Sefii Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) au termen pentru finalizarea controalelor pe teren si prin teledetectie pana la sfarsitul lunii ianuarie, daca nu trebuie sa-si dea toti demisia, a declarat duminica pentru NewsIn ministrul agriculturii Ilie Sarbu.

Oficialul de la Agricultura s-a intalnit, duminica, cu conducere APIA pentru a stabili masurile necesare acordarii platilor pe suprafata aferente anului 2008 si inceperii campaniei de primire a cererilor pentru anul 2009.

De asemenea, a fost stabilit un plan de actiune pentru inceperea acordarii platilor unice pe suprafata din luna martie 2009, majoritatea sumelor urmand sa ajunga in conturile beneficiarilor in perioada martie-aprilie 2009, conform angajamentului conducerii APIA.

Potrivit unui comunicat transmis duminica de Ministerul Agriculturii, suma ce se va acorda va fi de circa 400 lei/hectar, mai mare decat cea acordata pentru anul 2007.

"Totodata, se va face o evaluare a contractului cu dezvoltatorul de soft, pentru eliminarea deficientelor constatate de misiunile de audit, precum si o analiza cu bancile comerciale prin intermediul carora se deruleaza platile catre fermieri pentru reducerea timpului de plata.Saptamanal, conducerea ministerului va analiza impreuna cu APIA, stadiul derularii angajamentelor din planul de actiune pentru acordarea platilor pe suprafata", se mai arata in comunicat.