O mie de intrebari framanta mintea bolnavilor: medicul se uita mai degraba la suferinta sau la buzunarul lor, mai sunt in tara doctori competenti sau toti au plecat in strainatate, spitalele au aparatura performanta, caldura si igiena in saloane? Pe langa panica provocata de boala in sine, pacientii resimt si teama fata de un sistem sanitar incomplet reformat. Spitalele orasenesti, mai ales cele din orasele mici, au ramas cam in afara investitiilor, iar personalul s-a redus astfel incat nu putine unitati au fost pur si simplu inchise. La Novaci, in Gorj, s-a intamplat insa ceva diferit.

Spitalul orasenesc Novaci ar fi avut poate aceeasi soarta, daca pe la inceputul anilor 2000, nu ar fi venit sa activeze aici o echipa de medici chirurgi. Doctorii Oleg Ivanov si Vitalie Morosanu sunt originari din Republica Moldova, iar doctorul Ahmed Mohamed Yahya din Egipt. Pana la sosirea lor, de ani de zile nu se mai facusera operatii chirurgicale la Novaci, iar bolnavii erau trimisi la spitalele din Targu Jiu si Craiova.

Venind la Novaci, medicii chirurgi au relansat activitatea blocului operator, bisturiele lor au facut minuni, numarul pacientilor a sporit si, in consecinta, sumele de bani primite de la Casa de Asigurari au fost tot mai consistente. Banii incasati de spital de la CAS au fost investiti in aparatura performanta care usureaza activitatea medicilor si ii scuteste pe bolnavi sa faca drumuri istovitoare pentru investigatii la clinicile din marile orase.

Indragostit de Oltenia

Doctorul Ahmed Mohamed Yahya a studiat medicina la Craiova. A fost unul dintre miile de studenti din tarile arabe si africane carora Ceausescu le deschisese portile facultatilor romanesti in baza unor tratate bilaterale.

„Tatal meu este din Sudan, iar mama din Egipt. Am facut facultatea la Craiova ajutat de fratele meu care lucra ca subinginer in industria petrolului. Dupa facultate, m-am dus in Libia, unde se afla fratele meu, dar nu m-am adaptat. Eu ma obisnuisem deja cu felul de viata din Romania, mai deschis, nu plin de restrictii cum e la noi. Dupa 3 ani m-am intors in Oltenia, am lucrat ca medic in Craiova si Segarcea, apoi am gasit un anunt in ziar ca se cauta medici chirurgi in Novaci si am venit aici.”

Mohamed Yahya este casatorit cu o romanca, pe care a cunoscut-o in anii de facultate. Aurelia isi aminteste ca a indurat oprobiul societatii comuniste pentru simplul motiv ca era prietena unui student arab. Toata lumea o suspecta ca s-a imprietenit cu Ahmed numai din interes. Relatia lor intrase si in vizorul securistilor, suspiciosi pe oricine avea legaturi cu persoane straine.

Prietenia dintre Ahmed si Aurelia s-a transformat in casnicie, au acum doi copii, pe Jasmina si pe Rami, locuiesc in Novaci cu chirie la un localnic si, chiar daca ritmul vietii de aici nu se compara cu cel din Craiova, nu au inca planuri sa plece in alta parte.

Cu valiza in mana peste Podul de Flori

Vitalie Morosanu
Foto: HotNews.ro
Novaci este oras din 1968, are cu putin peste 10.000 de locuitori, dar nu si-a schimbat mai deloc aspectul rural. In schimb, casele sunt mari, gospodariile bine intretinute, iar satenii din imprejurimi vin aici sa se judece, sa-si caute sanatatea sau sa cumpere de la piata branza, telemea sau carne de oaie. Splendoarea peisajului montan si deschiderea unor partii de schi a stimulat construirea caselor de vacanta, astfel incat a aparut in numai cativa ani o adevarata statiune turistica numita Ranca, situata la 18 km si accesibila pe o sosea asfaltata.

Zona l-a atras pe medicul anestezist Vitalie Morosanu, originar din Chisinau.

„ Am fost la un congres de specialitate la Deva. Am trecut pe aici la intoarcere, mi-au placut locurile, am aflat de spitalul din Novaci si m-am hotarat sa lucrez aici, sa o iau de la capat.”

