Ministrul muncii il contrazice pe Traian Basescu: Pensionarii pot sta linistiti. Exista bani pentru plata pensiilor

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 25 noiembrie 2008, 12:44 Actualitate | Esenţial


Mariana Campeanu
Foto: AGERPRES
Pensionarii isi vor primi pensiile majorate si in 2009 pentru ca banii necesari majorarii acestora au fost prevazuti in buget si nu exista riscul legat de intrarea in incapacitate de plata, a declarat, marti, pentru NewsIn, ministrul muncii, Mariana Campeanu.

Reprezentantul Executivului ii raspunde astfel sefului statului, care a anuntat, luni, la Realitatea TV, ca majorarile de pensii succesive de anul trecut si de anul acesta au dus la incapacitatea Fondului de pensii de a acoperi cheltuielile, astfel ca in 2009 ar fi nevoie de 1,3 miliarde de euro din bugetul de stat pentru acoperirea deficitului.

Presedintele Traian Basescu a declarat in prima instanta ca Fondul de pensii s-a prabusit, apoi a revenit precizand ca expresia pe care a folosit-o este nepotrivita, aratand ca majorarile de pensii dictate de Parlament in toamna anului 2007 si mai apoi din octombrie 2008 nu pot fi acoperite din Fond. Basescu a precizat ca, in acest moment, exista un deficit de 350-400 de milioane de euro care, pe parcursul anului viitor, ar putea ajunge la 1,2-1,3 miliarde de euro.

Seful statului a adaugat ca banii de care este nevoie pentru acoperirea majorarilor de pensii ar determina bugetul de stat sa alimenteze necesarul de bani.
 • Campeanu: Banii in plus pentru majorarea pensiilor sunt prevazuti in buget
Mariana Campeanu a mai spus ca suma de aproape 1 miliard de lei ce ar urma sa fie alocati, marti, Ministerului Muncii pentru plata pensiilor si a ajutoarelor sociale prin rectificare bugetara era prevazuta in bugetul de stat pe anul 2008.

"Banii care ni se vor aloca astazi pentru plata pensiilor erau prevazuti in buget pentru ca nu poti sa prevezi de la inceputul anului care va fi numarul exact al pensionarilor la sfarsitul acelui an. Numarul celor care primesc pensie se schimba tot timpul, iar astazi ni se vor acorda fondurile necesare pentru plata celor care au rezultat la ultima analiza realizata de Ministerul Muncii", a explicat Campeanu.

Anul viitor ar urma sa fie alocate 40 de miliarde de lei pentru plata pensiilor, cu 7,5 miliarde de lei mai mult decat in acest an. Ponderea bugetului asigurarilor sociale de stat ar urma sa creasca in 2009 la 7,2% din produsul intern brut, iar cheltuielile din acest sector la 41,6 miliarde de lei.

Incepand cu 1 octombrie 2008, valoarea punctului de pensie a ajuns la 697,5 lei, iar incepand cu prima luna a anului viitor pensia medie ar putea creste la 709,3 lei, in functie de salariul mediu, potrivit calculelor reprezentantilor Ministerului Muncii.

In octombrie, Romania avea 5,526 milioane de pensionari, iar pensia medie era de 621 lei, potrivit datelor ministerului de resort.

Salariul mediu brut pe care este fundamentat proiectului bugetului de stat pe anul 2009 este de 1.865 de lei.

1381 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  Sa punem in rama aceasta declaratie (Marţi, 25 noiembrie 2008, 12:50)

  - [anonim]

  Pentru noi - nu pentru ei, pt. ca ei, avand toate televiziunile la picioare isi pot permita sa minta fara nicio limita.
 • +3 (5 voturi)    
  Coana leberara (Marţi, 25 noiembrie 2008, 12:55)

  Grigore Zanc [anonim]

  e proasta sau joaca teatru? Pensiile se platesc de la fondul de pensii.Daca rascetam de la buget, fondul de pensii nu acopera necesarul de masa monetara pt.majorari de pensii.Am zis.
 • +1 (1 vot)    
  Cine minte (Marţi, 25 noiembrie 2008, 12:55)

  www.khris.ro [utilizator]

  deci, cine minte?
  • +2 (2 voturi)    
   tu :) (Marţi, 25 noiembrie 2008, 13:21)

   olandezu [anonim] i-a raspuns lui www.khris.ro

   ce nu pricepi?

