Varujan Pambuccian a fost in direct cu cititorii HotNews.ro pentru o dezbatere privind sectorul IT din Romania

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 24 noiembrie 2008, 13:30 Actualitate | Esenţial


Varujan Pambuccian in redactia HotNews.ro
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor, s-a aflat in redactia Hotnews.ro pentru a dialoga in direct cu cititorii. Tema discutiei de azi a fost sectorul IT din Romania, perspectivele in perioada de criza, felul cum evolueaza piata muncii in sectorul IT si modul cum este acesta afectata de recesiunea economica globala.

Intra aici pentru a asculta interviul acordat HotNews.ro de Varujan Pambuccian si pentru a vedea inregistrarile video cele mai importante de pe parcursul lui.


Varujan Pambuccian este de profesie matematician si informatician si este doctor in Matematica al Facultatii de Matematica si Informatica al Universitatii Bucuresti. Varujan Pambuccian conduce din anul 2000 Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 unu

  pe ce liste electorale participa Pambuccian?

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian

   Pe toate buletinele de vot pentru Camera Deputatilor. Minoritatile pot participa in toate colegiile electorale, ceea ce am si facut.
   Pentru mai multe amanunte, www.pambuccian.ro, unde am specificat pagina si locul in pagina (sper sa fi primit informatia corecta) pentru fiecare colegiu din fiecare judet

 • Întrebarea nr. 2 Stefan

  Cand se va renunta la rezervarea domeniilor .ro pe viata si se va institui o durata limitata de detinere?

  • +3 (3 voturi)    
   Varujan Pambuccian

   In momentul in care ANC (fost ANRCTI, fost ANRC) va trece sub control parlamentar. Una dintre atributiile pe care intentionez sa i le rezerv (inca nu sunt sigur ca este bine asa si aici voi prefera o consultare publica) este si gestionarea domeniilor .ro. Ele sunt o resursa limitata si deja ANC gestioneaza spectrul radio si planul de numerotatie telefonica.
   O alternativa ar fi ca .ro sa fie gestionat de o asociatie a operatorilor. Din pacate, o asociatie care sa ii grupeze pe toti nu exista. Spun asta, pentru ca am mai multa incredere in societatea civila decat in tot felul de institutii.
   Nici au nu cred ca e bine ca .ro sa fie alocat for ever.

 • Întrebarea nr. 3 Florin

  Mihai, vorbesti cam deplasat despre dl Pambuccian. E mai util sa intrebi in stanga, in dreapta sau sa dai 'search' pe internet inainte sa plasezi intrebari pe forumuri.

  Iar la faza cu calculatorul de 100$, cum ca toti care se pricep la calculatoare au spus ca e o porcarie..., ce poti sa mai comentezi?
  Probabil, daca ne-am lua dupa parerile "specialistilor", toti care locuim la blocuri in Romania n-ar trebui sa locuim in ele pt ca sunt porcarii, nimeni n-ar trebui sa conduca o Dacia pt ca sunt niste porcarii de masini s.a.m.d. Dar poate nu isi permite lumea sa faca altfel, nu te intrebi?

  • +2 (2 voturi)    
   Varujan Pambuccian

   Motivele au fost foarte simple si clare:
   1. Pretul calculatorului cu pricina e in continua crestere
   2. Nu se asigura asistenta tehnica si garantie
   3. Achizitia era din sursa unica si era facuta de catre stat

   In locul acestui program am propus distribuirea unor tichete in valoare de 260 Euro pentru achizitie de tehnica de calcul sau soft, cu urmatoarele avantaje:
   1. Fiecare cumpara ce ii trebuie
   2. Fiecare cumpara de la cine doreste
   3. Valoarea este acoperitoare (lucru verificat in programul Euro 200 pentru achizitionarea de calculatoare de catre cei fara venituri, program pe care l-am propus in 2004 si care functioneaza in continuare)

   Nu discut nici calitatea calculatorului, nici faptul ca la data respectiva existau deja alternative cu un nivel pret/performanta mai bun. Ceea ce consider foarte important este evitarea transformarii unui program util intr-o achizitie publica dintr-o sursa unica. Prefer sa distribuim tichete valorice si sa lasam oamenii sa aleaga ce vor si de unde vor. Nu cred ca e bine ca statul sa fie cel care cumpara si distribuie.

 • Întrebarea nr. 4 Jonctiunea P.N.

  As dori sa stiu de la domnul Varujan Pambuccian:

  1) daca in urmatorii 1-3 ani se asteapta sa mai apara centre noi de R&D in domeniul semiconductorilor in Romania, in Bucuresti sau in provincie.

  2) daca exista statistici despre activitatea centrelor de R&D din domeniul semiconductorilor din Romania;

  De asemenea orice comentariu despre activitatile din domeniul semiconductorilor din partea dumnealui este util.

  • +1 (1 vot)    
   Varujan Pambuccian

   1. Da. Nu doar in Bucuresti. Cand vine un investitor mare, problema abundentei fortei de munca de specialitate e principalul criteriu de amplasare a investitiei. In R&D se investeste pe termen lung si tocmai de aceea cred ca avem toate datele pentru a muta usor-usor lucrurile catre centrul de R&D ca principal model de dezvoltare. Am scris mai multe despre asta pe www.pambuccian.ro. Nu pot sa va dau amanunte despre investitorii care si-au exprimat dorinta de a veni in zona de R&D din doua motive:
   a) Nu mai vin daca vorbim prematur despre ei
   b) Unii nu vor veni probabil niciodata si atunci as aparea eu ca neserios in ceea ce afirm

   2) Nu. Fiecare companie care are un centru de R&D, fie ea romaneasca, fie straina, prefera sa vorbeasca minimal despre cercetarea desfasurata acolo pana in momentul in care isi rezolva problema protectiei proprietatatii intelectuale. De obicei, asta se intampla in momentul in care activitatea de cercetare s-a incheiat sau, si mai frecvent, cu putin inainte de lansarea produsului care inglobeaza cercetarea pe piata.

   Interesul pentru dezvoltarea activitatii de R&D este vital in momentul de fata. Investitiile au ajuns la limita sistemului de invatamant si singura iesire este trecerea de la fabricatie (fie ca e vorba de soft sau hard) la cercetare-dezvoltare.

 • Întrebarea nr. 5 Mitica

  Dat fiind faptul ca veti candida pentru Braila ce v-ati propus sa faceti pentru acest oras sau judet. Nu sunt armean dar nici nu am pe cine sa votez dintre ceilalti candidati ( cel putin o parte din ei sunt sub orice critica) asa incat am de gand sa va votez pe dvs. si nu numai eu. Asteptam raspunsul dvs.

  • +1 (1 vot)    
   Varujan Pambuccian

   E drept, candidez si in Braila, dar candidez peste tot in tara. Proiectele mele sunt nationale. Dar orice proiect natonal nu se dezvolta in neant ci in locuri locuite de oameni.
   Faptul ca in campanie am fost insa la Braila nu a fost intamplator. Asa cum nu a fost intamplatoare prezenta mea in Timisoara, Arad, Cluj, Sibiu, Brasov, Bacau, Iasi, Craiova, Baia-Mare, Satu-Mare, Oradea, Constanta si Bucuresti. Cred ca Braila poate sa dezvolte o parte din aplicatiile de e-administrare. Braila are deja un ascendent in acest domeniu.
   Cred ca ar mai merge un sistem de invatamant la distanta si un sistem de telemedicina, pentru ca in multe locuri din judet nu exista personal calificat. Spun cred, deoarece fara concursul clar al autoritatilor locale, nu voi putea reusi. Spun, de asemenea, cred pentru ca se pare ca am concursul lor. Ar fi super sa reusim sa facem lucrul acesta impreuna, asa cum, cu ani in urma am legat toate localitatile din judetul Iasi cu fibra optica.
   Ar mai fi ceva, dar aici nu ma pricep si e mai degraba un lucru pe care il voi incerca, dar nu voi insista foarte mult. Cred ca ar fi super sa existe un soi de expozitie permanenta sau o particica din oras in care sa se regasesca navele vechi (sau machetele lor). Despre lucrul acesta mi-a vorbit o doamna armeanca din Braila si imi povestea si mama care tot din Braila era.

 • Întrebarea nr. 6 mora

  am tot auzit pareri despre programul cu un laptop pentru fiecare copil si am inteles ca, in general, specialistii il considera ca fiind o prostie. dar nu am inteles foarte bine de ce.

  de ce nu e bun programul OLPC?

  • +1 (1 vot)    
   Varujan Pambuccian

   Am mai raspuns la intrebarea asta mai sus. Si am spus cate ceva despre intentia pe care o am de oferire a unor tichete valorice care sa poata fi schimbate (ca tichetele de masa) pe hard si/sau soft. In cazul tichetelor de masa, statul nu-ti spune ce sa mananci. De ce ar spune in cazul calculatoarelor?

 • Întrebarea nr. 7 tavyy

  1. Cum vedeti piata de IT in Romania peste 4 ani? Vor pleca firmele din Romania sau vor mai veni si altele?
  2. Cum comentati migratia specialistilor IT romani in alte tari (de ex Belgia, Olanda). Cand vorbesc specialisti ma refer la persoane f bune in domeniul IT cu ani buni experienta.

  Va multumesc.

  • +1 (1 vot)    
   Varujan Pambuccian

   1. Depinde foarte mult de felul in care se va misca sistemul de invatamant. Daca resursa umana devine critica, firmele vor pleca. Inclusiv cele romanesti. Avem un mare noroc cu depresia economica si e bine sa o folosim ca pe o oportunitate. Sistemul de invatamant trebuie reparat repede de tot.

   2. Intotdeauna va exista o fluctuatie de genul acesta. E normala. V-as intreba cum vedeti venirea de specialisti din Republica Moldova, India, Pakistan, Germania sau Statele Unite in Romania? In cazul romanilor care pleaca sau al germanilor sau americanilor care vin, vorbim de oportunitati de nisa foarte bine platite, nicidecum de un fenomen de masa asa cum am avut in Romania la inceputul anilor 90.

 • Întrebarea nr. 8 andrei

  Intrebare pt domnul Varujan Pambuccian:

  De ce lista cu specializariile scutite de impozit pe salariu nu a mai fost actualizata? (De ce specializari precum fizica-informatica nu sunt pe lista?)

  • +3 (3 voturi)    
   Varujan Pambuccian

   Pentru ca a trebuit an de an sa apar masura aceasta. Cei din Uniunea Europeana au presat in primii doi ani de dupa aderare sa renuntam la ea. Din pacate, multi dintre birocratzii romaneshti au facut6 front comun cu ei. Am reusit sa trecem cu bine, argumentul in fata caruia au tacut toti fiind ca UE n-are nici un fel de atributii privind impozitarea veniturilor indivizilor. A trebuit sa repet asta la nesfarsit, o data cu afirmatia clara ca pana-una alta suntem o natiune suverana si ca eu asta reprezint: suveranitatea nationala. Acum ca lucrurile incep sa se linisteasca, da, voi extinde lista. E promisiunea unuia care isi tine intotdeauna promisiunile. Vatrebui sa avem o discutie clara in interiorul breslei si sa stabilim clar domeniile. Mai mult, vreau sa o extind si pentru zona de cercatare. Ca doar spre asta cred ca va trebui sa ne indreptam. Parerea mea... :D

 • Întrebarea nr. 9 stefan2008

  Avand in vedere salariile relativ mici pe care acestia le pretind, ce aveti de gand sa faceti pentru atragerea in Romania a informaticienilor basarabeni (inclusiv cei de pe RuNet) ?

  • +1 (1 vot)    
   Varujan Pambuccian

   Informaticienii basarabeni sunt deosebit de valorosi. In Basarabia ca si in Romania exista o scoala de matematica si de informatica puternica. Ea a creat in timp specialisti unanim recunoscuti pentru valoarea profesionala si stilul serios in care abordeaza domeniul.
   E limpede ca voi continua atragerea de investitii in domeniu si reorientarea treptata spre cercetare-dezvoltare. Locuri de munca multe inseamna cerere mare de specialisti si faptul ca cei din Basarabia vorbesc aceeasi limba cu noi e un atu suficient pe care il au in raport cu cei veniti din alte regiuni geografice in cazul unei pregatiri egale. In treacat spus, dintr-o tara din care specialistii emigrauacum 10 ani, am devenit o tara care atrage specialisti din tari in care mai demult emigrau ai nostri.
   Ma bate demult gandul sa merg la Chisinau si sa iau legatura cu comunitatea IT&C de acolo. Din pacate, nu stiu cum pot organiza o asemenea intalnire si v-as ramane recunoscator daca mi-ati putea da un sfat.

   As dori insa sa ii rog doua lucruri:
   1. Sa nu pretinda salarii mici ci salariile si conditiile care li se ofera colegilor lor nascuti in Romania
   2. Sa nu renunte la statutul de cetatean al Republicii Moldova

 • Întrebarea nr. 10 Tudor

  Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor a intocmit un proiect prin care orice proprietar de blog sau proprietar de site care publica melodii trebuie sa plateasca 2.000 de lei reprezentand drepturile de autor? Ce parere are fata de decizia inaintat de catre Asociatia Furnizorilor de Continut si care sunt de fapt pierderile suferite de autorii de continut media avand in vedere ca Organizatiile Colective de Gestiune beneficiaza de copia privata?

  • 0 (2 voturi)    
   Varujan Pambuccian

   Parerea mea despre ideile OGC-urilor purtate mai departe de catre ORDA e arhicunoscuta. Unul dintre lucrurile pe care le tot fac de ani de zile este sa tin piept si sa diminuez cat pot pretentiile acestora. Am tot facut lucrul asta in legatura cu Legea 8 (in special in ceea ce priveste copia privata). Asa am diminuat procentul platit de producatori si distribuitori de la 5% la 0.5% si am restrans prin textul legii aria de acoperire.

   Recnosc dreptul autorilor si interpretilor de a primi o dreapta plata pentru prejudiciile pe care le au de pe urma dezvoltarii tehnologice. Cred insa ca metoda este gresita. Ea nu isi atinge scopul, lipsa de transparenta a OGC-urilor si nemultumirile autorilor si interpretilor ducandu-ma cu gandul la ceea ce zicea Panait Istrati: "orice organizare foloseste exclusiv organizatorilor"

   Nu, nu sunt de acord cu taxarea de orice fel a nimic din ce exista in Internet. Internet-ul trebuie sa ramana spatiul global al libertatii absolute.

   Pe de alta parte, cred ca metoda e gresita. Statele nu pot plati la infinit politii si functionari care sa fugareasca oamenii care folosesc o copie in interes necomercial si privat. Solutia nu poate fi decat sustinerea platii catre autor prin publicitate. Asa cum se intampla azi in media traditionala. Pentru asta insa, ar trebui sa reinventam publicitatea in online. Este, cred, unul dintre lucrurile care ar putea dezvolta enorm Internet-ul

   • -2 (4 voturi)    
    Sorin

    Stimate domnule Pambuccian,
    cred ca ce doriti dvs. este o prostie legat de reinventarea publicitatii online.
    Daca un om nu isi permite sa plateasca drepturi de autor, atunci un inseamna ca trebuie sa le fure.
    Daca un designer nu isi permite sa foloseasca Photoshop atunci nu inseamna ca trebuie sa reinventam strategia de viznare a celor de la Adobe.
    Nu are decit sa isi ia credit si sa il cumpere daca va vrea sa faca bani cu el.
    Cum ati spus mai sus: va trebui sa lucrati mult la educatie.
    Mai mult ar trebui lucrat la partea de etica in afaceri si nu numai.
    Suntem o tara de hoti stimate domn. Unde pirateria este la cote mari si asta ne arata ca nu vom ajunge niciodata ceea ce credeti dvs. ca suntem acum.
    De aceea sunt nevoiti sa plece afara multi oameni buni.
    In fine. Povestiti povesti ca le ziceti bine.

    • +4 (4 voturi)    
     Varujan Pambuccian.

     Nu am spus ca totul va fi gratuit. Evident ca este o prostie sa credem asta. Exista insa lucruri care pot fi suportate de publicitate. Nu doar continut multimedia ci si soft. Am vazut asta la GetRight cu multi ani in urma, au fost unii producatori care au tot facut lucrul asta si hai sa ne uitam putin si la noile reguli ale jocului venite dinspre Google. Reinventarea publicitatii este necesara pentru ca cea cu banner-e si click-uri a inceput sa nu mai aiba efect.
     Hai sa gandim lucrurile si putin altfel: sunt o sumedenie de site-uri video cu audiente mai mari decat televiziunile, o gramada de blog-uri cu audienta mai mare decat multe ziaare pe hartie si totusi publicitatea sta inca in media clasica. Publicitatea contextuala este un pas inainte, dar nu este pasul care face diferenta.
     Evident, modelul de licentiere nu va muri si nici cel de IPR clasic in multimedia. Atunci cand vorbim insa de mass-market, e bine sa vedem ce vrea si utilizatorul final. Eu cred ca el vrea acces ieftin la continut gratuit. Cel putin vecinii mei de pe scara blocului in care locuiesc, cam asta vor. Ar fi bine sa ne intalnim undeva la mijloc.

 • Întrebarea nr. 11 Horia

  1. Domnule Pambuccian, dupa cate stiu, Romania a ramas extrem de in urma cu licitatie pentru WiMAX. Cand se va face acea licitatie, si care este planul de implementare a comunicatiilor WiMAX in Romania? Credeti ca noua tehnologie va reduce cu adevarat diferentele dintre rural si urban? (Si ma refer la satele sarace, cu locuitori putini, cu o multitudine de probleme, la care se adauga si problema accesului la internet.)

  2. Ca tanar descoperitor al distributiilor de Linux, cum sprijiniti accesul la diversitatea software in scolile romanesti (si in facultati - aici ma refer in principal la cele care nu sunt Facultati de Calculatoare), stiut fiind ca activitatile zilnice de editare de text, calcul tabelar, prezentari pot fi facute atat cu softuri gratuite instalate in Windows, cat si in utilitare din distributiile de Linux. La un nivel superior exista programe de statistica, de proiectare, de FEA etc, ce sunt putin sau deloc cunoscute de studenti.

  3. Cand se va face o informare si o constientizare a romanilor despre semnatura electronica, si cand credeti ca va incepe sa fie cu adevarat folosita de romani?

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian

   1. In primul trimestru al anului viitor pentru benzile de 3.6, 3.7 si 3.8 GHz. Pentru banda (minunata banda) de 2.5 GHz, va mai trebui sa asteptam putin. Deci vom avea curand WiMax nomadic, nu vom avea curand WiMax mobil (pe banda de 2.5 mai stau oarece institutii care renunta greu la ea)
   Tehnologia nu este panaceu. Ajuta doar. Diferentele vor fi reduse de mai multe tehnologii, nu doar de WiMax. Dadeam exemplul judetului Iasi unde toate localitatile au o conexiune cu fibra optica. Si nu uitati nici frecventele de 410, 450 MHz care au avantajul unei atenuari mai lente.

   2. Pot fi facute si cu Google docs and spreadsheets. Eu nu sunt partizanul nici unei tehnologii. E firesc ca fiecare om sa utilizeze ce i se potriveste mai bine si ii place mai mult. Problema e doar de informare. Iar cand vorbim de sistemul de invatamant, problema e si de inertie. Ma tem ca aici nu pot da o lege care sa impuna. Ceea ce voi face va tine de felul in care sunt scrise caiete de sarcini pentru achizitii publice, loc in care va trebui sa impunem o neutralitate tehnologica de fier.

   3. Pai pentru asta am inceput acum sa legiferez aplicatiile care utilizeaza semnatura: factura electronica, arhiva electronica si in curand legea cadru pentru e-guvernare. Un lucru este folosit atunci cand devine clara utilitatea lui. Asta fac acum.

