Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Arad, ca ceea ce a vazut pana acum in industria romaneasca nu-i creeaza o impresie de "situatie foarte grea", insa Guvernul trebuie sa intervina in cateva segmente pentru a ajuta piata de desfacere pentru agentii economici romani, potrivit NewsIn.

  • Seful statului a declarat, dupa vizita facuta, joi, la SC Astra Vagoane Calatori din Arad, ca s-a intalnit cu "diverse tipuri de patronate", dar nu-si poate forma o impresie generala deoarece patronatele vorbesc "lucruri generale": "Eu m-am intalnit frecvent cu diverse tipuri de patronate si acolo lucrurile se discuta la un nivel general, din care nu-ti poti forma o imagine, pentru ca de regula patronatele vorbesc de fiscalitate, de chestiuni absolut generale, ori acest lucru il stiu si eu, ca daca reduci CAS-ul ai o fiscalitate redusa si te poate ajuta in societate“, a declarat Traian Basescu.
  • Presedintele a dat ca exemplu combinatul Azomures, unde "degeaba reduci fiscalitatea cu doi la suta daca la anul, in ianuarie, combinatul nu va primi comenzi de la agricultura romanesca sa dea ingrasaminte": "Statul degeaba reduce fiscalitatea cu doi la suta ca nu va incasa cu 40 la suta CAS, pentru ca toata lumea va fi trimisa in somaj tehnic“, a afirmat Traian Basescu.
  • El a mai aratat ca foarte multe dintre companiile romanesti isi pierd piata externa din cauza crizei economice internationale si raman cu piata interna, daca aceasta le ofera comenzi pentru a mentine forta de munca: "Ce am vazut pana acum in industria romaneasca nu-mi creeaza o impresie de situatie foarte grea, dar in acelasi timp imi face foarte clar faptul ca statul, guvernul trebuie sa intervina in cateva segmente numai pentru a ajuta piata de desfacere pentru agentii economici romani“, a declarat Traian Basescu.
  • Seful statului a spus la Arad ca, in urma informatiilor primite de la anumite institutii ale statului, nu se poate forma o opinie despre starea economiei. "As putea sa rog sa primesc informatii prin AVAS, prin Ministerul Industriilor, dar asta ar insemna vreo cateva sute de pagini scrise de niste functionari, prin care o imagine clara nu-ti poti face. Fiecare discutie cu managementul imi ramane exact asa cum a fost ea facuta.

Traian Basescu a vizitat, joi, SC Astra Vagoane Calatori. La iesirea din fabrica, Basecu a afirmat ca societatea are productia asigurata pentru anul 2009, dar ca „nu i-ar prinde rau o comanda de 20 - 40 de vagoane de la CFR“.

Conducerea Astra Vagoane Calatori l-a informat pe seful statului ca nu va recurge la disponibilizari in perioada urmatoare. "Cred ca este un motiv de liniste pentru muncitorii de aici si familiile lor, dar si pentru cei care lucreaza in intreprinderile care sunt furnizorii Astrei“, a declarat Traian Basescu.