Romania trebuie sa spuna adevarul in cazul inchisorilor clandestine ale CIA, este cererea imperativa a directorului Human Rigts Watch, Tom Malinowski. In cazul in care acest lucru este adevarat si va iesi la iveala in America, in urma schimbarii administratiei, oficialii romani implicati vor avea de suferit, atrage atentia seful organizatiei care apara drepturile omului.

Directorul Human Rigts Watch avertizeaza Romania ca ar trebui sa spuna adevarul acum despre inchisorile secrete al CIA. "Daca Romania a fost implicata in acel program, cred ca ar fi bine sa-si asume raspunderea inainte sa fie fortata de eventualele dezvaluiri din Statele Unite, mai ales acum cand America are un nou presedinte, care promite sa inchida Guantanamo, pentru a pune capat torturilor si pentru a opri practica inchisorilor secrete", atrage atentia Tom Malinowski, citat de Antena 3.

In interviul acodat jurnalistilor de la RFI, Malinowski subliniaza faptul ca in administratia Barrack Obama, intr-un fel sau in altul, vor iesi la lumina fapte despre locurile unde au fost tinute persoanele suspectate de terorism si in ce conditii. "Este important pentru Romania sa inteleaga ca in Statele Unite nu exista secrete permanente", mai spune Malinowski.

Scandalul inchisorilor CIA a izbucnit in noiembrie 2005, dupa ce cotidianul american The Washington Post anunta ca CIA a infiintat o retea secreta de inchisori pe teritoriul unor tari din estul Europei si din alte zone, pentru interogarea unor membri importanti ai retelei Al-Qaida. Tot in noiembrie, organizatia americana Human Rights Watch indica Polonia si Romania drept locatii sigure ale unor inchisori secrete administrate de CIA.

Imediat, Parlamentul European dar si cel de la Bucuresti au inceput anchete in acest caz. Parlamentarii romani au ajuns la concluzia ca pe teritoriul Romaniei nu au existat centre de detentie si nu au fost efectuate zboruri ilegale pentru raportul detinutilor prin intermediul CIA.