   Fondul de pensii se finanteaza din taxele pt fondul de pensii pe care le plateste (?) tot romanul angajat. Cand banii aia nu ajung si statul trebuie sa gaseasca alte surse de finantare ca sa plateasca pensii inseamna ca fondul de pensii nu este operational, nu?
 • +1 (1 vot)    
  nu stiu cine-i asta... (Marţi, 25 noiembrie 2008, 13:14)

  liviu_ [utilizator]

  da pot ghici... e de la pnl nu? ca altfel nu se contraziceau
 • +4 (4 voturi)    
  Cheltuieli si incasari (Marţi, 25 noiembrie 2008, 13:17)

  Stefan [anonim]

  Daca CAS nu a incasat destui bani pentru a sustine pensiile singur, bugetul aloca banii care lipsesc. Adica taie din alte voci de cheltuieli si da unde este obligat sa dea. Problema vine cind statul incaseaza mai putin decit a prevazut. Cum salariile bugetarilor si pensiile cetatenilor sint o voce obligatorie de cheltuieli, mai putine intrari la Ministerul de Finante implica rectificare bugetara. Domnul Basescu a vrut sa spuna asta : CAS singur nu poate sustine majorarile hotarite si deci statul trebuie sa intervina. Normal ca nu vor taia din privilegii sau risipa cunoscuta de bani publici pentru a da unde au hotarit sa mareasca cu gramada la toti.
 • +3 (3 voturi)    
  Bani! (Marţi, 25 noiembrie 2008, 13:25)

  ileana [anonim]

  Sunt bani ca ati luat astazi, de la ministerele care inca nu si i-au cheltuit!
  Bani de la educatie, de la mediu , de la aparare ( pe astia f. bine!) de la Ministerul locuintleor ( imi scapa denumirea exacta)...
  De acolo sunt banii, nu ca ar fi fost desteapta devansarea maririi pensiilor care s-a facut anticipat!
 • +1 (3 voturi)    
  Titlul articolului e gresit (Marţi, 25 noiembrie 2008, 14:02)

  same.dan [utilizator]

  Presedintele nu a zis ca nu ar mai fi bani pentru plata pensiilor, a zis ca s-au terminat banii din CAS. Asta e deja manipulare, ma asteptam la asta de la antenisti sau tonomati.

  Oricum, asta demonstreaza ca desi oficial au scazut participatiile salariatilor la CAS, de fapt au crescut substantial prin bagatul mainii in buget. "Bravo" PNL!
 • +2 (2 voturi)    
  Doamna cu umbrela si prosop ! (Marţi, 25 noiembrie 2008, 14:09)

  martin [anonim]

  Cu toate cadourile galbene care se impart in numele dumitale in colegiul meu,poti sa fi sigura ca nu voi vota asa o profesionista hoata.
  Mai cucoana ,Basescu nu a spus ca nu se vor plati pensiile,ci ca in completarea fondului de pensii, luati bani direct din bugetul de stat.
  Degeaba ati urlat ca nu trebuiau sa se mareasca salariile profesorilor, fiindca va era teama ca altii vor profita electoral si nu voi.
  Oricum stati prea bine fata de tradarile savarsite !
 • +2 (2 voturi)    
  ca orice ministru (Marţi, 25 noiembrie 2008, 14:09)

  MirceaA [anonim]

  ca orice ministru, minte de rupe.
 • +2 (2 voturi)    
  Ce a uitat sa spuna Campeanu (Marţi, 25 noiembrie 2008, 14:15)

  Catalin [anonim]

  Pensionarii pot sta linistiti. Exista bani pentru plata pensiilor ..."anul acesta" - dar la anul? In situatia in care exista o criza, si e clar ca volumul taxelor si impozitelor incasate va fi mai mic.
  Anul acesta sunt bani fiindca aceasta ultima rectificare bugetara a fost facuta luand bani de la alte ministere - acum va e clar de ce nu a acordat profesorilor majorarea salariala? Nu pentru ca exista riscul de a avea inflatie marind consumul - majorarea pensiilor din Octombrie, si redistribuirea banilor educatiei dinspre investitia in infrastructura din invatamant spre pensii tot consum se cheama. Asta in conditiile in care exista o LEGE care spune ca se aloca educatiei 6% din PIB, ceea ce e clar ca nu va mai fi respectat acum.

  Sunt curios ce va face un guvern cu PNL la guvernare, ca aliat, anul viitor? Va continua sa nu respecte legea, taind din fondurile educatiei? Nu uitati pensiile au fost iarasi marite incepand cu 1 ianuarie in celebrul "program anticriza tariceanu" Acele sume suplimentare din bugetul carui minister vor fi luate?

  Inca odata confirma ca repetentul si corigentul Tariceanu nu are nicio grija in privinta crizei economice si atenuarii efectelor sale, ci doar poarta o ura puternica fata de cadrele didactice. Coroborat cu o disperare electorala de a pastra puterea, sacrificand educatia pentru voturile pensionarilor.

