Mai multe organizatii membre ale Initiativei pentru o Justitie Curata solicita public partidelor implicate in negocierile pentru formarea noului Guvern sa nu puna in pericol independenta justitiei. “Eficienta, sau chiar existenta, structurilor sistemului judiciar si anticoruptie nu trebuie sa fie obiectul unui troc politic, ci scop al politicilor in domeniu”, se arata in comunicatul semnat de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania – filiala Cluj.

Organizatiile mentionate arata ca toate partidele politice si-au asumat in 2005 angajamentele Romanaiei fata de Uniunea Europeana in domeniul justitie in egala masura. “Nu exista nici un temei constitutional sau legal ca asemenea lucruri sa faca obiectul negocierilor politice. Semnalele din presa si declaratiile echivoce ale politicienilor din ultimele zile pun sub semnul intrebarii soarta justitiei si a statului de drept in Romania. Solicitam partidelor parte a negocierilor sa dezminta explicit zvonurile ca asemenea teme pot face obiectul unor tirguri politice, pentru a nu discredita anticipat guvernul care se formeaza in aceste zile”, se mai precizeaza in luarea de pozitiea a organizatiilor.

In presa ultimelor zile au aparut informatii potrivit carora PD-L ar fi dispus sa renunte la nominalizarea Monicai Macovei pentru postul de ministru al justitiei si ca ar fi dispus sa accepte o varianta de compromis, fiind vehiculat numele lui Cristian Diaconescu de la PSD.