Liderii Uniunii Europene au promis ca vor apara ferm integritatea teritoriala a Georgiei, in cadrul summitului de vineri, cu presedintele Dmitri Medvedev, dar pozitia acestora va fi delicata, in conditiile in care statele europene vor sa beneficieze de sprijinul Kremlinului in cadrul reuniunii de la Washington privind criza financiara, noteaza AFP.

Nicolas Sarkozy, care prezideaza UE, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, urmeaza sa se intalneasca, la Nisa, cu presedintele Rusiei, dar cele patru ore de discutii se anunta dificile.

Ulterior, europenii si rusii se vor indrepta, dupa-amiaza, spre Washington, unde este programat summitul marilor tari industrializate si al economiilor emergente, principalul subiect fiind reforma sistemului financiar international.

Criza financiara - subiectul central al negocierilor

Summitul de la Washington va face din criza financiara "subiectul numarul unu" in dicutiile dintre Rusia si UE, crede ambasadorul rus la Bruxelles, Vladimir Cijov. Comisia Europeana a recunoscut si ea ca acest subiect va fi in centrul discutiilor de vineri.

Pe de alta parte, Europa intentioneaza sa forteze administratia Bush sa accepte un calendar strict privind reforma sistemului financiar international.

Or, Rusia, care doreste si ea o intarire a rolului organizatiilor financiare internationale si in special a FMI, detine o pozitie privilegiata in cadrul Summitului de la Nisa, in conditiile in care batranul continent are nevoie de sprijinul Moscovei in discutiile de la Washington.

Contextul nu este, deci, deloc favorabil pentru presiuni asupra retragerii trupelor rusesti din Georgia, prezente in numar mare in regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud, precum si in districtul Akalgori.

Rusia nu va mai face concesii in privinta Georgiei

Presedintia franceza considera ca Rusia si-a respectat angajamentele, contrar opiniei unor tari precum Polonia, Lituania, Marea Britanie si Suedia.

Pentru acest motiv, Sarkozy a pledat in fata partenerilor europeni pentru reluarea negocierilor asupra acordului de parteneriat cu Moscova, negocieri care au fost suspendate la 1 septembrie, din cauza conflictului georgian.

Discutiile ar urma sa fie reluate, la nivel de experti, la sfarsitul lunii noiembrie, potrivit Comisiei, urmand ca data exacta sa fie anuntata la sfarsitul summitului.

Pentru a-si convinge partenerii, Franta a promis sa-i ceara lui Medvedev "sa urmareasca punerea in practica a angajamentelor" asumate in cadrul discutiilor cu Sarkozy din 12 august si 8 septembrie, si sa se "angajeze de o maniera constructiva" in negocierile de la Geneva.

Franta s-a angajat, de asemenea, sa lupte pentru accesul observatorilor internationali din UE si OSCE in regiunile separatiste, chiar daca ambasadorul Cijov a declarat ca Rusia nu va mai face "nicio concesie" in privinta Georgiei.

Relatiile Rusia - UE, o nervozitate stationara

In timp ce presedintele Rusiei asteapta rediscutarea ideii privind pactul de securitate de la Vladivostok la Vancouver, Sarkozy ar trebuie sa-l intrebe pe Medvedev despre recenta amenintare privind plasarea de rachete in enclava occidentala a Rusiei Kaliningrad, in conditiile in care SUA raman in continuare la ideea amplasarii scutului antiracheta in Polonia.

Summitul se anunta, in consecinta, tensionat, pe fondul "nervozitatii stationare" care caracterizeaza relatiile dintre UE si Rusia de mai mult de doi ani, potrivit unui oficial european.

Aceasta imagine vine dupa suflul de optimism care a aparut la finalul precedentului Summit Rusia - UE, din iunie, primul al erei Medvedev, cand europenii au sperat la un dialog facil cu Moscova.

Rusia este ultima tara cu care UE tine doua summituri anuale, dar europenii se gandesc sa renunte la una dintre aceste reuniuni.

O astfel de decizie nu va fi adoptata insa la Nisa, deoarece ar risca sa fie interpretata drept un nou semnal de "racire a relatiilor", semnal pe care nimeni nu doreste sa-l dea astazi.