 • Întrebarea nr. 12 Dan Iliescu

  Care este strategia pentru hardware pe urmatorii 5 ani?

  Dan Iliescu
  CEO
  www.citgrup.ro

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   E o intrebare cu un grad mare de generalitate. Puteti fi ceva mai clar. Va referiti la productie, la cercetare sau la distributie? Ca e asa de mult de spus in fiecare directie, incat risc sa nu mai reusesc sa mai raspund nimanui altcuiva. Pe scurt:
   1. In ceea ce priveste cercetarea avem cred suficient loc de dezvoltare si suntem intr-un moment prielnic. Aparitia procesoarelor Geode si Atom deschide o perspectiva pe care putini o anticipau. In acelasi timp, retelele metropolitane de comunicatii au nevoie de o abordare noua in ceea ce priveste hard-ul de comunicatii. Pentru ca reteaua metropolitana seamana din ce in ce mai mult cu un urias calculator.
   2. In ceea ce priveste productia, sunt destul de sceptic. Costurile fortei noastre de munca sunt prea mari fata de alte zone geografice, iar avantajul pietei comune europene nu e atat de mare incat sa compenseze lucrul acesta.
   3. Daca vorbim de distributie, va trebui sa infrntam depresia economica si pentru asta am discutat chiar acum doua ore un set de masuri la APDETIC. Daca vreti, le detaliez

 • Întrebarea nr. 13 ingineru

  Credeti ca ar fi o sansa ca 'Analog Devices' sa vina in Romania cu un centru R&D ?
  Va multumesc !

  • +1 (1 vot)    
   Varujan Pambuccian.

   Va rog sa ma intelegeti, nu pot comenta foarte mult discutiile cu pe care le am cu cei care doresc sa investeasca in Romania. Raspunsul este da

 • Întrebarea nr. 14 Respect

  D-le Pambuccian, in primul rand multe multumiri din partea tuturor oamenilor din IT pentru activitatea dvs din ultimii 8 ani !
  Intrebarea mea este:
  Cat timp credeti ca va mai rezista scutirea de impozit pe salariu pentru programatori?
  A fost o lege excelenta care atunci cand va fi abrogata va genera probleme majore in IT-ul romanesc !

  • -1 (1 vot)    
   Thheo

   sunt importante cata vreme pleci de jos si ai tot interesul sa creasca domeniul pentru care statul are interes sa il ridice repede.
   Dar spune-mi de ce nu ai plati si tu acum acelasi impozit de 16% ca ceilalti, ti se pare prea mult? Deja exista o piata a muncii formata pentru programatori si media salarizarii este cu mult peste salariul mediu.
   Eu personal am vazut salarii foarte mari ( in comparatie cu media industriei ) pentru programatori si mi se pare jenant ca nu se aplica un impozit macar de la un anumit nivel de salarizare in sus sau macar dupa un anumit timp de activitate.

   • -1 (1 vot)    
    Respect

    99% dintre programatori nu beneficiaza direct de aceasta scutire, pentru ca toti isi negociaza salariul net, deci scutirea este un beneficiu al firmelor din IT care produc software de >50000 euro/cap de programator scutit.

    Insa toti acesti investitori care au venit in Romania pentru IT se pot retrage in momentul in care la taxele (multe) pe care le platesc se va adauga si 16% pe salariile programatorilor.

    Altfel, ai dreptate: Salariile programatorilor sunt mari (eu spun chiar exagerate) din cauza ca nu se mai gasesc oameni buni, e cerere mare si oferta putina, drept urmare salariile s-au dublat/triplat fata de acum 3-4 ani.

    • +1 (1 vot)    
     Varujan Pambuccian.

     Masura va fi reabordata si reasezata. Am mai scris despre asta. Vreau sa o extind si cred ca o voi face si pentru R&D. Asa cum am mai spus, preocuparea pe care am avut-o in anii trecuti a fost sa o pastrez. Acum e mai putin amenintata, cel putin pana la urmatoarele alegeri europene de anul viitor si vreau sa folosesc nisa aceasta pentru a o extinte. Dupa care sa apar din nou. C-asa arata meciul asta...

  • +2 (2 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Eu sper ca va rezista pana cand unuinea va deveni stat federal. Asa le-am pus problema si i-am descurajat in fiecare an. Deocamdata am avut si parteneri guvernamentali care au inteles. Unii mai repede, altii mai incet, dar au inteles. Evident, voi face tot ce omeneste pot sa nu se intample in timpul vietii noastre. Care sper sa fie lunga. Cel putin armenii sunt longevivi

 • Întrebarea nr. 15 Thheo

  As vrea sa stiu daca exista in acest moment, dar mai important, pe viitor pe termen mediu suport din partea statului pentru dezvoltarea infrastructurii in zonele rurale si cele urbane mici.
  Unde stim ca puterea de cumparare este foarte redusa si orice operator ce activeaza in acele zone are dezavantaje mari in comparatie cu cei deja traditionali la noi pe piata.
  Asta deoarece investitiile necesare sunt aceleasi ca si pentru ceilalti, dar succesul de vanzare este semnificativ mai redus, practic marginile operationale sunt la limita daca nu chiar negative. Aceste companii putand spera doar la o preluare in piata, insa evident ca in acest timp calitatea serviciilor poate fi indoielnica.

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Pentru asta exista serviciul universal. De el ar trebui sa se ocupe ANC. E un alt motiv pentru care controlul parlamentar al ANC e necesar. Ca banii de la operatori pentru realizarea lui s-au luat si e pacat sa transformam institutiile statului in banci.

 • Întrebarea nr. 16 Thheo

  1. Se stie ca in Romania avem servicii foarte ieftine in zona ISP datorita concurentei "acerbe" ( in comparatie cu tarile din jurul nostru.. chiar hotnews a facut o comparatie cu ofertele triple-play din Ungaria si eram de 3 ori mai jos la variantele cele mai ieftine din piata decat ei ).
  Cum vedeti stabilizarea la o normalizare a situatiei unde sa nu mai primeze fuga pentru cota de piata, ci o functionare sanatoasa financiar care sa asigure si siguranta locurilor de munca si calitatea serviciilor.

  2. Cum ii va afecta pe bucuresteni, proiectul netcity ( cel mult dorit din prisma aspectului neplacut al situatie actuale a infrastructurii aeriene ) avand in vedere ca va genera costuri suplimentare pentru operatori. Se vor mari tarifele pentru serviciile oferite in Bucuresti? Este gata lumea sa accepte, sau se merge pe ideea ca oricum nu vor avea de ales?
  Acest sistem banuiesc ca se va generaliza ( si deja stim de proiecte similare in Cluj, Timisoara, Arad..etc ), insa intelege toata lumea ca inseamna costuri suplimentare? In Romania ne-am obisnuit sa nu platim serviciile si este greu de inteles cand dai niste bani dar nu primesti un colet, ceva fizic in schimb.. daramite sa spui ca dintr-odata acel serviciu este mai scump de maine, desi indicii tehnici nu par sa se fi schimbat din perspectiva utilizatorului.

  • +1 (1 vot)    
   Varujan Pambuccian.

   1. Situatia se va stabiliza in momentul in care se va ajunge la limita pietei. Deocamdata mai sunt teritorii de ocupat. Cred ca retelele de bloc au avut un rol benefic in zona scaderii preturilor si a diversificarii serviciilor. Pe de alta parte, cred ca accesul trece in zona de commodity si banii se vor face din servicii cu valoare adaugata. Competitia se va muta din zona accesului in zona srviciilor.
   2. Cel mai important lucru este ca vom muta competitia din zona infrastructurii in zona serviciilor. In al doilea rand, asa se vor construi marile computere metropolitane. Sa nu uitam ca pana nu demult, o retea de comunicatii era o simpla retea de comutare. Acum i s-au adaugat si componentele de stocare si procesare. In felul acesta, operatorii vor beneficia de mult mai mult decat un backbone metropolitan clasic la costuri mult mai mici decat cele pe care le-ar avea individual.
   In plus, sa nu uitam ca operatorii mobili trec si in zona serviciilor fixe si sunt interesati si de un backbone metropolitan. Asta va mari mult competitia in zona serviciilor
   Aspectele ecologice si de frumusete ale orasului nu le mai discut pentru ca sunt evidente.

 • Întrebarea nr. 17 Tibi

  Domnule Pambuccian, ce parere aveti despre viitorul sistem de comunicatii 4G (LTE - Long Time Evolution)?

  Cand credeti ca va fii implementat prima oara?

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Globul meu de cristal s-a spart demult. Sunt atat de multe tehnologii in competitie, incat e greu de spus. Cred ca tehnologia de acces va vonta din ce in ce mai putin. Ce va conta vor fi serviciile cu valoare adaugata

 • Întrebarea nr. 18 Gabriel Radut

  Stimate Domnule Pambuccian,

  Cum credeti ca este afectata piata de telecomunicatii de luptele politice care au loc in cadrul ANRCTI (ANRC)?

  A doua intrebare pentru Dumneavoastra este legata de proiectia, pe piata de telecomunicatii din Romania, in viitor a schimbarilor dorite de Dna Reding. Aceasta intrebare este o introducere pentru un subiect de mare interes pentru mine. Se stie deja ca piata de telecomunicatii din Romania este o piata foarte sensibila la pret si cu un nr destul de mare de operatori care au si licenta de telefonie mobila si de fix. Cati astfel de operatoari poate sustine aceasta piata si in cati ani estimati ca vom vedea fuziuni/achizitii?

  Multumesc,
  Gabriel Radut

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Cu dna Reding am avut o discutie foarte rece din momentul in care am inteles ca am in fata mea un om politic standard si nu un profesionist. Trece.
   ANC trebuie si va trece sub control parlamentar. In felul acesta ii vom putea asigura independenta politica. Mai ales ca ma tem ca nu mai avem acronime suficiente pentru desfiintarea si reinfiintarea sub alt nume. E nevoie sa stabilizam institutia si alta forma de independenta a unei institutii a statului, nu este stipulata de constitutie. Asa este si Banca Nationala si iata ca functioneaza foarte bine de atat amar de vreme

 • Întrebarea nr. 19 Georgiana Olaru

  Legat de ordinul in baza caruia programatorii sunt scutiti de impozit (Ord.nr.250/189/748 din 31 mai 2004 privind încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator, publicat in Monitorul Oficial nr.573 din 29 iunie 2004), un grup de angajati avem o nelamuririe:daca am terminat in cadrul Facultatii de Electronica si Telecomunicatii specializarea MICROELECTRONICA/MICROTEHNOLOGII(in functie de anul absolvirii), firmele la care suntem angajati nu stiu ce sa faca, caci facultatea apare in ordin, la fel si toate specializarile din cadrul acestei facutlati, mai putin MICROELECTRONICA. Noi am obtinul de la facultate un act care spune ca din punctul de vedere al disciplinelor IT aceasta specializare este echivalenta cu Electronica Aplicata(care apare in ordin),la fel si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Infromatiei(care am inteles ca face incadrarile in acest ordin) a spus ca "angajatii se incadreaza la anexa 2 din ordin" (angajatii care au absolvit Microelectonica si lucreaza ca programatori), Ministerul Finantelor considera ca " specializarile se incadreaza la Anexa nr.2 a Ordinului comun nr. 250/189/784/2004 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator" (adresa s-a facut cu privire la sectiile Microelectronica/Microtehnologii), insa firmele ar dori ca in ordin sa se stipuleze clar ca sectia de Microelectronica/Microtehnologii se incadreza la anexa 2. Putem spera ca va aparea o rectificare la acest ordin, in care sa scrie negru pe alb ca si noi putem beneficia de scutire de impozit, avand in vedere ca toate ministerele abilitate au zis ca ar trebui? Stim ca"potrivit prevederilor art.5 din ordinul sus mentionat, incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii, in scopul beneficierii de scutire de impozit pe venit orevazuta in art.56 alin.(4) lit.I, constituie responsabilitatea angajatorului", insa la unele firme apare teama ca in urma unui control sa se zica ca e ilegala scutirea acestor angajati.

  • +4 (4 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Am mai spus: vreau sa extind masura si o voi face. Cei care au urmarit activitatea mea stiu ca promit numai lucruri pe care le sifac. Asta am invatat de la bunicul meu care, ca negustor in Adana, n-a semnat niciodata nici un contract dar si-a tinut intotdeauna cuvantul. Cred ca e cel mai important lucru invatat de la el. Pe termen lung, e cel mai inteligent fel de a actiona.
   Firmele care respecta legea dar se tem de Ministerul de Finante nu prea au de ce sa se numeasca firme. Daca insa e nevoie de o mai mare explicitare a legii, astept propuneri.

 • Întrebarea nr. 20 Marius

  Varujan, ti-ai asigurat de-a lungul timpului o binemeritata vizibilitate in Parlament si nu datorita unor scandaluri ci prin ceea ce ai facut concret pentru sectorul IT&C, lucruri pe care noi cei din aceasta zona le cunoastem si le apreciem. Este normal sa ne dorim ca reformele, legiferarea, structurarea acestei piete sa continue. Vad insa o problema in pragul electoral de 7,000 de voturi impuse ca reprezentant al minoritatii armene (care stim cu totii ca s-a redus ca numar in ultimii ani).

  Cum comentezi valoarea acestui prag ? In afara voturilor ce vor veni cu siguranta din sectorul IT&C (eu cred ca aici nu exista o divergenta de pareri intre cei din aceasta piata) pe ce alt suport electoral te bazezi ?

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   E mare. A fost vointa partidelor politice si n-am avut ce face. Acum trebuie sa-l trecem. Ma bazez pe armeni, pe comunitatea din IT&C si pe utilizatorii care cred ca e mai bine sa votezi un om care face ce spune decat pe unul care spune ca va face. Si pe prietenii lor, evident.
   Hai ca reusim si de data asta!

 • Întrebarea nr. 21 ionel condor

  Stimate Domnule Deputat !

  Va felicit pt contributia la Legea Arhivarii Electronice 135/2007.
  Nu inteleg de ce, desi legea spune ca normele vor apare in 3 luni, nu au aparut dupa iata mai bine de 1 an si jumatate.
  Legea se coroboreaza in parte cu legea semnat electronice si legea comertului electronic si eu consider ca intarzierile in aparitia normelor au una din urmatoarele 2 cauze:
  a) fie ministerul de resort nu are specialisti
  b) fie se asteapta ca anumite firme bine implicate in minister(e) ;) sa modifice/realizeze aplicatii in conformitate cu normele, si apoi la aparitia normelor in nici 1 luna sa vina pe piata cu aplicatii 100% compatibile cu normele.
  Aproape as paria pe 1-2 astfel de firme care vor avea primele aplicatii compatibile cu normele :), dvs nu ? :)
  Ati putea va rog sa va exprimati parerea in legatura cu aceste intarziere inacceptabil de mari (stiu ca e in alta "ograda" chestiunea acum, de aceea va cer doar o parere).

  Update: exista de cateva luni un proiect de decizie ,
  http://www.anrcti.ro/DesktopModules/Interogation/DownloadFile.aspx?intSurveyID=931&intSurveyFilledInstancesID=947060
  dar tot proiect a ramas.

  O alta sugestie: in multe tari din UE exista reglementari precise cu privire la activitatile de registratura electronica in institutii ale statului locale si centrale si fixarea unor termene in care acestea sunt obligate sa introduca sisteme de registratura electronica si management de documente in activitatea curenta.
  Pe cand si la noi astfel de reglementari ?

  Va pot sugera legislatia italiana in domeniu la acest link, ultima parte jos in final Anexa A :
  http://ionelcondor.wordpress.com/2007/08/15/sisteme-de-management-al-documentelor/

  Va felicit incaodata pentru activitatea dvs, cei implicati in domeniu o cunoastem si o urmarim, si va doresc mult succes in continuare !

  Ionel Condor

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Am facut un lucru care nu imi place: presiuni pe cei care au de facut normele. Ca initiator, e in ordine. Ca membru al Parlamentului ar putea fi considerat un amestec intr-o putere distincta (cea executiva). Am reusit (partial) cu facturarea electronica. Mai au cei de la finante de facut o codita (cea cu registrul) si se cam codesc, pentru ca priovesc chestia asta ca pe o belea in plus pe cap. O sa o faca, am promisiuni. La arhivare, lucrurile sunt ramase in urma rau si continui sa fac presiuni sa se intample.
   Tot ce tine de institutile administratiei publice va fi in legea cadru de e-guvernare. Orice sugestie e binevenita, lucrez acum la ea si orice ajutor e de folos.

 • Întrebarea nr. 22 mihai t.

  Cum se face ca o firma ca Siveco da lovitura in contractele cu statul dupa multe experiente negative?

  • +1 (1 vot)    
   Varujan Pambuccian.

   Nu sunt un fan al statului. Cred ca intrebarea ar trebui pusa in alta parte. Toto ce am facut pana acum a fost pentru dezvoltarea pietei si faptul ca ma apuc de legea cadru pentru e-guvernare se datoreaza lipsei de interes a administratiei pentru asa ceva. Voi face lucrul acesta, chiar daca nu imi face foarta multa placere sa am de-a face cu rezistenta birocratica. Pe de alta parte, vreau sa modificam si legea achizitiilor publice in sensul asigurarii neutralitatii tehnologice. Asta tine de atributiile si limitele pe care le am in orice sistem democratic. Nu uitati ca eu nu reprezint statul ci electoratul.

 • Întrebarea nr. 23 Bogdan Iordache

  Domnule Pambuccian,

  1. ce parere aveti despre nivelul invatamantului romanesc de IT&C, in special a invatamantului superior ?

  2. de multe ori salile de curs ale facultatilor de IT&C sunt goale, studentii avand in mare parte slujbe full-time. Credeti ca balansul rapid catre practica este benefic sau formarea teoretica suplimentara nu trebuie neglijata ?

  Multumesc.

  • +1 (1 vot)    
   Varujan Pambuccian.

   1. Invatamantul gimnazial si cel liceal a fost pus sub semnul intrebarii de o reforma gresit pornita si aplicata acum 10 ani. Cel universitar sufera acum de pe urma reformei facuta atunci. La asta s-a adaugat si aderarea la Bolognia care este, cred eu, o noua greseala europeana. Nivelul este inca bun, dar nu stiu pentru cat timp. In plus, investitiile in IT&C au ajuns la limita sistemului de invatamant si riscam o criza majora de resurse umane. E o chestiune serioasa, am tras toate semnalele de alarma in ultimii 8 ani, dar cred ca va trebui sa gasim solutii alternative. Este un sistem cu inertie mare.
   Este, din pacate, un rezultat al crizei fortei de munca. Exista si companii care acorda burse pentru viitorii angajati si cred ca aceasta este abordarea corecta. Pregatirea din anii studentiei nu poate fi suplinita de specializarea de la locul de munca. Pe de alta parte, o revizuire a curriculei in sensul unei abordari mai apropiate de nevoile pietei de forta de munca, este absolut necesara si urgenta. Dar aici, autonomia universitara e suverana. Din pacate, formulele de parteneriat cu industria sunt foarte mult diluate si de aceea incep sa ma gandesc la o abordare alternativa. Am discutat-o la Timisoara cu Alcatel si Continental si la Bucuresti cu liceul Lumina, cred ca in cateva luni pot prezenta un proiect cu cap si coada.

 • Întrebarea nr. 24 ana maria croitoru

  Domnule Pambuccian,

  Aveti in plan sa abordati in legislatura viitoare problematica securitatii informatice? Este un domeniu destul de slab reglementat la noi desi stiu ca este o prioritate strategica la nivelul comunitatii. Studiile arata ca avem de-a face cu mutarea criminalitatii din spatiul fizic in spatiu virtual. Este pentru dumneavoastra o prioritate crearea unu cadru pentru o societate informatiionala mai sigura (si am refer in primul rand la aplicatiile de comert electronic, la banci) si daca da, cum?

