Profesorii ar putea fi platiti in functie de evaluarile elevilor, parintilor si corpului profesoral din scoala, dar si luandu-se in calcul progresul elevilor pe care-i au la clasa, in functie de notele obtinute, sau implicarea acestora in activitati scolare si chiar extrascolare.

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) a lansat miercuri, in cadrul dezbaterii publice, noile criterii de evaluare a profesorilor in baza carora li se vor stabili salariul. Astfel, elevii, parintii si comunitatea vor avea un cuvant important de spus in evaluarea activitatii dascalilor. Autoritatile considera ca noul sistem trebuie sa ia in calcul performanta realizata de profesor la clasa, adica notele elevilor la evaluarile de la clasa, dar si la examenele finale, relateaza Antena 3.

Cu alte cuvinte, un profesor ai carui elevi obtin rezultate din ce in ce mai bune va fi considerat un profesor bun. In timp ce unul ai carui elevi vor avea rezultate din ce in ce mai scazute va fi perceput ca un profesor de slaba calitate. De asemenea, implicarea profesorilor in institutia din care fac parte constituie un alt criteriu de evaluare.

Criteriile de evaluare propuse de Ministerul Educatiei vor fi folosite in "definirea unei componente variabile a salariului cadrelor didactice", potrivit Mediafax.

Conform MECT, in actualul sistem de evaluare responsabilitatea revine directorului, dar acesta nu are puterea de decizie. "Reformarea evaluarii presupune atribuirea deciziei celui care are si responsabilitatea", sustine MECT, aratand ca rolul inspectoratelor scolare se va limita la controlul calitatii procesului didactic prin inspectii scolare la clasa si testari periodice.

Totusi, pentru ca in evaluare intervin mai multe componente, coordonarea si interpretarea rezultatelor ramane atributul directorului.

Pana pe 28 noiembrie, toate inspectoratele scolare sunt obligate sa organizeze dezbateri in legatura cu principiile si criteriile care vor sta la baza evaluarii performantei cadrelor didactice. Sinteza discutiilor si a propunerilor va ajunge la MECT, care va organiza o dezbatere similara, la sfarsitul consultarilor. Documentele pot fi consultate pe site-ul www.edu.ro, sectiunea Noutati.