Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Cluj a dat, miercuri, o alerta in 24 de judete din tara unde au ajuns mai multe tone de carne importata din Irlanda, in ultimele luni, de catre o firma clujeana, informeaza NewsIn.

Este vorba despre judetele: Arges, Gorj, Vaslui, Alba, Cluj, Caras-Severin, Dambovita, Maramures, Timis, Olt, Bistrita-Nasaud, Prahova, Teleorman, Suceava, Neamt, Sibiu, Mehedinti, Bihor, Ialomita, Vrancea, Hunedoara, Satu-Mare, Bacau si Braila. Directorul adjunct al DSVSA Cluj, Sandea Iacob, a declarat ca este vorba de 40 de tone de carne adusa in doua transe de catre o firma clujeana.

Directorul a mai spus ca DSVSA Cluj nu avea cum sa stie daca marfa adusa din Irlanda ar putea fi contaminata cu dioxina, deoarece, fiind vorba de comert intracomunitar, testele se fac aleatoriu.

Peste 130 tone de carne de porc contaminata cu dioxina au intrat in Romania in ultimele trei luni, a declarat, miercuri, vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Laszlo Csutak. Potrivit acestuia, 40 de tone de carne de porc au fost descoperite la Cluj, 70 de tone in judetele Prahova, Valcea si municipiul Bucuresti, si inca 20 de tone intr-un depozit central din Bucuresti.

Potrivit ANSVSA, cele 40 de tone de carne de lucru din Cluj au fost distribuite in 24 de judete la 36 de firme, iar din totalul cantitatii s-au gasit 4.373 kg.

Autoritatea Sanitar-Veterinara avertizeaza ca toti cei care au cumparat carne si produse din carne de porc din judetele Ilfov, Buzau si Olt trebuie sa le arunce, pentru ca exista pericolul sa fie contaminate cu dioxina. Pericolul planeaza, insa, la nivel national, intrucat carnea a fost procesata si produsele au fost distribuite in mai multe judete.

Guvernul Irlandei a ordonat sambata, 7 decembrie, retragerea de la vanzare a tuturor produselor pe baza de carne de porc fabricate in tara, din cauza unei posibile contaminari cu dioxina, o substanta care poate cauza cancer.