Elvetienii vor respingerea pentru romani si bulgari a acordurilor de libera circulatie. Conducerea Uniunii Democratice de Centru elvetiene a votat cu majoritate intr-un congres aceasta propunere. Partidul a invocat in sprijinul masurii riscurile de crestere a criminalitatii si somajului, informeaza RRA.

Uniunea Democratica a dat exemplu criminalitatea din Italia, care a crescut din cauza extinderii Uniunii Europene. In plus, masura aduce beneficii numai tarilor sarace, in conditiile in care salariile din cele doua tari sunt de 15 ori mai mici decat in Elvetia - se mai adauga in document.

Intr-un comunicat publicat pe site-ul UDC, conducerea Uniunii apreciaza ca extinderea liberei circulatii se traduce prin acordarea unui "drept de imigrare libera in Elvetia pentru romani si bulgari, in special pentru romi. "La modul general, libera circulatie a persoanelor are ca efect faptul ca romanii si bulgarii - si in mod special romii - obtin practic un drept de imigrare libera in Elvetia. Dar si mai grav - UE negociaza deja termenii unei aderari a Turciei si Croatiei", afirma UDC, citat de Mediafax.

UDC, formatiune de dreapta, foloseste ca exemplu situatia din Italia si "pericolul unei criminalitati in crestere datorata imigratiei". "De la intrarea Romaniei in UE, crimele violente au sporit masiv in Italia. Elvetia este deja tinta bandelor criminale de romi, care fac turnee de jafuri in Elvetia, venind din Alsacia", afirma UDC, adaugand ca, uneori, infractorii sunt copii cu varste de pana in zece ani.

Comitetul central considera ca extinderea acordului ar aduce beneficii numai "tarilor celor mai sarace", in conditiile in care salariile romanilor si bulgarilor sunt de circa 15 ori mai mici decat cele din Elvetia. "Extinderea liberei circulatii a persoanelor le-ar oferi angajatilor din aceste tari acces liber pe piata noastra a muncii. De unde ar rezulta o presiune masiva asupra salariilor si o crestere a somajului, iar elvetienii isi vor pierde locurile de munca in beneficiul romanilor si bulgarilor", se arata in comunicatul UDC.

Uniunea Democratica de Centru considera ca o astfel de masura ar aduce o povara suplimentara si asupra serviciilor de asistenta sociala, deoarece orice cetatean al UE care locuieste si lucreaza timp de un an in Elvetia poate beneficia timp de cinci ani de asistenta. "Afirmatia conform careia majoritatea strainilor care isi pierd locul de munca in Elvetia revin in tarile lor de origine este naiva si iresponsabila", adauga comunicatul.

Parlamentul elvetian a decis, in iunie, ca extinderea pentru Romania si Bulgaria a liberei circulatii si confirmarea actualului acord cu UE pe aceasta tema sa fie votate in bloc la referendumul din 8 februarie. UDC, formatiune a dreptei nationaliste, s-a opus acestei decizii, insa nu a reusit sa obtina majoritatea necesara pentru a-si impune punctul de vedere.