Intr-o singura zi, la Bucuresti s-au petrecut trei evenimente care, interpretate intr-o anumita cheie (tendentioasa ar putea spune unii), pot da o impresie asupra puterii vantului care matura principiile de pe strazile Romaniei. In toiul zilei, pe o strada din capitala, geamul unei ambulante aflate la locul interventiei a fost spart si aparatul GPS al masinii a fost furat. In acelasi timp, zvonurile ca PD-L ar putea reincepe negocieri cu liberalii au inceput sa se imprastie pe holurile ziarelor. Aceleasi ziare in care editorialele asa-zisului grup al „intelectualilor lui Basescu” incepusera sa starneasca replici aprinse.

O anumita parte a moralistilor din Romania asteptau cu nerabdare reactia acelui grup de intelectuali care a ales in ultimii ani sa-l sustina public pe Traian Basescu si partidul din care acesta provine. In fata prefigurarii unei monstruoase coalitii intre PSD si PD-L, o seama de personalitati publice, aveau sa fie in mod evident puse in dificultate. Si cui nu-i place sa-si vada colegul scos la tabla pentru explicatii? Insa singurul lucru care ar fi putut sa-i multumeasca pe moralisti ar fi fost o autoflagelare publica. Dar acest eveniment nu s-a petrecut, cei mentionati dezvoltand mecanisme menite sa explice conduita politica a favoritilor lor.

Acuzele de lasitate si teama nu au intarziat sa apara. Este insa rezonabil sa asteptam de la o anumita parte a intelectualilor romani un comportament de tip mesianic? Pastrand proportiile desigur, se transforma Knut Hamsun intr-un scriitor mediocru in urma gestului sau de a-i darui lui Goebbels, medalia sa Nobel? Sau marxismul perseverent practicat de Sartre comparat cu luciditatea lui Camus, ii confera ultimului o valoare in plus fata de primul? Devine Mircea Cartarescu prin editorialul sau patrunzator intitulat „Sub pat cu dusmanul”, mai valoros decat Traian Razvan Ungureanu, care a publicat un text lamuritor numit „Ratiunea nesimtirii”?

Traim intr-o societate ale carei valori au fost extirpate de la toate nivelurile sociale. O societate in care ambulantele sunt jefuite, iar cei care se scuipau ieri, astazi se pupa. Cine este responsabil sa furnizeze un nou sistem de valori acestui tip de univers? A fost greseala secolului 20 sa ofere intelectualilor rolul de profeti. Atunci cand ti se strica masina te duci cu ea la cel mai bun mecanic. Insa noi romanii, continuam sa o ducem la cel mai de dreapta mecanic.

Care este pacatul „intelectualilor lui Basescu”? Frica? Lasitatea? Dar sa ne aducem aminte cat de apropiata este ziua in care ne-a fost ultima oara frica. Ca sunt interesati de functii si onoruri? Sa ridice piatra cel care nu este. In Romania noastra, intelectualii lui Basescu pacatuiesc pentru ca nu sunt suficient de profeti. Insa acum functia de profet este vacanta. Se ofera cineva?