Peste trei tone de carne de porc contaminata cu dioxina au fost descoperite la un depozit din Bucuresti. Autoriatile sanitar-veterinare nu stiu deocamdata in ce masura carnea infestata a fost distribuita si consumata de bucuresteni. "In mod oficial, Comisia Europeana ne-a notificat miercuri ca o firma din Bucuresti a fost beneficiarul unei cantitati de 3,3 tone de carne din Irlanda. Colegii mei au identificat firma, fac acum controlul si verifica unde a fost distribuita acea cantitate", a spus presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Radu Roatis, citat de Realitatea Tv.

Declaratia presedintelui ANSVA survine dupa ce, marti dimineata, vicepresedintele ANSVSA declara ca nu are informatii privind eventuala intrare in tara a unei cantitati de carne infestata. .

Mai mult decat atat, aproape 70 de tone de carne de porc din Irlanda, contaminata cu dioxina, ar fi ajuns in Romania pe filiera Polonia - Ungaria, potrivit agentiei maghiare MTI, care citeaza autoritatea sanitar-veterinara de la Budapesta.

Comisia Europeana a cerut tuturor statelor membre sa verifice importurile de carne de porc din Irlanda si a ordonat retragerea tuturor produselor de carne de porc din magazine, restaurante si fabrici de prelucrare, din cauza suspiciunilor privind contaminarea cu dioxina.

Guvernul irlandez a ordonat sambata retragerea de la vanzare a tuturor alimentelor pe baza de carne de porc produse pe insula dupa 1 septembrie. Alerta a fost lansata dupa descoperirea, in timpul unui control de rutina, la sfarsitul lunii noiembrie, a unor urme de policlorobifenil (PCB), un poluant asimilat de obicei cu dioxina. Substanta a fost detectata in grasimea de porc provenind de la noua crescatorii irlandeze. In mostrele de carne contaminate, nivelul de dioxina depaseste de 100 de ori nivelul maxim acceptat. Dioxina este o substanta cancerigena si in anumite doze poate fi letala.

Potrivit Agentiei irlandeze pentru securitate alimentara (FSAI), unele produse pe baza de carne de porc contaminata au fost descoperite in Franta si in Belgia, in cursul unor controale efectuate la frontiera. La Paris, Ministerul francez al Agriculturii a anuntat ca nu poate sa confirme informatiile, deocamdata. Germania a retras de la vanzare carnea de porc provenind din Irlanda, in timp ce Marea Britanie si Suedia au recomandat populatiei sa nu o consume.

Mai mult, ministrul irlandez al agriculturii, Brendan Smith, a anuntat marti ca au fost contaminate mai multe turme de bovine din Irlanda, care au primit aceeasi hrana ca porcii la care s-a descoperit dioxina. Testele efectuate pe 11 turme de bovine au indicat faptul ca trei dintre ele prezentau urme de policlorobifenil (PCB) peste nivelul maxim permis, a declarat ministrul, intr-o conferinta de presa, potrivit AFP.

Riscurile pentru oameni "sunt extrem de mici", a subliniat el, minimalizand totusi riscurile pentru sanatatea publica. "Nu exista riscuri pentru sanatatea publica" si "nu ne asteptam la aparitia de simptome" in randul populatiei, potrivit oficialului citat.