  • +1 (1 vot)    
   Varujan Pambuccian.

   Da. Din nefericire, stiu multe lucruri despre care nu pot vorbi. Voi revizui legislatia pe care o avem. Nici macar spam-ul nu e legiferat cum trebuie, pentru ca a trebuit sa implementam directivele europene, directive plasate foarte departe de lumea reala.
   In UE nu exista o lege a comertului electronic. Exista doar un soi de directiva de protectie a consumatorului in B2C si aia departe de ceea ce ar trebui. Sper sa reusesc. Aici am de facut un tur de forta in discutiile cu cei de la Bruxelles si din pacate sunt foarte putini meseriasi printre ei si foarte multi politruci. Voi avea nevoie de un sprijin clar al industrusiei si al consumatorilor. Sper sa reusim

 • Întrebarea nr. 25 Dr. ing. Dan Vasilache

  Am publicat recent cartea 'Guvernarea electronica. O introducere' la editura Casa Cartii de Stiinta din Cluj-Napoca.
  Intrebare:
  Cum apreciati necesitatea introducerii pe o scara mai larga a eGov in Romania, la nivelul statelor din UE (ceea ce exista in prezent dateaza de cativa ani buni, si am ramas mult in urma). Prin 'mai larga' inteleg, pe langa eAdministrare, si eSanatate, eInvatamant, eCultura, eJustitie si eDemocratie.

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Am mai raspuns la intrebarea aceasta. Pregatesc legea cadru. Probabil ca ma voi inspira mult din legislatia Austriei. Cred ca e un model viabil si acolo unde altii au reusit cu lucruri care ni se potrivesc, merita sa ne uitam putin la ce si cum au facut

 • Întrebarea nr. 26 Ioan Piticar

  Stimate Domnule Deputat,

  Din pacate pe domeniul Securitatii IT (retele publice si guvernamentale), masurile pro-active in ultimii 4 ani au fost minime, ba chiar mai mult s-a distrus si cea a mai fost (exista situatii concrete).
  Care a fost activitatea practica a Comisiei IT a Parlamentului pe zona:
  A. Intaririi legislatiei privind securiazarea retelelor publice de comnicatii;
  B. Monitorizarii si impunerii unei responsabilizari a Institutiilor nationale pe segmentul Securitatii IT;
  C. Contributiei la noua propunerea de C.Pen si C.P.Pen, pe linia infractiunilor informatice;
  D. Controlului fondurilor bugetare alocate Proiectelor de Securitate IT (componentelor de proiect), dar mai ales AUDITUL PERFORMANTEI acestor proiecte -si in ce priveste Securitatea IT.
  E. Promovarii legislatiei specifice unui Registru National pentru Aplicatii si produse (echipamente IT)- similara legislatiei Registrului AUTO RO.

  Trbuie sa fim de acord ca infractionalitatea informatica este in crestere alarmanta in RO, dar Ministrul de Specialitate doar "a vorbit" si a distrus in acesti 4 ani, fara nici un control de Autoritate.
  RAPOARTELE CURTII DE CONTURI sunt elocvente!
  Le-a discutat Comisia Parlamentara de specialitate?

  Cu stima,

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   1. Legislatia privind intruziunea neautorizata a fost foarte mult criticata de mediul international si a mai trebuit sa reduc putin pedepsele. Oricum, a avut efect.
   2. Securizarea retelelor publice si a transferului informatiei publice va face obiectul legii cadru de e-guvernare
   3. Auditul nu este dorit de... firmele mari de audit. Am tot incercat sa impun prin legislatie responsabilizarea acestora si de fiecare data articolele respective de lege au fost intoarse la Bruxelles. Pana cand nu vom avea suficienta competenta acolo, va fi destul de greu sa trecem peste masurile stipulate in mod expres in directive.
   4. Tot ce pot face din Parlament in legatura cu felul in care sunt cheltuiti banii la nivelul administratiei va fi in legea cadru de e-guvernare (de-aia o si scriu) si in cea legata de achizitiile publice.

 • Întrebarea nr. 27 Sebi

  Buna ziua,

  Am participat la intalnirea pe care ati avut-o cu angajatii mai multor firme de IT din Timisoara. Mi-a placut ce am auzit si modul cum v-ati prezentat. Recunosc ca nu stiam nimica despre dumneavoastra pana atunci. Dar, in legatura cu scutirea de impozit pentru angajatii din industria IT care au absolvit doar anumite facultati este foarte incorecta. Ca de obicei in Romania, exista o lege buna care se aplica gresit, fara logica. Dumneavoastra vorbeati de pericolul ca orice brutarie sa spuna ca are angajati programatori si astfel sa scape de impozit. Eu vad solutia in felul urmator: scutirea de impozit sa se dea pentru profesie indiferent de studii. Asa e corect. Daca muncesc acelasi lucru ca si cineva care a terminat o alta facultate, trebuie sa beneficiez de aceleasi conditii de plata, pentru ca plata o primim pt ceea ce muncim nu pentru ceea ce am studiat in facultate.. Dar trebuie spus exact in ce conditii o persoana poate fii catalogata ca fiind programator sau care o fi profesia sau profesiile la care s erefera scutirea de impozit. In felul acesta angajatii unei firme pe care ati dat-o ca exemplu ca si-a inregistrat vanzatorii de computere ca programatori pt a-i scuti de impozite nu va mai putea face chestia asta dar vor fi scutiti cei care chiar merita. Sper ca se va putea face ceva pentru ca este foarte nedrept modul de aplicare al acestei scutiri de impozit.

  Cu stima,
  Sebi

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Asa e. Am mai spus, vreau sa o extind si voi face lucrul acesta. Nu pot sa o extind, asa cum as dori, la nivelul companiei pentru ca in momentul acela intra in zona jurisdictiei europene. O voi extinde cu lista de facultati absolvite si cu ideea de vechime in meserie (sugerata de cineva zilele astea).

 • Întrebarea nr. 28 Catalin Piciu

  Care sunt principalele dvs. initiative si relizari in sectorul IT din perioada 2004-2008?
  Va multumesc.

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   foarte pe scurt pe www.pambuccian.ro

 • Întrebarea nr. 29 stefan

  Am vazut ca s-au dat vouchere pentru turism. Cand credeti ca se vor da si pentru calculatoare?

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Am vorbit despre asta mai sus. Era sa se intample chiar anul acesta. Am pierdut legea intr-un mod stupid: la 1 vot, al meu, cu mine in Camera, cu cartela mea de vot in birou. Nu am mai avut timp sa urc sa o iau. Nu am vrut sa folosesc cartela de vot a unui coleg absent, cartela oferita de un alt coleg. Cred ca e mai cinstit asa. Acum sigur nu voi mai pati la fel. Legea o repun si o trec.

 • Întrebarea nr. 30 Liviu Constandache

  IT-ul nu mai este de mult o joaca si a devenit o industrie in plina expansiune in Romania. Exista programe de formare care sa trateze nevoia de perfectionare a fortei de munca in acest domeniu?
  Stiu ca asociatiile din domeniul IT&C au mai degraba proiecte de formare sociale decat proiecte de formare bine structurate adresate nevoilor sectorului IT&C, desi bani sunt pentru a fi alocati acestor programe. Ce veti face in acest sens?

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Am raspuns si la intrebarea asta. M-am saturat sa ma tot lupt cu sistemul de invatamant de stat. Voi veni in curand cu formule alternative. Le discut cu cei din industrie si daca va trebui sa ne construim si propriul sistem de invatamant, o vom face. Am ajuns la 10% din PIB si mai e loc de crescut. Nu e vina noastra ca traim intr-o Europa in care IT&C reprezinta 2.66% din PIB. Aderarea nu inseamna cred sa te aplatizezi ci sa contribui la binele comun cu ceea ce ai mai bun de oferit

 • Întrebarea nr. 31 liana

  Ce ne puteti spune despre energia verde? de unde aceasta preocupare?

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Pai tot din IT. Sunt tehnologii apropiate. De altfel, acum doua luni am extins si obiectul de activitate al comisiei pentru mai multe categorii de tehnologii avansate. In plus, cred in ecologie

 • Întrebarea nr. 32 cititor

  Propunere :
  - in scoli si licee , sa existe in programa scolara la fiecare lectie, prezentare paralela de solutii close source / open source, cu avantaje si dezavantaje,
  pe nivele de competenta IT , end-user, IT specialist.
  Intrebari
  1) - cum vedeti in actuala situatie de criza, rolul open source ( sisteme de operare, tehnicieni cunoscatori O.S., firme autohtone , specialisti proprii ai intreprinderilor si institutiilor....etc)
  2) -poate deveni open source un colac de salvare national prin avantajele economice imediate rezultate din costurile mai mici ale tehnologiei directe si marirea investitiei in oamenii proprii din cadrul companiilor si institutiilor in aceasta directie, creiindu-se astfel si locuri noi de munca ?
  3) se poate genera legislativ o directie de dezvoltare IT nationala, in care sa co-existe explicit termenii closed source si open source pentru a se statuta cumva existenta celor 2 variante ?

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian

   Cred ca ideea coexistentei tehnologiilor si a variantelor open si close e binevenita. E foarte bine sa generam o discutie nationala si sa vedem impreuna ce e necesar sa facem. Eu sunt adeptul neutralitatii tehnologice si a utilizarii a tot ce ni se potriveste asa cum vrem. Utilizatorul trebuie sa fie suveran iar legea sa ii asigure oricui accesul egal

 • Întrebarea nr. 33 Marian

  As vrea sa stiu de ce nu mai postati haiku pe blog?

  • +1 (1 vot)    
   Varujan Pambuccian

   O sa mai scriu
   Tatatura ma asteapta
   Timpul nu

 • Întrebarea nr. 34 Iulian

  Am vrut sa aplic pentru un post de IT Admin la o institutie de stat. Am fost foarte surprins sa aflu ca exista o bibliografie... carti din care vor fi intrebari la proba scrisa...
  Mi se pare un pic deplasat... Am terminat Facultatea de Calculatoare si am certificari Cisco si Microsoft. Am experienta 4 ani in administrare de retele. Si cu toate astea, exista sansa sa nu iau postul pentru ca nu voi sti raspunsul la o intrebare banala din bibliografia respectiva...
  Asta pe langa faptul ca postul respectiv este "promis" cuiva...

  Cand o sa fie luate in considerare certificarile cu recunoastere internationala oferite de Cisco sau Microsoft in institutiile de stat?

  • +1 (1 vot)    
   Varujan Pambuccian

   Pai pana la urma orice angajator e liber sa isi stabilesca modalitatea de angajare. Nu stiu ce sa spun aici

 • Întrebarea nr. 35 mihai

  1.Exista vreo posibilitate ca pe viitor, in Romania, IT-ul sa devina un varf de lance al economiei...le fel ca in India? IT-ul aduce bani in tara fata de constructiile pe care dl. Tariceanu vrea sa le promoveze si care nu vad cum ar putea sa scoata economia din criza.
  2.Credeti ca e o idee buna sa va dati jos barba caracteristica acum in campanie?

  • +1 (1 vot)    
   Varujan Pambuccian

   1. Pai deja cam e. 10% din PIB creat de 100000 de mii de oameni, e ceva, nu?
   2. NU MI-AM DAT BARBA JOS! E PE FATA. O TUND MAI SCURT. Ca mi-am luat un aparat de tuns barba. De vreo 8 luni incoace

 • Întrebarea nr. 36 Bogdan

  1. Aveti cunostinta cind vor aparea normele MEF la Legea 260/2007?
  2. De ce emiterea facturilor se face EXCLUSIV in una din cele 2 modalitati: letric, respectiv electronic?
  In acest fel, emitentii de facturi electronice vor fi obligati sa tipareasca facturile si sa le trimita prin posta, pentru clientii care vor dori in continuare sa receptioneze astfel facturile, aparind astfel costuri suplimentare.

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   1. In momentul in care cineva din MEF va accepta sa tina un amarat de registru electronic. Atat tine de partea lor de norme. Deocamdata paseasa chestia asta de la o directie la alta.
   2. Emiterea inseamna realizarea efectiva a facturii. Am creat o distinctiei intre emitere si transmitere pentru ca nu toti cei care primesc factura o doresc in forma electronica. Am gandit emiterea asa (pe categorii, aici normele ANC sunt f clare) pentru a rezolva problemele de inserierie ridicate de foarte multi dintre marii "producatori" de facturi. Am aici in vedere in primul rand pe cei din utilitati. Legile nu le scriu fara sa ma consult cu toti cei interesati pentru ca nu am cum sa le stiu pe toate

 • Întrebarea nr. 37 Ileana Cosanzeana

  De ce nu exista si in Romania programe guvernamentale
  de sustinere a cercetarii sau de infiintare de centre de
  cercetare pe ramuri ale sectorului IT, care dupa ce
  produc rezultate isi vor scoate investitia din vanzarea
  a ceea ce au descoperit.

  Ma refer la domenii de mare interes cum ar fii
  - inteligenta artificiala
  - sinteza vocala
  - robotica
  - algporitmi de modelare spatiala

  Domenii unde investitia este minima. De ce nu putem
  sa luam exemplu de la Japonia sau SUA in acest
  domeniu, chiar putand sa ii intrecem in cativa ani.

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Ei, aici nu pot decat sa ii bat la cap. E vorba de executiv si de separarea puterilor in stat. Aveti dreptate, o voi face

 • Întrebarea nr. 38 GHOST

  ceilalti membri ai parlamentului ?
  Cati senatori si deputati merita sa fie realesi?

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Nu comentez

 • Întrebarea nr. 39 Support IT

  Domnule Pambuccian,

  Ati facut un mare lucru promovand legislatia legata de semnatura electronica. Am urmarit evolutia.
  "Support"-ati o remarca incomoda ?

  Se implementeaza foarte greu. Ne miscam ridicol de greu fata de ceilalti, ma refer la alte piete din UE si nu numai.

  Legislatia in domeniu este ingrozitor de "anchilozata". Cand vom intra in normalitate ?

  In rest, succes la vot. Aveti tot "support"-ul nostru, al IT-istilor din toata tara la aceste alegeri !

  Mult succes !

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   pentru suport.
   Intentionez o revizuire a legislatiei. Si o strangere a ei intr-un cod pentru IT si unul pentru Telecom. Am inceput asta acum doi ani si sper sa o finalizez in viata asta. Adevarul e ca si piata a evoluat mult, de industrie nu mai vorbesc si e necesara o recorelare a legilor.

 • Întrebarea nr. 40 Cosmin ANDREI

  Ce sanse vor avea mici operatori de comunicatii sa acceseze licente de genul Wi-max si ce strategii exista pentru sprijinirea lor in lupta cu marii operatori pentru a asigura o concurenta reala pe piata de comunicatii.

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Cred ca e bine sa creem o piata tertiara. Asta ar putea rezolva accesul. Pe de alta parte, cred ca nici asa nu va fi foarte usor. Daca aveti orice sugestie care nu reprezinta o intruziune brutala in piata libera, sunt interesat sa o promovez. Dar numai cu conditia pastrarii unei piete libere

 • Întrebarea nr. 41 Ionut Vladila

  Buna Ziua,

  Scutirea de impozit pentru sectorul dezvoltare software sa ve mentine in continuare?


  Va multumesc.

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Am mai raspuns. Da. E una dintre prioritatile mele. Mentinerea si extinderea

 • Întrebarea nr. 42 Matei

  Buna ziua!
  E nevoie sa apara o reglementare pentru serivciile de gazduire web? Va intreb pentru ca acum cam toata lumea ofera astfel de servicii iar hosterii pot intercepta in voie emailurile, copia sursa siturilor pentru revindere (de ex) si alte minuni. Ce incredere sa am eu sa las mailurile si situl pe mana unor pusti care abia au terminat liceul?
  Sunt comparabili ca servicii cu telefonia (fixa sau mobila) dar acolo stiu ca exista astfel de reglementari pentru prevenirea acestor fapte.
  Nu ar trebui o reglementare ceva? Nu am auzit de astfel de cazuri dar....
  Multumesc!

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Increderea care va deriva din lege. Vreau sa extind prevederile privind protectia vietii personale in spetiul virtual. Greu in contextul lumii de azi, dar sunt sigur ca voi gasi o cale

 • Întrebarea nr. 43 Cosmin Negoescu

  1. Ca fiecare inceput de an intra in vigoare noi legi, noi taxe. Scutirea de impozit pentru programatori a fost de foarte multe ori atacata, aceasta lege incercand a se scoate. Este destul de clar ca aceasta lege nu va putea fi tinuta la nesfarsit. Cat timp credeti va mai putea fi in vigoare ?

  2. Se aud zvonuri despre criza internationala si restructurari in industria romaneasca, la nivel general. Ce parere aveti despre retragerea investitorilor straini din industria de software romanesc ? Ce parere aveti si despre disponibilizari sau cresteri salariale in industria IT din Romania in anul 2009 ?

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   1. Pentru 2009 am rezolvat problema. O voi face an de an si o voi extinde.
   2. Depresia e o oportunitate pentru industria noastra. Daca vom avea mintile in cap, vom reusi sa o fructificam. Retragerea era datorata secarii resursei umane. Depresia a reusit sa duca la revizuirea planurilor. Va trebui sa folosim urmatorii 3 ani pentru a stabiliza prezenta investitiei existente si atragerea de noi investitori. Exista doua cai pe care le intrevad eu:
   1. Repararea urgenta a sistemului de invatamant
   2. Orientarea spre R&D cu tot ce inseamna stimularea acestei orientari

 • Întrebarea nr. 44 GHOST

  ar fi frumos daca s-ar putea/e voie sa se adauge la sfarsitul articolului faptul ca domnul Pambuccian poate fi votat peste tot in tara. Pur si simplu aceasta ar fi util pentru viitorul multor romani.

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Apropo, ce-ar fi sa ne vedem maine la ora 19 la sala New York din World Trade Center? Am o chestie (ca nu stiu cum sa-i spun altfel) cu Harry Tavitian. Ii zice IT&Jazz, este un soi de eveniment electoral, dar e mai degraba o intalnire intre prieteni. Va invit pe toti

 • Întrebarea nr. 45 mihai vlad

  Buna ziua,
  As fi curios sa stiu cum se face ca in 2004 am inchiriat licente Microsoft (server, statii, Office) pentru guvern si invatamant de peste 70 mil. EUR dar cu toate astea in continuare se cumpara in licitatii aceleasi licente, care deja pot fi folosite fiindca ele exista. NUmarul a fost foarte mare, era acoperitor pentru toate ministerele su unitatile de invatamant,
  Si am mai semnat un contract de 40 mil. cu MIcrosoft anul acesta ? Din nou si pentru ce ?

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Am mai spus-o: vreau sa schimb legea achizitiilor publice in asa fel incat caietele de sarcini sa fie neutre tehnologic

 • Întrebarea nr. 46 sebastian

  Cum spunea cineva mai sus comunitatea din care fac parte asteapta cu interes ziua cand domeniile .ro vor putea fi reinviate adica sa se stabileasca o taxa anuala !

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Am raspuns si la asta. Nu stiu daca anual sau cu o alta periodicitate. Oricum, nu pe viata

 • Întrebarea nr. 47 marius

  cum vedeti piata de securitate IT si cum prognozati viitorul ei. care este gradul de participare la fondurile nerambursabile Banca Mondiala - MCTI?Multumesc.