  Masura de azi va arunca in aer deficitul - una din consecinte va fi penalizarea Romaniei de catre UE (penalizare cu pana la 0.5% din PIB). Conteaza asta, cand e in joc pastrarea puterii taricene?
 • 0 (2 voturi)    
  Asta parca-i Maria Vlas.... (Marţi, 25 noiembrie 2008, 14:17)

  FSHO/YFS [anonim]

  Dormiti linistiti......!
 • +1 (1 vot)    
  BASESCU are dreptate (Marţi, 25 noiembrie 2008, 14:27)

  emi [anonim]

  Afirmatia presedintelui BASESCU a fost corecta. Noi platim la fondul de pensii,dar acestia nu acopera pensiile de platit.Ca urmare diferenta de bani se dau din BUGETUL STATULUI.Deci CORECT a zis ca fondul de pensii este insuficient.si trebuie suplimentat.
  De ce se zbursleste d-na ministru Muncii de la PNL. Pentru ca PNL ne prezinta totul in roz si fac promisiuni electorale de cheltuieli,fara sa fie credibile veniturile din buget.
  Sa mergem la vot.eu votez PD-L.
 • +2 (2 voturi)    
  ce n-a zis Basescu... (Marţi, 25 noiembrie 2008, 14:40)

  tudor [anonim]

  Basescu n-a zis ca pensionarii trebuie "sa stea nelinistili" sau altcumva asa incat sa poata fi contrazis ca "ei pot sta linistiti"...
  Doamna ministru nu cotrazice ci, dimpotriva, confirma ce-a zis Basescu aseara:
  Fondul de pensii nu are bani, deci banii sunt luati de la buget.
 • +2 (2 voturi)    
  1.697 salar mediu,in proiect buget 2009 (Marţi, 25 noiembrie 2008, 14:45)

  emi [anonim]

  In Proictul de Buget de asigurari sociale pe anul 2009,la art.15,scrie ca Salariul mediu pe economie pe 2009 este 1.697 lei
  VEZI www.mfinante.ro
  Intri pe Proict buget pe 2009si apoi pe Proiect Lege bugetul asigurarilor sociale de stst 2009.
  -In articol este scris 1.865 lei.
  Cred ca d-na ministru PNL,are o problema.
 • +2 (2 voturi)    
  Doamna ministru adevar graieste (Marţi, 25 noiembrie 2008, 15:09)

  Sorin Blaj [utilizator]

  Pensiile sunt platite din bugetul asigurarilor sociale.

  Presedintele a apreciat corect aseara. El vorbea pentru 2008 de 350-400 milioane euro.

  N-au trecut decat cateva ore si guvernul a confirmat, virand de la bugetul de stat suma de 1 miliard de lei, pentru a echilibra bugetul asigurarilor (pensiilor).

  QED
 • -2 (2 voturi)    
  Capra pensionarului (Marţi, 25 noiembrie 2008, 15:46)

  Vecinul [anonim]

  Unii care posteaza pe aici chiar ar fi fericiti sa se prabuseasca sistemul de pensii.

  Poate au pensionari in familie si nu stiu cum sa faca sa ii ia in ingrijire sau poate isi doresc ca statul sa fie incapabil sa le plateasca lor viitoarele pensii sau poate, culmea autoflagelarii, doresc sa se mareasca cotizatia, sa se mareasca numarul de ani vechime in munca si varsta limita de pensionare, eventual sa iesim la pensie la 80 de ani.

  In loc sa fiti bucurosi ca vine o persoana oficiala si explica modul de solutionare a problemei, voi va bucurati la gandul ca poate moare capra pensionarului.

  Eu nu am sa votez un partid panicard, care face declaratii iresponsabile, fara sa prezinte solutii la problemele care apar. Eu nu am sa votez un partid de gargaragii.

  Altfel spus, eu nu am sa votez un partid fara viziune, fara solutii si incapabil sa inteleaga importanta unui mesaj grav transmis in plina criza.

  Daca va face placere, vedea-v-as fara pensie si cu Fondul de Pensii prabusit cand veti avea 65 de ani si cu Ministrul Muncii venind sa confirme informatia!

  Poate atunci veti fi fericiti voi si simpatizantii PDL.
  • +2 (2 voturi)    
   RE: Capra pensionarului (Marţi, 25 noiembrie 2008, 16:16)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui Vecinul

   Vecine, stail potol ca se sparge vreo vena si mori de tanar. Persoana oficiala care a venit sa arate heringi rosii a uitat ca guvernul a aprobat o majorare cu un miliard de lei de la buget a fondului de pensii. Cam ce zicea Base. Deci persoana oficiala da cu fum in ochi la fraieri. Ca mine, care platesc bani la CAS si la inca vreo doua fonduri private de pensii.

   Nu cred ca se bucura nimeni ca n-au pensionarii bani sa-si duca viata care le-a mai ramas in demnitate, dar cand vezi ca astia fac jonglerii cu banii platiti de mine pentru Cultura si Educatie, sau Drumuri, nu pot decat sa-mi doresc s-o intalnesc vreodata pe madam Campeanu si pe domnul Tariceanu, sa am privilegiul de a-i scuipa personal in gura.
 • 0 (0 voturi)    
  tara de cacao' (Marţi, 25 noiembrie 2008, 17:18)

  aaa [anonim]

  Ce tara de cacao' avem, in care proiectia bugetara se caleaza pe cheltuieli masive cu protectia sociala!!!
  Asa ne pregatim noi ptr. viitor:)
  D-zeu sa ne apere, ptr. ca numai El ne mai poate scoate din ceea ce se intrevede!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version