Statele est-europene vor primi un volum de 10% din valoarea certificatelor pentru emisii de dioxid de carbon si vor beneficia de rediscutarea anumitor parametri privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, pana in 2016, a declarat, sambata, la Gdansk, premierul Tariceanu. Seful Guvernului a ajuns, sambata, cu un avion al companiei Tiriac Air, la reuniunea prim-ministrilor din noua tari est-europene, organizata in Polonia, unde au fost discutate principalele teme aflate pe agenda summit-ului Consiliului European din decembrie, legate in special de energie si criza economica, informeaza Mediafax.

La reuniune au fost prezenti prim-ministrii din Bulgaria, statele grupului de la Visegrad (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia) si ai statelor baltice (Letonia, Lituania, Estonia), impreuna cu presedintele in exercitiu al Consiliului European, presedintele francez Nicolas Sarkozy.

La finalul discutiilor, Tariceanu a declarat ca se contureaza un posibil compromis in aceasta problema, printr-o solutie agreabila intre tarile cu o economie mai puternica si cele cu economii mai slabe.

El a aratat ca discutiile vor continua la nivel de experti si ca spera ca la reuniunea Consiliului European din luna decembrie sa se ajunga la un compromis la nivelul tuturor celor 27 de state membre.

"Sper ca tari precum Germania si Marea Britanie vor accepta aceasta solutie corecta si satisfacatoare pentru toti", a spus Tariceanu.

Franta a propus ca producatorii de energie din statele est-europene sa poata achita, in perioada 2013-2016, pana la 50% din certificatele de emisie de dioxid de carbon primite pana in 2013.

Totodata, potrivit proiectului francez, Comisia Europeana va avea dreptul sa intervina in evolutia pretului certificatelor, daca acesta depaseste de trei ori media ultimelor sase luni.