Un reprezentant al Ambasadei romane in R. Moldova a fost convocat miercuri la Ministerul de Externe de la Chisinau, pentru a i se inmana o Nota verbala in care Bucurestiul este avertizat sa evite declaratiile provocatoare cu privire la statalitatea, suveranitarea si integritatea tarii vecine, anunta NewsIn.

"Autoritatile Republicii Moldova dispun de informatii privind posibile incercari de provocari care ar putea avea loc in urmatoarele zile, avand drept pretext declaratii publice cu tenta de insinuari la statalitatea, suveranitatea si integritatea teritoriala a tarii noastre, in scopul de a tensiona relatiile moldo-romane", se arata in documentul citat, publicat pe site-ul ministerului moldovean.

Referindu-se la prezenta la Chisinau in aceasta perioada a ministrului de externe roman Lazar Comanescu, "care depune eforturi importante pentru dezvoltarea relatiilor de buna vecinatate si prietenie" intre Romania si Republica Moldova, Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) moldovean cere MAE roman sa "manifeste prudenta si vigilenta sporita in ceea ce priveste declaratiile publice in zilele urmatoare ale oficialilor romani si ale reprezentantilor minoritatii romane din Republica Moldova".

Ministerul moldovean cere celui roman si Ambasadei romane sa respecte normele si standardele europene si sa "incurajeze utilizarea unui limbaj diplomatic care sa nu lase loc pentru interpretari eronate sau care ar da motive de a specula pe baza unor sau altor declaratii care ar putea afecta dialogul si relatiile moldo-romane".

"Autoritatile Republicii Moldova vor intreprinde toate masurile necesare pentru a nu admite o astfel de situatie si isi reitereaza interesul pentru dezvoltarea in continuare a relatiilor bilaterale, in beneficul ambelor state si popoare", conchide nota verbala reprodusa de comunicatul ministerului moldovean.

Avertismentul MAEIE moldovean intervine dupa ce Chisinaul apreciase, saptamana trecuta, ca este inacceptabil ca partidele politice din Romania sa desfasoare pe teritoriul Republicii Moldova campania electorala in vederea scrutinului de la 30 noiembrie "fara o coordonare prealabila" in acest sens cu autoritatile centrale moldovenesti.

MAE roman apreciase ca partidele din Romania isi desfasoara campania electorala in R. Moldova cu respectarea legilor din ambele tari si in conformitate cu standardele europene si internationale, acesta fiind un "exercitiu democratic firesc".

Purtatorul de cuvant al MAE roman, Cosmin Boiangiu, a confirmat convocarea reprezentantului Ambasadei romane si primirea notei verbale.

"Reamintesc precizarile pe care le-a facut MAE vineri in legatura cu desfasurarea campaniei electorale pe teritoritoriul Republicii Moldova. Din nota autoritatilor de la Chisinau retinem inclusiv dorinta acestora de la Chisinau privind dezvoltarea in continuare a relatiilor bilaterale in beneficiul ambelor state", a declarat Boiangiu.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie, romanii din strainatate trebuie sa desemneze patru reprezentanti pentru Camera Deputatilor (cate unul pentru fiecare colegiu uninominal) si doi senatori (unul pentru Europa si Asia si altul pentru America, Australia si Africa). Colegiile uninominale din strainatate apartin de Circumscriptia 43, al carei birou electoral functioneaza deja la sediul MAE.

Republica Moldova face parte din Colegiul uninominal 2, care cuprinde, in cazul Camerei Deputatilor, diaspora din tarile non-membre UE, tarile din fostul spatiu sovietic si Asia, carora, pentru Senat, li se adauga si tarile UE. In Republica Moldova vor functiona patru sectii de vot, la Ambasada si la sediile Consulatului de la Chisinau.