Cel putin 200 de copii rromi din Romania, victime ale traficantilor de carne vie, castiga in Marea Britanie peste 19 milioane de lire (circa 23 de milioane de euro) pe an din criminalitate stradala si fraude, cea mai mare parte a banilor intorcandu-se in Romania, scrie The Sunday Times in editia electronica, citat de Realitatea TV.

Copiii, care au o varsta medie de opt ani, au fost adusi ilegal in Regatul Unit cu consimtamantul parintilor lor. Acestia din urma primesc o "indemnizatie de angajare" din partea traficantilor de carne vie.

Activitatile desfasurate de aceasta banda, despre care politia crede ca a traficat in statele UE 1.107 copii, au fost dezvaluite parlamentarilor britanici de Max-Peter Ratzel, directorul Europol. "Toti acesti copii au fost traficati in Marea Britanie special pentru a fi exploatati prin incredintarea comiterii unor delicte stradale si pentru a frauda sistemul de securitate sociala al regatului", a scris Ratzel intr-o scrisoare trimisa luna trecuta Comisiei pentru afaceri interne a Camerei Comunelor.

"Multi dintre parintii lor au fost complici la acest trafic, pentru ca se gandeau la o cota parte din profiturile facute, in conditiile in care grupul de traficanti implicati se asteapta ca acesti 200 de copii sa castige pana la 24 de milioane de euro (19,2 milioane de lire sterline) pe an. Exista suspiciuni ca majoritatea, daca nu chiar toti acesti bani sunt trimisi inapoi in Romania", spune seful Europol.

James Clappison, membru conservator al comisiei parlamentare, spune ca aceasta realitate dovedeste gravitatea amenintarii reprezentate de bandele est-europene. "Traficarea acestor copii este foarte ingrijoratoare, atat din punctul de vedere al propriei bunastari, cat si in privinta consecintelor prezentei lor in Marea Britanie", spune Clappison.

In urma unei investigatii conexe facute in luna ianuarie, politia a perchezitionat 17 locuinte in Slough, Berkshire, si a arestat 25 de persoane. Zece copii, majoritatea cu varsta mai mica de zece ani, au fost incredintati serviciilor sociale.