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Am mai raspuns. Nu ma mai lasa moderatorul sa mai stau pe-aici. Hai maine la World Trade Center, Sala New York si stam de vorba acolo

 • Întrebarea nr. 48 Valy

  Il citez pe domnul Radu Georgescu, presedintele GeCad: "E un trend care acum ceva timp parea incredibil, aducem americani in Romania si le convine sa lucreze in unele cazuri pe salarii mai mici decat romanii. La ei nu mai gasesc de lucru si le convine sa vina aici". Dumnealui se referea la programatorii americani.
  Exista o astfel de tendinta, "care va mai continua macar un an" cum spunea domnul Georgescu?

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Dar forta de munca venita din Germania, Statele Unite, Republica Moldova, India, Pakistan si mai nou, China a devenit o realitate. E un semn clar ca trebuie sa mai lucram la sistemul de invatamant sa marim cifrele de scolarizare si sa diversificam formele de scolarizare.
   Nu trebuie sa sarim in sus de bucurie ca suntem in plina expansiune. Cel mai greu se gestioneaza cresterea. Daca nu vom fi suficient de creativi, va urma datul cu capul de pragul de sus. Sper sa evitam asta

 • Întrebarea nr. 49 marius

  chiar nu aveam pe cine sa aleg in colegiul meu!

  • +1 (1 vot)    
   Varujan Pambuccian.

   pentru vot

 • Întrebarea nr. 50 lore

  Se vor introduce grile de salarizare pentru cei care au studii in domeniul IT? In tari din Europa precum Olanda, Franta stiu ca se aplica astfel de grile.
  In momentul de fata, stiu ca sunt diferente foarte mari intre salariile a doi programatori din aceeasi corporatie care au aceleasi studii, aceleasi sarcini si aceeasi vechime, de exemplu. Se va lucra in directia aceasta? Multumesc.

  • +1 (1 vot)    
   Varujan Pambuccian.

   Pentru administratia publica, incerc. Pentru companii, nu. Ar fi absurd

 • Întrebarea nr. 51 Emil Neagu

  Puteti propune un proiect de lege in care sa se specifice clar ca persoanele cu handicap grav si accentuat sa aiba acces gratuit la internet?

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   clar

 • Întrebarea nr. 52 GeoXX

  Avand in vedere iminenta schimbare a guvernului...credeti ca acest lucru va avea repercursiuni si asupra noii conduceri ANC? Cum credeti ca va vor reactiona cei de la Uniunea Europeana privitor la acest lucru?

  • 0 (0 voturi)    
   Varujan Pambuccian.

   Cred ca da. Si cred ca UE va reactiona la fel. Ma intreb daca mai avem acronime. Repet: solutia stabilizarii e trecerea sub control parlamentar

 • Întrebarea nr. 53 Lolo

  De ce se intarzie asa mult reglementarea introducerii DVB-T -ului in Romania.Cred ca suntem singura tara din Europa de Est care nu are licenta clara pentru DVB-T

  • +1 (1 vot)    
   Varujan Pambuccian.

   Asta este o intrebare de repetat la MCTI si ANC. Eu o fac de vreo doi ani. De-aia e bine sa avem institutii independente in domeniu.

9071 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  lista? (Duminică, 23 noiembrie 2008, 13:55)

  unu [anonim]

  pe ce liste electorale participa Pambuccian?
  • 0 (0 voturi)    
   lista (Duminică, 23 noiembrie 2008, 18:29)

   Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui unu

   Pe toate buletinele de vot pentru Camera Deputatilor. Minoritatile pot participa in toate colegiile electorale, ceea ce am si facut.
   Pentru mai multe amanunte, www.pambuccian.ro, unde am specificat pagina si locul in pagina (sper sa fi primit informatia corecta) pentru fiecare colegiu din fiecare judet
 • -5 (5 voturi)    
  cine este Varujan Pambuccian ? (Duminică, 23 noiembrie 2008, 14:00)

  Mihai [anonim]

  Cine este Varujan Pambuccian asta? Ce are in minte legat de IT? Dupa poza, se vede ca este un om in virsta, care a prins dezvoltarea calculatoarelor tirziu, dupa 30 de ani, si se stie ca, capacitatea de invatat lucruri noi este redusa tare la cei mai in virsta! Probabil Pambuccian asta a fost mare expert la calculatoarele Felix romanesti de pe timpuri, si de aia se crede expert la calculatoarele si informatica actuala!
  Nu cumva el este initiatorul programului un laptop de 100$ la toata lumea? Toti care se pricep la calculatoare au strigat in cor ca laptopul ala este o porcarie mare, si nu ar trebui aruncati banii pe asa ceva!
  • +1 (1 vot)    
   cine n-are batrani sa-si cumpere... (Duminică, 23 noiembrie 2008, 15:03)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Mihai, vorbesti cam deplasat despre dl Pambuccian. E mai util sa intrebi in stanga, in dreapta sau sa dai 'search' pe internet inainte sa plasezi intrebari pe forumuri.

   Iar la faza cu calculatorul de 100$, cum ca toti care se pricep la calculatoare au spus ca e o porcarie..., ce poti sa mai comentezi?
   Probabil, daca ne-am lua dupa parerile "specialistilor", toti care locuim la blocuri in Romania n-ar trebui sa locuim in ele pt ca sunt porcarii, nimeni n-ar trebui sa conduca o Dacia pt ca sunt niste porcarii de masini s.a.m.d. Dar poate nu isi permite lumea sa faca altfel, nu te intrebi?
   • +2 (2 voturi)    
    despre opozitia mea la olpc (Duminică, 23 noiembrie 2008, 18:40)

    Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui Florin

    Motivele au fost foarte simple si clare:
    1. Pretul calculatorului cu pricina e in continua crestere
    2. Nu se asigura asistenta tehnica si garantie
    3. Achizitia era din sursa unica si era facuta de catre stat

    In locul acestui program am propus distribuirea unor tichete in valoare de 260 Euro pentru achizitie de tehnica de calcul sau soft, cu urmatoarele avantaje:
    1. Fiecare cumpara ce ii trebuie
    2. Fiecare cumpara de la cine doreste
    3. Valoarea este acoperitoare (lucru verificat in programul Euro 200 pentru achizitionarea de calculatoare de catre cei fara venituri, program pe care l-am propus in 2004 si care functioneaza in continuare)

    Nu discut nici calitatea calculatorului, nici faptul ca la data respectiva existau deja alternative cu un nivel pret/performanta mai bun. Ceea ce consider foarte important este evitarea transformarii unui program util intr-o achizitie publica dintr-o sursa unica. Prefer sa distribuim tichete valorice si sa lasam oamenii sa aleaga ce vor si de unde vor. Nu cred ca e bine ca statul sa fie cel care cumpara si distribuie.
    • -1 (1 vot)    
     OLPC (Duminică, 23 noiembrie 2008, 20:50)

     Florin [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

     D-le Pambuccian, nu sunt intru totul de acord cu partea a doua a celor spuse mai sus, cum ca fiecare ar trebui sa isi aleaga singur ce isi instaleaza / cumpara, de unde si ideea ca mai bine se distribuie 'tichete IT'.
     Motivul este, in legatura si cu un alt comentariu al Dvs. mai jos cand comparati asta cu tichetele de masa, ca la mancare, in Romania - unde oferta nu este cine stie ce, se pricepe orice tanar / tanara sa cumpere ce ii trebuie. Insa la calculator tocmai cei care nu au avut niciodata pana acum vor fi cei mai expusi riscului sa cumpere exact ce nu trebuie.
     Parerea mea e ca nu e comparabil a cumpara mancare cu tichere (n'ai nevoie de 'specializare') cu a cumpara soft / hardware, MAI ALES in conditiile in care nu prea ai avut asa ceva inainte.

     O seara placuta
     (si de ce raspundeti inainte de data / ora anuntata? sau am inteles eu gresit anuntul celor de la Hotnews.ro? sau nu sunteti Dvs? :-D)
     • 0 (0 voturi)    
      aiurea (Luni, 24 noiembrie 2008, 16:39)

      Thorgrim [utilizator] i-a raspuns lui Florin

      Ai prefera mai mult ca o tanti de la Ministerul de Finante sa iti aleaga computerul? Sau un nenea din guvern care intamplator e proprietarul unei firme de distributie hardware? Tanarul/tanara care nu se pricepe poate cumpara o revista, poate cauta pe internet, poate intreba un prieten, poate cumpara de unde e mai ieftin. Unii poate au deja un computer la care doar vor face upgrade, altii vor cumpara soft. Altii poate vor dori ceva mai performant si vor mai completa suma respectiva. Altii poate vor un laptop. Etc, etc, etc. Tichetele vor da posibilitatea fiecaruia sa aleaga. De asemenea va fi stimulata si concurenta in randul distribuitorilor.
  • +2 (2 voturi)    
   ...vorbesti prostii, tizule (Duminică, 23 noiembrie 2008, 16:03)

   Alt Mihai, alte idei [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   ...Varujan Pambuccian a fost principalul sustinator al investitiilor straine in domeniul IT in Romania. Personal lucrez la o firma care si-a deschis sediul in Romania fiind atrasa de anumite facilitati oferite de Romania prin intermediul lui Varujan Pambuccian, care a fost principalul driver al promovarii acestei investitii in 2005.

   Si nu este singurul caz de acest gen, cel putin inca 2 firme majore au intrat in Romania in ultimii 3 ani ca urmare actiunilor lui Pambuccian ca si sef al acestei comisii din Camera Deputatilor.

   Comentariul tau pur si simplu arata ceea ce stii, plus faptul ca ai prea mult timp liber pe care ti-l umpli comentand lucruri la care nu te pricepi.
  • +1 (1 vot)    
   Mihai, ai iesit acum din cursa? (Duminică, 23 noiembrie 2008, 18:17)

   Tudor [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Cauta si tu mai multe pe Internet despre el. Nu este deloc omul in genul pe care l-ai descris tu mai sus. Sectorul IT in Romania nu inseamna doar bloguri, trilulilu si netlog, inseamna mai mult de atat, iar partile celelalte le-au facut oameni care au mai mult de 30 de ani (vezi BitDeffender sau Kiwi Linux).

   Cat priveste programul OLPC (one laptop per child), cei care au strigat in gura mare ca sunt laptopuri slabe sunt "R0m@na$Y" nostri, ca deh, pe langa fotbal si politica suntem experti si in IT.

   Programul nu este destinat copiilor romani, majoritatea cu pretentii de MacBook-uri si IPhone-uri. Este destinat celor din tarile cu adevarat sarace, pe care un laptop chiar i-ar putea ajuta. Asadar, laptopul de 100 de $ nu este pentru oameni care vor sa joace GTA, sa ceara grupe sanguine pe Yahoo Messenger si sa labareasca pe hi5.

   Te ajut si cu un link Mihai: laptop.org. Afli mai multe de acolo. Cat priveste d-ul Pambuccian, poti sa cauti pe google. Gasesti foarte multe lucruri interesante despre el.
 • 0 (0 voturi)    
  Domenii .ro (Duminică, 23 noiembrie 2008, 14:11)

  Stefan [anonim]

  Cand se va renunta la rezervarea domeniilor .ro pe viata si se va institui o durata limitata de detinere?
  • 0 (0 voturi)    
   Curand (Duminică, 23 noiembrie 2008, 14:59)

   anrcti [anonim] i-a raspuns lui Stefan

   Moshule se va renunta curand deoarece toata treaba asta cu domeniile .ro a fost preluata de la ICI de catre ANC fostul ANRCTI, care acum este condusa de domnul Nistoran un profesionist desavarsit si bun cunoscator al domeniului IT care atunci cand isi pune in minte sa faca ceva chiar face.
  • +3 (3 voturi)    
   RNC (Duminică, 23 noiembrie 2008, 18:46)

   Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui Stefan

   In momentul in care ANC (fost ANRCTI, fost ANRC) va trece sub control parlamentar. Una dintre atributiile pe care intentionez sa i le rezerv (inca nu sunt sigur ca este bine asa si aici voi prefera o consultare publica) este si gestionarea domeniilor .ro. Ele sunt o resursa limitata si deja ANC gestioneaza spectrul radio si planul de numerotatie telefonica.
   O alternativa ar fi ca .ro sa fie gestionat de o asociatie a operatorilor. Din pacate, o asociatie care sa ii grupeze pe toti nu exista. Spun asta, pentru ca am mai multa incredere in societatea civila decat in tot felul de institutii.
   Nici au nu cred ca e bine ca .ro sa fie alocat for ever.
   • -1 (1 vot)    
    RNC (Luni, 24 noiembrie 2008, 9:42)

    Octavian [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

    Oare cat de limitata este resursa domenii .ro?
    Dl. Pambuccian ca matematician ce este poate face un calcul cate domenii posibile sunt? Un calcul simplu arata ca sunt posibile 228273036346967044979900512337165522400819024722490933829954793073267717315004135590642802687246850771579138342847 domenii .ro. Eu zic ca putem spune ca resursa se apropie de infinit.
    • 0 (0 voturi)    
     RNC (Luni, 24 noiembrie 2008, 9:49)

     Octavian [anonim] i-a raspuns lui Octavian

     O mica rectificare, sunt posibile doar 626193587911053268732827767099982579610904461501866669014246836899225819910774694322888478540551853 domenii .ro, prima data nu am tinut cont de faptul ca DNS nu face deosebire intre litere mari si litere mici.
 • +1 (1 vot)    
  era... (Duminică, 23 noiembrie 2008, 15:00)

  nu conteaza [anonim]

  mai frumos cind avea barba ! dar si atunci si acum a ramas acelasi bataios !

  bravo, armene ! esti mai presus decit conationalul tau de la finante.

  armeanul este printre cei citiva arlamentari care, cu adevarat, merita sa fie acolo.
  • 0 (0 voturi)    
   Barba (Duminică, 23 noiembrie 2008, 19:33)

   Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui nu conteaza

   Pai am si acum barba... Am mai scurtat-o de cand am descoperit un aparat genial care ma ajuta sa o tund singur.
   • 0 (0 voturi)    
    felicitari (Duminică, 23 noiembrie 2008, 21:49)

    Thheo [utilizator] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

    cred ca ati slabit serios.. oricum aparent sunteti pe drumul cel bun :)
 • 0 (0 voturi)    
  Semiconductori (Duminică, 23 noiembrie 2008, 16:27)

  Jonctiunea P.N. [anonim]

  As dori sa stiu de la domnul Varujan Pambuccian:

  1) daca in urmatorii 1-3 ani se asteapta sa mai apara centre noi de R&D in domeniul semiconductorilor in Romania, in Bucuresti sau in provincie.

  2) daca exista statistici despre activitatea centrelor de R&D din domeniul semiconductorilor din Romania;

  De asemenea orice comentariu despre activitatile din domeniul semiconductorilor din partea dumnealui este util.
  • +1 (1 vot)    
   PNP :D (Duminică, 23 noiembrie 2008, 19:04)

   Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui Jonctiunea P.N.

   1. Da. Nu doar in Bucuresti. Cand vine un investitor mare, problema abundentei fortei de munca de specialitate e principalul criteriu de amplasare a investitiei. In R&D se investeste pe termen lung si tocmai de aceea cred ca avem toate datele pentru a muta usor-usor lucrurile catre centrul de R&D ca principal model de dezvoltare. Am scris mai multe despre asta pe www.pambuccian.ro. Nu pot sa va dau amanunte despre investitorii care si-au exprimat dorinta de a veni in zona de R&D din doua motive:
   a) Nu mai vin daca vorbim prematur despre ei
   b) Unii nu vor veni probabil niciodata si atunci as aparea eu ca neserios in ceea ce afirm

   2) Nu. Fiecare companie care are un centru de R&D, fie ea romaneasca, fie straina, prefera sa vorbeasca minimal despre cercetarea desfasurata acolo pana in momentul in care isi rezolva problema protectiei proprietatatii intelectuale. De obicei, asta se intampla in momentul in care activitatea de cercetare s-a incheiat sau, si mai frecvent, cu putin inainte de lansarea produsului care inglobeaza cercetarea pe piata.

   Interesul pentru dezvoltarea activitatii de R&D este vital in momentul de fata. Investitiile au ajuns la limita sistemului de invatamant si singura iesire este trecerea de la fabricatie (fie ca e vorba de soft sau hard) la cercetare-dezvoltare.
 • +1 (1 vot)    
  braila va voteaza (Duminică, 23 noiembrie 2008, 16:46)

  Mitica [anonim]

  Dat fiind faptul ca veti candida pentru Braila ce v-ati propus sa faceti pentru acest oras sau judet. Nu sunt armean dar nici nu am pe cine sa votez dintre ceilalti candidati ( cel putin o parte din ei sunt sub orice critica) asa incat am de gand sa va votez pe dvs. si nu numai eu. Asteptam raspunsul dvs.
  • +1 (1 vot)    
   habar n-ai (Duminică, 23 noiembrie 2008, 17:56)

   cora [anonim] i-a raspuns lui Mitica

   nu candideaza in braila. candidatii organizatiilor minoritatilor nationale figureaza pe buletinele de vot din intreaga tara. colegiul lor uninominal este intreaga romanie.

   nici macar atata nu ai reusit, sa citesti legea care reglementeaza noul sistem de vot? ma, oamenilor, voi va dati seama ca mergeti la vot fara sa stiti ce aveti de facut? ce e atat de greu sa cauti legea aia pe internet si s-o citesti?
  • +1 (1 vot)    
   Braila (Duminică, 23 noiembrie 2008, 19:21)

   Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui Mitica

   E drept, candidez si in Braila, dar candidez peste tot in tara. Proiectele mele sunt nationale. Dar orice proiect natonal nu se dezvolta in neant ci in locuri locuite de oameni.
   Faptul ca in campanie am fost insa la Braila nu a fost intamplator. Asa cum nu a fost intamplatoare prezenta mea in Timisoara, Arad, Cluj, Sibiu, Brasov, Bacau, Iasi, Craiova, Baia-Mare, Satu-Mare, Oradea, Constanta si Bucuresti. Cred ca Braila poate sa dezvolte o parte din aplicatiile de e-administrare. Braila are deja un ascendent in acest domeniu.
   Cred ca ar mai merge un sistem de invatamant la distanta si un sistem de telemedicina, pentru ca in multe locuri din judet nu exista personal calificat. Spun cred, deoarece fara concursul clar al autoritatilor locale, nu voi putea reusi. Spun, de asemenea, cred pentru ca se pare ca am concursul lor. Ar fi super sa reusim sa facem lucrul acesta impreuna, asa cum, cu ani in urma am legat toate localitatile din judetul Iasi cu fibra optica.
   Ar mai fi ceva, dar aici nu ma pricep si e mai degraba un lucru pe care il voi incerca, dar nu voi insista foarte mult. Cred ca ar fi super sa existe un soi de expozitie permanenta sau o particica din oras in care sa se regasesca navele vechi (sau machetele lor). Despre lucrul acesta mi-a vorbit o doamna armeanca din Braila si imi povestea si mama care tot din Braila era.
 • 0 (0 voturi)    
  laptop de 100 de dolari (Duminică, 23 noiembrie 2008, 17:52)

  mora [anonim]

  am tot auzit pareri despre programul cu un laptop pentru fiecare copil si am inteles ca, in general, specialistii il considera ca fiind o prostie. dar nu am inteles foarte bine de ce.

  de ce nu e bun programul OLPC?
  • +1 (1 vot)    
   OLPC (Duminică, 23 noiembrie 2008, 19:30)

   Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui mora

   Am mai raspuns la intrebarea asta mai sus. Si am spus cate ceva despre intentia pe care o am de oferire a unor tichete valorice care sa poata fi schimbate (ca tichetele de masa) pe hard si/sau soft. In cazul tichetelor de masa, statul nu-ti spune ce sa mananci. De ce ar spune in cazul calculatoarelor?
 • 0 (0 voturi)    
  Cum vedeti IT-ul in Romania peste ani? (Duminică, 23 noiembrie 2008, 17:56)

  tavyy [anonim]

  1. Cum vedeti piata de IT in Romania peste 4 ani? Vor pleca firmele din Romania sau vor mai veni si altele?
  2. Cum comentati migratia specialistilor IT romani in alte tari (de ex Belgia, Olanda). Cand vorbesc specialisti ma refer la persoane f bune in domeniul IT cu ani buni experienta.

