Generalii (r) Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac pot fi tratati in reteaua sanitara a Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), dar daca Chitac va accepta sa se opereze, el va fi spitalizat intr-o unitate a Minsterului Sanatatii, potrivit Institutului de Medicina Legala.

Legistii au finalizat, marti, raportul privind investigatiile medicale in cazul generalilor Victor Atanasie Stanculescu, fost prim-adjunct al ministrului apararii in decembrie '89 si Mihai Chitac, fost comandant al trupelor chimice si seful Garnizoanei Bucuresti - ambii condamnati la cate 15 ani de inchisoare pentru uciderea manifestantilor din decembrie 1989 de la Timisoara, informeaza Mediafax.

Potrivit legistilor de la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici", cei doi generali octogenari au mai multe afectiuni care pot fi tratate in cadrul retelei sanitare a ANP, cu respectarea indicatiilor terapeutice.

Genaralul Mihai Chitac are ca indicatie medicala o interventie chirurgicala de revascularizare miocardica. Daca pacientul accepta riscurile unei astfel de interventii (care pot merge pana la deces in 5-10 la suta din cazuri), exprimandu-si acceptul in scris (consimtamant informat), atunci legistii propun "intreruperea executarii pedepsei pe o perioada de doua luni, de la data cand este programat pentru internare, pentru realizarea interventiei chirurgicale (interval de timp care include si perioada de convalescenta postoperatorie)".

Daca pacientul refuza efectuarea interventiei chirurgicale, legistii considera ca Mihai Chitac "nu se afla in imposibilitatea executarii pedepsei din punct de vedere medical, intrucat tratamentul medicamentos atat pentru patologia cardiovasculara, cat si pentru celelalte afectiuni, poate fi realizat in cadrul retelei sanitare a ANP, cu respectarea indicatiilor terapeutice", potrivit raportului.

In plus, avand in vedere patologia organica multipla pe care o prezinta Chitac, pe fondul varstei inaintate, aceasta "genereaza un risc potential permanent de decompensare a echilibrului biologic, ceea ce impune pe langa asigurarea tratamentului medicamentos recomandat pentru afectiunile organice mentionate si o monitorizare medicala permanenta, corelata cu asigurarea unui regim igieno-dietetic strict". Aceste conditii ar putea fi realizate prin internarea generalului intr-o unitate spitaliceasca a retelei sanitare a ANP pe toata durata detentiei, dar cu consulturi de specialitate periodice (sau la nevoie), efectuate in unitati de profil apartinand Ministerului Sanatatii, au mai spus specialistii.

Generalul (r) Mihai Chitac are cardiopatie ischemica cronica, leziuni coronariene, stenoza pentru care exista indicatie de interventie chirurgicala de revascularizare miocardica. De asemenea, are hipertensiune arteriala esentiala severa si o stenoza aortica stransa - cu indicatie chirurgicala de protezare valvulara, insuficienta cardiaca, leziuni aterosclerotice carotidiene minime, afectiuni oftalmologice, diabet zaharat tip 2 incipient, adenom de prostata fara indicatie chirurgicala (in 2000, cand a fost incarcerat Chitac in acest proces, IML recomanda operatie de adenom de prostata, fiindu-i intrerupta executarea pedepsei, dar interventia nu a fost realizata-n.r.).

Recomandarile terapeutice pentru afectiunile cardio-vasculare includ si efectuarea a doua interventii chirurgicale: de protezare valvulara aortica si de revascularizare miocardica, care nu se pot realiza in cadrul retelei sanitare a ANP, dar pentru efectuarea acestor interventii chirurgicale este nevoie de o coronarografie, arata legistii.

In cazul generalului Victor Atanasie Stanculescu, stadiul evolutiv al afectiunilor complexe de care sufera acesta necesita tratament medical de specialitate, care poate fi realizat in cadrul retelei sanitare a ANP.

In conditiile respectarii indicatiilor terapeutice, specilistii apreciaza ca evolutia acestor afectiuni este aceeasi, indiferent daca Stanculescu se afla in detentie sau in stare de libertate.

Si in cazul generalului Stanculescu legistii recomanda, avand in vedere multiplele afectiuni de care sufera coroborate cu varsta inaintata - care genereaza un risc potential permanent de decompensare a echilibrului biologic - pe langa asigurarea tratamentului medicamentos si o monitorizare medicala permanenta si asigurarea unui regim igieno-dietetic strict.

Aceste conditii ar putea fi realizate prin internarea lui Stanculescu intr-o unitate spitaliceasca a retelei sanitare a ANP pe toata durata detentiei, dar cu consulturi de specialitate periodice (sau la nevoie), efectuate in unitati de profil apartinand Ministerului Sanatatii.

Legistii spun ca, in acest moment, generalul nu se afla in imposibilitatea executarii pedepsei din punct de vedere medical.

Generalul (r) Victor Atanasie Stanculescu are ateroscleroza carotidiana si vertebro-bazilara bilateral. Sechele dupa accident vascular cerebral ischemic din 2001 si 2004, discrete tulburari de miscare la mana stanga. Boala de vase mici hipertensiva cerebrala, hipertensiune arteriala leucemie limfatica cronica - fara indicatie terapeutica la momentul actual. Stanculescu nu prezinta tulburari psihice clinic manifeste la momentul examinarii.

In 16 octombrie, judecatorii instantei supreme l-au condamnat pe Victor Atanasie Stanculescu la 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav si la cinci ani de interzicere a unor drepturi. Totodata, el a mai primit sapte ani si sase luni de detentie pentru tentativa la omor deosebit de grav, pedeapsa fiind asociata cu patru ani de interzicere a unor drepturi. Prin contopire, Stanculescu va executa pedeapsa cea mai grea, de 15 ani, la care se va adauga si pedeapsa degradarii militare.

Cei doi au fost incarcerati in aceeasi zi, la scurt timp ei formuland cereri in instanta de intrerupere a executarii pedepselor din motive medicale. Astfel, Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a decis efectuarea unor expertize medicale pentru a fi evaluate starile de sanatate ale generalilor.

Raportul medicilor legisti va fi inaintat judecatorilor militari, care vor lua o decizie in cazul acestora.