Cel mai modern observator de seismologie din sud-estul Europei a fost inaugurat sambata in localitatea constanteana Eforie, costul investitiei - 1 milion de euro - fiind asigurat prin Ministerul Cercetarii si Tineretului, anunta Realitatea Tv.

La inaugurare au fost prezenti directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare stiintifica, Alexandru Emil Aldea, primarul orasului Eforie, Ovidiu Brailoiu, si specialisti in seismologie.

Noul observator seismic a fost construit in mai putin de un an pe un teren atribuit de autoritatile locale din Eforie, costurile investitiei fiind de un milion de euro, iar aparatura moderna cu care a fost dotat centrul provine din Statele Unite.

"Este un observator unic in aceasta parte a lumii si poate monitoriza orice miscare seismica produsa de la Himalaya si pana la Roma. De aici se pot supraveghea cutremurele si miscarile seismice si miscarile datorate valurilor tsunami, pentru ca la sud de Mangalia exista, pe teritoriul bulgar, o falie puternica ce genereaza cutremure", a declarat Gheorghe Marmureanu, citat de Realitatea Tv.

El a mai afirmat ca, in ultimii 200 de ani, in zona Marii Negre s-au produs 24 de valuri tsunami din care doua au fost pe teritoriul Dobrogei. Specialistii romani vor putea colabora cu cei din strainatate, dar tot la acest centru vor fi atrasi tineri, elevi si studenti, care sunt interesati de cercetare.

La randul sau, Adrian Grigore, specialist in reteaua nationala de seismologie a spus ca noul observator are scopuri multiple in zona Dobrogei unde se afla si o centrala nucleara, dar si obiective si conducte de petrol. Mai mult, potrivit acestuia se va putea face o monitorizare a bazinului Marii Negre.

"In Marea Neagra sunt cutremure care pana acum au fost studiate disparat. Noi am dat un epicentru, colegii bulgari altul, turcii altul si ucrainieni altul. Acum ne-am pus de acord sa schimbam date intre noi, iar datele vor fi transmise de jur-imprejurul marii", a precizat Adrian Grigore.

Chiar daca specialistii in seismologie nu pot prezice deocamdata producerea unui cutremur, noul sistem este util pentru o mai buna coordonare.

"Incercam sa transmitem o alarma seismica cand o detectam la suprafata, iar cutremurul este periculos. Vom putea pune la dispoitia autoritatilor posibilele distrugeri in asa fel incat sa dirijeze cu precizie mijloacele de salvare", a mai spus specialistul, care a adaugat ca un cutremur catastrofal nu se va produce in viitorul apropiat.

La noul observator de seimologie vor putea veni, in schimb, studentii, mai ales de la univeritatile din Dobrogea, care pot fi atrasi astfel in a deveni cercetatori, dar vor fi adusi si elevi care vor afla cum lucreaza specialistii si cum trebuie sa se protejeze in cazul unui seism.