari ca Romania este pregatita sa faca fata unei scaderi a presiunii gazului pentru ca va folosi resursele din depozitele de gaz.

Moscova a suspendat livrarile gazelor catre Kiev, in 1 ianuarie 2009.

Romania foloseste in sezonul rece gazele inmagazinate in timpul verii, in depozitele Romgaz.

Romgaz opereaza sase depozite proprii subterane de gaze naturale proprii care se afla la: Sarmasel, Cetatea de Balta (in bazinul Transilvaniei), Bilciuresti, Balaceanca, Urziceni si Ghercesti (in zona extracarpatica). Compania mai detine depozite in asociere la Targu Mures (cu firma Depomures) si la Nades (cu firma Amgaz).

Cele trei depozite ale Romgaz din apropierea Capitalei (de la Balaceanca, Urziceni si Bilciuresti) pot asigura de exemplu consumul zilnic de gaze naturale al Bucurestiului. Consumul de gaze naturale al Capitalei se ridica la 14-16 milioane metri cubi de gaze/zi in sezonul rece.

Gazprom si Naftogaz se vor adresa tribunalului de arbitraj de la Stockholm

Compania rusa Gazprom si cea ucraineana Naftogaz au recurs reciproc la amenintarea ca se vor adresa tribunalului de arbitraj de la Stockholm pentru a-si rezolva diferendul pe care il au pe tema gazelor, informeaza AFP, citat de NewsIn.

Gazprom a anuntat ca va depune plangere la tribunalul de la Stockholm pentru ca aceasta instanta sa ceara companiei ucrainene Naftogaz sa asigure tranzitul gazului catre Europa.

Gazprom, care si-a incetat incepand de joi livrarile de gaz destinate Ucrainei, acuza aceasta tara ca sustrage din gazul destinat clientilor europeni.