Curtea Constitutionala a decis ca ordonanta de urgenta care amana pana la 1 aprilie 2009 cresterea cu 50 la suta a salariilor dascalilor este neconstitutionala. Toate cele 4 articole ale ordonantei de urgenta a guvernului au fost declarate neconstitutionale. Verdictul a fost amanat cu o zi, dupa ce Curtea a primit, marti, o cerere de la Guvern prin care i-a solicitat sa nu mai analizeze amanarea majorarilor, intrucat ordonanta a fost abrogata de o alta.

Intre timp, Federatia "Spiru Haret" a sesizat, din nou, Avocatul Poporului si a cerut sa atace noua ordonanta a guvernului, o solicitare similara fiind formulata si de Federatia FSLI.

Radio Romania Actualitati relateaza ca cele patru federatii sindicale din invatamant au anuntat ca nu negociaza aplicarea legii si nu renunta la protestele care includ si o greva generala pe termen nelimitat, incepand cu 18 noiembrie.

Premierul Tariceanu a anuntat, luni, ca Guvernul va emite o noua ordonanta de urgenta prin care se vor majora diferentiat salariile profesorilor. Acest model va fi aplicat si celorlalate categorii de bugetari. Astfel, la primele trepte de salarizare, majorarea este de 28%. Aceste cresteri salariale se vor face in doua trepte: una la 1 martie si alta la 1 septembrie 2009.

Update: "Nu comentam decizia CCR", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului. Decizia Curtii Constitutionale ea vizeaza doar ordonanta care amana majorarea salariilor iar aceasta a fost abrogata in sedinta de luni. In schimb, ordonanta privind cresterea graduala a salariilor este in vigoare si isi produce efectele".