  Va multumesc.
  • +1 (1 vot)    
   Piata IT (Duminică, 23 noiembrie 2008, 20:46)

   Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui tavyy

   1. Depinde foarte mult de felul in care se va misca sistemul de invatamant. Daca resursa umana devine critica, firmele vor pleca. Inclusiv cele romanesti. Avem un mare noroc cu depresia economica si e bine sa o folosim ca pe o oportunitate. Sistemul de invatamant trebuie reparat repede de tot.

   2. Intotdeauna va exista o fluctuatie de genul acesta. E normala. V-as intreba cum vedeti venirea de specialisti din Republica Moldova, India, Pakistan, Germania sau Statele Unite in Romania? In cazul romanilor care pleaca sau al germanilor sau americanilor care vin, vorbim de oportunitati de nisa foarte bine platite, nicidecum de un fenomen de masa asa cum am avut in Romania la inceputul anilor 90.
   • 0 (0 voturi)    
    Cu tot respectul (Luni, 24 noiembrie 2008, 0:38)

    tavyy [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

    Tin sa va spun ca eu nu am intalnit "specialisti" americani sau germani care sa vina in romania pe posturi de programatori, team leaderi, designeri etc. Am auzit in schimb de persoane franceze, americane care vin in Romaina (se stabilesc aici) sa conduca firme de soft si sa supravegheze activitatea lor, bineinteles pe multi, multi bani. Eu lucrez intr-o firma de IT si intr-o perioada firma cauta sa angajeze personal. Nici unul din cei care s-au prezentat la interviu nu era american sau german. DE asemenea am o gramada de prieteni programatori pe la alte firme si nu au colegi americani sau germani. Este adevarat ca asistam la o migrare in domeniul IT din partea Moldovenilor, poate si a indienilor dar in nici un caz a americanilor sau germanilor.
 • 0 (0 voturi)    
  scutire impozit (Duminică, 23 noiembrie 2008, 18:08)

  andrei [anonim]

  Intrebare pt domnul Varujan Pambuccian:

  De ce lista cu specializariile scutite de impozit pe salariu nu a mai fost actualizata? (De ce specializari precum fizica-informatica nu sunt pe lista?)
  • +3 (3 voturi)    
   Scutire de impozit (Duminică, 23 noiembrie 2008, 19:28)

   Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui andrei

   Pentru ca a trebuit an de an sa apar masura aceasta. Cei din Uniunea Europeana au presat in primii doi ani de dupa aderare sa renuntam la ea. Din pacate, multi dintre birocratzii romaneshti au facut6 front comun cu ei. Am reusit sa trecem cu bine, argumentul in fata caruia au tacut toti fiind ca UE n-are nici un fel de atributii privind impozitarea veniturilor indivizilor. A trebuit sa repet asta la nesfarsit, o data cu afirmatia clara ca pana-una alta suntem o natiune suverana si ca eu asta reprezint: suveranitatea nationala. Acum ca lucrurile incep sa se linisteasca, da, voi extinde lista. E promisiunea unuia care isi tine intotdeauna promisiunile. Vatrebui sa avem o discutie clara in interiorul breslei si sa stabilim clar domeniile. Mai mult, vreau sa o extind si pentru zona de cercatare. Ca doar spre asta cred ca va trebui sa ne indreptam. Parerea mea... :D
   • -1 (1 vot)    
    Nu ati facut nimic in privinta asta... (Duminică, 23 noiembrie 2008, 20:38)

    Herion [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

    Salut la toata lumea,

    Domnule, am mai avut mai demult o discutie privata referitoare la chestia cu lista asta....

    Poate va amintiti, poate nu ...

    Oricum de atata amar de vreme nu ati facut nimic referitor la treaba asta.

    Culmea, persistati in mentinerea uneia dintre cele mai mari aberatii care exista in tzara asta si care incalca flagrant un drept constutional.

    Cum se poate ca doi oameni care lucreaza in aceasi firma, pe acelasi proiect, si care fac fix aceleasi chestii, unul sa fie scutit de impozit si unul nu ?

    Numai la noi poate sa existe o asemenea lege dementa, nascuta in mintea ingusta a unor politicieni ieftini si care nu reusesc sa faca un rationament mai lung de trei de pasi.

    Nu sunteti decat un mic oportunist, care incearca sa profite de ce au realizat unii dintre noi, plecati cu traista in bat la munca in lumea larga.

    Datorita noua, a astora din iarba, nestiuti de nimeni, care lucreaza 12-14 ore pe zi, fara sa se bata cu pumnu in piept, exista business-ul asta in ro.

    Voi, ca de obicei, nu faceti altceva decat sa incurcati lucrurile.

    Cum v-am mai zis "in private", acum va zic azi si in public:

    Nu puteti sa ajutati, atunci cel putin nu incurcati lucrurile.

    Atat.

    Sfat: Eu as zice sa luati o pauza. Una lunga, lunga de tot.

    Ce bine ne-ar fi la toti, daca ne-ati lasa in pace !
    • 0 (0 voturi)    
     ai dreptate Herioane (Duminică, 23 noiembrie 2008, 22:09)

     Sorin [anonim] i-a raspuns lui Herion

     Pe de alta parte este o stupizenie . O prevedere antiliberala.
     Toti ceilati din afara domeniului in care activivam noi ( IT ) ar trebui sa ceara acelasi lucru.
     Medicii de ce nu ar fi si eu scutiti de plata impozitului pe salar ?
     Sa fim seriosi domnule Pambuccian.
     Meritul dvs. si al altor laudarosi ca dvs. este zero.
     Invatamintul este la pamint, iar dvs. lucrati in invatamint.
     IT-ul este plin de contracte finantate din bani publici si care nu au nimic de a face cu sanse egale firmelor care pot sa oferteze, utilitate, etc. Dvs. sunteti sef de comisii in parlament de multi ani si nu ati facut nimic care sa influenteze un bine acest lucru.
     Iar legat de tichetele lui peste pot sa spun ca este o alta aberatie.
     In fine cine va voteaza isi risipeste votul !
     Vorbeste un om din ITul romanesc prezent in piata asta de multi ani.
     • -1 (1 vot)    
      Hmmm (Duminică, 23 noiembrie 2008, 22:22)

      herion [anonim] i-a raspuns lui Sorin

      crezi ca sa raspunda la asa ceva ? astia nu merita bagati in seama.

      Traiesc din bani publici.

      Adica din taxele pe care le platim noi.

      Hai sa facem un pariu. Sa ne spuna o singura chestie pe care a facut-o in private.

      Una singura.

      Si dupa aia mai vorbim.
     • 0 (0 voturi)    
      Sectorul IT trebuie sa aiba un statut special... (Luni, 24 noiembrie 2008, 2:09)

      Addy [utilizator] i-a raspuns lui Sorin

      ...fata de toate celelalte sectoare. El este motorul dezvoltarii societatii in momentul de fata.

      Ce pierdem si ce castigam datorita scutirii de plata impozitul pe salar ?
      Statul pierde pe moment , ca nu mai incaseaza acele taxe.
      Ce castigam?

      1. Prin informatizarea institutiilor, se creste viteza de desfasurare a activitatilor birocratice. Va scadea numarul functionarilor.

      2.Prin automatizare si informationalizarea activitatilor industriale va creste eficienta si productivitate.

      3. Chiar si in agricultura IT-ul poate sa aduca ceva pozitiv : informarea despre starea vremii, despre fondurile europene etc.

      Ce se intampla cand eficienta activitatilor de productie creste ? Se creeaza un cadru favorabil dezvoltarii sectorului tertiar.

      Informatia este cel mai pretuit bun in lumea contemporana, nu banii. Din cauza lipsei informatiei, oamenii nu acceseaza celebrele fonduri europene . Din lipsa mijoacelor de comunicare eficiente, oamenii nu puteau sa cheme salvarea . Sunt doar doua exemple banale.

      Analfabetii de maine vor fi cei care nu stiu sa foloseasca calculatorul. Eu sunt unul dintre cei care cred ca un calculator cu acces la Internet face la fel de mult sau poate chiar mai mult decat mersul la scoala.

      Dupa Revolutia Industriala, acum avem de-a face cu o Revolutie Informationala. Informatia trebuie vazuta ca un instrument de eficientizare a tuturor activitatilor umane. Procesul cresterii numarului de utilizatori de Internet trebuie accelerat, pentru a permite, in viitorul nu foarte indepartat,noi forme de conducere si de guvernare, in speta e-democratia si e-guvernarea. Nu e nevoie de cum spuneau unii, de 50 de ani sa eliminam decalajul dintre noi si vestici. Si cresterii PIB-ul Romaniei se datoreaza in mare parte si industriei IT.

      Din perspectiva dumneavoastra, cred ca ati condamna oameni ca Richard Stallman, Linus Torvalds sau Jimmy Wales pentru ca nu au fost mari afaceristi. Dar contributia lor pentru lume a fost si este de nepretuit.
      • 0 (0 voturi)    
       IT (Luni, 24 noiembrie 2008, 23:47)

       Sorin [anonim] i-a raspuns lui Addy

       Stallman, Torvalds si altii ca ei nu au fost scutiti de impozit pe salar sau altfel de scutiri , comparativ cu ai lor concetateni la fel de onorabili ca si ei.
       Cu este este mai bun un programator decit un profesor , fizician, agricultor ?
       Sa fim seriosi legat de importanta ITului comparativ cu alte domenii .
       Nu uita ca lucrez in IT de vreo 15 ani si stiu cu ce se maninca.
 • +1 (1 vot)    
  informaticieni din Basarabia (Duminică, 23 noiembrie 2008, 18:22)

  stefan2008 [utilizator]

  Avand in vedere salariile relativ mici pe care acestia le pretind, ce aveti de gand sa faceti pentru atragerea in Romania a informaticienilor basarabeni (inclusiv cei de pe RuNet) ?
  • +1 (1 vot)    
   Informaticienii basarabeni (Duminică, 23 noiembrie 2008, 20:19)

   Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui stefan2008

   Informaticienii basarabeni sunt deosebit de valorosi. In Basarabia ca si in Romania exista o scoala de matematica si de informatica puternica. Ea a creat in timp specialisti unanim recunoscuti pentru valoarea profesionala si stilul serios in care abordeaza domeniul.
   E limpede ca voi continua atragerea de investitii in domeniu si reorientarea treptata spre cercetare-dezvoltare. Locuri de munca multe inseamna cerere mare de specialisti si faptul ca cei din Basarabia vorbesc aceeasi limba cu noi e un atu suficient pe care il au in raport cu cei veniti din alte regiuni geografice in cazul unei pregatiri egale. In treacat spus, dintr-o tara din care specialistii emigrauacum 10 ani, am devenit o tara care atrage specialisti din tari in care mai demult emigrau ai nostri.
   Ma bate demult gandul sa merg la Chisinau si sa iau legatura cu comunitatea IT&C de acolo. Din pacate, nu stiu cum pot organiza o asemenea intalnire si v-as ramane recunoscator daca mi-ati putea da un sfat.

   As dori insa sa ii rog doua lucruri:
   1. Sa nu pretinda salarii mici ci salariile si conditiile care li se ofera colegilor lor nascuti in Romania
   2. Sa nu renunte la statutul de cetatean al Republicii Moldova
   • +1 (1 vot)    
    Permis de munca pentru basarabeni (Luni, 24 noiembrie 2008, 12:31)

    respect [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

    Progrmatorii basarrabeni sunt intr-adevar foarte buni, insa firmele au o mare problema: permisul de munca pentru ei se elibereaza foarte greu. Dureaza minimum 3 luni si problema se pune cum faci sa-i platesti in aceasta perioada ?
    De ce nu se poate urgenta obtinerea autorizatiilor de munca pentru cetatenii moldoveni, asa cum francezii fac de exemplus cu cei din fostele lor colonii?
    • 0 (0 voturi)    
     Permis de munca pentru basarabeni (Luni, 24 noiembrie 2008, 16:17)

     stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui respect

     Problema accesului in firmele romanesti pentru programatorii basarabeni este foarte grava. Este inacceptabil ca, atunci cand trebuie sa obtina permis de munca, un programator basarabean sa fie tratat de legislatia romaneasca la fel ca un vanzator de chinezarii irakian.
     Bineinteles, dvs. puneti problema strict din punct de vedere tehnic (adica fara nici un sentiment national), dar atitudinea autoritatilor romane fata de oameni din aceeasi natiune (doar cu cetatenie diferita) este inexplicabila!
 • 0 (0 voturi)    
  Proiect ORDA (Duminică, 23 noiembrie 2008, 18:27)

  Tudor [anonim]

  Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor a intocmit un proiect prin care orice proprietar de blog sau proprietar de site care publica melodii trebuie sa plateasca 2.000 de lei reprezentand drepturile de autor? Ce parere are fata de decizia inaintat de catre Asociatia Furnizorilor de Continut si care sunt de fapt pierderile suferite de autorii de continut media avand in vedere ca Organizatiile Colective de Gestiune beneficiaza de copia privata?
  • 0 (2 voturi)    
   ORDA (Duminică, 23 noiembrie 2008, 20:29)

   Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui Tudor

   Parerea mea despre ideile OGC-urilor purtate mai departe de catre ORDA e arhicunoscuta. Unul dintre lucrurile pe care le tot fac de ani de zile este sa tin piept si sa diminuez cat pot pretentiile acestora. Am tot facut lucrul asta in legatura cu Legea 8 (in special in ceea ce priveste copia privata). Asa am diminuat procentul platit de producatori si distribuitori de la 5% la 0.5% si am restrans prin textul legii aria de acoperire.

   Recnosc dreptul autorilor si interpretilor de a primi o dreapta plata pentru prejudiciile pe care le au de pe urma dezvoltarii tehnologice. Cred insa ca metoda este gresita. Ea nu isi atinge scopul, lipsa de transparenta a OGC-urilor si nemultumirile autorilor si interpretilor ducandu-ma cu gandul la ceea ce zicea Panait Istrati: "orice organizare foloseste exclusiv organizatorilor"

   Nu, nu sunt de acord cu taxarea de orice fel a nimic din ce exista in Internet. Internet-ul trebuie sa ramana spatiul global al libertatii absolute.

   Pe de alta parte, cred ca metoda e gresita. Statele nu pot plati la infinit politii si functionari care sa fugareasca oamenii care folosesc o copie in interes necomercial si privat. Solutia nu poate fi decat sustinerea platii catre autor prin publicitate. Asa cum se intampla azi in media traditionala. Pentru asta insa, ar trebui sa reinventam publicitatea in online. Este, cred, unul dintre lucrurile care ar putea dezvolta enorm Internet-ul
   • -2 (4 voturi)    
    reinventarea lui peste pe online (Duminică, 23 noiembrie 2008, 22:19)

    Sorin [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

    Stimate domnule Pambuccian,
    cred ca ce doriti dvs. este o prostie legat de reinventarea publicitatii online.
    Daca un om nu isi permite sa plateasca drepturi de autor, atunci un inseamna ca trebuie sa le fure.
    Daca un designer nu isi permite sa foloseasca Photoshop atunci nu inseamna ca trebuie sa reinventam strategia de viznare a celor de la Adobe.
    Nu are decit sa isi ia credit si sa il cumpere daca va vrea sa faca bani cu el.
    Cum ati spus mai sus: va trebui sa lucrati mult la educatie.
    Mai mult ar trebui lucrat la partea de etica in afaceri si nu numai.
    Suntem o tara de hoti stimate domn. Unde pirateria este la cote mari si asta ne arata ca nu vom ajunge niciodata ceea ce credeti dvs. ca suntem acum.
    De aceea sunt nevoiti sa plece afara multi oameni buni.
    In fine. Povestiti povesti ca le ziceti bine.
    • +4 (4 voturi)    
     ORDA (Luni, 24 noiembrie 2008, 13:39)

     Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorin

     Nu am spus ca totul va fi gratuit. Evident ca este o prostie sa credem asta. Exista insa lucruri care pot fi suportate de publicitate. Nu doar continut multimedia ci si soft. Am vazut asta la GetRight cu multi ani in urma, au fost unii producatori care au tot facut lucrul asta si hai sa ne uitam putin si la noile reguli ale jocului venite dinspre Google. Reinventarea publicitatii este necesara pentru ca cea cu banner-e si click-uri a inceput sa nu mai aiba efect.
     Hai sa gandim lucrurile si putin altfel: sunt o sumedenie de site-uri video cu audiente mai mari decat televiziunile, o gramada de blog-uri cu audienta mai mare decat multe ziaare pe hartie si totusi publicitatea sta inca in media clasica. Publicitatea contextuala este un pas inainte, dar nu este pasul care face diferenta.
     Evident, modelul de licentiere nu va muri si nici cel de IPR clasic in multimedia. Atunci cand vorbim insa de mass-market, e bine sa vedem ce vrea si utilizatorul final. Eu cred ca el vrea acces ieftin la continut gratuit. Cel putin vecinii mei de pe scara blocului in care locuiesc, cam asta vor. Ar fi bine sa ne intalnim undeva la mijloc.
 • 0 (0 voturi)    
  WiMAX, Linux si alte intrebari de duminica seara (Duminică, 23 noiembrie 2008, 19:19)

  Horia [anonim]

  1. Domnule Pambuccian, dupa cate stiu, Romania a ramas extrem de in urma cu licitatie pentru WiMAX. Cand se va face acea licitatie, si care este planul de implementare a comunicatiilor WiMAX in Romania? Credeti ca noua tehnologie va reduce cu adevarat diferentele dintre rural si urban? (Si ma refer la satele sarace, cu locuitori putini, cu o multitudine de probleme, la care se adauga si problema accesului la internet.)

  2. Ca tanar descoperitor al distributiilor de Linux, cum sprijiniti accesul la diversitatea software in scolile romanesti (si in facultati - aici ma refer in principal la cele care nu sunt Facultati de Calculatoare), stiut fiind ca activitatile zilnice de editare de text, calcul tabelar, prezentari pot fi facute atat cu softuri gratuite instalate in Windows, cat si in utilitare din distributiile de Linux. La un nivel superior exista programe de statistica, de proiectare, de FEA etc, ce sunt putin sau deloc cunoscute de studenti.

  3. Cand se va face o informare si o constientizare a romanilor despre semnatura electronica, si cand credeti ca va incepe sa fie cu adevarat folosita de romani?
  • 0 (0 voturi)    
   WiMax, Linux, etc (Duminică, 23 noiembrie 2008, 20:40)

   Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui Horia

   1. In primul trimestru al anului viitor pentru benzile de 3.6, 3.7 si 3.8 GHz. Pentru banda (minunata banda) de 2.5 GHz, va mai trebui sa asteptam putin. Deci vom avea curand WiMax nomadic, nu vom avea curand WiMax mobil (pe banda de 2.5 mai stau oarece institutii care renunta greu la ea)
   Tehnologia nu este panaceu. Ajuta doar. Diferentele vor fi reduse de mai multe tehnologii, nu doar de WiMax. Dadeam exemplul judetului Iasi unde toate localitatile au o conexiune cu fibra optica. Si nu uitati nici frecventele de 410, 450 MHz care au avantajul unei atenuari mai lente.

