Susanne Kastner, vicepresedinte al Bundestag-ului german, acuza clasa politica din Romania ca a adoptat un sistem de vot pe care nu il intelege. "Cand am fost in Romania, in luna septembrie, am avut o intalnire cu liderii grupurilor parlamentare din legislativul de la Bucuresti. Am stat cu toti la aceeasi masa si niciunul, NICIUNUL, nu a fost in stare sa imi explice detaliat cum anume va functiona acest vot uninominal", afirma politicianul german, intr-un interviu acordat Deutsche Welle.

"(...) Parlamentarii romani au adoptat o lege, un sistem de vot pe care nici macar nu il inteleg in totalitate. Modul de calcul al candidatului desemnat in Parlament daca la alegeri nu castiga 50% plus 1 din voturi este atat de complicat incat se poate ajunge la decizii aleatorii pe care alegatorii nu le vor intelege", a spus Susanne Kastner.

In opinia sa, "exista riscul ca cetatenii sa se uite nedumeriti la acest sistem de vot si sa se intrebe: 'Acum ce se intampla?'".

Coruptia in Romania este o problema ingrijoratoare

Oficialul german a reluat acuzatiile privind nivelul ridicat al coruptiei din Romania: "Va spun sincer: coruptia in Romania este o problema ingrijoratoare. Nu este o aparitie sporadica, ci mai degraba un fenomen sistemic".

Ea a afirmat ca schimbarea foarte frecventa a ministrilor justitiei a provocat ingrijorari in randul persoanelor familiarizate cu acest flagel.

"In Romania, procedura este extrem de complicata, bineinteles pentru a-i proteja pe parlamentari. Dar impresia data este ca la nivel parlamentar nu se face nimic pentru combaterea coruptiei, ca parlamentarii pot face exact ceea ce vor. Nu este un exemplu bun pentru cetatenii Romaniei. Si cred ca o lege care sa reglementeze imunitatea si anchetarea cazurilor de coruptie la nivel inalt ar fi binevenita", a mai spus ea.

Citeste aici interviul acordat de Susanne Kastner.