Romania se va confrunta cu adancirea incertitudinii economice, intr-un moment critic, in cazul in care negocierile pentru formarea unei noi coalitii vor esua, scrie Reuters, amintind de dificultatile aparute intre PSD si PD-L pe tema includerii UDMR la guvernare.

Disputa legata de includerea sau nu a maghiarilor in noul guvern al Romaniei a amenintat joi sa distruga negocierile vizand formarea unei coalitii de centru-stanga. Fostii comunisti din PSD si centristii din PD-L negociaza o alianta, condusa de Theodor Stolojan, care miercuri a obtinut numirea ca prim-ministru, explica Reuters, citat de NewsIn.

PSD refuza sa formeze o coalitie daca PD-L, care a castigat la limita alegerile din 30 noiembrie, invita la guvernare si UDMR, partidul ce ii reprezinta pe etnicii maghiari din Romania.

Reprezentand 7% din populatie, maghiarii au avut dispute cu romanii in legatura cu drepturile minoritatilor de la caderea comunismului, in 1989, dar retorica violenta s-a calmat in ultimii ani, pe masura ce maghiarii au castigat mai multe drepturi, scrie Reuters, citat de NewsIn.

  • Reuters: Alianta de centru-stanga ar oferi cea mai buna premisa pentru stabilitate politica

Observatorii spun ca o alianta de centru-stanga ar oferi Romaniei cea mai buna premisa pentru stabilitate politica, dupa doi ani de blocaj politic, care a lasat aceasta tara cu 22 de milioane de locuitori prost pregatita pentru a face fata crizei financiare globale. Daca negocierile esueaza, expertii spun ca tara se va confrunta cu adancirea nesigurantei economice intr-un moment critic, potrivit Reuters.

"Ne indreptam catre o nebunie", a declarat un oficial cu rang inalt din PD-L apropiat negocierilor. "Incercam sa rezolvam problema UDMR, care este foarte dificila, pentru ca cealalta parte ii vrea exclusi de la guvernare", a adaugat oficialul, citat de Reuters sub acoperirea anonimatului.

Negocierile dintre fostii rivali politici sunt de asteptat sa fie dure si din cauza diferentelor mari de viziune in domenii cruciale precum politica bugetara, protectia sociala si reformele din justitie, scrie Reuters.

Fara sprijinul PSD, Teodor Stolojan, proaspat nominalizat la sefia Guvernului, va trebui sa revigoreze negocierile cu celalalt partid de centru, liberalii, condusi de premierul in exercitiu Calin Popescu-Tariceanu. El ar putea, de asemenea, sa incerce un cabinet minoritar, sprijinit de etnicii maghiari si de celelalte minoritati, incheie Reuters.