Citiva detinuti din Penitenciarul Braila si-au pozat, cu telefoanele mobile cu care, teoretic, nu au voie in inchisoare, vinataile de pe corp si le-au trimis jurnalistilor. Ei au vrut sa demonstreze tratamentele inumane la care sunt supusi si abuzurile cadrelor, atunci cand directorul Penitenciarului nu este in unitate. Ultima corectie dateaza de joi dupa-amiaza. Administratia Nationala a Penitenciarelor a anuntat sanctiuni impotriva gardienilor.

Povestea a inceput atunci cand cinci detinuti au fost descoperiti de gardieni incercind sa introduca in inchisoare doua telefoane mobile si opt PET-uri cu bauturi alcoolice. Acestia se intorceau de la un punct de lucru exterior Penitenciarului si bunurile gasite asupra lor urmau sa ajunga la alte doua

persoane private de libertate.

Penitenciarul Braila sustine ca in procedura de perchezitie si audiere a celor sapte persoane implicate in scandal, acestea au devenit agresive, fizic si verbal, motiv pentru care s-a impus luarea unor masuri de imobilizare. In urma evenimentului, conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor a declansat o ancheta interna pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii incidentului, precum si modul in care acesta a fost gestionat de catre angajatii penitenciarului.

Rezultatele preliminare ale specialistilor trimisi la Braila releva faptul ca angajatii suspectati ca au comis abuzuri se afla, in prezent, in atentia magistratilor braileni si galateni.

"Prima concluzie care se desprinde reflecta folosirea disproportionata a metodelor de imobilizare si folosirea fortei in raport cu faptele comise de catre angajatii Penitenciarului Braila. In acest sens, s-a dispus sesizarea Comisiei de disciplina din cadrul Penitenciarului Braila si a Comisiei de disciplina din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor. De asemenea, a fost sesizat Parchetul de pe langa Tribunalul Braila si Parchetul de pe langa Curtea de Apel Galati pentru functionarii publici cu statut special implicati în eveniment", se arata intr-un comunicat al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.