   2. Pot fi facute si cu Google docs and spreadsheets. Eu nu sunt partizanul nici unei tehnologii. E firesc ca fiecare om sa utilizeze ce i se potriveste mai bine si ii place mai mult. Problema e doar de informare. Iar cand vorbim de sistemul de invatamant, problema e si de inertie. Ma tem ca aici nu pot da o lege care sa impuna. Ceea ce voi face va tine de felul in care sunt scrise caiete de sarcini pentru achizitii publice, loc in care va trebui sa impunem o neutralitate tehnologica de fier.

   3. Pai pentru asta am inceput acum sa legiferez aplicatiile care utilizeaza semnatura: factura electronica, arhiva electronica si in curand legea cadru pentru e-guvernare. Un lucru este folosit atunci cand devine clara utilitatea lui. Asta fac acum.
 • 0 (0 voturi)    
  Strategie? (Duminică, 23 noiembrie 2008, 20:14)

  Dan Iliescu [anonim]

  Care este strategia pentru hardware pe urmatorii 5 ani?

  Dan Iliescu
  CEO
  www.citgrup.ro
  • 0 (0 voturi)    
   Hardware (Luni, 24 noiembrie 2008, 13:45)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Iliescu

   E o intrebare cu un grad mare de generalitate. Puteti fi ceva mai clar. Va referiti la productie, la cercetare sau la distributie? Ca e asa de mult de spus in fiecare directie, incat risc sa nu mai reusesc sa mai raspund nimanui altcuiva. Pe scurt:
   1. In ceea ce priveste cercetarea avem cred suficient loc de dezvoltare si suntem intr-un moment prielnic. Aparitia procesoarelor Geode si Atom deschide o perspectiva pe care putini o anticipau. In acelasi timp, retelele metropolitane de comunicatii au nevoie de o abordare noua in ceea ce priveste hard-ul de comunicatii. Pentru ca reteaua metropolitana seamana din ce in ce mai mult cu un urias calculator.
   2. In ceea ce priveste productia, sunt destul de sceptic. Costurile fortei noastre de munca sunt prea mari fata de alte zone geografice, iar avantajul pietei comune europene nu e atat de mare incat sa compenseze lucrul acesta.
   3. Daca vorbim de distributie, va trebui sa infrntam depresia economica si pentru asta am discutat chiar acum doua ore un set de masuri la APDETIC. Daca vreti, le detaliez
 • 0 (0 voturi)    
  Analog Devices (Duminică, 23 noiembrie 2008, 20:48)

  ingineru [anonim]

  Credeti ca ar fi o sansa ca 'Analog Devices' sa vina in Romania cu un centru R&D ?
  Va multumesc !
  • +1 (1 vot)    
   Analog devices (Luni, 24 noiembrie 2008, 13:46)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui ingineru

   Va rog sa ma intelegeti, nu pot comenta foarte mult discutiile cu pe care le am cu cei care doresc sa investeasca in Romania. Raspunsul este da
 • 0 (0 voturi)    
  Cat mai rezista "scutirea"? (Duminică, 23 noiembrie 2008, 21:06)

  Respect [anonim]

  D-le Pambuccian, in primul rand multe multumiri din partea tuturor oamenilor din IT pentru activitatea dvs din ultimii 8 ani !
  Intrebarea mea este:
  Cat timp credeti ca va mai rezista scutirea de impozit pe salariu pentru programatori?
  A fost o lege excelenta care atunci cand va fi abrogata va genera probleme majore in IT-ul romanesc !
  • -1 (1 vot)    
   stimulentele (Duminică, 23 noiembrie 2008, 21:38)

   Thheo [utilizator] i-a raspuns lui Respect

   sunt importante cata vreme pleci de jos si ai tot interesul sa creasca domeniul pentru care statul are interes sa il ridice repede.
   Dar spune-mi de ce nu ai plati si tu acum acelasi impozit de 16% ca ceilalti, ti se pare prea mult? Deja exista o piata a muncii formata pentru programatori si media salarizarii este cu mult peste salariul mediu.
   Eu personal am vazut salarii foarte mari ( in comparatie cu media industriei ) pentru programatori si mi se pare jenant ca nu se aplica un impozit macar de la un anumit nivel de salarizare in sus sau macar dupa un anumit timp de activitate.
   • -1 (1 vot)    
    eu nu castig nimic (Luni, 24 noiembrie 2008, 12:36)

    Respect [anonim] i-a raspuns lui Thheo

    99% dintre programatori nu beneficiaza direct de aceasta scutire, pentru ca toti isi negociaza salariul net, deci scutirea este un beneficiu al firmelor din IT care produc software de >50000 euro/cap de programator scutit.

    Insa toti acesti investitori care au venit in Romania pentru IT se pot retrage in momentul in care la taxele (multe) pe care le platesc se va adauga si 16% pe salariile programatorilor.

    Altfel, ai dreptate: Salariile programatorilor sunt mari (eu spun chiar exagerate) din cauza ca nu se mai gasesc oameni buni, e cerere mare si oferta putina, drept urmare salariile s-au dublat/triplat fata de acum 3-4 ani.
    • +1 (1 vot)    
     nici eu (Luni, 24 noiembrie 2008, 13:52)

     Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Respect

     Masura va fi reabordata si reasezata. Am mai scris despre asta. Vreau sa o extind si cred ca o voi face si pentru R&D. Asa cum am mai spus, preocuparea pe care am avut-o in anii trecuti a fost sa o pastrez. Acum e mai putin amenintata, cel putin pana la urmatoarele alegeri europene de anul viitor si vreau sa folosesc nisa aceasta pentru a o extinte. Dupa care sa apar din nou. C-asa arata meciul asta...
  • +2 (2 voturi)    
   "scutirea" (Luni, 24 noiembrie 2008, 13:49)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Respect

   Eu sper ca va rezista pana cand unuinea va deveni stat federal. Asa le-am pus problema si i-am descurajat in fiecare an. Deocamdata am avut si parteneri guvernamentali care au inteles. Unii mai repede, altii mai incet, dar au inteles. Evident, voi face tot ce omeneste pot sa nu se intample in timpul vietii noastre. Care sper sa fie lunga. Cel putin armenii sunt longevivi
 • 0 (0 voturi)    
  Dezvoltarea in zone rurale (Duminică, 23 noiembrie 2008, 21:11)

  Thheo [utilizator]

  As vrea sa stiu daca exista in acest moment, dar mai important, pe viitor pe termen mediu suport din partea statului pentru dezvoltarea infrastructurii in zonele rurale si cele urbane mici.
  Unde stim ca puterea de cumparare este foarte redusa si orice operator ce activeaza in acele zone are dezavantaje mari in comparatie cu cei deja traditionali la noi pe piata.
  Asta deoarece investitiile necesare sunt aceleasi ca si pentru ceilalti, dar succesul de vanzare este semnificativ mai redus, practic marginile operationale sunt la limita daca nu chiar negative. Aceste companii putand spera doar la o preluare in piata, insa evident ca in acest timp calitatea serviciilor poate fi indoielnica.
  • 0 (0 voturi)    
   zona rurala (Luni, 24 noiembrie 2008, 13:54)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Thheo

   Pentru asta exista serviciul universal. De el ar trebui sa se ocupe ANC. E un alt motiv pentru care controlul parlamentar al ANC e necesar. Ca banii de la operatori pentru realizarea lui s-au luat si e pacat sa transformam institutiile statului in banci.
 • 0 (0 voturi)    
  Si in alta ordine de idei (Duminică, 23 noiembrie 2008, 21:23)

  Thheo [utilizator]

  1. Se stie ca in Romania avem servicii foarte ieftine in zona ISP datorita concurentei "acerbe" ( in comparatie cu tarile din jurul nostru.. chiar hotnews a facut o comparatie cu ofertele triple-play din Ungaria si eram de 3 ori mai jos la variantele cele mai ieftine din piata decat ei ).
  Cum vedeti stabilizarea la o normalizare a situatiei unde sa nu mai primeze fuga pentru cota de piata, ci o functionare sanatoasa financiar care sa asigure si siguranta locurilor de munca si calitatea serviciilor.

  2. Cum ii va afecta pe bucuresteni, proiectul netcity ( cel mult dorit din prisma aspectului neplacut al situatie actuale a infrastructurii aeriene ) avand in vedere ca va genera costuri suplimentare pentru operatori. Se vor mari tarifele pentru serviciile oferite in Bucuresti? Este gata lumea sa accepte, sau se merge pe ideea ca oricum nu vor avea de ales?
  Acest sistem banuiesc ca se va generaliza ( si deja stim de proiecte similare in Cluj, Timisoara, Arad..etc ), insa intelege toata lumea ca inseamna costuri suplimentare? In Romania ne-am obisnuit sa nu platim serviciile si este greu de inteles cand dai niste bani dar nu primesti un colet, ceva fizic in schimb.. daramite sa spui ca dintr-odata acel serviciu este mai scump de maine, desi indicii tehnici nu par sa se fi schimbat din perspectiva utilizatorului.
  • +1 (1 vot)    
   ISP (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:06)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Thheo

   1. Situatia se va stabiliza in momentul in care se va ajunge la limita pietei. Deocamdata mai sunt teritorii de ocupat. Cred ca retelele de bloc au avut un rol benefic in zona scaderii preturilor si a diversificarii serviciilor. Pe de alta parte, cred ca accesul trece in zona de commodity si banii se vor face din servicii cu valoare adaugata. Competitia se va muta din zona accesului in zona srviciilor.
   2. Cel mai important lucru este ca vom muta competitia din zona infrastructurii in zona serviciilor. In al doilea rand, asa se vor construi marile computere metropolitane. Sa nu uitam ca pana nu demult, o retea de comunicatii era o simpla retea de comutare. Acum i s-au adaugat si componentele de stocare si procesare. In felul acesta, operatorii vor beneficia de mult mai mult decat un backbone metropolitan clasic la costuri mult mai mici decat cele pe care le-ar avea individual.
   In plus, sa nu uitam ca operatorii mobili trec si in zona serviciilor fixe si sunt interesati si de un backbone metropolitan. Asta va mari mult competitia in zona serviciilor
   Aspectele ecologice si de frumusete ale orasului nu le mai discut pentru ca sunt evidente.
 • 0 (0 voturi)    
  Comunicatii 4G (Duminică, 23 noiembrie 2008, 21:45)

  Tibi [anonim]

  Domnule Pambuccian, ce parere aveti despre viitorul sistem de comunicatii 4G (LTE - Long Time Evolution)?

  Cand credeti ca va fii implementat prima oara?
  • 0 (0 voturi)    
   4G (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:08)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tibi

   Globul meu de cristal s-a spart demult. Sunt atat de multe tehnologii in competitie, incat e greu de spus. Cred ca tehnologia de acces va vonta din ce in ce mai putin. Ce va conta vor fi serviciile cu valoare adaugata
 • 0 (0 voturi)    
  Reglementarile pe piata de telecomunicatii (Luni, 24 noiembrie 2008, 9:26)

  Gabriel Radut [anonim]

  Stimate Domnule Pambuccian,

  Cum credeti ca este afectata piata de telecomunicatii de luptele politice care au loc in cadrul ANRCTI (ANRC)?

  A doua intrebare pentru Dumneavoastra este legata de proiectia, pe piata de telecomunicatii din Romania, in viitor a schimbarilor dorite de Dna Reding. Aceasta intrebare este o introducere pentru un subiect de mare interes pentru mine. Se stie deja ca piata de telecomunicatii din Romania este o piata foarte sensibila la pret si cu un nr destul de mare de operatori care au si licenta de telefonie mobila si de fix. Cati astfel de operatoari poate sustine aceasta piata si in cati ani estimati ca vom vedea fuziuni/achizitii?

  Multumesc,
  Gabriel Radut
  • 0 (0 voturi)    
   ANC si dna Reding (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:11)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriel Radut

   Cu dna Reding am avut o discutie foarte rece din momentul in care am inteles ca am in fata mea un om politic standard si nu un profesionist. Trece.
   ANC trebuie si va trece sub control parlamentar. In felul acesta ii vom putea asigura independenta politica. Mai ales ca ma tem ca nu mai avem acronime suficiente pentru desfiintarea si reinfiintarea sub alt nume. E nevoie sa stabilizam institutia si alta forma de independenta a unei institutii a statului, nu este stipulata de constitutie. Asa este si Banca Nationala si iata ca functioneaza foarte bine de atat amar de vreme
 • 0 (0 voturi)    
  Scutire impozit pt absolventii de MICROELECTRONIC (Luni, 24 noiembrie 2008, 10:21)

  Georgiana Olaru [anonim]

  Legat de ordinul in baza caruia programatorii sunt scutiti de impozit (Ord.nr.250/189/748 din 31 mai 2004 privind încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator, publicat in Monitorul Oficial nr.573 din 29 iunie 2004), un grup de angajati avem o nelamuririe:daca am terminat in cadrul Facultatii de Electronica si Telecomunicatii specializarea MICROELECTRONICA/MICROTEHNOLOGII(in functie de anul absolvirii), firmele la care suntem angajati nu stiu ce sa faca, caci facultatea apare in ordin, la fel si toate specializarile din cadrul acestei facutlati, mai putin MICROELECTRONICA. Noi am obtinul de la facultate un act care spune ca din punctul de vedere al disciplinelor IT aceasta specializare este echivalenta cu Electronica Aplicata(care apare in ordin),la fel si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Infromatiei(care am inteles ca face incadrarile in acest ordin) a spus ca "angajatii se incadreaza la anexa 2 din ordin" (angajatii care au absolvit Microelectonica si lucreaza ca programatori), Ministerul Finantelor considera ca " specializarile se incadreaza la Anexa nr.2 a Ordinului comun nr. 250/189/784/2004 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator" (adresa s-a facut cu privire la sectiile Microelectronica/Microtehnologii), insa firmele ar dori ca in ordin sa se stipuleze clar ca sectia de Microelectronica/Microtehnologii se incadreza la anexa 2. Putem spera ca va aparea o rectificare la acest ordin, in care sa scrie negru pe alb ca si noi putem beneficia de scutire de impozit, avand in vedere ca toate ministerele abilitate au zis ca ar trebui? Stim ca"potrivit prevederilor art.5 din ordinul sus mentionat, incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii, in scopul beneficierii de scutire de impozit pe venit orevazuta in art.56 alin.(4) lit.I, constituie responsabilitatea angajatorului", insa la unele firme apare teama ca in urma unui control sa se zica ca e ilegala scutirea acestor angajati.
  • 0 (0 voturi)    
   Scutire de impozit (Luni, 24 noiembrie 2008, 11:53)

   Anca Bulgariu [anonim] i-a raspuns lui Georgiana Olaru

   Suntem foarte multi in aceasta situatie (absolventi microelectronica) si am dori sa clarifice aceasta situatie cat mai repede.
   Unii am fost angajati ca fiind scutiti de impozit, si am semnat un salar brut iar dupa o perioada ni s-a scos aceasta scutire invocand faptul ca noi cei de la Microelectronica nu aparem explicit in anexa 2, chiar daca toate ministerele cat si facultatea au admis faptul ca noi facem parte din categoria celor ce ar trebui sa beneficiem de scutire de impozit.
   Va multimim, asteptam cu nerabdare raspunsul D-voastra si in acelasi timp ne punem toate sperantele in reglementarea acestei situatii.
   • 0 (0 voturi)    
    Legea este eronata in esenta ei (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:21)

    Ghita [anonim] i-a raspuns lui Anca Bulgariu

    La noi in firma un amarat de tester care nu a scris in viata lui o linie de cod, este scutit de impozit, iar un angajat cu master in mecanica dar care este angajat ca si programator norma intreaga, il plateste integral si nu poate face nimic.

    Este evidenta discrimarea la care este supus, deoarece pentru a avea aceasi recompensare materiala trebuie sa produca mult mai mult.

    Practic orice persoana (ca nu pot sa-i zic developer) care si-a cumparat la o facultate particulara toate examenele, chiar daca nu dezvolta nimic si nu are o activitate creativa, este scutit de impozit.

    I-am sugerat inginerului respectiv sa dea in judecata statul roman, cum trebuia sa o faca si cand scutitii acestia nu au platit nici CAS-ul.
  • +4 (4 voturi)    
   salarii IT&C (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:15)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Georgiana Olaru

   Am mai spus: vreau sa extind masura si o voi face. Cei care au urmarit activitatea mea stiu ca promit numai lucruri pe care le sifac. Asta am invatat de la bunicul meu care, ca negustor in Adana, n-a semnat niciodata nici un contract dar si-a tinut intotdeauna cuvantul. Cred ca e cel mai important lucru invatat de la el. Pe termen lung, e cel mai inteligent fel de a actiona.
   Firmele care respecta legea dar se tem de Ministerul de Finante nu prea au de ce sa se numeasca firme. Daca insa e nevoie de o mai mare explicitare a legii, astept propuneri.
  • 0 (0 voturi)    
   Scutire de impozit in IT (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:57)

   BulaTov [utilizator] i-a raspuns lui Georgiana Olaru

   Speram sa includeti si Planificare si Cibernetica Economica (ASE Bucuresti) si Matematica Mecanica (Universitatea Bucuresti), sectii care au fost inainte de 1989 si acum au disparut si nu se pot echivala cu nimic din Anexa 2, sau nu vor cei de la ASE sau Universitate sa le echivaleze si sa elibereze adeverintele care ne sunt cerute la servici pentru scutire de impozit pe langa diploma si foaia matricola.
 • 0 (0 voturi)    
  Prag electoral (Luni, 24 noiembrie 2008, 10:28)

  Marius [anonim]

  Varujan, ti-ai asigurat de-a lungul timpului o binemeritata vizibilitate in Parlament si nu datorita unor scandaluri ci prin ceea ce ai facut concret pentru sectorul IT&C, lucruri pe care noi cei din aceasta zona le cunoastem si le apreciem. Este normal sa ne dorim ca reformele, legiferarea, structurarea acestei piete sa continue. Vad insa o problema in pragul electoral de 7,000 de voturi impuse ca reprezentant al minoritatii armene (care stim cu totii ca s-a redus ca numar in ultimii ani).

  Cum comentezi valoarea acestui prag ? In afara voturilor ce vor veni cu siguranta din sectorul IT&C (eu cred ca aici nu exista o divergenta de pareri intre cei din aceasta piata) pe ce alt suport electoral te bazezi ?
  • 0 (0 voturi)    
   Prag electoral. (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:17)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius

   E mare. A fost vointa partidelor politice si n-am avut ce face. Acum trebuie sa-l trecem. Ma bazez pe armeni, pe comunitatea din IT&C si pe utilizatorii care cred ca e mai bine sa votezi un om care face ce spune decat pe unul care spune ca va face. Si pe prietenii lor, evident.
   Hai ca reusim si de data asta!
 • 0 (0 voturi)    
  normele pt legea arhivelor electronice (Luni, 24 noiembrie 2008, 10:57)

  ionel condor [anonim]

  Stimate Domnule Deputat !

  Va felicit pt contributia la Legea Arhivarii Electronice 135/2007.
  Nu inteleg de ce, desi legea spune ca normele vor apare in 3 luni, nu au aparut dupa iata mai bine de 1 an si jumatate.
  Legea se coroboreaza in parte cu legea semnat electronice si legea comertului electronic si eu consider ca intarzierile in aparitia normelor au una din urmatoarele 2 cauze:
  a) fie ministerul de resort nu are specialisti
  b) fie se asteapta ca anumite firme bine implicate in minister(e) ;) sa modifice/realizeze aplicatii in conformitate cu normele, si apoi la aparitia normelor in nici 1 luna sa vina pe piata cu aplicatii 100% compatibile cu normele.
  Aproape as paria pe 1-2 astfel de firme care vor avea primele aplicatii compatibile cu normele :), dvs nu ? :)
  Ati putea va rog sa va exprimati parerea in legatura cu aceste intarziere inacceptabil de mari (stiu ca e in alta "ograda" chestiunea acum, de aceea va cer doar o parere).

