Presedintii si premierii statelor UE au transat si problema administrativa a Uniunii, si anume in baza carui Tratat va functiona, in conditiile in care tratatul de la Lisabona nu a fost adoptat. Irlandezii - care au respins prin referendum tratatul - au obtinut toate conditiile puse, dar isi vor respecta partea lor de intelegere si vor face un nou referendum pana la sfarsitul anului 2009, inainte de expirarea mandatului actualei Comisii, in octombrie. Romania a obtinut siguranta ca va avea un reprezentant in Comisia Europeana.

Concluziile Consiliului reamintesc ca Tratatele in vigoare cer ca numarul de comisari sa fie redus din 2009, dar ca sefii de stat si de guvern au cazut de acord ca fiecare tara sa aiba un reprezentant in Comisia Europeana si de acum inainte. "Consiliul European a luat nota cu atentie de ingrijorarile prezentate de poporul irlandez", mai arata documentul, preocupari privind politica fiscala, familia, chestiuni sociale si etice si Politica de Securitatea si Aparare Comuna cu privire la neutralitatea Irlandei. Ba mai mult, Comsiliul a vrut sa indeparteze aceste temeri, in schimbul angajamentului guvernului irlandez ca va cauta sa ratifice Tratatul de la Lisabona "pana la sfarsitul mandatului actualei Comisii".

Nici Parlamentul European nu este uitat, avand in vedere ca in iunie 2009 au loc alegeri. Concluziile Consiliului prevad masuri tranzitorii in conditiile in care Tratatul de la Lisabona va intra in vigoare dupa alegerile europene. Lisabona prevede ca numarul de europarlamentari pentru 12 state membre sa creasca, iar acest lucru se va intampla pana la sfarsitul mandatului 2009-2014. Astfel, numarul total de eurodeputati va creste de la 736 la 754. "Obiectivul este ca aceasta modificare sa intre in vigoare, daca este posibil, in timpul anului 2010", indica documentul.