Sute de oameni au iesit in strada, sambata, in marile orase ale tarii, cerand anularea ordonantei de urgenta a Guvernului ce prevede triplarea taxei de poluare auto, incepand de luni. In Capitala, sute de oameni au protestat timp de 4 ore in Piata Victoriei, incepand cu ora 10:00. Cu toate ca promisesera ca vor demonstra pasnic si nu vor afecta in niciun fel traficul, protestatarii au blocat temporar sensul de mers dinspre Nicolae Titulescu spre Guvern si au avut mai multe altercatii cu jandarmii.

Sute de soferi bihoreni au blocat cu masinile lor iesirea din Oradea spre Vama Bors, transmit televiziuile de stiri. Actiunea de protest nu este autorizata de Primarie, care a invocat faptul ca cererea de autorizare a fost depusa pe ultima suta de metri.

Protest in Piata Victoriei:

  • In Capitala, 200 de jandarmi au fost trimisi in Piata Victoriei pentru a-i imprastia pe protestatari, din cauza ca mitingul nu era autorizat, insa oamanii au refuzat sa plece. Protestatarii au blocat temporar sensul de mers dinspre Nicolae Titulescu spre Guvern. Ei au amenintat ca vor da foc la masini in Piata Victoriei si ca nu vor renunta la proteste pana cand Guvernul nu va anula ordonanta de urgenta prin care a fost decisa triplarea taxei. Dupa incheierea mitingului de protest, la ora 14:00, sapte dintre reprezentantii protestatarilor din Piata Universitatii au mers la Primaria Capitalei pentru a cere autorizarea unui nou miting marti, 16 decembrie. Ei nu au primit deocamdata un raspuns din partea reprezentantilor Primariei.
  • Sute de soferi bihoreni au blocat cu masinile lor iesirea din Oradea spre Vama Bors, transmit televiziuile de stiri. Sambata, la ora pranzului, protestatarii au blocat si soseaua de centura a orasului, tot traficul din zona fiind complet blocat. Prefectul de Bihor a declarat pentru Antena 3 ca reprezentantii protestatarilor au redactat un memoriu pe care il vor inainta Guvernului. La fata locului s-au deplasat mai multe echipaje ale jandarmeriei pentru a calma spiritele. Protestatarii sustin ca nu vor renunta la protest si vor bloca in continuare intrarea in Vama Bors si cer ca Guvernul sa emita, in cursul zilei de sambata, o noua ordonanta care sa anuleze taxa auto ce urmeaza sa intre in vigoare incepand de luni, 15 decembrie.

Proteste in tara:

  • Si la Timisoara, traficul in zona prefecturii a fost blocat de protestatari.
  • La Cluj, 500 de protestatari au blocat pentru scurt timp circulatia in centrul orasului sambata dimineata.
  • Peste 500 de proprietari de masini second-hand din judetul Bistrita-Nasaud au participat, sambata, timp de doua ore, la un miting de protest fata de majorarea taxei de poluare auto, manifestatia lor blocand circulatia in municipiul Bistrita.
  • Soferii s-au adunat si pe DN 17, la intrarea in orasul Bistrita dinspre Vatra Dornei si au aliniat masinile in coloana, fiind insotiti de politisti si jandarmi. Masinile de fabricatie straina aveau majoritatea numere provizorii sau numere din tarile de provenienta. Coloana a strabatut tot orasul si a paralizat circulatia pe bulevardele principale.
  • De asemenea, peste 1.000 de persoane au blocat sambata circulatia in centrul municipiului Arad si pe principala artera de iesire spre vama Nadlac, organizand un protest neautorizat, in semn de protest fata de triplarea taxei auto.

Program prelungit la administratiile fiscale

Taxa de poluare auto mai poate fi achitata la vechea valoare doar sambata si duminica. Administratiile financiare au program normal sambata, intre orele 8:00 si 18:00, iar daca vor exista solicitari, vor lucra si duminica, intre orele 8:00 si 14:00, pentru a putea primi cererile de calculare a taxei si pentru a incasa sumele respective.

De luni, taxa de poluare se tripleaza, potrivit unei ordonante de urgenta a Guvernului, iar aceasta decizie a generat proteste. In mai multe localitati sunt programate sambata mitinguri, potrivit Rador, iar in altele, sute de persoane au protestat inca de vineri, in orase mari precum Constanta, Ploiesti sau Drobeta Turnu-Severin, solicitand anularea noului sistem de calculare a taxei.