  Update: exista de cateva luni un proiect de decizie ,
  http://www.anrcti.ro/DesktopModules/Interogation/DownloadFile.aspx?intSurveyID=931&intSurveyFilledInstancesID=947060
  dar tot proiect a ramas.

  O alta sugestie: in multe tari din UE exista reglementari precise cu privire la activitatile de registratura electronica in institutii ale statului locale si centrale si fixarea unor termene in care acestea sunt obligate sa introduca sisteme de registratura electronica si management de documente in activitatea curenta.
  Pe cand si la noi astfel de reglementari ?

  Va pot sugera legislatia italiana in domeniu la acest link, ultima parte jos in final Anexa A :
  http://ionelcondor.wordpress.com/2007/08/15/sisteme-de-management-al-documentelor/

  Va felicit incaodata pentru activitatea dvs, cei implicati in domeniu o cunoastem si o urmarim, si va doresc mult succes in continuare !

  Ionel Condor
  • 0 (0 voturi)    
   Arhivare electronica (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:22)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionel condor

   Am facut un lucru care nu imi place: presiuni pe cei care au de facut normele. Ca initiator, e in ordine. Ca membru al Parlamentului ar putea fi considerat un amestec intr-o putere distincta (cea executiva). Am reusit (partial) cu facturarea electronica. Mai au cei de la finante de facut o codita (cea cu registrul) si se cam codesc, pentru ca priovesc chestia asta ca pe o belea in plus pe cap. O sa o faca, am promisiuni. La arhivare, lucrurile sunt ramase in urma rau si continui sa fac presiuni sa se intample.
   Tot ce tine de institutile administratiei publice va fi in legea cadru de e-guvernare. Orice sugestie e binevenita, lucrez acum la ea si orice ajutor e de folos.
 • 0 (0 voturi)    
  Contracte cu statul (Luni, 24 noiembrie 2008, 11:04)

  mihai t. [anonim]

  Cum se face ca o firma ca Siveco da lovitura in contractele cu statul dupa multe experiente negative?
  • +1 (1 vot)    
   contracte cu statul (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:26)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai t.

   Nu sunt un fan al statului. Cred ca intrebarea ar trebui pusa in alta parte. Toto ce am facut pana acum a fost pentru dezvoltarea pietei si faptul ca ma apuc de legea cadru pentru e-guvernare se datoreaza lipsei de interes a administratiei pentru asa ceva. Voi face lucrul acesta, chiar daca nu imi face foarta multa placere sa am de-a face cu rezistenta birocratica. Pe de alta parte, vreau sa modificam si legea achizitiilor publice in sensul asigurarii neutralitatii tehnologice. Asta tine de atributiile si limitele pe care le am in orice sistem democratic. Nu uitati ca eu nu reprezint statul ci electoratul.
 • 0 (0 voturi)    
  Invatamantul romanesc de IT&C (Luni, 24 noiembrie 2008, 11:29)

  Bogdan Iordache [anonim]

  Domnule Pambuccian,

  1. ce parere aveti despre nivelul invatamantului romanesc de IT&C, in special a invatamantului superior ?

  2. de multe ori salile de curs ale facultatilor de IT&C sunt goale, studentii avand in mare parte slujbe full-time. Credeti ca balansul rapid catre practica este benefic sau formarea teoretica suplimentara nu trebuie neglijata ?

  Multumesc.
  • +1 (1 vot)    
   invatamant (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:34)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan Iordache

   1. Invatamantul gimnazial si cel liceal a fost pus sub semnul intrebarii de o reforma gresit pornita si aplicata acum 10 ani. Cel universitar sufera acum de pe urma reformei facuta atunci. La asta s-a adaugat si aderarea la Bolognia care este, cred eu, o noua greseala europeana. Nivelul este inca bun, dar nu stiu pentru cat timp. In plus, investitiile in IT&C au ajuns la limita sistemului de invatamant si riscam o criza majora de resurse umane. E o chestiune serioasa, am tras toate semnalele de alarma in ultimii 8 ani, dar cred ca va trebui sa gasim solutii alternative. Este un sistem cu inertie mare.
   Este, din pacate, un rezultat al crizei fortei de munca. Exista si companii care acorda burse pentru viitorii angajati si cred ca aceasta este abordarea corecta. Pregatirea din anii studentiei nu poate fi suplinita de specializarea de la locul de munca. Pe de alta parte, o revizuire a curriculei in sensul unei abordari mai apropiate de nevoile pietei de forta de munca, este absolut necesara si urgenta. Dar aici, autonomia universitara e suverana. Din pacate, formulele de parteneriat cu industria sunt foarte mult diluate si de aceea incep sa ma gandesc la o abordare alternativa. Am discutat-o la Timisoara cu Alcatel si Continental si la Bucuresti cu liceul Lumina, cred ca in cateva luni pot prezenta un proiect cu cap si coada.
 • 0 (0 voturi)    
  securitate informatica (Luni, 24 noiembrie 2008, 11:49)

  ana maria croitoru [anonim]

  Domnule Pambuccian,

  Aveti in plan sa abordati in legislatura viitoare problematica securitatii informatice? Este un domeniu destul de slab reglementat la noi desi stiu ca este o prioritate strategica la nivelul comunitatii. Studiile arata ca avem de-a face cu mutarea criminalitatii din spatiul fizic in spatiu virtual. Este pentru dumneavoastra o prioritate crearea unu cadru pentru o societate informatiionala mai sigura (si am refer in primul rand la aplicatiile de comert electronic, la banci) si daca da, cum?
  • +1 (1 vot)    
   securitatea informatica (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:38)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui ana maria croitoru

   Da. Din nefericire, stiu multe lucruri despre care nu pot vorbi. Voi revizui legislatia pe care o avem. Nici macar spam-ul nu e legiferat cum trebuie, pentru ca a trebuit sa implementam directivele europene, directive plasate foarte departe de lumea reala.
   In UE nu exista o lege a comertului electronic. Exista doar un soi de directiva de protectie a consumatorului in B2C si aia departe de ceea ce ar trebui. Sper sa reusesc. Aici am de facut un tur de forta in discutiile cu cei de la Bruxelles si din pacate sunt foarte putini meseriasi printre ei si foarte multi politruci. Voi avea nevoie de un sprijin clar al industrusiei si al consumatorilor. Sper sa reusim
 • 0 (0 voturi)    
  eGuvernare in Romania (Luni, 24 noiembrie 2008, 12:02)

  Dr. ing. Dan Vasilache [anonim]

  Am publicat recent cartea 'Guvernarea electronica. O introducere' la editura Casa Cartii de Stiinta din Cluj-Napoca.
  Intrebare:
  Cum apreciati necesitatea introducerii pe o scara mai larga a eGov in Romania, la nivelul statelor din UE (ceea ce exista in prezent dateaza de cativa ani buni, si am ramas mult in urma). Prin 'mai larga' inteleg, pe langa eAdministrare, si eSanatate, eInvatamant, eCultura, eJustitie si eDemocratie.
  • 0 (0 voturi)    
   e-Gov (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:40)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dr. ing. Dan Vasilache

   Am mai raspuns la intrebarea aceasta. Pregatesc legea cadru. Probabil ca ma voi inspira mult din legislatia Austriei. Cred ca e un model viabil si acolo unde altii au reusit cu lucruri care ni se potrivesc, merita sa ne uitam putin la ce si cum au facut
 • 0 (0 voturi)    
  Securitatea IT - Siguranta cetateanului in spatiul (Luni, 24 noiembrie 2008, 12:13)

  Ioan Piticar [anonim]

  Stimate Domnule Deputat,

  Din pacate pe domeniul Securitatii IT (retele publice si guvernamentale), masurile pro-active in ultimii 4 ani au fost minime, ba chiar mai mult s-a distrus si cea a mai fost (exista situatii concrete).
  Care a fost activitatea practica a Comisiei IT a Parlamentului pe zona:
  A. Intaririi legislatiei privind securiazarea retelelor publice de comnicatii;
  B. Monitorizarii si impunerii unei responsabilizari a Institutiilor nationale pe segmentul Securitatii IT;
  C. Contributiei la noua propunerea de C.Pen si C.P.Pen, pe linia infractiunilor informatice;
  D. Controlului fondurilor bugetare alocate Proiectelor de Securitate IT (componentelor de proiect), dar mai ales AUDITUL PERFORMANTEI acestor proiecte -si in ce priveste Securitatea IT.
  E. Promovarii legislatiei specifice unui Registru National pentru Aplicatii si produse (echipamente IT)- similara legislatiei Registrului AUTO RO.

  Trbuie sa fim de acord ca infractionalitatea informatica este in crestere alarmanta in RO, dar Ministrul de Specialitate doar "a vorbit" si a distrus in acesti 4 ani, fara nici un control de Autoritate.
  RAPOARTELE CURTII DE CONTURI sunt elocvente!
  Le-a discutat Comisia Parlamentara de specialitate?

  Cu stima,
  • 0 (0 voturi)    
   securitate IT (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:46)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioan Piticar

   1. Legislatia privind intruziunea neautorizata a fost foarte mult criticata de mediul international si a mai trebuit sa reduc putin pedepsele. Oricum, a avut efect.
   2. Securizarea retelelor publice si a transferului informatiei publice va face obiectul legii cadru de e-guvernare
   3. Auditul nu este dorit de... firmele mari de audit. Am tot incercat sa impun prin legislatie responsabilizarea acestora si de fiecare data articolele respective de lege au fost intoarse la Bruxelles. Pana cand nu vom avea suficienta competenta acolo, va fi destul de greu sa trecem peste masurile stipulate in mod expres in directive.
   4. Tot ce pot face din Parlament in legatura cu felul in care sunt cheltuiti banii la nivelul administratiei va fi in legea cadru de e-guvernare (de-aia o si scriu) si in cea legata de achizitiile publice.
 • 0 (0 voturi)    
  Sutire de impozit pentru cine trebuie (Luni, 24 noiembrie 2008, 12:46)

  Sebi [anonim]

  Buna ziua,

  Am participat la intalnirea pe care ati avut-o cu angajatii mai multor firme de IT din Timisoara. Mi-a placut ce am auzit si modul cum v-ati prezentat. Recunosc ca nu stiam nimica despre dumneavoastra pana atunci. Dar, in legatura cu scutirea de impozit pentru angajatii din industria IT care au absolvit doar anumite facultati este foarte incorecta. Ca de obicei in Romania, exista o lege buna care se aplica gresit, fara logica. Dumneavoastra vorbeati de pericolul ca orice brutarie sa spuna ca are angajati programatori si astfel sa scape de impozit. Eu vad solutia in felul urmator: scutirea de impozit sa se dea pentru profesie indiferent de studii. Asa e corect. Daca muncesc acelasi lucru ca si cineva care a terminat o alta facultate, trebuie sa beneficiez de aceleasi conditii de plata, pentru ca plata o primim pt ceea ce muncim nu pentru ceea ce am studiat in facultate.. Dar trebuie spus exact in ce conditii o persoana poate fii catalogata ca fiind programator sau care o fi profesia sau profesiile la care s erefera scutirea de impozit. In felul acesta angajatii unei firme pe care ati dat-o ca exemplu ca si-a inregistrat vanzatorii de computere ca programatori pt a-i scuti de impozite nu va mai putea face chestia asta dar vor fi scutiti cei care chiar merita. Sper ca se va putea face ceva pentru ca este foarte nedrept modul de aplicare al acestei scutiri de impozit.

  Cu stima,
  Sebi
  • 0 (0 voturi)    
   pentru Sebi (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:49)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sebi

   Asa e. Am mai spus, vreau sa o extind si voi face lucrul acesta. Nu pot sa o extind, asa cum as dori, la nivelul companiei pentru ca in momentul acela intra in zona jurisdictiei europene. O voi extinde cu lista de facultati absolvite si cu ideea de vechime in meserie (sugerata de cineva zilele astea).
 • 0 (0 voturi)    
  Intilnirea a inceput (Luni, 24 noiembrie 2008, 13:32)

  Cristian Pantazi - Moderator [utilizator]

  Buna ziua.
  Domnul Varujan Pambuccian este in redactia HotNews.ro. Start la intrebari :)
  • 0 (0 voturi)    
   intrebarile precedente (Luni, 24 noiembrie 2008, 13:48)

   Thheo [utilizator] i-a raspuns lui Cristian Pantazi - Moderator

   Nu raspundeti si comentariilor facute zilele trecute Eu am 2 intrebari acolo si astept :)
   • 0 (0 voturi)    
    intrebari precedente (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:52)

    Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Thheo

    Care sunt acelea? Aici trebuie sa raspund in serie si asta si fac. Daca mi-a scapat ceva de ieri, va rog sa le repetati
 • 0 (0 voturi)    
  Realizari IT (Luni, 24 noiembrie 2008, 13:43)

  Catalin Piciu [anonim]

  Care sunt principalele dvs. initiative si relizari in sectorul IT din perioada 2004-2008?
  Va multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   realizari (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:52)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin Piciu

   foarte pe scurt pe www.pambuccian.ro
 • 0 (0 voturi)    
  vouchere pentru calculatoare (Luni, 24 noiembrie 2008, 13:44)

  stefan [anonim]

  Am vazut ca s-au dat vouchere pentru turism. Cand credeti ca se vor da si pentru calculatoare?
  • 0 (0 voturi)    
   tichete (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:55)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui stefan

   Am vorbit despre asta mai sus. Era sa se intample chiar anul acesta. Am pierdut legea intr-un mod stupid: la 1 vot, al meu, cu mine in Camera, cu cartela mea de vot in birou. Nu am mai avut timp sa urc sa o iau. Nu am vrut sa folosesc cartela de vot a unui coleg absent, cartela oferita de un alt coleg. Cred ca e mai cinstit asa. Acum sigur nu voi mai pati la fel. Legea o repun si o trec.
 • 0 (0 voturi)    
  Forta de munca IT (Luni, 24 noiembrie 2008, 13:45)

  Liviu Constandache [anonim]

  IT-ul nu mai este de mult o joaca si a devenit o industrie in plina expansiune in Romania. Exista programe de formare care sa trateze nevoia de perfectionare a fortei de munca in acest domeniu?
  Stiu ca asociatiile din domeniul IT&C au mai degraba proiecte de formare sociale decat proiecte de formare bine structurate adresate nevoilor sectorului IT&C, desi bani sunt pentru a fi alocati acestor programe. Ce veti face in acest sens?
  • 0 (0 voturi)    
   invatamant IT (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:58)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liviu Constandache

   Am raspuns si la intrebarea asta. M-am saturat sa ma tot lupt cu sistemul de invatamant de stat. Voi veni in curand cu formule alternative. Le discut cu cei din industrie si daca va trebui sa ne construim si propriul sistem de invatamant, o vom face. Am ajuns la 10% din PIB si mai e loc de crescut. Nu e vina noastra ca traim intr-o Europa in care IT&C reprezinta 2.66% din PIB. Aderarea nu inseamna cred sa te aplatizezi ci sa contribui la binele comun cu ceea ce ai mai bun de oferit
 • 0 (0 voturi)    
  energia verde (Luni, 24 noiembrie 2008, 13:48)

  liana [anonim]

  Ce ne puteti spune despre energia verde? de unde aceasta preocupare?
  • 0 (0 voturi)    
   energie verde (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:59)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui liana

   Pai tot din IT. Sunt tehnologii apropiate. De altfel, acum doua luni am extins si obiectul de activitate al comisiei pentru mai multe categorii de tehnologii avansate. In plus, cred in ecologie
 • 0 (0 voturi)    
  educatie in variante (Luni, 24 noiembrie 2008, 13:49)

  cititor [anonim]

  Propunere :
  - in scoli si licee , sa existe in programa scolara la fiecare lectie, prezentare paralela de solutii close source / open source, cu avantaje si dezavantaje,
  pe nivele de competenta IT , end-user, IT specialist.
  Intrebari
  1) - cum vedeti in actuala situatie de criza, rolul open source ( sisteme de operare, tehnicieni cunoscatori O.S., firme autohtone , specialisti proprii ai intreprinderilor si institutiilor....etc)
  2) -poate deveni open source un colac de salvare national prin avantajele economice imediate rezultate din costurile mai mici ale tehnologiei directe si marirea investitiei in oamenii proprii din cadrul companiilor si institutiilor in aceasta directie, creiindu-se astfel si locuri noi de munca ?
  3) se poate genera legislativ o directie de dezvoltare IT nationala, in care sa co-existe explicit termenii closed source si open source pentru a se statuta cumva existenta celor 2 variante ?
  • 0 (0 voturi)    
   raspunsul este DA (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:04)

   Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui cititor

   Cred ca ideea coexistentei tehnologiilor si a variantelor open si close e binevenita. E foarte bine sa generam o discutie nationala si sa vedem impreuna ce e necesar sa facem. Eu sunt adeptul neutralitatii tehnologice si a utilizarii a tot ce ni se potriveste asa cum vrem. Utilizatorul trebuie sa fie suveran iar legea sa ii asigure oricui accesul egal
   • 0 (0 voturi)    
    Multumesc pentru raspuns (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:45)

    cititor [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

    Va multumesc pentru raspuns, in linii politice suna bine. Din pacate, criza e mai aproape de noi decit discutiile nationale. Situatile de criza sint atipice si necesita solutii atipice, fara a se aduce totusi atingere bazei democratice a sistemului. Ideea unei politici de dezvoltare cu alternative este necesara, si in situatie de criza, dar si in situatie de normalitate. Spuneti ca utilizatorul trebuie sa fie suveran....total de acord....acum vine intrebarea mea....CARE UTILIZATOR ? Cel care a vazut la fata numai anumite aplicatii ? aici trebuie sa intervina politica de dezvoltare de care vorbeam.....cu alternative de abordare pe termen scurt in vreme de criza si alternativa pe termen lung cu implicare pe toate nivelele IT....( analiza, decizie, productie, implementare, exploatare, educatie, resurse alocate) Oricum, apreciez pozitiv raspunsul dvs, si imi da o speranta ca nu vom asista in continuare la bananizarea sectorului IT din Romania sub presiuni din exterior, oricit de colorate si 'template' ar fi ele.
 • 0 (0 voturi)    
  Haiku (Luni, 24 noiembrie 2008, 13:49)

  Marian [anonim]

  As vrea sa stiu de ce nu mai postati haiku pe blog?
  • +1 (1 vot)    
   Haiku (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:05)

   Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui Marian

   O sa mai scriu
   Tatatura ma asteapta
   Timpul nu
 • 0 (0 voturi)    
  IT-ul si lucrul la stat (Luni, 24 noiembrie 2008, 13:49)

  Iulian [anonim]

  Am vrut sa aplic pentru un post de IT Admin la o institutie de stat. Am fost foarte surprins sa aflu ca exista o bibliografie... carti din care vor fi intrebari la proba scrisa...
  Mi se pare un pic deplasat... Am terminat Facultatea de Calculatoare si am certificari Cisco si Microsoft. Am experienta 4 ani in administrare de retele. Si cu toate astea, exista sansa sa nu iau postul pentru ca nu voi sti raspunsul la o intrebare banala din bibliografia respectiva...
  Asta pe langa faptul ca postul respectiv este "promis" cuiva...