Vitalie Morosanu a studiat medicina la Chisinau si timp de zece ani a lucrat la cel mai mare spital din Republica Moldova. Doi ani a fost si sef de sectie. Pe atunci, Romania nu era inca tara membra a Uniunii Europene si romanii de dincolo de Prut reuseau sa se stabileasca aici mai usor. Dupa un an de asteptare, doctorul Morosanu a reusit sa obtina cetatenia romana. Merge acasa de cateva ori pe an. Rudelor sale le e mai greu sa-l viziteze, din cauza vizei impuse dupa integrarea in UE.

„Prima operatie la care am participat a fost un caz destul de grav, o tanara impunsa de o bovina. Rana era serioasa, dar pana la urma a fost bine. Facem peste 200 de operatii pe an. Vin cazuri de urgenta, dar avem si multi pacienti programati. Operam tot ce tine de cavitatea abdominala si de membre.”

Un bloc operator solicitat

Spitalului Novaci ii sunt arondati 34 de mii de locuitori din partea de nord est a judetului Gorj. S-au intins pe masa de operatie primari, functionari, patroni de magazine sau sateni cu sanatatea ruinata de munca, de nevoi sau de lipsa de igiena in alimentatie. Cei mai multi dintre pacienti isi cautasera leacul la spitale din orase mari. Dezamagiti si speriati de moarte si-au incercat norocul si la Novaci unde aflasera intre timp ca opereaza o noua echipa de chirurgi.

Situatie fara precedent in zona, vin acum la Novaci pacienti din orasele mari, cand regula era ca satenii sa bata drumul la spitalele din Tg Jiu si Rm Valcea. De fapt, cazurile de urgenta erau redirectionate imediat spre spitalele mari, din lipsa de chirurgi. In prezent, rareori se intampla ca un bolnav sa fie trimis mai departe. Chiar daca sunt in afara programului, chirurgii sunt anuntati si vin imediat la spital. Chiar si anestezistul Vitalie Morosanu, care s-a mutat la Tg Jiu, vine pentru operatie. In cel mult 40 de minute se afla in blocul operator.

Managerul spitalului, Eufimia Dumitrescu, nu este medic, ci economist. A fost aleasa dupa ce legea a permis sa ajunga la conducerea spitalelor si cadrele care nu au studii medicale. Spitalul arata deplorabil. Singurul chirurg nu mai putea activa din cauza varstei. Fara activitate in blocul operator spitalul risca sa fie inchis. Sosirea celor trei chirugi din Sudan si din Republica Moldova a relansat practic activitatea spitalului. Cum in scripte au fost inregistrati tot mai multi pacienti, managerul s-a simtit incurajat sa bata pe la usile Ministerului Sanatatii pentru sprijin logistic sau sa incerce accesarea unor fonduri din surse europene. „In acest spital nu se mai facusera investitii de 20 de ani si acelea minore. M-am gandit ca daca stau cu fundul pe scaun nu-mi da nimeni nimic. Acum, avem si aparatura, mai trebuie desigur!, dar am reusit si sa construim o unitate de primire a urgentelor. Recunsoc ca toate aceste tranformari au la baza competenta medicilor. Sper ca nu isi doresc sa plece din Novaci.”

Sansa spitalelor mici

Ahmed Mohamed Yahya pare multumit printre altele de statutul pe care i-l da spitalul din Novaci spre deosebire de clinicile mari unde s-ar afla in umbra unui profesor omniscient si obisnuit sa ia toate deciziile. „Aici eu sunt mai responsabil, am o mai mare libertate profesionala. La Craiova, profesorul hotaraste ce trebuie facut. Aici ma dezvolt profesional fiindca iau deseori decizii.”

Vom putea vorbi de succes in reforma sanitara numai atunci cand spitale orasenesti cum este cel din Novaci isi vor relansa activitatea beneficiind de serviciile unor medici competenti si de aparatura performanta. Ar fi un dezechilibru pagubos pentru toata lumea ca investitiile sa fie facute exclusiv in spitalele din orasele mari, in timp ce in orasele mici spitalele sunt lasate sa dispara.

Iar daca medicii romani viseaza toti la cariere de succes in Occident, portile ar trebui deschise medicilor din Republica Moldova sau de oriunde ar veni, medici dispusi sa lucreze in spitale mici, in provincie, fara sa-si dispretuiasca statutul.