Ministrul de interne, Cristian David, a admis in aceasta dimineata la Realitatea FM ca, in anii '90, s-a aflat in compania unor persoane care consumau droguri, dar spune ca n-a consumat. Intrebat de Catalin Striblea si Roxana Lazarescu daca a fost vreodata in compania unor persoane atunci cand consumau droguri, ministrul David a raspuns: “Da, eu am asistat...si sunt multe situatii in cluburi sau in alte locuri publice in care se consumau. La inceputul anilor '90, in Romania, in Olanda”. David a spus ca nu e responsabil pentru faptele altora si ca acuzatiile fostului sef al Agentiei Antidrog, Pavel Abraham, potrivit carora ministrul ar fi consumat ocazional droguri, sunt o razbunare pentru ca a fost eliberat din functie.

Click aici pentru a descarca fisierul audio cu declaratiile lui Cristian David

Rep: Pavel Abraham spune ca exista declaratii la politie in care dvs ati fi recunoscut ca ati consumat ocazional droguri in acel apartament impreuna cu prietena dvs si cu partenerul de afaceri. E adevarat sau nu?

Cristian David: Nu cunosc de unde a aparut aceasta declaratie formidabila intr-un dosar care nu ma priveste. Respectiva declaratie probabil ca dateaza din momentul respectiv, asta inseamna acum vreo 13 ani, cu privire la imprejurarile in care l-am cunoscut pe cetatean. Nu m-a privit direct si personal pe mine. Eu am facut, ca martor, o descriere a imprejurarilor in care l-am cunoscut pe cetateanul respectiv. Deci intreaga ancheta privea pe respectivul cetatean. Eu il cunosteam de cativa ani, desigur. In momentul anilor '90 n-aveam cum sa cunosc despre viata privata a unui cetatean olandez cu care eram asociat intr-o limita rezonabila, ca sa zic asa.

Rep: Intrebarea e alta. Ati consumat droguri de vreun tip la mijlocul anilor '90?

C.D. Eu va spun de la inceput ca nu.

Rep: Deci n-ati consumat droguri niciodata?

C.D. Nu. Nu este in declaratia respectiva, sau... poate fi rupt din context

Rep: Lasati delcaratia deoparte. Intrebarea directa este: ati consumat sau nu droguri?

C.D. Nu. Raspuns nu, si chiar de la momentul respectiv m-am delimitat total de aceasta situatie.

Rep: Dar ati fost vreodata in compania unor persoane care consumau droguri?

C.D. Da, in compania acestor persoane recunosc ca am fost, nu e nimic de ascuns.

Rep: Ati fost de fata cand anumite persoane consumau droguri?

C.D. Da, eu am asistat... si sunt multe situatii in cluburi sau in alte locuri publice in care se consumau....

Rep: Unde, unde se intampla lucrul asta si in ce perioada?

C.D. La inceputul anilor '90, in Romania, in Olanda... Dar nu vad in ce masura pe mine aceasta problema ma intereseaza. Cu ce as putea eu fi gasit responsabil cu privire la faptele pe care le face altcineva?

Rep: Ati vazut persoane care consumau droguri.

C.D. In anii '90, da.

Rep: Si dumneavoastra nu aveti nici o legatura, nici ocazional, nici altfel.

C.D. E foarte simplu, in acest caz, sa faceti toate cercetarile care se impun. Daca ar fi existat o minima responsabilitate care s-ar fi putut retine in sarcina mea, ar fi facut obiectul respectivei cercetari.

Rep: Deci sunteti absolut linistit ca, in continuare, va calificati la o demnitate in statul roman in ciuda declaratiilor pe care le-ati facut chiar in aceasta dimineata.

C.D. Asta este o apreciere care, fiecare o face dupa cum considera necesar. Dar ce vreau sa va spun foarte clar este ca nu exista responsabilitate colectiva pentru o fapta individuala. Altfel spus, pentru o fapta discutabila a unui asociat de-al meu, de acum 15 ani, care nu s-a petrecut in Romania, s-a petrecut in afara, despre ale carei imprejurari am precizat conditiile si contextul in care aveam cunostinta de aceste lucruri, nu vad in ce masura treaba asta este mai mult decat s-a aratat deja. O razbunare...

Rep: De ce credti ca acum a facut Pavel Abraham aceste dezvaluri?

C.D. Eu am fost consternat sa vad ca totul este expresia unei razbunari ca urmare a faptului ca s-a pus pe seama mea faptul ca a implinit varsta de pensionare si ca nu i s-a prelungit acest mandat. A fost o chestiune bine orchestrata in care razbunarea acestei persoane a fost evidenta.