Postul britanic de televiziune ITV1 a difuzat, joi seara, un documentar realizat cu camera ascunsa in timpul vizitei ducesei de York in orfelinate din Romania si Turcia.

"Ducesa si fiicele sale. Misiunea lor secreta" a prezentat situatia grea a copiilor din camine, scrie cotidianul britanic "The Independent" in editia online de vineri.

Dupa vizita in Romania, ducesa a constatat ca in orfelinate conditiile nu mai sunt atat de inspaimantatoare dupa caderea regimului Ceausescu, in urma cu 19 ani. Totusi, copiii de la orfelinatul Marin Pozan erau legaţi de paturi uneori, caci legea din România permite, aparent, acest lucru, cand copilul reprezentă un pericol pentru el sau pentru ceilalţi, dar cu condiţia supravegherii medicale.

Dar, copiii au jucării, iar camerele sunt zugrăvite proaspăt. Ducesa de York spune ca problema nu o reprezinta instituţiile, ci mentalitatea: un handicap este considerat ceva ruşinos, care trebuie ascuns.

La Istanbul, insa, printesa si fiicele sale au constatat ca orfelinatele sunt foarte aglomerate, iar copiii, cu diferite handicapuri, sunt lasati nesupravegheati prea mult timp. De asemenea, unii erau legati de banci ca sa nu poata sa fuga.

De cand nu mai face parte din familia regala, Sarah Ferguson, fosta sotie a printului Andrew, s-a implicat in actiuni de caritate, mai ales pentru copii.