Iarna si-a intrat in drepturi in mai mult de jumatate din tara. In zonele montane indeosebi, circulatia rutiera se desfasoara cu dificultate din cauza stratului de zapada care masoara si o jumatate de metru in unele locuri. Multi turisti au fost luati pe nepregatite: fie s-au trezit la munte cu masini neechipate, fie, si mai rau, au ramas blocati ore in sir in cabane, anunta Realitatea Tv.

Traficul rutier se desfasoara cu dificultate, duminica dupa-amiaza, pe Drumul National 1, in zona orasului prahovean Comarnic, unde ninge abundent, iar vizibilitatea este redusa, soferii fiind nevoiti sa conduca cu viteze de cel mult 20-30 de kilometri la ora, potrivit Mediafax.

Duminica in jurul orelor pranzului a nins in zona statiunilor Busteni si Sinaia, iar dupa-amiaza ninsoarea a incetat la munte, insa a inceput sa cada abundent in zona orasului Comarnic.

Si la Busteni, traficul este ingreunat pe sensul de mers Brasov-Bucuresti, insa nu din cauza conditiilor meteorologice, ci pentru ca foarte multi turisti care si-au petrecut sfarsitul de saptamana in statiunile de pe Valea Prahovei se indreapta catre Ploiesti si Bucuresti.

Viscol si nameti si in Maramures. La Cavnic, stratul de zapada depaseste o jumatate de metru. Traficul se desfasoara cu dificultate in zona, pe Drumul Judetean 184, dar si in Pasul Gutai unde, de asemenea, ninge necontenit.

Doua tiruri au ramas impotmolite in zapada in jurul pranzului si au blocat complet circulatia in Pasul Tihuta timp de mai multe ore. Circulatia in zona a fost in cele din urma redeschisa, dar numai pentru autoturisme, restrictiile ramanand valabile pentru vehiculele de mare tonaj.

In Pasul Bucin, din Harghita, zapada s-a depus intr-un strat generos, iar pe drumurile nationale din zonele inalte ale judetului s-a circulat cu greutate. Pe DN 13B, masinile de deszapezire nu au facut fata.

In trecatoarea Bucin se actioneaza non-stop cu trei utilaje cu lama. Cu toate acestea, soferii se plang ca nu s-a curatat carosabilul.

Valea Prahovei si Brasovul sunt troienite. Zapada s-a asternut pe sosea, iar masinile mai mult stau decat circula. S-au format cozi de cativa kilometri si au avut loc si tamponari.

Cu toate ca pe Valea Prahovei nu a fost deschis sezonul de schi, sute de turisti au plecat, inca de sambata dimineata, catre statiunile montane pentru a se bucura de prima zapada din acest sezon.

Tot in Bucegi, 19 elevi din Targoviste sunt blocati in cabana Diana din valea Caraiman. Microbuzul care trebuia sa preia copiii nu mai poate ajunge din cauza zapezii, insa acestia sunt ajutati de jandarmerie sa coboare de pe munte. Ei au fost imbarcati in doua masini aduse de jandarmi.

Aproximativ 150 de turisti au fost blocati in zona montana Padina, din cauza ninsorii abundente care a blocat drumul judetean Bolboci-Padina.

Drumul catre Padina fusese blocat, sambata dimineata, din cauza caderilor abundente de zapada, iar turistii aflati la cabanele din Platoul Bucegi erau in pericol sa nu poata cobori de pe munte.

Pentru a doua zi la rand, porturile de la mare au fost inchise din cauza vantului puternic. In porturile Mangalia si Constanta Sud Agigea Fluvial toate manevrele maritime de incarcare si descarcare au fost suspendate. Rafalele ating chiar si 90 de kilometri la ora in larg, iar la tarm vantul bate cu 60 de kilometri la ora. In cazul in care vremea se va inrautati, navele de tonaj mic vor intra la adapost in porturi.