Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana se reunesc, joi si vineri, la Bruxelles, pentru a ajunge la un punct de vedere comun asupra planului de relansare economica propus de Comisia Europeana.

Participantii ar trebui sa aprobe injectarea a 200 de miliarde de euro in economie, aprobata cu rezerve de ministrii de finante europeni, saptamana trecuta.

Uniunea Europeana ar putea avea un program comun cu Statele Unite pentru sprijinirea economiei, declara zilele trecute presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, citat de Reuters.

Comisia Europeana a propus, in 26 noiembrie, un plan de relansare economica a celor 27 de tari membre, in valoare de 200 de miliarde de dolari.

Programul prevede masuri care vor fi aplicate in urmatorii doi ani, pentru stimularea consumului, pastrarea locurilor de munca si ajutorarea celor cu venituri mici.

Cea mai mare parte a celor 200 de miliarde de euro va fi asigurata de statele membre prin: reducerea impozitelor si taxelor, garantarea creditelor pentru companiile in dificultate sau dezvoltarea de noi tehnologii ecologice.

Toate acestea presupun cheltuieli sau diminuarea veniturilor bugetare care se ridica la 170 de miliarde de euro.

Pe agenda reuniunii, ultima desfasurata sub presedinţia franceza a UE, mai figureaza subiecte precum: pachetul legislativ energie-schimbari climatice, politica agricola comuna, relaţiile externe si Politica Europeana de Securitate si Aparare, Tratatul de la Lisabona.

Romania va fi reprezentata la Bruxelles de presedintele Traian Basescu si de premierul in functie Calin Popescu-Tariceanu.