Aradeanul Victor Faur, judecat pentru patrunderea ilegala in sistemele informatice ale unor institutii guvernamentale americane, a fost condamnat, joi, in prima instanta, la un an si patru luni de inchisoare cu suspendare si plata unor despagubiri in valoare de aproximativ 240.000 dolari, informeaza Rador. Victor Faur a fost acuzat ca in perioada noiembrie 2005 - septembrie 2006 a accesat fara drept sistemele informatice apartinand NASA, US Navy (Marina Americana) si US Department of Energy (Departamentul American al Energiei).

Victor Faur va plati catre NASA 214.200 de dolari, catre Departamentul Energiei din America, 15.032 de dolari, si catre Marina SUA - 8.856 de dolari. De asemenea, si statul roman va primi 2.750 de RON, cheltuieli judiciare.

Aparatorii lui Victor Faur au cerut amendarea si mustrarea tanarului care, in opinia lor, are un spirit de cercetator si observator si detine resursele intelectuale pentru corectarea comportamentului social. Victor Faur si-a recunoscut partial vina de a patrunde in sistemele informatice americane, dar a sustinut ca a facut-o din curiozitate, pe baza unor date luate de la un tanar din Constanta cunsocut pe Internet sub pseudonimul de 'Diavolul'.

Acesta din urma a ramas neidentificat de catre anchetatori. Hackerul a mai precizat ca nu este de acord sa plateasca despagubiri institutiilor americane, pe care considera ca nu le-a prejudiciat cu nimic, ci doar le-a aratat partile vulnerabile ale sistemelor de protectie.

Procesul aradeanului a avut prima infatisare acum un an, in 6 septembrie 2007, si a fost amanat de zece ori din diferite motive.

La momentul respectiv, la Arad au fost prezenti reprezentanti ai NASA, ai Marinei americane si ai Departamentului de Energie al Statelor Unite, care s-au constituit parti civile impotriva lui Victor Faur. Acestia au solicitat daune de 1,7 milioane de euro pentru patrunderea ilegala, in perioada noiembrie 2005 - aprilie 2006, in peste 150 de calculatoare.

Potrivit anchetatorilor, ca urmare a accesului neautorizat in reteaua computerizata, inginerii si oamenii de stiinta americani au fost nevoiti sa comunice manual cu navele din spatiu, iar sistemele electronice au necesitat reparatii generale. Procurorul a cerut condamnarea lui Victor Faur pentru patru infractiuni de criminalitate informatica.