Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat castig de cauza unui brailean care a reclamat ca a fost torturat de politisti in timpul unei anchete, in urma cu 11 ani. Dupa ce, initial, si-a cautat dreptatea la Parchetul Militar, barbatul a ajuns in final la Strasburg, unde s-a decis sa fie despagubit cu suma de 7.000 euro, cu titlu de prejudiciu moral, pentru aplicarea de tratamente inumane si degradante.

Reclamantul, Ion Lupascu, de 49 de ani, este in momentul de fata inchis in Penitenciarul Braila, indeplinind o pedepsa de 19 ani de detentie pentru talharie urmata de moartea victimei. In septembrie 1997, reclamantul a avut o altercatie cu o vanzatoare, pe care a lovit-o de mai multe ori cu pumnii, reprosandu-i ca l-a inselat la cantar.

In urma unei plangeri inaintate de victima, Ion Lupascu a fost arestat. El sustine ca in timpul anchetei trei politisti l-au agresat si maltratat folosind procedeul "rotisor", pentru a-l face sa marturiseasca faptele comise. A doua zi, barbatul a obtinut un certificat medico-legal, care atesta prezenta unei echimoze de 2,5 cm la nivelul mandibulei si escoriatii la nivelul toracelui, capului si membrelor.

Medicii au estimat ca pentru vindecarea leziunilor este nevoie de 2 - 3 zile de ingrijiri medicale, precizind ca acestea s-ar fi putut produce prin lovire cu corpuri dure.

Anchetati de procurorul militar, politistii au scapat de acuzatii, pe motiv ca nu au comis fapte care sa le fie imputate si ca leziunile au avut ca origine rezistenta opusa de reclamant atunci cand s-a incercat imobilizarea sa.

Nemultumit de aceasta decizie si plangindu-se de lipsa efectiva a unei investigatii in acest sens, Ion Lupascu a depus plangere la CEDO, in baza articolul 3 din Conventia pentru apararea Drepturilor Omului, care interzice tortura.