Rusia sustine planul Kozak, respins de Chisinau in 2003, pentru rezolvarea conflictului dintre Republica Moldova si regiunea separatista Transnistria, a declarat, la Chisinau, prim-vicepremierul Igor Shuvalov, in cadrul unui summit care a reunit sefii de guvern din fostele republici sovietice, anunta Reuters.

"Credem cu adevarat ca acest plan de pace este eficient si ar putea fi implementat", a declarat Shuvalov.

"Incercam acum sa ajungem la un nou acord, pornind de la principiul de baza al respectarii integritatii teritoriale a Moldovei", a adaugat el.

Reuters comenteaza ca aceasta propunere reprezinta o incercare a Moscovei de a dovedi ca, in ciuda razboiului cu Georgia, Rusia poate actiona in continuare ca un actor onest in relatia cu vecinii sai.

Afirmatia oficialului rus vine in contextul in care premierul Vladimir Putin se afla, de vineri, la Chisinau, unde a avut intalniri cu presedintele Voronin si cu omologul sau, Zinaida Greceanii.

Putin s-a intalnit cu Voronin dupa ce a trecut prin beciurile cramei Cricova

Premierul rus Vladimir Putin si-a inceput vizita oficiala in R. Moldova dupa o receptie in celebrele beciuri ale cramei din localitatea Cricova, din apropiere de Chisinau, transmite NewsIn.

Premierul moldovean a oferit o receptie la Cricova participantilor la summitul sefilor de guvern din Comunitatea Statelor Independente, dupa incheierea reuniunii desfasurate in prima jumatate a zilei de vineri la Chisinau.

In drum de la beciurile de la Cricova spre Guvern, Putin s-a oprit la monumentul domnitorului Stefan cel Mare, unde a depus o coroana de flori.

Schimburile economice bilaterale - 2 miliarde de dolari in 2008

Vladimir Putin a afirmat, la finalul discutiilor cu Zinaida Greceanii, ca schimburile economice dintre Rusia si Republica Moldova vor ajunge, pana la sfarsitul acestui an, la 2 miliarde de dolari, in crestere cu 20-30% in comparatie cu 2007.

"Anul trecut am inregistrat 1,5 miliarde dolari. Anul acesta vom ajunge la 2 miliarde", a spus Putin, citat de Ria Novosti.

Putin a adaugat ca Federatia Rusa este gata sa sustina Republica Moldova in exercitarea presedintiei Comunitati Statelor Independente.

La Chisinau, premierul rus a semnat un protocol de cooperare economica moldo-rusa pana in anul 2020, precum si un acord de cooperare in domeniul culturii si in cel informational.

Rusia si Moldova au convenit si un acord de decuplare de la retelele electrice moldovenesti a doua turbine ale centralei electrice de la Cuciurgan si conectarea lor la sistemul electric al Romaniei, pentru a facilita exporturile directe de energie electrica produsa la centrala amplasata pe teritoriul transnistrean.