Pentru romani, ziua de 25 decembrie nu inseamna doar prima zi de Craciun. Acum exact 19 ani, Revolutia Romana se apropia cu pasi mari de deznodamant. 25 decembrie a ramas in istorie ca ziua in care Nicolae si Elena Ceausescu au fost executati. Dupa un proces sumar, care nu a durat decat 3 ore, Tribunalul militar extraordinar i-a gasit pe cei doi vinovati de genocid, subminarea puterii de stat si subminarea economiei nationale, cuplul dictatorial fiind executat in aceeasi zi. 25 decembrie 1989 este si ziua in care Televiziunea Romana transmitea pentru prima data, in direct, slujba de Craciun de la Patriarhia Romana.

Inceputul sfarsitului pentru cuplul dictatorial a fost pe 21 decembrie, cand Revolutia inceputa la Timisoara cuprindea si Bucurestiul. Nu oricum, ci cu largul concurs al lui Nicolae Ceausescu. Pe fondul protestelor din orase precum Brasov sau Timisoara, dictatorul a organizat o mare adunare populara in fata fostului Comitet Central al Partidului Comunist Roman, la care erau prezenti aproximativ 100 de mii de oameni.

21 decembrie 1989, inceputul sfarsitului pentru Ceausescu:

Mitingul, organizat tocmai pentru a condamna protestele de la Timisoara, avea sa se intoarca insa impotriva liderului comunist. Huiduielile multimii s-au transformat intr-un protest deschis, iar dupa incheierea mitingului, in ciuda eforturilor autoritatilor de a calma spiritele, muncitorii de pe marile platforme industriale au intrerupt lucrul si li s-au alaturat protestatarilor. In plus, manifestatia de la CC al Partidului Comunist era transmisa in direct la televizor. Chiar daca transmisia a fost intrerupta dupa ce au fost auzite huiduieli la adresa liderului comunist, oamenii care se aflau acasa au inteles ce se intampla si au iesit pe strazi.

Manifestantii au construit baricade in centrul orasului, rezistand pana spre seara, cand armata a primit ordin sa traga in protestatari. In dimineata de 22 decembrie, asfaltul din centrul Bucurestiului era spalat de sange, iar protestele pareau reprimate. Calmul nu a durat insa decat cateva ore, pentru ca in acea dimineata, protele au reizbucnit fara ca nimeni sa le mai poata opri.

  • Fuga lui Ceausescu

La ora 10:00, cand radioul anunta introducerea legii martiale si interzicerea grupurilor mai mari de 5 persoane pe strazi , sute de mii de oamenii s-au adunat pentru prima data din proprie initiativa in centrul Bucurestiului, dupa ce multimea adunata in ziua precedenta venise la cererea lui Nicolae Ceausescu. Dictatorul a incercat sa se adreseze multumii de la balconul cladirii Comitetului Central al Partidului Comunist, dar a fost intampinat cu un val de dezaprobare si furie. Elicoptere imparteau manifeste in care se cerea oamenilor sa nu cada victime ale recentelor "tentative de diversiune", ci sa mearga acasa si sa se bucure de sarbatoarea de Craciun.

Procesul si executia sotilor Elena si Nicolae Ceausescu:

Ministrul Apararii numit in acea dimineata, Victor Atanasie Stanculescu, a fost cel care l-a convins pe Ceausescu sa paraseasca Bucurestiul la bordul unui elicopter, iar in acelasi timp, a ordonat trupelor militare sa se retraga in unitati. Stanculescu fusese numit in locul lui Vasile Milea, care a murit in conditii suspecte. Un comunicat de radio si televiziune dat din ordinul lui Ceausescu la ora 11:00 spunea ca Milea a fost gasit vinovat de tradare, si ca s-a sinucis dupa dezvaluirea tradarii sale

In jurul pranzului, Nicolae si Elena Ceausescu paraseau Capitala la bordul unui elicopter. Din cauza ca armata inchisese spatiul aerian, cei doi au ajuns doar pana la Targoviste, de unde au incercat sa isi continue drumul cu masina. In aceeasi zi insa, cei doi au fost capturati, iar dupa 3 zile in arest, pe 25 decembrie, erau judecati si, dupa un proces sumar, condamnati la moarte prin impuscare si executati de un pluton de militari in termen.

  • "Teroristii"

Fuga dictatorilor nu a restabilit insa calmul in Bucuresti, unde a continuat sa curga sange. In noaptea de 22 spre 23 decembrie, bucurestenii au ramas pe strazi ca sa lupte, insa nu se stie nici pana astazi cu cine. Victimele din Capitala, de dupa fuga dictatorului, au fost puse pe seama "teroristilor", insa identitatea acestora a ramas pana astazi invaluita in mister. Nicio persoana nu a fost oficial acuzata de comiterea unor acte de "terorism" in timpul Revolutiei din 1989 si nu exista niciun indiciu care sa confirme existenta vreunei retele teroriste care sa fi desfasurat actiuni impotriva populatiei civile, in decembrie 1989.

Niciunul dintre cei aproximativ 1200 de morti si niciunul dintre miile de raniti sau retinuti nu a putut fi identificat ca terorist strain. Singurele persoane identificate de anchetatori ca actionand impotriva populatiei au fost angajati ai fostelor forte de represiune din Militie, Armata, Securitate, garzi patriotice si uneori informatori, toti cetateni romani.

Romania a fost singura tara din fostul bloc sovietic estic care a trecut printr-o Revolutie marcata de violenta, cu pretul a mii de victime si in urma careia liderii comunisti au fost executati. Toate celelalte tari est-europene trecusera deja la democratie in mod pasnic, in momentul izbucnirii Revolutiei romane.

SURSE:Wikipedia.org, YouTube.com.