Opt mineri si patru membri ai echipelor de salvare au murit sambata, in urma unor explozii in mina Petrila. Alti 12 ortaci au fost raniti, dintre care sase sunt in stare foarte grava. Echipele de salvatori au reusit sa aduca la suprafata trupurile a patru mineri morti. Sute de rude ale celor decedati s-au strans la poarta minei si la spitalul din Petrosani si asteapta vesti despre victime, potrivit Realitatea TV.

O a doua exploziei a avut loc, sambata seara, in mina Petrila, a declarat ministrul de Interne Cristian David.

Potrivit primelor informatii, prima explozia a fost cauzata de o acumulare de metan, care a surprins in subteran o echipa de 7 muncitori. Ulterior, alti cinci oameni au intrat in mina si au fost afectati de gaze.

Mai multe echipaje SMURD s-au deplasat la locul incidentului.

Sase dintre raniti se afla in stare grava.

Raed Arafat, secretar de stat ministerul Sanatatii, a precizat ca in subteran s-ar mai putea afla circa 16 - 19 persoane.

Conditiile meteo nefavorabile nu au permis accesul elicopterelor, a precizat el.

Echipele de salvare au fost retrase din mina

Cele doua echipe de salvatori care au intrat in subteran pentru a-i scoate la suprafata pe cei opt mineri decedati in prima explozie au primit ordin sa iasa din mina, deoarece exista pericolul producerii unor noi explozii, a declarat prefectul de Hunedoara, Dan Pricajan.

Directorul CNH: Explozia a avut loc la o adancime de 950 de metri

Directorul Companiei Nationale a Huilei, Daniel Surulescu, a declarat, sambata, pentru Mediafax, ca explozia de la mina Petrila, in urma careia opt mineri au murit si opt au suferit arsuri grave, a avut loc la o adancime de 950 de metri.

"Explozia a avut loc la 950 metri adancime, din cauza unei acumulari de metan. Se pare ca s-a depasit concentratia de cinci la suta a metanului", a precizat Surulescu.

Premierul Tariceanu cere anchetarea incidentului

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a dispus ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, sa mearga la Petrila si sa initieze formarea unei echipe de ancheta asupra conditiilor care au condus la producerea accidentului de la mina Petrila, anunta Guvernul, intr-un comunicat de presa.

De asemenea, premierul Tariceanu a solicitat ministrului Muncii, Mariana Campeanu, sa ia masuri pentru ajutorarea familiilor celor care au murit in acest accident, precum si a celor care sunt raniti.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, la postul public de televiziune, ca Guvernul va ajuta familiile minerilor care au murit in cele doua explozii care s-au produs sambata, la amiaza si seara.

"Cred ca este un gest de minima solidaritate si de asemenea doresc sa transmit pe aceasta cale condoleantele mele si toata compasiunea familiilor celor care au decedat in acest tragic si grav accident si sigur ca se va dispune crearea unei comisii de ancheta care sa stabileasca cauzele accidentului si responsabilitatile in aceasta situatie", a spus premierul.

Presedintele Traian Basescu a mers la Petrila

Presedintele Traian Basescu s-a deplasat la Petrila, mina in care cele doua explozii petrecute sambata au ucis 12 mineri si au ranit cel putin alti 12. El i-a vizitat in spital pe cei raniti.