  Cand o sa fie luate in considerare certificarile cu recunoastere internationala oferite de Cisco sau Microsoft in institutiile de stat?
  • +1 (1 vot)    
   lucrul la stat (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:06)

   Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui Iulian

   Pai pana la urma orice angajator e liber sa isi stabilesca modalitatea de angajare. Nu stiu ce sa spun aici
 • 0 (0 voturi)    
  ITself (Luni, 24 noiembrie 2008, 13:54)

  mihai [anonim]

  1.Exista vreo posibilitate ca pe viitor, in Romania, IT-ul sa devina un varf de lance al economiei...le fel ca in India? IT-ul aduce bani in tara fata de constructiile pe care dl. Tariceanu vrea sa le promoveze si care nu vad cum ar putea sa scoata economia din criza.
  2.Credeti ca e o idee buna sa va dati jos barba caracteristica acum in campanie?
  • +1 (1 vot)    
   IT (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:08)

   Varujan Pambuccian [anonim] i-a raspuns lui mihai

   1. Pai deja cam e. 10% din PIB creat de 100000 de mii de oameni, e ceva, nu?
   2. NU MI-AM DAT BARBA JOS! E PE FATA. O TUND MAI SCURT. Ca mi-am luat un aparat de tuns barba. De vreo 8 luni incoace
 • 0 (0 voturi)    
  facturi electronice (Luni, 24 noiembrie 2008, 13:55)

  Bogdan [anonim]

  1. Aveti cunostinta cind vor aparea normele MEF la Legea 260/2007?
  2. De ce emiterea facturilor se face EXCLUSIV in una din cele 2 modalitati: letric, respectiv electronic?
  In acest fel, emitentii de facturi electronice vor fi obligati sa tipareasca facturile si sa le trimita prin posta, pentru clientii care vor dori in continuare sa receptioneze astfel facturile, aparind astfel costuri suplimentare.
  • 0 (0 voturi)    
   factura electronica (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:16)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan

   1. In momentul in care cineva din MEF va accepta sa tina un amarat de registru electronic. Atat tine de partea lor de norme. Deocamdata paseasa chestia asta de la o directie la alta.
   2. Emiterea inseamna realizarea efectiva a facturii. Am creat o distinctiei intre emitere si transmitere pentru ca nu toti cei care primesc factura o doresc in forma electronica. Am gandit emiterea asa (pe categorii, aici normele ANC sunt f clare) pentru a rezolva problemele de inserierie ridicate de foarte multi dintre marii "producatori" de facturi. Am aici in vedere in primul rand pe cei din utilitati. Legile nu le scriu fara sa ma consult cu toti cei interesati pentru ca nu am cum sa le stiu pe toate
 • 0 (0 voturi)    
  Despre programe de cerectare guvernamentale (Luni, 24 noiembrie 2008, 13:59)

  Ileana Cosanzeana [anonim]

  De ce nu exista si in Romania programe guvernamentale
  de sustinere a cercetarii sau de infiintare de centre de
  cercetare pe ramuri ale sectorului IT, care dupa ce
  produc rezultate isi vor scoate investitia din vanzarea
  a ceea ce au descoperit.

  Ma refer la domenii de mare interes cum ar fii
  - inteligenta artificiala
  - sinteza vocala
  - robotica
  - algporitmi de modelare spatiala

  Domenii unde investitia este minima. De ce nu putem
  sa luam exemplu de la Japonia sau SUA in acest
  domeniu, chiar putand sa ii intrecem in cativa ani.
  • 0 (0 voturi)    
   cercetare (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:17)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ileana Cosanzeana

   Ei, aici nu pot decat sa ii bat la cap. E vorba de executiv si de separarea puterilor in stat. Aveti dreptate, o voi face
 • 0 (0 voturi)    
  Care este parerea domnului Pambuccian despre (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:02)

  GHOST [utilizator]

  ceilalti membri ai parlamentului ?
  Cati senatori si deputati merita sa fie realesi?
  • 0 (0 voturi)    
   colegi (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:22)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui GHOST

   Nu comentez
 • 0 (0 voturi)    
  Avalansa de intrebari (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:05)

  Cristian Pantazi - Moderator [utilizator]

  Foarte multe intrebari si foarte bune, la obiect. Va multumesc pentru nivelul ridicat al discutiei. Dl. Pambuccian abia pridideste sa raspunda
  PS. Am avut mici probleme cu streamingul, dar pare ca s-au rezolvat
 • 0 (0 voturi)    
  Tot "support"-ul"nostru ! (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:06)

  Support IT [anonim]

  Domnule Pambuccian,

  Ati facut un mare lucru promovand legislatia legata de semnatura electronica. Am urmarit evolutia.
  "Support"-ati o remarca incomoda ?

  Se implementeaza foarte greu. Ne miscam ridicol de greu fata de ceilalti, ma refer la alte piete din UE si nu numai.

  Legislatia in domeniu este ingrozitor de "anchilozata". Cand vom intra in normalitate ?

  In rest, succes la vot. Aveti tot "support"-ul nostru, al IT-istilor din toata tara la aceste alegeri !

  Mult succes !
  • 0 (0 voturi)    
   saru'mana! (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:22)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Support IT

   pentru suport.
   Intentionez o revizuire a legislatiei. Si o strangere a ei intr-un cod pentru IT si unul pentru Telecom. Am inceput asta acum doi ani si sper sa o finalizez in viata asta. Adevarul e ca si piata a evoluat mult, de industrie nu mai vorbesc si e necesara o recorelare a legilor.
 • 0 (0 voturi)    
  licente comunicatii (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:10)

  Cosmin ANDREI [anonim]

  Ce sanse vor avea mici operatori de comunicatii sa acceseze licente de genul Wi-max si ce strategii exista pentru sprijinirea lor in lupta cu marii operatori pentru a asigura o concurenta reala pe piata de comunicatii.
  • 0 (0 voturi)    
   licente (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:25)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cosmin ANDREI

   Cred ca e bine sa creem o piata tertiara. Asta ar putea rezolva accesul. Pe de alta parte, cred ca nici asa nu va fi foarte usor. Daca aveti orice sugestie care nu reprezinta o intruziune brutala in piata libera, sunt interesat sa o promovez. Dar numai cu conditia pastrarii unei piete libere
 • 0 (0 voturi)    
  Scutire Impozit (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:11)

  Ionut Vladila [anonim]

  Buna Ziua,

  Scutirea de impozit pentru sectorul dezvoltare software sa ve mentine in continuare?


  Va multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   scutire de impozit (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:26)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionut Vladila

   Am mai raspuns. Da. E una dintre prioritatile mele. Mentinerea si extinderea
 • 0 (0 voturi)    
  Servicii gazduire web (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:14)

  Matei [anonim]

  Buna ziua!
  E nevoie sa apara o reglementare pentru serivciile de gazduire web? Va intreb pentru ca acum cam toata lumea ofera astfel de servicii iar hosterii pot intercepta in voie emailurile, copia sursa siturilor pentru revindere (de ex) si alte minuni. Ce incredere sa am eu sa las mailurile si situl pe mana unor pusti care abia au terminat liceul?
  Sunt comparabili ca servicii cu telefonia (fixa sau mobila) dar acolo stiu ca exista astfel de reglementari pentru prevenirea acestor fapte.
  Nu ar trebui o reglementare ceva? Nu am auzit de astfel de cazuri dar....
  Multumesc!
  • 0 (0 voturi)    
   hosting (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:27)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Matei

   Increderea care va deriva din lege. Vreau sa extind prevederile privind protectia vietii personale in spetiul virtual. Greu in contextul lumii de azi, dar sunt sigur ca voi gasi o cale
 • 0 (0 voturi)    
  Criza economica si IT-ul (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:14)

  Tudy [anonim]

  Cum vedeti ca va fi afectat domeniul IT&C din Romania pe fondul crizei economice curente? Ma refer aici la toate sectoarele (servicii, software, hardware, etc).
 • 0 (0 voturi)    
  Impozit programatori (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:14)

  Cosmin Negoescu [anonim]

  1. Ca fiecare inceput de an intra in vigoare noi legi, noi taxe. Scutirea de impozit pentru programatori a fost de foarte multe ori atacata, aceasta lege incercand a se scoate. Este destul de clar ca aceasta lege nu va putea fi tinuta la nesfarsit. Cat timp credeti va mai putea fi in vigoare ?

  2. Se aud zvonuri despre criza internationala si restructurari in industria romaneasca, la nivel general. Ce parere aveti despre retragerea investitorilor straini din industria de software romanesc ? Ce parere aveti si despre disponibilizari sau cresteri salariale in industria IT din Romania in anul 2009 ?
  • 0 (0 voturi)    
   scutire impozit (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:31)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cosmin Negoescu

   1. Pentru 2009 am rezolvat problema. O voi face an de an si o voi extinde.
   2. Depresia e o oportunitate pentru industria noastra. Daca vom avea mintile in cap, vom reusi sa o fructificam. Retragerea era datorata secarii resursei umane. Depresia a reusit sa duca la revizuirea planurilor. Va trebui sa folosim urmatorii 3 ani pentru a stabiliza prezenta investitiei existente si atragerea de noi investitori. Exista doua cai pe care le intrevad eu:
   1. Repararea urgenta a sistemului de invatamant
   2. Orientarea spre R&D cu tot ce inseamna stimularea acestei orientari
 • 0 (0 voturi)    
  Programul intilnirii (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:29)

  Cristian Pantazi - Moderator [utilizator]

  Dl. Varujan Pambuccian va raspunde astazi la toate intrebarile venite pina la ora 14.30, iar la intrebarile venite dupa aceasta ora va raspunde in zilele urmatoare.
  Multumim
 • 0 (0 voturi)    
  ar fi frumos daca s-ar putea adauga la articol (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:32)

  GHOST [utilizator]

  ar fi frumos daca s-ar putea/e voie sa se adauge la sfarsitul articolului faptul ca domnul Pambuccian poate fi votat peste tot in tara. Pur si simplu aceasta ar fi util pentru viitorul multor romani.
  • 0 (0 voturi)    
   Da. Pot fi votat in toata tara (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:33)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui GHOST

   Apropo, ce-ar fi sa ne vedem maine la ora 19 la sala New York din World Trade Center? Am o chestie (ca nu stiu cum sa-i spun altfel) cu Harry Tavitian. Ii zice IT&Jazz, este un soi de eveniment electoral, dar e mai degraba o intalnire intre prieteni. Va invit pe toti
 • 0 (0 voturi)    
  licente Microsoft (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:33)

  mihai vlad [anonim]

  Buna ziua,
  As fi curios sa stiu cum se face ca in 2004 am inchiriat licente Microsoft (server, statii, Office) pentru guvern si invatamant de peste 70 mil. EUR dar cu toate astea in continuare se cumpara in licitatii aceleasi licente, care deja pot fi folosite fiindca ele exista. NUmarul a fost foarte mare, era acoperitor pentru toate ministerele su unitatile de invatamant,
  Si am mai semnat un contract de 40 mil. cu MIcrosoft anul acesta ? Din nou si pentru ce ?
  • 0 (0 voturi)    
   licente (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:34)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai vlad

   Am mai spus-o: vreau sa schimb legea achizitiilor publice in asa fel incat caietele de sarcini sa fie neutre tehnologic
   • 0 (0 voturi)    
    licente microsoft (Miercuri, 26 noiembrie 2008, 9:57)

    mihai vlad [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian.

    Am inteles ca vreti sa faceti multe lucruri de acum inainte, dar de ce nu ati facut asta pana acum ?

    Sunteti presedintele comisiei de IT din 2000, de cati ani mai aveti nevoie ca sa faceti ceva ?

    Am vrea sa stim si noi fiindca altfel in campaniile din urmatoarele mandate o sa ne spuneti aceleasi lucruri pana o sa iesiti la pensie: noi nu ne alegem cu nimic, dvs. cu beneficii si o pensie frumoasa.

    Inca un comentariu: spuneti ca vreti sa schimbati legea, dar puteti oare ?
 • 0 (0 voturi)    
  domenii .ro (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:37)

  sebastian [anonim]

  Cum spunea cineva mai sus comunitatea din care fac parte asteapta cu interes ziua cand domeniile .ro vor putea fi reinviate adica sa se stabileasca o taxa anuala !
  • 0 (0 voturi)    
   .ro (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:35)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui sebastian

   Am raspuns si la asta. Nu stiu daca anual sau cu o alta periodicitate. Oricum, nu pe viata
 • 0 (0 voturi)    
  iTc (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:51)

  marius [anonim]

  cum vedeti piata de securitate IT si cum prognozati viitorul ei. care este gradul de participare la fondurile nerambursabile Banca Mondiala - MCTI?Multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   paita IT de securitate (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:36)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui marius

   Am mai raspuns. Nu ma mai lasa moderatorul sa mai stau pe-aici. Hai maine la World Trade Center, Sala New York si stam de vorba acolo
 • 0 (0 voturi)    
  americanii sunt de vina? :) (Luni, 24 noiembrie 2008, 14:55)

  Valy [anonim]

  Il citez pe domnul Radu Georgescu, presedintele GeCad: "E un trend care acum ceva timp parea incredibil, aducem americani in Romania si le convine sa lucreze in unele cazuri pe salarii mai mici decat romanii. La ei nu mai gasesc de lucru si le convine sa vina aici". Dumnealui se referea la programatorii americani.
  Exista o astfel de tendinta, "care va mai continua macar un an" cum spunea domnul Georgescu?
  • 0 (0 voturi)    
   nu (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:41)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valy

   Dar forta de munca venita din Germania, Statele Unite, Republica Moldova, India, Pakistan si mai nou, China a devenit o realitate. E un semn clar ca trebuie sa mai lucram la sistemul de invatamant sa marim cifrele de scolarizare si sa diversificam formele de scolarizare.
   Nu trebuie sa sarim in sus de bucurie ca suntem in plina expansiune. Cel mai greu se gestioneaza cresterea. Daca nu vom fi suficient de creativi, va urma datul cu capul de pragul de sus. Sper sa evitam asta
   • 0 (0 voturi)    
    totusi, da sau nu? :) (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:56)

    Valy [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian.

    Ma refeream la programatori in special, si mai general la sectorul IT, nu la constructii unde stiu ca e plin de chinezi.
    Majoritatea americanilor nici nu stiu unde se afla Romania pe harta.
    Iar daca vorbim de programatori trebuie facuta o diferenta intre US, Germania si China, Pakistan, Moldova. Cele trei din urma mai treaca mearga... Poate vin moldoveni, chinezi si pakistanezi, ca or fi avand salarii mai mici in tarile lor, dar nemtii si americanii...
    Eu am cunostinte care pleaca din tara si isi gasesc destul de usor de munca in europa(germania, belgia) ca programatori si pe mult mai multi bani decat in Romania, deci ceva nu se leaga. De ce ar veni nemtii pe bani mai putini la noi, daca sunt romani care se duc pe bani mai multi la ei?
    • 0 (0 voturi)    
     . (Marţi, 25 noiembrie 2008, 7:33)

     Mda [utilizator] i-a raspuns lui Valy

     toti o tineti cu "americanii nu stiu unde e romania pe harta". de ce ar sti? romania e o tara prea importanta, e o mare putere, sau ce? stai tu linistit ca un american da clasa unui roman, pe profile identice (it, medicina, ce vrei tu). daca stim geografie nu ne face cu mult mai destepti ;)
 • 0 (0 voturi)    
  ma bucur ca sunteti candidat peste tot (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:09)

  marius [anonim]

  chiar nu aveam pe cine sa aleg in colegiul meu!
  • +1 (1 vot)    
   Si eu. Saru'mana (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:38)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui marius

   pentru vot
 • 0 (0 voturi)    
  Grile de salarizare? (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:10)

  lore [anonim]

  Se vor introduce grile de salarizare pentru cei care au studii in domeniul IT? In tari din Europa precum Olanda, Franta stiu ca se aplica astfel de grile.
  In momentul de fata, stiu ca sunt diferente foarte mari intre salariile a doi programatori din aceeasi corporatie care au aceleasi studii, aceleasi sarcini si aceeasi vechime, de exemplu. Se va lucra in directia aceasta? Multumesc.
  • +1 (1 vot)    
   grile (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:37)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui lore

   Pentru administratia publica, incerc. Pentru companii, nu. Ar fi absurd
 • 0 (0 voturi)    
  Gratuitate pentru persoanele cu handicap (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:11)

  Emil Neagu [anonim]

  Puteti propune un proiect de lege in care sa se specifice clar ca persoanele cu handicap grav si accentuat sa aiba acces gratuit la internet?
  • 0 (0 voturi)    
   DA (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:37)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Emil Neagu

   clar
   • 0 (0 voturi)    
    Multumesc! (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:53)

    campionul [utilizator] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian.

    Puteti sa aproximati cand se va depune in Parlament o astfel de lege?
 • 0 (0 voturi)    
  ANC (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:23)

  GeoXX [anonim]

  Avand in vedere iminenta schimbare a guvernului...credeti ca acest lucru va avea repercursiuni si asupra noii conduceri ANC? Cum credeti ca va vor reactiona cei de la Uniunea Europeana privitor la acest lucru?
  • 0 (0 voturi)    
   ANC (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:44)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui GeoXX

   Cred ca da. Si cred ca UE va reactiona la fel. Ma intreb daca mai avem acronime. Repet: solutia stabilizarii e trecerea sub control parlamentar
 • 0 (0 voturi)    
  DVB-T (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:25)

  Lolo [anonim]

  De ce se intarzie asa mult reglementarea introducerii DVB-T -ului in Romania.Cred ca suntem singura tara din Europa de Est care nu are licenta clara pentru DVB-T
  • +1 (1 vot)    
   DVB (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:45)

   Varujan Pambuccian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lolo

   Asta este o intrebare de repetat la MCTI si ANC. Eu o fac de vreo doi ani. De-aia e bine sa avem institutii independente in domeniu.
 • 0 (0 voturi)    
  Discutia s-a incheiat (Luni, 24 noiembrie 2008, 15:48)

  Cristian Pantazi - Moderator [utilizator]

  Multumim pentru raliul de intrebari foarte precise si bune.

  O zi buna
 • 0 (0 voturi)    
  Sustinerea industriei IT la nivel guvernamental (Luni, 24 noiembrie 2008, 16:03)

  Dan Sevcenco [anonim]

  Stimate Domnule Pambuccian,

  Am avut ocazia sa vad un program guvernamental in Egipt care are ca scop sustinerea si maturizarea jucatorilor din piata IT&C si sant curios sa aflu daca se poate face ceva similar si in Romania.

  La obiect, in Egipt este o agentie guvernamentala care incheie contracte anuale de furnizare echipamente si licente software cu diversi furnizori, de exemplu Microsoft, IBM, HP.

  Acea agentie achizitioneaza un numar de licente software. Apoi permite jucatorilor din IT sa ceara sustinerea activitatilor lor prin acces la acele licente pe baza unor documente de tip "business case".

  Daca un business case este aprobat, compania respectiva poate achizitiona licentele necesare, din setul de licente achizitionat de agentia guvernamentala, la un pret de 10% din pretul de achizitie. Compania respectiva trebuie in schimb sa se angajeze sa indeplineasca anumite obiective de performanta in activitatea pe care o desfasoara, de ex:
  - certificare CMMi de un anumit nivel
  - construirea unor produse comerciale cu ajutorul instrumentelor achizitionate in cadrul acelui program.

  Puteti comenta o asemenea initiativa in contextul actual al Romaniei?

  Va multumesc,
  Dan Sevcenco
 • 0 (0 voturi)    
  vpambuccian (Marţi, 25 noiembrie 2008, 0:00)

  armenian guy [anonim]

  Dl. V.P. isi face campanie electorala. Nu s-a ocupat niciodata de problemele comunitatii armene din provincie, motivand ca ...este spcialist in IT. De fapt...este cadru didactic la fac. de Matematica-in Astronomie, dar nu stim daca a mai urcat in grad, ce articole ISI a publicat in ultima vreme, ce granturi sau centre de excelenta a promovat. Se pare ca mosteneste ,,pe viata" locul din Parlament.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by